luni 15 apr 2024

SPONSORI OFICIALI

DISPERAREA VETERANILOR DE RAZBOI SI NEPASAREA UNUI STAT INDOLENT!

30859371_1850206098352439_1944309020_n

Un strigat disperat, indreptat catre niste autoritati indolente! De multi ani, veteranii de razboi sunt tratati de statul roman ca o povara, greu de suportat… nimic din respectul cuvenit unor oameni care au scris istorie cu pretul vietii lor!
Nici macar acum, in an centenar, cand ne-au ramas atat de putini eroi adevarati, statul indolent nu-si indreapta atentia catre ei. Batrani, bolnavi, ignorati si umiliti, veteranii isi striga disperarea… poate ca cineva isi va aminti de ei si in afara ceremoniilor in care se afiseaza langa eroi! Macar acum…

* * *
.
“Stimati invitati
.

Permiteti-mi ca in numele conducerii A.N.V.R. jud. Constanta, sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastra la aceasta activitate de depunere de coroane, in memoria veteranilor de razboi care au servit PATRIA sub arme, perticipand la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
.
Jertfa veteranilor de razboi cazuti pe campurile de lupta pentru apararea granitelor acestei marete tari, demonstreaza dragostea poporolui roman de a-si apara pana la sacrificiu vietii glia stramoseasca. Spre regretul nostru numarul veteranilor de razboi a scazut vertiginos. De mentionat, faptul ca in anul 1994, cand a luat fiinta A.N.V.R., conform legii 44, in Dobrogea numarul veteranilor de razboi si urmasele acestora, depasea cifra de 18.000. astazi numarul acestora a ajuns in 2018 la cifra de 1560, dintre care 86 de veterani si 1474 – urmase de veteran. Fac precizarea ca din Marina militara mai suntem in viata 4 veterani de razboi (2 din C-ta) si 2 in Bucuresti) si sunt singurul veteran submarinist din Romania.
.
Daca din anii din urma de Ziua Veteranilor de Razboi – 29 aprilie – se organizau cu sprijinul Primariilor din Dobrogea, depuneri de coroane, intalniri cu veteranii si urmasele acestora, serbari, mese festive, acordarea de diplome, plachete si chiar premii in bani – care desi erau modice, aveau un profund caracter de recunoastinta fata de acesti batrani, care din frageda tinerete au luptat cu arma in mana pentru aprarea patriei noastre.
.
Astazi, insa cu profunda tristete asemenea manifestari au disparut aproape complet, cu exceptia unoar orase si comune MANGALIA, MEDGIDIA, HARSOVA, CERNAVODA SI CUMPANA.
Mai trist este faptul ca pe zi ce trece, veteranilor de razboi si urmasele acestora, li se reduc simtitor o serie de drepturi acordate conform Legii nr. 44/1944, astfel – veteranii de razboi si urmasele acestora, care locuiesc in mediu rural, au gratuit pe baza de foi de drum (auto) transport cu mijloacele auto ale transportatorilor particulari, pe baza unui protocol intre Ministerul de Finante si Asociatia Nationala a transportatorilor particulari.
De peste 3 ani transportatorii auto particulari refuza sa mai transporte veteranii de razboi si urmasele acestora pe motiv ca Ministerul de Finante (respectiv A.N.A.F.) nu le-a decontat valoarea transporturilor de ani buni. Desi s-au facut demersurile cuvenite al organele judetene si centrale, totusi aceasta situatie se mentine si astazi, veteranii si urmasele acestora, ne mai avand posibilitatea sa circule cu aceste mijloace auto, chiar si atunci cand este vorba de cazuri de forta majora.
.
Scutirile de taxe si impozite se diminuiaza an de an, iar drepturile banesti (renta) pentru perticiparea acestora pe front sunt de neexplicat – 110 lei urmase de veteran si 250 de lei pentru un veteran, in timp ce un asistat social primeste aproape 500 de lei, fara ca cineva sa se gandeasca ca acestia sunt batrani, bolnavi si fara sprijin din partea organelor locale de stat.
.
In teritorii, primarii fac legea aplicand veteranilor si urmasele acestora, taxe si impozite, unele chiar retroactive, fara sa gandeasca ca acestia sunt bolnavi si nu au posibilitatea achitarii acestor sume.
.
Se sting veteranii, dar ce pacat ca nimeni nu ii mai plange, in afara celor dragi.
Societatea de astazi i-a dat uitarii, iar mai nou nu sunt lasati sa se odihneasca in pace dupa deces, lunduli-se dreptul la gratuitate pentru locurile de inhumare, obligand familiile acestora sa faca concesiuni pe termene limitate, iar in final la expirarea lor, daca nu se reinoiesc concesiunile, veteranii sau uramsele acestora vor fi deshumati, iar osemintele vor fi puse intr-un raft din osuarele din cimitir.
Asa stim noi sa ne stimam si sa ne cinstim eroii tarii.
.
In numele veteranilor de razboi si a urmasele acestora, eu ca presedinte al Filialei jud Constanta fac un apel calduros si de suflet, catre organele, locale, comunale, orasenesti si judetene sa acorde o mai mare atentie acestui segment de cetateni care s-au jertfit pentru apararea granitelor acestei mandre si frumoase tari – ROMANIA – 1514616_665445706907922_5686796702253387531_n
.
Slava veteranilor de razboi si eroilor cazuti la datorie pe altarul patriei.”

.
Veteran de razboi, Viceamiral(ret) Petre Zamfir – Constanta, joi 26 aprilie 2018 – Ceremonial militar şi religios dedicate Zilei Veteranilor de Razboi.
.

* * *
.

SE STING VETERANII – autor, col. Gheorghe Lacatusu
.

Lasă un comentariu

avatar

wpDiscuz