Pentru Corpul Soldaților și Gradaților Profesioniști din România, ziua de 13 mai 2020 se înscrie cu litere de aur în calendarul realizărilor! După ani de muncă susținută, de promovare a celui mai mare corp de militari din Armata Română, Liga Militarilor Profesioniști raportează cu mândrie: misiune îndeplinită!
Inițiativa de a veni cu modificări mult așteptate de militarii profesioniști la Statutul SGP aparține Ligii Militarilor Profesioniști, care s-a luptat la sânge pentru a determina legiferarea prevederilor ce îmbunătățesc substanțial, dar și reparatoriu, calitatea vieții militarilor profesioniști.
Proiectul de lege a fost depus în Parlament de senatorul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, un partener de dialog activ al Ligii Militarilor Profesioniști.
.
Celebrul Pl-x 144/2019, privind statutul SGP, a fost votat favorabil, în ziua de 13 mai 2020, în plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 293 de voturi pentru și 4 abțineri, un vot impresionant în favoarea Corpului SGP, ce demonstrează susținerea din partea factorilor politici, în remedierea unor situații neechitabile pentru militarii profesioniști, ce trenau de mult prea mult timp.
Legea aduce schimbări importante în Statutul Soldaților și Gradaților Profesioniști, o serie de drepturi de care se bucurau doar cadrele militare devenind realitate pentru militarii profesioniști: dreptul la concediu de odihnă, concediu pentru creșterea copilului, asistență medicală și medicamente gratuite pentru militari și familiile acestora.
.
Cea mai importantă prevedere a legii este aceea că militarii profesioniști cu o vechime de cel puțin 15 ani vor semna contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu MApN, până la limita maximă de vârstă până la care aceștia pot fi menținuți în activitate.
În cadrul aceleiași legi, se regăsesc și alte prevederi importante:
– În funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă în temeiul art.45, alin1, lit b,e – g și i, care au vârsta de până la 50 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt;
– militarii profesioniști vor beneficia de asistență medicală și medicamente gratuite, în condițiile prevăzute pentru cadrele medicale în activitate;
– membrii familiilor soldaților și gradaților profesioniști beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a MApN sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister;
– soldații și gradații profesioniști au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual, în aceleași condiții ca și cadrele militare în activitate;
– soldații și gradații profesioniști au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea sau îngrijirea copilului, precum și la concediul paternal, în condițiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate;
– copii soldaților și gradaților profesioniști decedați în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a unor acțiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepțional pot fi transferați la colegiile naționale militare sau în instituțiile de învățământ care formează maiștri militari sau subofițeri;
– la expirarea contractului, în funcție de opțiunea părților, contractul poate fi reînnoit, pe perioade succesive cu durata de până la 4 ani.
.
Liga Militarilor Profesioniști mulțumește tuturor militarilor profesioniști pentru încredere!
Aducem mulțumiri inițiatorului legii, domnul senator Mihai Fifor, pentru implicarea activă, inițierea proiectului de lege și susținerea Corpului SGP!
Aducem mulțumiri tuturor senatorilor și deputaților care au votat în favoarea proiectului de lege, transformând un vis frumos în realitate!
.
Se cuvine să mulțumim, nu în ultimul rând, Consiliului Director al LMP, forul asociativ decizional în cadrul căruia toate propunerile și aspirațiile militarilor profesioniști sunt analizate și concretizate, prin munca, implicarea, sacrificiul personal al celor ce îl constituie:
Președinte: Cap. Dănuț ALBU
Vicepreședinte: Cap. Dănuţ MOCANU
Vicepreședinte: Cap. Alexandru CONDEESCU
Vicepreședinte: Cap. Alexandru STANCU
Secretar: Cap. Gabriel Gheorghiţă RADU
Administrator: Cap. Constantin ANCA
Director de comunicare: Oana NUȚĂ
Jurist: Slt.(r) Emilian Valentin PÎNTEA
Casier: Cap. Mircea CAVADIEA
Cap. Doru PĂCURAR
Cap. Daniel TACCIU
Cap. Valentin OȚELEA
Cap. Mihai OCRAIM
Cap. Sorin BERCARU
Cap. Alin HOLBURĂ
.
ONOARE ȘI PATRIE!
Lasă un comentariu
Sgp la cîte zile de CO au dreptul 38 sau 32 ?? Pînă la 05. 06 . 2020 aveam dreptul la 38 de zile.
Bună ziua, am o întrebare.
Am auzit ca de anul următor studenții militari care au fost sgp înainte de a întra în academie și-ar putea primi salariul fără sporuri și norma de hrana la fel cu și-l primesc și subofițerii. Mi-ați putea spune, va rog, dacă este adevărat?
Salut sunt militar in rezerva si as dorii sa stiu unde anume trebuie sa ma duc, sau ce hartii trebuie intocmite pentru a fi activ inapoi.
Când va intra efectiv în vigoare ,normele de aplicare ???
Normele de aplicare a 73/2020 ,când, ținând cont că aceasta a intrat în vigoare din 12.06.2020 ????
Buna. De banii de echipament nu se spune nimic? Primim echipament doar “cand avem”. Si nici atunci pe marimea solicitata. Sa fie si la noi cum este la cadre atunci. De banii se chirii nu se apune nimic? Sunt plafonate la 2009. Dar chiriile in orase s-au marit. Proprietarii nu au plafonat preturile. In acelasi oras chiriile sunt la fel in civilie si pt un SGP si pentru un subofiter si pe un ofiter. Si totusi le luam la alte valori. Dc? Sa se stabileasca un nivel in functie de procentul orasului in care locuim.
Pentru toți dacii adevărați,care se trezesc…mai ales soldaților și gradaților voluntari…fiți dârzi că Decebal…🍾
Felicitari!!!