duminică 19 mai 2024

SPONSORI OFICIALI

29 APRILIE – ZIUA VETERANILOR DE RAZBOI

imageResize

Cu prilejul sărbătoririi ,,Zilei veteranilor de război” în garnizoanele romanesti, se desfăşura ceremoni militare şi religioase. La activitate alături de veteranii de război, militari, poliţişti şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, sunt invitaţi să participe cadrele militare în rezervă şi retragere, reprezentanţii organizaţiilor sociale şi culturale, cetăţeni şi elevi.
.

Au trecut mai bine de o sută de ani de când regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor, a promulgat Înaltul Decret424914020 prin care s-a creat, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, titlul de ”veteran de război”. La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea: ” Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”. Se instituie onorantul titlu de ”VETERAN DE RĂZBOI”.
.
În urma celui de-al Doilea Război Mondial, de unele drepturi se bucurau doar veteranii ce luptaseră în vest, nominalizaţi ca ”antifascişti”, dispărând din peisajul societăţii româneşti „veteranii de război”,iar unii dintre ei au ajuns chiar in puscariile comuniste.
.
Schimbarea regimului politic din România faciliteaza initiativa unui grup de veterani, atât din Est cât si din Vest, ca la 27 decembrie 1989 sa înfiinteze Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, organizatie independenta,133067231 neguvernamentala, apolitica, nepatrimoniala si nepartinica – non profit, cu statut de utilitate publica, întrunea în rândurile sale „fostii luptatori supravietuitori în cele doua razboaie mondiale, vaduve de razboi si vaduve de veterani de razboi”.
.
Veteranii de război se organizează pentru cinstirea şi ridicarea de monumente, sub înaltul patronaj al reginei Maria, ia fiinţă Societatea ”Cultul Eroilor”. Veteranii de război şi-au adus o contribuţie semnificativă, de-a lungul anilor, la cinstirea memoriei celor căzuţi pe câmpurile de bătălii.
.
În semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 ,,Ziua veteranilor de război”, fiind marcată anual la 29 aprilie.scutire-pe-impozit-reintrodusa-pentru-veteranii-de-razboi-0-Custom
Bucurându-se de atentia si asistenta Ministerului Apararii Nationale, A.N.V.R. a avut înca de la înfiintare un reprezentant al ministerului pe lânga asociatie, apoi s-a constituit Sectia asistenta pentru veterani de razboi, pentru ca la data de astazi sa fiinteze Directia Calitatea Vietii Personalului, cu activitate distincta si în domeniul veteranilor de razboi.
.
Respectul pe care azi il aratam veteranilor constă în grija si condițiile de viata pe care statul roman le acorda acestora, dar si prin recunostiinta noastra fata de sacrificiile lor pentru idealurile sfinte, supreme, ale Patriei. Astăzi în anul sărăbătorii Cenenarului înfătuirii României Mari spunem cu mâna în dreptul inimii: Respect și Onoare pentru Veteranii de Război!
.
Prof. dr. Costin Scurtu,, directorul Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, filiala Constanţa
.

veteran_de_razboi-850x468
* * *
.
SE STING VETERANII
.

Priveşte, copile, cum trec veteranii

În şiruri tăcute, bătrîni luptători.

Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii

Dispar în neant, anonimi călători.

.

Se sting veteranii, lăsaţi în uitare,

Încet, în tăcere şi-n lacrimi se sting

Şi nimeni nu-i plînge! Pe nimeni nu doare

Că mor veteranii! Nici ei nu mai plîng!

.

Priveşte-i trecînd resemnaţi spre vecie,

Păşind maiestuos, ca lumea să ştie

Că n-au cerşit, nu s-au plîns, n-au crîcnit!

Au luptat, au muncit, au tăcut… şi-au murit!

.

De-ai fost general sau simplu soldat

Pe front nu contează! Nu este o lege

Să-ţi apere gradul. Eşti doar un bărbat

În lupta cu moartea. Şi moartea n-alege!

.

Din Est pînă-n Vest, întregul pămînt

Cu sîngele lor în război l-au udat.

Cu trupuri uitate sub cruci de mormînt

Tot drumul Golgotei a fost jalonat!

.

Iar cei ce-au scăpat de cumplitul infern

La matcă întorşi au fost aşteptaţi

Potrivit obiceiului nostru etern:

La Aiud, la Sighet, la Piteşti, la Galaţi.

.

De-aceea, copile, cînd trec veteranii,

Cu feţele supte, ca de sfinţi byzantini,

Opreşte-te-n loc, căci ei sînt titanii

Istoriei noastre! Şi lor să te-nchini!

.

Sînt candele sfinte! Cît pîlpîie încă

Mai dă-le onoruri! Aceşti oameni trişti

Ţi-au clădit viitorul în piatră şi-n stîncă

Şi-au murit pentru tine, ca tu să exişti!

.

Şi-acuma priveşte cum trec veteranii

În şiruri tăcute, eroi cerşetori!

Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii

Dispar în neant… inutili trecători!

.

Colonel (r) Gheorghe LĂCĂTUŞU,

veteran de război
.

Lasă un comentariu

avatar

wpDiscuz