1968, 15 octombrie – cargoul (frigorific) „E. Evangelia“ , ex-„Empire Strenght“ (pavilion: Grecia, IMO: 1168519, 10.000 tdw., 7.355 trb., 5.120 trn., lungime: 136,70 m, lăţime: 17,50 m, propulsie: 6-Cyl 2 S.C.S.A. „Burmeister & Wain“, puterea maşinii: 2.650 c.p., constructor: 22 decembrie 1942, „Harland & Wolff“, Belfast – Marea Britanie; a fost lansat la apă la data de 28 mai 1942; finalizat la 22 decembrie 1942) a eşuat la circa 1,5 Mm de plaja nordică a staţiunii Costineşti, în punctul de coordonate 43° 58’ Nord/ 28° 39’ Est, într-o zonă a falezei naturale denumită „Golful Francezului“.
.
„«Grecoaicele» eşuate în Marea Neagră
(…) 15 octombrie 1968, Costineşti. La primele ore ale dimineţii, trei prieteni ies la pescuit în larg. Marea, liniştită ca un lac, e sufocată de o plapumă de ceaţă. Pescarii amatori îşi întind undiţele şi vorbesc în şoaptă, să nu sperie stavrizii. Doar ei, ceaţa şi pescăruşii. Nimic altceva pe întinderea de apă. Brusc, liniştea e spartă de un trosnet asurzitor, ca de fier frecat pe piatră. «Bă, ce s-aude?» – îndrăzneşte să murmure unul dintre prieteni. Fără să primească un răspuns, pescarii caută cu privirile în direcţia zgomotului.
Vălul de pâclă albicioasă ţine departe de ochii lor cauza înfricoşătorului huruit, ce pare să se apropie de barcă. Încep să vâslească înspăimântaţi către mal, aruncând din când în când câte-o privire în spate. Pe plajă, câţiva ţigani care ardeau cărămizi lăsaseră totul baltă şi fugeau unde vedeau cu ochii. «Vin ruşii, băăăă!…» – strigă unul dintre ei spre pescarii care se apropiau de mal, arătând îngrozit spre o navă care prindea contur în negura densă.
.
«Zgomotul era de la lanţurile care se frecau de rocă»,
«Nu erau ruşii, erau nişte greci. Era la scurt timp după invadarea Cehiei de către ruşi şi se zvonea că vin ruşii şi la noi. Dar ne-am lămurit repede că era, de fapt, o navă grecească. Un mastodont, o imensitate. Noi, din bărcuţa noastră, păream nişte purici pe lângă ea. Au dat drumul la ancore şi nava „a mers pe burtă“, până s-a oprit.
Zgomotul era de la lanţurile care se frecau de rocă.» – explică acum, după 40 de ani, Iordan Mitan, unul dintre pescarii care se afla în larg în momentul eşuării navei «Evanghelia», cea mai veche epavă de pe litoralul românesc, devenită acum un punct de atracţie al litoralului.
În scurt timp, mai multe ambarcaţiuni româneşti şi-au făcut apariţia în apropierea navei înfipte pe neaşteptate în nisipul de pe fundul mării româneşti. «Imediat au venit şi grănicerii, Salvările. N-au lăsat pe nimeni să se apropie.» – îşi aduce aminte nea Mitan.
.
Marinarul coleg cu fratele preşedintelui
Născut în Costineşti în urmă cu 64 de ani, Iordan Mitan este de când se ştie marinar. E mândru de experienţa lui pe mare şi de faptul că timp de 11 ani a lucrat cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, pe un vas petrolier. Pentru câteva luni a servit pe aceeaşi navă alături de Traian Băsescu, cu care, spune fostul marinar, nu a apucat să stea de vorbă. Călător pe mare de zeci de ani, nea Mitan spune că a fost pe mai toate mările şi oceanele Pământului. A trecut prin furtuni şi uragane din care n-a crezut că mai iese viu.
«În călătoriile mele, parcă în 1993, am cunoscut un marinar grec care mi-a spus că «Evanghelia» a fost eşuată intenţionat, pentru asigurare», povesteşte nea Mitan. «E simplu: armatorul ştie că nava e veche, că nu mai face banii, şi caută s-o eşueze. De obicei, e mai credibil dacă moare cineva.» – explică nea Mitan.
Pe «Evanghelia» n-a murit nimeni. Membrii echipajului au stat însă la bord trei săptămâni. «În ultima săptămână nu mai aprindeau luminile, că nu mai aveau combustibil.
Au vrut să iasă la mal cu bărcile de salvare, dar nu i-au lăsat ai noştri. Oricum, după vreo lună nu mai era niciun grec pe navă. Au fost luaţi, unul câte unul, de agentul pe care îl angajase armatorul să aducă provizii.» – explică nea Mitan.
.
Vândută la fiare vechi, bucată cu bucată
Unul câte unul au început să dispară şi lucrurile de pe «Evanghelia», după plecarea «paznicilor» ei. Crăpăturile săpate de furia furtunii, care permiteau accesul, au lăsat vasul fără apărare în faţa localnicilor şi a turiştilor. Şi nea Mitan recunoaşte că a luat o dată un dulap de pe nava elenă, cu care şi-a «tăvănit» casa.
Sătenii au mai luat clanţele lucrate manual şi vesela. În rest, nu i-a interesat nimic. Toţi locuitorii Costineştiului erau marinari pricepuţi, care câştigau într-o călătorie pe mare de o jumătate de an cât să-şi ridice o casă.
«Nu aveai ce lua de pe „Evanghelia“, nava nu avea încărcătură când a eşuat. Ea pentru asta ancora în marea noastră, să încarce marfă.» – dezminte fostul marinar legendele care vorbesc despre portocalele din cala navei, care s-au revărsat, la impact, în albastrul învolburat al apei. Cu trecerea anilor, localnicii şi-au însuşit identitatea mastodontului. A devenit casa lor, când pescarii şi-au aşezat pentru o perioadă de timp cartierul lor general pe corpul ruginit al «grecoaicei».
Pentru înotătorii curajoşi, «Evanghelia» era punctul de sprijin într-o cursă de rezistenţă. Pentru scufundătorii mai mult sau mai puţin profesionişti substituia lipsa stâncilor din larg de pe care aceştia puteau sări. Zeci de ani, «Evanghelia» a convieţuit în linişte alături de turiştii care voiau să-i admire corpul brăzdat de rugină şi sare.
«Acum vreo zece ani a început prăpădul. Au venit tot felul de oameni cu aparate de tăiat. Au prădat tot ca să vândă la fiare vechi. De doi-trei ani văd că s-au mai potolit.» – povesteşte nea Mitan «suferinţa» vasului elen. Din barca cu motor cu care facem înconjurul bătrânei, ne arată prova, unde stă scris încă numele «grecoaicei», părăsită de stăpânul ei în ape străine, cu zeci de ani în urmă.
.
«Dosarele ne-au fost luate de Securitate»
Şeful Căpităniei Constanţa, Alexandru Mezei, dezminte «legendele» potrivit cărora grecii au eşuat cele două nave – din Costineşti şi Vama Veche -, pentru primele de asigurare. «Cea de la Vama Veche a fost adusă la mal pentru a salva echipajul, nici vorbă de asigurare. A fost o furtună foarte puternică în iarna lui 1981. Că apoi au lăsat nava aici şi or fi luat banii de pe asigurare, e altceva. Dar sunt pure speculaţii poveştile despre eşuările intenţionate pentru prima de asigurare.» – explică oficialul. Potrivit acestuia, astfel de afirmaţii nu pot fi făcute fără studierea dosarelor de cercetare întocmite după producerea acestor evenimente. «Nici nu ştiu dacă avem aceste dosare în arhiva noastră, că o mare parte ne-au fost luate de Securitate înainte de Revoluţie. Oricum, eu nu cred că a fost vorba despre eşuări intenţionate în niciunul dintre cele două cazuri.» – adaugă Mezei. (…)“.
Se spune că nava era încărcată cu portocale şi ulei de măsline şi ar fi aparţinut celebrului armator grec Aristotel Onassis .
În mod ciudat, „naufragiul“ s-a produs pe o mare calmă şi vânt redus, nava rămânând blocată între două stânci. Nu au fost înregistrate victime.
După unele opinii, comandantul navei ar fi fost sub influenţa alcoolului în momentul naufragiului, iar nava a fost eşuată în mod deliberat de echipaj, pentru plata primei de asigurare, dar, consultându-se cu salvatorii români, asiguratorul a refuzat plata asigurării, acest gen de eşuări fiind o practică curentă a armatorilor greci.
Întrucât echipajul a abandonat nava, potrivit regulilor internaţionale, nava a devenit proprietatea Statului Român.
.
În perioada războiului a navigat cu numele „Empire Strength“, pentru Ministerul de Război al S.U.A. („Blue Star Line Ltd.“).
La 15 martie 1946 a fost achiziţionat de „Frederick Leyland & Co. Ltd.“ şi a primit numele „Saxon Star“.
În anul 1950 a fost transferat la „Lamport & Holt Ltd. Line“, Liverpool.
În anul 1954 a trecut la „Booth S.S. Co. Ltd.“, Liverpool.
În anul 1959 a trecut la „Blue Star Line Ltd.“.
În august 1961 a fost vândut (117.000 lire sterline) la „D.L. Street Ltd.“, Cardiff, şi a primit numele „Redbrook“.
În anul 1965 a fost vândut la „Hegif Compania Naviera“ S.A., Grecia, şi a primit numele „E. Evangelia“.
.
După naufragiul din 15 octombrie 1968 de pe coasta românească a Mării Negre, epava navei a fost intens mediatizată şi, împreună cu obeliscul de pe plajă, a devenit simbolul staţiunii Costineşti şi unul dintre punctele de atracţie pentru turişti.
.
Potrivit Raportului anual 2007 al Autorităţii Navale Române, situaţia epavelor pe litoralul românesc al Mării Negre în anul de referinţă era următoarea: – două epave („Evanghelia“ – la 1,8 Mm Sud – Sud – Est de farul Tuzla, „Akra Aktion“ – la Vama Veche) şi 87 epave pe Dunăre sau canale secundare, în total 89 epave; în acelaşi an se aflau sub operaţiuni de ranfluare/ dezmembrare şapte epave; de asemenea, trebuie precizat faptul că unele epave sunt încă neidentificate, dintre care: – Km 156,5 Dunăre (epavă scufundată parţial pe malul stâng); – Km 1+100 Borcea (epavă scufundată total, în şenal, scufundată în timpul războiului, cu proiectile la bord, având însă 15 m apă deasupra la cota 0 – Hârşova); – Km 0+750 Borcea (epavă scufundată total, pe malul drept, fără probleme de navigaţ
ie); toate epavele din şenalul navigabil sunt semnalizate corespunzător şi nu prezintă pericol de navigaţie; din evidenţele Căpităniei Zonale Galaţi, respectiv Căpitănia Hârşova, a fost radiată epava raportată în ultimii ani la Km 245, pentru că, în urma unor sondaje repetate, efectuate de nava de semnalizare a A.F.D.J. Galaţi, nu s-a mai depistat nicio epavă.
.
Constantin Cumpănă, Corina Apostoleanu, (2011), „Amintiri despre o flotă pierdută“, vol. II – „Voiaje neterminate“, Constanța, Editura: „Telegraf Advertising“.
Lasă un comentariu
Pentru că sunt localnic si pentru că sunt inexactități flagrante, chiar dacă s-a făcut apel la un marinar, care este la fel de mincinos ca Nădragii, vă fac două precizări: 1. Nava a esuat pentru că a fost furtuna. 2. Nava nu era goală, ci plină cu portocale, portocale care au fost în mare parte aruncate de echipaj ca să se salveze de la naufragiu. Eu, ca si multi alti locuitori ai zonei, am mâncat acele portocale. Tatăl meu a adus acasă doi saci de portocale!
http://infoinsider.ro/2012/08/22/litoral-epava-din-costinesti-ruda-cu-titanicul-fiica-abandonata-a-lui-onassis-se-topeste-in-mare/
a eşuat la circa 1,5 Mm de plaja nordică a staţiunii Costineşti, în punctul de coordonate 43° 58’ Nord/ 28° 39’ Est, într-o zonă a falezei naturale denumită „Golful Francezului“.
O mica precizare, Golful Francezului se afla in sudul statiunii (inspre Neptun/Olimp) si epava e situata in nordul statiunii (inspre Constanta)
A aparut nr. 165 a revistei “TIMONA”, pulicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina.
In pagina a 5-a, articol despre competia de paintball organizata de Liga Militarilor Profesionisti in data de 23 februarie 2014:
”CAND ADRENALINA INCEPE SA CREASCA…”
.
Revista o puteti citi pe noul site L.M.M.M.
http://www.lmmm.ro/
.
Lectura placuta!
.
Cap. Lupu Mugurel , F-222 – Vicepresedinte L.M.P.
COMUNICAT BRIGADA 9 MECANIZATA “MARASESTI” – CONSTANTA:
.
Marţi, 25 martie, la Batalionul 341 Infanterie “Constanţa” din localitatea Topraisar, o delegaţie condusă de comandantul SEEBRIG, generalul de brigadă Eser Hakan, va evalua structurile Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” puse la dispoziţia forţei multinaţionale de menţinere a păcii din Sud-Estul Europei.
Jurnaliştii care doresc să participe la activitate vor fi aşteptaţi marţi, 25 martie, între orele 08.45 şi 09.00, la sediul Batalionului 341 Infanterie.
.
Persoană de contact maior Sorin Constantinescu, tel. 0741071987.
.
x x x
Brigada din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a fost înfiinţată în anul 1999 şi este organizată la nivel regional având în subordine structuri militare din Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, România, şi Turcia. Comandamentul SEEBRIG şi-a desfăşurat activitatea până în 2003 la Plovdiv, Bulgaria, din 2003 până în 2007, la Constanţa, din 2007 până în 2011, la Istanbul, Turcia, din iulie 2011 s-a mutat la Larisa, Grecia.
Comanda SEEBRIG este asigurată timp de doi ani, prin rotaţie, de fiecare dintre ţările membre. România a asigurat comanda SEEBRIG în perioada 2007 – 2009, prin generalul de brigadă Virgil Bălăceanu.
.
România contribuie la structura brigăzii cu un batalion de infanterie, respectiv Batalionul 341 Infanterie “Constanţa”, o companie de geniu şi un pluton de cercetare din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” şi un pluton de transport din cadrul Batalionului 168 Sprijin Logistic “Pontus Euxinus”. O dată la doi ani, conform procedurilor de operare ale brigăzii, efectivele puse la dispoziţie de România sunt evaluate de comandamentul SEEBRIG.
.
Comandamentul SEEBRIG şi două subunităţi de sprijin, din care au făcut parte şi 233 de militari români, au participat, timp de şase luni, în anul 2006, la misiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), acţionând sub mandat ONU şi sub conducereaoperaţională a NATO.
.
Ofiţerul cu informarea şi relaţiile publice al Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”
Maior Sorin Constantinescu
S-a terminat de furat tot fierul vechi din Romania si acum au tabarat pe amarata asta de epava? autoritatile ce fac? sa le fie rusine…
Lucian Popovici Acum am aflat despre aceasta Ligã . Dacã anul viitor voi m-ai fi in sistem cãtre aceastã ligã voi dirrctiona 2% acum este prea târziu . In unitãťile din Ardeal nu se cunoaste despre LMP . Trebuie mediatizat pentru cã suntem ,,corpul” cel m-ai numeros din armatã .Vã doresc sa aveti izbândã in ceea ce vati propus sa faceti pentru noi .Mulţumim
Costinestiul ramane statiunea tineretului, statiunea celor liberi si rebeli. Simbolurile statiunii vor fi intotdeauna epava si obeliscul. Nu am stiut pana acum istoria epavei.
Salutari din Baia Mare! vineee varaaaa! venim la Costinesti!!!
Cine doreste sa achizitioneze volumele,
“Amintiri despre o flota pierduta (vol.I si vol.II)
.
“Tragedia Navei Independenta – cea mai mare catastrofa din istoria “navigatiei maritime romanesti
si
“Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982″
poate contacta autorul ( Constantin Cumpana) pe adresa de e-mail – :costyn_c@yahoo.com
* ARTICOLE DESPRE MARINA REGALA ROMANA, POSTATE PE SITE-UL L.M.P.:
.
.
– LECTIA DE ISTORIE, EROISM, MORALITATE SI PATRIOTISM – AM. (ret) PETRE ZAMFIR – Submarinul NMS “Delfinul” in cel De-al Doilea Razboi Mondial
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/lectia-de-istorie-eroism-moralitate-si-patriotism/
.
– MARINA REGALA ROMANA IN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL – Torpilorul NALUCA spaima submarinelor sovietice
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/marina-militara-romana-in-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial/
.
– SCUFUNDAREA CRUCISATORULUI AUXILIAR REGELE CAROL I
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-crucisatorului-auxiliar-regele-carol/
.
– SCUFUNDAREA DISTRUGATORULUI MOSKVA
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-distrugatorului-moskva/
.
– MARINA REGALA ROMANA IN ALII-LEA RAZBOI MONDIAL
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/marina-regala-romana-in-al-ii-lea-razboi-mondial/
.
– OPERATIUNEA 60.000
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/operatiunea-60-000/
.
– PREA PUTIN DESPRE HORIA MACELLARIU
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/prea-putin-despre-amiralul-horia-macellariu/
.
– TORPILORUL SMEUL – UN SIMBOL AL EROISMULUI ROMANILOR
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/torpilorul-smeul-simbol-al-eroismului-romanilor/
.
– HORIA MACELLARIU – UN OFITER DE MARINA CONDAMNAT CANDVA PENTRU CA SI-A FACUT DATORIA
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/horia-macellariu-ofi%C8%9Ber-de-marina-condamnat-candva-pentru-ca-%C8%99i-a-facut-datoria/
.
– SUBMARINUL DELFINUL IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
http://www.ligamilitarilor.ro/tehnica-militara/submarinul-delfinul-cel-de-al-doilea-razboi-mondial/
.
– DISTRUGATORUL NMS REGELE FERDINAND IN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/distrugatorul-nms-regele-ferdinand-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial/
_
.
.
.
* ARTICOLE DESPRE TRAGEDII ALE NAVELOR CIVILE ROMANESTI:
.
.
– TRAGEDIA NAVEI “SADU”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/tragedia-navei-%E2%80%9Esadu%E2%80%9C/
.
– TRAGEDIA NAVEI MOGOSOAIA – CEL MAI MARE ACCIDENT DIN ISTORIA NAVIGATIEI ROMANESTI
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/tragedia-navei-mogosoaia-cel-mai-mare-accident-din-istoria-navigatiei-romanesti/
.
– NU AVEM DREPTUL SA UITAM TRAGEDIA NAVEI INDEPENDENTA!
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/nu-avem-dreptul-sa-uitam-tragedia-navei-inedpendenta/
.
– PETROLIERUL UNIREA – A DOUA MARE PIERDERE A FLOTEI COMERCIALE ROMANE
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/petrolierul-unirea-doua-mare-pierdere-flotei-comerciale-romane/
.
– ACCIDENTE SI CATASTROFE MAI PUTIN CUNOSCUTE DIN ISTORIA NAVIGATIEI ROMANESTI
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/accidente-si-catastrofe-mai-putin-cunoscute-din-istoria-navigatiei-romanesti/
2%
PENTRU LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
*
NU PIERDE NICIO CLIPA!
“TOTI PENTRU UNUL, 2% PENTRU TOTI”
CONTRIBUIE LA FONDUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI!
DESCARCA NOUL FORMULAR A.N.A.F. (230), DE PE SITE-UL L.M.P., COMPLETEAZA-L SI IMPREUNA CU CAMARAZII TAI DEPUNETI-L LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE TERITORIALE DE CARE APARTINETI, PANA LA 15 MAI 2014!
*
LEGEA 571/2003 DIN CODUL FISCAL PERMITE DIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT UNEI ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE, NON-PROFIT.
DACA MILITARII NU OPTEAZA PENTRU ACEASTA ALTERNATIVA, BANII SE DUC AUTOMAT LA STAT!
*
DATELE:
COD DE IDENTIFICARE FISCALA: 27535960
IBAN RO50RNCB0817118580560001
*
DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PLATIT STATULUI PE ANUL 2013 CATRE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CAMARAZI!
IMPREUNA VOM REUSI!!
FITI ALATURI DE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
ONOARE SI PATRIE!
.
*
CONSILILUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
Multumim pentru intelegere!
Incercam sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!