sâmbătă 01 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

DEZROBITORII

Antonescu-si-Regele-Mihai-pe-front-in-fata-unui-cort

DEZROBITORII

În dosarul veteranului de război Nicolae Dobrin, fost luptător în Regimentul 40 Infanterie, am descoperit această diplomă primită împreună cu decoraţia “Bărbăţie şi credinţă”, urmarea a faptului că la 20.11.1942 a fost rănit pe timpul luptelor de la Cotu Donului. Diploma a fost înmânată în numele Regelui Mihai I de către dezrobitorul hotarelor, Mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului şi comandantul de căpetenie al armatei în războiul de dezrobire.

 

.
La 22 iunie 1941 câteva sute de mii de militari români- generali, ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi – deveneau dezrobitori, participând la eliberarea românilor din Basarabia şi Bucovina aflaţi, din iunie 1940, din nou sub ocupaţie străină.
Erau însufleţiţi de mesajul mareşalului Ion Antonescu:

“Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul!
Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit si miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi (…) Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre (…) Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori. Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea.
V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru”.

.


.

Militari dezrobitori înfruntând zilnic moartea la fiecare pas şi -au dovedit credinţa nestrămutătă în Dumnezeu, Rege şi Patrie. Tributul de sânge plătit de aceştia a fost enorm:
23.655 morţi, răniţi sau dispăruţi pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei(iunie –august 1944);
98.156 pentru cucerirea Odesei (iulie- octombrie 1941);
12.425 pe timpul luptelor ofensive din Ucraina şi Crimeea (iulie 1941- iulie 1942);
39.089 pe timpul ofensivei spre Stalingrad şi Caucaz(iulie – octombrie 1942);
158.854 în bătălia de la Cotu Donului (noiembrie 1942-februarie 1943);
22.522 pe timpul retragerii din Caucaz, Kubanşi Crimeea (primăvara anului 1944);
10.784 pe timpul luptelor defensive din Bucovina, Basarabia şi Moldova (iunie- 19 august 1944) şi
187.177 pe timpul luptelor defensive din Moldova (20 -24 august 1944).[1]


.
Victoriile obţinute pe câmpurile de luptă au fost sărbătorite în ţară prin diferite manifestări .
La 20 iulie 1941 ora 11.00, pentru ocuparea Chişinăului, la Constanţa , ca dealtfel în toată ţara, s-a organizat un Te Deum, la care preotul, a vorbit despre însemnătatea ocupării acestui oraş şi alipirea la Ţara Mumă a Bucovinei şi a Basarabiei .
La 17 octombrie 1941 pentru a sărbători cucerirea Odesei toate localităţile au fost pavoazate , iar începând cu ora 11.oo au fost organizate manifestaţii impunătoare la care au participat toate autorităţile şi întreaga populaţie.
Concomitent cu rugăciunea de pomenire a tuturor militarilor care au căzut pe câmpul de bătaie în Transnistria şi dincolo de Bug, organizată la cimitirul eroilor din Vădărjani – în faţa Dalnicului – în ziua de 26 octombrie 1941, începând cu ora 11.00, în ţară din ordinul mareşalului Ion Antonescu, la aceiaşi oră s-a oficiat o rugăciune de pomenire, la care românii din toate localităţile care avea fii sau rude căzute în Transnistria au împodobit cu flori mormintele eroilor.
La toate aceste manifestări locul de cinste era ocupat de invalizi de război şi văduvele celor morţi pe front. În şcoli copii dezrobitorilor căzuţi pe front erau aşezaţi în primele bănci. Deasemenea în fiecare şcoală era organizat un colţ al eroilor din localitate. La întoarcerea trupelor de pe front în garnizoana de pace se organizau ceremoniale care de regulă cuprindeau: pavoazarea gării şi a străzilor, organizarea participării unui număr cât mai mare de locuitori, organizarea distribuirii unor mici daruri (ţigări, flori, etc) ,oficierea unei slujbe de pomenire a celor căzuţi pe câmpurile de luptă.
Mii de militari dezrobitori, ca o recunoaştere a faptelor de arme cu totul excepţionale săvârşite pe câmpurile de luptă, au fost recompensaţi cu ordine şi medalii de război, multe din ele înmânate , în apropierea câmpurilor de luptă, de către regele Mihai I sau de către mareşalul Ion Antonescu.

Se poate concluziona că în această perioadă militarii dezrobitorii şi faptele lor de arme erau apreciate, aceştia primind recunoştinţa binemeritată a tuturor concetăţenilor.
Situaţia se va schimba radical odată cu întoarcrea armelor împotriva Germaniei hitleriste.
Mareşalul Ion Antonescu, cel care în septembrie 1940 şi-a asumat conducerea ţării , în condiţiile în care reprezentanţii partidelor istorice au refuzat acest lucru, cel care în perioada septembrie 1940- iunie 1941 a reformat armata română pentru a putea face faţă războiului în plină desfăşurare, cel care a condus , coordonat sau îndrumat acţiunile armatei pe timpul luptelor pe teritoriul URSS, la 23 august 1944, este arestat din ordinal Regelui Mihai I, predat ruşilor şi în urma unui proces ruşinos , este condamnat la moarte şi executat la 1 iunie 1946.

Regele Mihai I, cel care a îndemnat militarii români la luptă împotriva bolşevicilor, cu sprijinul unor militari – gen. Aldea Aurel, mareşal al Curţii Regale, gen. Mihail Racoviţă , comandant al A.a 4-a, col. Dumitru Dămăceanu – în cooperarea cu lt. dezertor Emil Bodnăraş , agent al NKVD, face posibilă trădarea din 20 august 1944, prin deschiderea fără luptă a “Porţii Iaşului” [2] în faţa trupelor sovietice.
Pentru actul de la 23 august 1944 ruşii, duşmanii de moarte ai dezrobitorilor, îl vor decora pe regele Mihai I cu ordinul Victoria cu diamante, cel mai înalt ordin sovietic.

La 23 august 1944 ora 22.00, din ordinul Regelui Mihai I ostaşii români, foşti dezrobitori, au încetat acţiunile de luptă împotriva trupelor sovietice.
Profitând de faptul că armistiţiu cu URSS va fi semnat abia la 12 septembrie 1944, ruşii au capturat în această perioadă 175.000 de militari români [3], mulţi dintre ei murind pe timpul prizonieratului de foame, frig, boli sau din cauza epuizării fizice. Abia începând cu 1946 aceştia au început să fie eliberaţi şi au revenit în ţară.
Generalii şi ofiţerii care au participat la luptele împotriva URSS vor conduce, după 23 august 1944, acţiunile armatei române pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei. La terminarea războiului în loc să primească recunoştinţa binemeritată sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru participarea la campania 1941-1944.
Mulţi din ei vor muri în urma regimului inuman de detenţie din închisorile comuniste. Menţionez că în urma documentării proprii, am constatat că în perioada 1944 -1961 au fost arestaţi şi condamnaţi 161 de generali, dintre care 78 au murit în închisorile comuniste [4]
Dintre militarii dezrobitori căzuţi prizonieri la ruşi, în perioada 1943-1944, câteva mii vor fi recrutaţi pentru a face parte din cele două divizii de voluntari :
“Tudor Vladimirescu ” şi ”Horia , Cloşca şi Crişan”. La 30 martie 1944, voluntarii din Divizia “Tudor Vladimirescu”, înainte de a pleca pe front, în subordinea Frontului 2 Ucrainian,sunt dezlegaţi de vechiul jurământ faţă de rege, de către trei preoţi hirotonisiţi de patriarhul Rusiei şi au depus un nou jurământ [5], cu următorul conţinut:

”Jur poporului meu robit de nemţi să lupt pentru libertatea şi proppăşirea lui. Jur să – mi îndeplinesc fără şovăire îndatoririle mele de ostaş în tabără, pe câmpul de luptă, oricând şi oriunde, să mă supun ordinelor comandanţilor mei şi să păstrez secretul militar. Jur să lupt pentru o prietenie trainică între România şi Uniunea Sovietică, care mi- a dat putinţa să lupt cu arma în mână pentru distrugerea duşmanului comun, Germania hitleristă. Jur să păstrez cu sfinţenie frăţia de arme cu Armata Roşie. Jur să lupt până la ultima picătură de sânge contra nemţilor care mi-au târât ţara în războiul lor nelegiuit.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu! ”

.

[6] La terminarea războiului militarii acestor două divizii vor juca un rol decisiv în făurirea armatei populare.
Deasemena trebuie amintit că după război veteranilor de război le-a fos aplicat un tratament discriminatoriu.
Veteranii cei răi, dezrobitorii , care luptaseră împotriva URSS, a căror jertfă şi eroism nu mai reprezenta nimic pentru noii puternici ai zilei, sunt marginalizaţi.
Veteranii cei buni , cei care luptaseră pe frontul de vest, în mod deosebit cei care au făcut parte din cele două divizii de voluntari, vor beneficia de toate onorurile. Abia după 1990 s-a revenit la normal, astfel că dezrobitorii au putut căpăta şi ei acelaşi statut şi s-au putut bucura de consideraţia binemeritată.

.

Col.(r) Remus Macovei
.

.


1. Cornel Scafeş, Horia Şerbănescu,Ioan Scafeş, Cornel Andone, Ion Dănilă,Romeo Avram –Armata Română.1941-1945, Ed.Rai, Bucureşti, 1996, pag. 23.31,48, 57,62,66,71şi 77
2. Historia.ro – 23 august – salvarea României sau trădare naţională?
3. Ibidem.
După alţi autori cifra prizonierilor luaţi de ruşi în această perioadă este de peste 110.000. (Cornel Scafeş,
Horia Şerbănescu,Ioan Scafeş, Cornel Andone, Ion Dănilă,Romeo Avram – op. Citate pag.77)
4. Remus Macovei – Condamnările generalilor, Editura daco-română,Bucureşti, 2013, pag.85
Conform gen. Dragnea Marin în închisorile comuniste ar fi murit 53 de generali(Gen. bg. Dr. Costantin Ucrain – O
viaţă în slujba armatei şi ţării sale, Ed. Univers Ştiinţific, Bucureşti, 2006, pag.180)
5. Istorie şi civilizaţie – O divizie pentru liniştea comuniştilor români
6. Remus Macovei – Op. Citate, pag.118

.
.
OGLINDA

Începutul adevărului, cunoscut și sub numele de Oglinda, este un film românesc din 1994 regizat de Sergiu Nicolaescu.
El descrie câteva evenimente din istoria României din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, concentrându-se pe lovitura de stat care a răsturnat de la putere regimul mareșalului Ion Antonescu, Conducătorul statului și prim-ministru autoritar.

Vizionare placuta!

.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Adi M. Barus
Oaspete
Adi M. Barus
27 august 2013 14:00

Rusii/sovieticii au urmat întotdeauna testamentul lui Petru cel Mare…ar fi trebuit si noi sa urmam testamentul lui Stefan cel Mare: niciodată sa nu inchinati tara rusului!

paraschiv nicu
Oaspete
paraschiv nicu
26 august 2013 23:30

Am vazut doar inceputul filmului. M-a impresionat filmarea reala cu executia Maresalului Antonescu. Inteleg ca comandantul plutonului de executie sa traga cu pistoletul in capul condamnatilor, dupa focul plutonului, dar, nu inteleg de ce a mai trebuit sa i-a o pusca ZB de la un soldat si sa mai traga…
Exces de zel, sau bataie de joc? 

mircea mincu
Oaspete
mircea mincu
27 august 2013 19:35

Au murit demni, fara frica in fata mortii. Maresalul a strigat „TRAIASCA ROMANIA!”

EDY 74
Oaspete
EDY 74
25 august 2013 23:41

Domnule Colonel Macovei, am si eu o intrebare: ce grad avea regele Mihai pe epoleti in acea perioada? intreb pentru ca l-am vazut in fotografii in tinuta militara. Gradul militar era onorific sau real?
Multumesc anticipat. 

Macovei Remus
Oaspete
Macovei Remus
26 august 2013 19:06

Regele Mihai I a obţinut gradul onorific de mareşal al României la 10 mai 1941 în baza Decretului 1354/09.05.1941 semnat de generalul Ion Antonescu, publicat în Monitorul oficial nr. 109/10.05.1941.
Singurul mareşal în activitate a fost Ion Antonescu care a primit gradul prin  Decretul 2332/21.08.1941 semnat de Regele MihaiI

liv73
Oaspete
liv73
25 august 2013 23:21

noi romanii avem un talent inascut in a ne impusca conducatorii… 

Luminita Dobre
Oaspete
Luminita Dobre
10 septembrie 2013 16:21

si acum vom ucide cu sange rece cainii vagabonzi; de frica ca vor pierde voturi „alesii nostri” actioneaza la impulsul strazii; ce diferenta este intre noi si nazisti? ei au gazat evreii si noi eutanasiem cateii,,, RUSINE!

Marian Albu
Oaspete
Marian Albu
24 august 2013 0:18

eminentul militar de cariera si cu conceptii nationaliste stricte, de la care n-a facut rabat nici in fata lui Adolf Hitler, spre deosebire de Carol al II-lea; ca sa nu mai vorbesc de sinistrul, adulatul, idolatrizatrul tartanilor, Michel le premier. Daca nu ar fi fost Ion Antonescu, Romania ar fi disparut ca stat in 1919, la revolutia ungara a bolsevicului evreu Bela Kuhn.

Radu Gheorghita Gabriel
Oaspete
Radu Gheorghita Gabriel
23 august 2013 23:30

La 23 august 1944, România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste a fost precedată de arestarea mareşalului Ion Antonescu şi a altor demnitari din guvern. La putere era înscăunat un nou cabinet, format de noua coaliţie, Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte atât partidele istorice, cât şi comuniştii. „Astăzi dictatura a fost înlăturată. Poporul reintră în drepturile lui. Regimul politic pe care îl vom înfăptui va fi un unul democratic”, anunţa declaraţia de constituire a Blocului Naţional Democratic. Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai aşa. România a intrat în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi au urmat peste 40 de ani de comunism.
Dincolo de implicaţiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata română a jucat un rol determinant, spun unii istorici, în desfăşurarea celui de-al doilea război mondial. Actul istoric de la 23 august 1944 rămâne, însă, şi astăzi subiect de polemici. Astfel, susţinătorii regelui Mihai îi atribuie acestuia rolul decisiv, în timp ce mulţi republicani consideră gestul acestuia un act de trădare.
După război, 23 august a devenit ziua naţională a României şi era sărbătorită cu mare fast, în fiecare an, de regimul comunist. Paradele militare erau nelipsite, la fel şi spectacolele omagiale cu pionieri şi muncitori.

Cap. Radu Gabriel – F-222 – membru in consiliul director LMP

Olaru
Oaspete
Olaru
23 august 2013 23:06

Domnilor actul de la 23 august este un moment controversat din istoria poporului roman. Foarte multi si-au arogat merite in acest sens. Partidele istorice, comunistii si regele. Nimeni nu stie cu exactitate ce s-a intamplat atunci. Doar regele Mihai.

Cristi Dragan
Oaspete
Cristi Dragan
23 august 2013 23:34

prin actul de la 23 august, Romania a scurtat cu 6-7 luni razboiul mondial

danimar
Oaspete
danimar
25 august 2013 23:35

Daca nu avea loc actul de tradare nationala, armatele germano-romane ar fi rezistat in lantul Carpatilor pana in Polonia impotriva hoardelor rosii cateva luni bune, timp in care, nemtii deja modernizau arma V2, (rachete cu raza lunga si medie de actiune),  au scos pe linia de productie un submarin nedectabil, au consruit primul avion cu reactie cu dublu rol (RANDUNICA – vanatoare si bombardament) , superior celor aliatilor.
Mai mult de atat germanii lucrau si ei la construirea bombei atomice. In Norvegia germanii lucrau la producerea „apei grea”.
NU A MAI FOST TIMP.
Actul de la 23 august 1944 a avut un rol decisiv in terminarea razboiului. In dou luni armatele germane au fost nevoite sa se retraga ajungand la Budapesta… dupa caderea Budapestei, a inceput caderea frontului de est.
NU A MAI FOST TIMP.

                Danimar 

stefan
Oaspete
stefan
23 august 2013 22:43

Regele Mihai la arestat pe maresalul Antonescu la presiunea comunistilor autohtoni condusi de Lucretiu Patrascanu dar si de comunistii pro-sovietici al lui Emil Bodnaras. Nu a fost initiativa regelui.

Mihalache c-ta
Oaspete
Mihalache c-ta
24 august 2013 0:25

… si tot la presiunile comunistilor, cu pistolul pe masa, a fost obligat sa abdice in 1947.

Paul Grigore
Oaspete
Paul Grigore
23 august 2013 11:33

un film controversat dar de foarte buna calitate. felicitari domnului colonel pentru articol.

butacu vasile
Oaspete
butacu vasile
23 august 2013 11:09

pe scurt… doi au plecat la lupta impotriva bolsevismului; in final unul primeste un glont, iar al doilea o medalie… e echitabil?

IONION
Oaspete
IONION
14 septembrie 2013 21:36

si-a luat-o si-al doilea,,, nu asa de grav dar, a ramas fara tara, fara tron

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
23 august 2013 23:59

Pe 22 iunie 1941 România intra in război nu numai impotriva bolsevismului sovietic dar si pentru recastigarea  provinciile sale răpite printr-un dictat ce retrasa zonele de influenţă ale Germaniei naziste şi Rusiei bolşevice, în urma Pactului Ribentropp – Molotov semnat la 23 august 1939.
România pierduse în acelaşi an 1940, pe lângă Basarabia şi Bucovina şi Transilvania de Nord, cât şi două judeţe din sudul Dobrogei, Caliacra şi Durostor.La cea din urmă avusese loc un transfer de populaţie între România şi Bulgaria.
Bătălia pentru Basarabia şi Bucovina de Nord a impus şi pierderi în vieţi omeneşti, răniţi şi dispăruţi. Patru sute de mii de militari români au fost concentraţi pentru operaţiunile militare alături de Axă. La 27 iulie 1941, întreg teritoriul istoric românesc fusese eliberat. Populaţia românească din provinciile istorice a salutat cu entuziasm eliberarea şi a oferit momente de fraternitate deosebite.

.

        Cap. Lupu Mugurel – Vicepresedinte LMP 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
26 august 2013 22:59

Despre cedarea Basarabiei si Bucovina in urma pactului Ribentrop – Molotov din 23 august 1940, va recomandam sa cititi un articol pe site-ul LMP, despre un EROU al NEAMULUI ROMANESC:

                       Maior Valeriu CARP
.

   Articolul a fost scris de Col. (r) Mircea DOGARU si este intitulat:

    „DIN ORDINUL MEU SI PE A MEA RASPUNDERE, DESCHIDE-TI FOCUL” 

    http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/din-ordinul-meu-si-pe-mea-raspundere-deschideti-focul%E2%80%9D/

.

 In cadrul aceluiasi articol va prezentam  filmarea cu interviul Col.(r) Mircea Dogaru cu privire la celebrul ordin al Eroului Maior Valeriu Carp.

Gabriel
Oaspete
Gabriel
11 iulie 2016 23:31

Nu mai promovați domnilor aceste personaje căruia i se atribuie fapte pe care aceștia nu le-au desăvârșit! Adevăratul erou este căpitanul Ioan Tobă zis Hatmanul în nici un caz acest maior ridicat la rangul de erou!
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/11/19/ion-toba-hatmanul-un-erou-uitat-al-romaniei-ultimul-strajer-al-lui-stefan-cel-mare/

Anca C-tin
Oaspete
Anca C-tin
27 august 2013 14:06

nu contest faptele patriotice ale maiorului Carp …..dar auzite din gura acestui distins domn imi sparg timpanele….rog colegii si camarazii mei din LMP sa aduca la vremuri noi oameni noi…

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
27 august 2013 19:22

Sunteti intr-o totala eroare. Col.(r) Mircea Dogaru nu este membru LMP.
Noi am preluat un articol cu acordul domniei sale si l-am postat pe site-ul nostru. Ni s-a parut interesanta povestirea din filmare si de aceea am postat-o in cadrul articolului,

   “DIN ORDINUL MEU SI PE A MEA RASPUNDERE, DESCHIDE-TI FOCUL” 

Daca va referiti la faptul ca domnul col. Dogaru este presedintele SCMD, va putem spune ca nu ne intereseaza acest lucru.
Nici Col.(r) Remus Macovei nu este membru al Ligii Militarilor Profesionisti, ci colaborator.
LMP are o colaborare excelenta cu Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Constanta.

             LMP – CONSTANTA 

Marian Albu
Oaspete
Marian Albu
26 august 2013 23:26

„dogaru face o greseala grava; nu erau rusi, erau sovietici. o armata a evreimii bolsevice din URSS care era compus din ucrainieni, rusi, tatari, mongoli, uzbeci, moldoveni si alte natii…”

Adi M. Barus
Oaspete
Adi M. Barus
27 august 2013 13:58

Dogaru nu face nici o greseala!
Putin imi Pasa cine imi ocupa Tara !!!!!Greseala o faci tu cand bagi moldovenii la „alte natii”!

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
23 august 2013 11:01

Filme romanesti postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti:
.
 
NOI CEI DIN LINIA INTAI 
 in cadrul articolului:
ZIUA FORTELOR TERESTRE
 
     http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/ziua-fortelor-terestre/ 
.
TRIUNGHIUL MORTII 
    in cadrul articolului:
TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE
     http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste/
 
.

FATA MORGANA 
    
in cadrul articolului:

1 AUGUST – ZI DE SARBATOARE PENTRU TANCHISTII TARII 

 http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/1-august-zi-de-sarbatoare-pentru-tanchistii-tarii/

ANCA C-TIN
Oaspete
ANCA C-TIN
23 august 2013 10:52

Un exeplu de sacrificiu si devotament demn de urmat….
 

sorin
Oaspete
sorin
23 august 2013 11:11

azi?!? cu cine?

wpDiscuz