Tancul TR 85 M1 este un tanc mijlociu, având un echipaj format din 4 militari si o greutate totala de 50 de tone.
Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul românesc dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 kmh iar pe un teren uscat fara denivelari de 40 kmh. Panta maxima de urcare este de 32 grade putând traversa santuri cu o latime de 2,8 m si ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adâncime de 5 m.
Ca armament, Tancul TR 85 M1 “Bizonul” este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu teava ghintuita, ale carui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bataia maxima este de 14600 m.
De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bataie maxima de 2000 m, si cal. 7,62 mm cu o bataie maxima de 3000 m.
Modernizarile aduse tancului TR 85 M1 “Bizonul” au avut ca obiect cresterea puterii de foc, îmbunatatirea gradului de protectie, cresterea mobilitatii, fiabilizarea agregatului energetic si a sistemului de frânare, precum si modernizarea instalatiei de transmisiuni.
Principalele caracteristici:
– greutate: 50 tone;
– lungime: 9.92 m;
– latime: 3.43 m;
– inaltime: 2.38 m;
– garda la sol: 0.42 m;
– unitatea de foc: 41 lovituri;
– echipaj: 4 oameni;
– armament: 1 tun calibrul 100 mm; 1 mitr. jumelata calibrul 7,62 mm; 1 mitraliera A.A calibrul 12,7 mm.
Lasă un comentariu
Salut, poate cine sa imi spuna si mie sau sa imi dea un link unde pot gasi informatii referitoare la grosimea blindajului lateral si spate (atat sasiu cat si turela) al tancului TR 85 M1.de asemenea daca stie cineva diametrul turelui, lungimea tancului fara tun,lungimea tunului, inaltimea turelei si sasiuli separat,lungimea si latimea senilelor etc…Nu vreau sa fac un tanc real:) dar vreau sa fac unul la o scara si vreau sa iasa cat mai realist.am cautat pe net dat tot ce am gasit sunt principalele caranteristici ca cele de mai sus.
Este un echipament optim si bun pentru conditiile unei eventuale angajari in lupta de aparare pe teritoriul Romaniei si in conditiile de la noi. Foarte multa lume (nespecialistii in domeniu si neinitiatii) contesta calibrul relativ mic (100 mm) al tunului acestui tanc. Nu este cel mai important pentru un tanc sa aiba calibru mare (de ex 110 sau 120 mm). Cu 100 mm poti sa ai o foarte mare putere de foc (viteza mare a proiectilului si/sau precizie crescuta in procesul de ochire si reochire) si o mobilitate ridicata in lupta, ceea ce este avantajos in cazul unei ciocniri simetrice directe pe campul de lupta de tip tancuri contra tancuri sau cu vehicule de lupta similare cum ar fi MLI-urile. Astfel apar o serie intreaga de avantaje tactice. Similar este si modelul TR-81 M. Are o putere foarte mare de foc raportata la marimea sa.
Desigur ar putea fi modernizat in continuare sau conceput un nou tip de tanc pentru fortele terestre romane, plecand de la conceptul si platforma TR-85, un nou tip cu o putere mai mare (adica viteza de deplasare mai mare) si un blindaj imbunatatit. Pe parte de armament nu consider ca ar fi nevoie suplimentari.