sâmbătă 02 mar 2024

SPONSORI OFICIALI

Submarinul Delfinul

submarinul-delfinul
Submarinul Delfinul este un submarin românesc, numit în cinstea predecesorului său – Submarinul NMS Delfinul. Delfinul a fost construit în URSS şi predat României în 1985. A costat 40 milioane de dolari şi a fost adus în ţară în secret, fiind recepţionat fără ceremoniile caracteristice festivismului comunist.„Delfinul” este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. Clasa Kilo, din care face parte „Delfinul”, este una dintre cele mai apreciate în lumea militară. În publicaţiile de specialitate, în dreptul denumirii Kilo este trecut „vânător de submarine nucleare”. Este complet învelit într-o alveolă din cauciuc, iar instalaţiile sunt silenţioase. În plus, are o rază de acţiune de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATOCapacităţile acestui submarin au fost demonstrate cu totul întâmplător în Golful Persic, în timpul primului război din Irak.Flota americană a intrat în stare de alarmă după ce nici unul dintre cele trei submarine Kilo scoase în mare de Iran nu a putut fi detectat. De atunci clasa Kilo a fost supranumită „Black Hole” – gaura neagră.
Submarinele din clasa Kilo au fost proiectate de academicianul Karmelitzin şi are câteva îmbunătăţiri structurale care-i sporesc calităţile nautice şi tactice. Delfinul are 72,9 metri lungime, 10 lăţime şi este proiectat după metoda picăturii de apă alungite. Acest proiect este diferit de cel al submarinelor clasice, cu etravă.Dată fiind forma sa, submarinul înaintează mai uşor în imersiune şi mai greu la suprafaţă. Viteza de croazieră la suprafaţă este de 8-12 noduri, iar în imersiune 20 de noduri (aproximativ 40 de km pe oră).Delfinul dispune de un complex automatizat de lansare torpile calibru 533,4, compus din şase tuburi, toate dispuse în prova De la bord se pot lansa şapte tipuri de torpile, printre care şi torpile teleghidate prin fir tip Tiger fish, dar şi torpile de viteză cu oxigen. Submarinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute şi mai poate lua la bord 24 de mine speciale. Delfinul mai deţine un sistem de lansare a ţintelor false şi un complex de rachete antiaeriene IGLA 1.
La bordul „Delfinului” echipajul poate sta 45 de zile. Limitarea este calculată în funcţie de proviziile de alimente. De obicei, în imersiune se mănâncă semipreparate, însă în minibucătărie se poate prepara orice, inclusiv ciorbă.
„Delfinul” a avut până în 1996 misiuni în aproape fiecare lună, ieşind în larg pentru câte 15 zile efectuând misiuni de cercetare, patrulare, recunoaştere sau teste de tragere. Din 1996 „Delfinul” stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizaţi iar înlocuirea lor costă în jur 20 de milioane dolari.

Sursa: Wikipedia

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
George
Oaspete
7 iunie 2013 16:52

Iran Overhauled Tareq (Kilo class) submarine in 4 years. Iranian experts designed, built and replaced more than 18000 pieces of this submarine domestically because Russia refused to give Iran blueprints of this submarine.
Soft and hard radar absorbent covers, fins and stabilizers, diving and climbing systems, compressed air capsules, air and pneumatic systems, pumps, electronic boards and systems, sensors, radio and communication radars, propulsion systems, engine pieces, shaft, bearing, propeller, are some of parts of this submarine that Iran has designed and built domestically

George
Oaspete
George
7 iunie 2013 16:55
wpDiscuz