vineri 11 oct 2024

SPONSORI OFICIALI

15 IULIE – ZIUA SUBMARINISTULUI

646x404

Anii trec, sărbătoarea-i tot mai tristă…
.

Pe durata celei de a doua conflagrații mondiale, o nebunie care a produs atâta rău omenirii, Marina Militară Română a folosit în misiunile sale din bazinul Mării Negre, pe lângă navele de suprafață, și trei submarine: „Delfinul”, „Rechinul” și „Marsuinul”.
Istoria armei, scrisă în anumite momente ale sale chiar cu sacrificiul vieții combatanților, ne amintește nouă, celor de astăzi, că acele trei submersibile și-au făcut cu onoare datoria, echipajele aflate la bord dovedind nu numai pricepere tehnică și marinărească, dar și un apreciabil sentiment patriotic. Așa cum era de așteptat, misiunile îndeplinite de către aceste nave și echipajele lor pe coastele Turciei, la intrarea în Bosfor, la Batumi, Ialta, Sevastopol sau Kerci, nu au fost privite cu ochi buni de răsăritenii noștri „eliberatori” , fapt ce a generat o puternică presiune asupra Statului Român, exercitată mai ales după Tratatul de Pace de la Paris din anul 1947, acord al marilor puteri prin care României i-a fost interzisă deținerea acestui tip de navă. Oricum, cele trei submarine nu mai erau în țară încă din 1944, deoarece imediat după actul de la 23 august eliberatorii noștri le-au „îndrumat” către porturile lor, acolo fiindu-le de trebuință cam până prin anii `50 – `51. Despre eroismul, onoarea și demnitatea dovedite de către ofițerii și maiștrii militari aflați în stuctura echipajelor nici vorbă. Noul sistem politic nu avea nevoie de asemena exemple… Timpul a trecut, lucrurile se mai schimbase cât de cât, așa că în anul 1986 în serviciul Marinei Române a intrat un nou submarin, botezat „Delfinul” în respect față de predecesorul său, care de multă vreme își depusese osatura la fier vechi. Noul submersibil, o navă de luptă bine cotată și bine dotată, dar și pe bani grei cumpărată, s-a bucurat de la bun început de un echipaj instruit, un echipaj care a dovedit capabilitatea de a-și îndeplini cu brio misiunile încredințate.
Funcționalitatea la parametrii normali a submersibilului „Delfinul” n-a durat decât nouă ani, pentru că din 1995 încoace nava și echipajul său au uitat cam cum e viața prin adâncuri de ape, trecând, bineînțes fără voia lor, la regimul specific navelor de suprafață. Să mai navige, nici pace! O mai face din când în când mutându-se de la o dană la alta, dar numai pentru repoziționarea navelor acostate la cheu! De ce așa? Răspunsul cred că și-l imaginează fiecare: Schimbarea regimului politic în țara noastră, un lucru dorit și așteptat de altfel, a generat o sumedenie de probleme, în cazul de față mă refer la cele cu aspect financiar, așa că mai marii nației n-au mai găsit nici timp și nici bani pentru a asigura viața activă acestui submersibil, iar acesta, pentru că așa este el gîndit și făcut, nu poate naviga prin adâncuri alimenatat doar cu… promisiuni electorale! Uite așa s-a ajuns, spun acest lucru cu părere de rău, ca despre funcționalitatea unicului nostru submarin să nu poată vorbi acuma decât… la timpul trecut!
.
Pe data de 15 iulie este ZIUA SUBMARINISTULUI! O zi devenită tradițională, o zi cu respect trecută în calendarul anivesar al Armatei Române. Este frumos și este bine că există o asemenea zi, un real moment al omagiului adus submariniștilor de ieri și de azi, oameni care și-au făcut și își fac datoria, indiferent de vitregia condițiilor în care își desfășoară activitatea profesională. Dureros e că această sărbătoare este marcată de o profundă tristețe, iar despre motivele care au generat-o, oricât te-ai strădui nu poți afirma că a sosit timpul pentru a fi măcar diminuate, dacă nu eliminate!
Tristă sărbătoare! Îngrozitor de tristă… Eu, însă, și poate mulți alții ca mine, mă înclin cu respect și pioșenie în fața actelor de bravură profesională făptuite de către submariniștii trecuți în neființă, salut cu respect profesionalismul celor care încă navigă prin valurile vieții, iar pe cei care acum dau valoare numerică echipajului submarinului „Delfinul”, îi salut cu deplină considerație!
.

M.m.p.(rtr.) Dumitru MIHĂILESCU
Presedinte de onoare al Ligii Maistrilor Militari de Marina

_

Multumim redactiei TV a Trustului de Presa al MApN care au vizitat de curand submarinul Delfinul si au realizat acest material, difuzat in emisiunea ProPatria pe TVR1.
Va dorim vizionare placuta!

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Maican Florentin
Oaspete
Maican Florentin
15 iulie 2016 17:02

Anunt privind dezbaterea publica a proiectului de Lege privind statutul cadrelor militare, gradatilor si soldatilor. Site-ul MApN, Proiecte de acte normative aflate in dezbatere publica- 25.07.2016

julienutza
Oaspete
julienutza
15 iulie 2016 11:43

Profesioniști
La mulți ani,ape line

TUDOR ALEXANDRU
Oaspete
TUDOR ALEXANDRU
24 mai 2015 10:59

BUNA ZIUA !
INTREBARE : DE CIND, DIN CE AN SE SARBATORESTE ZIUA SUBMARINISTULUI ? IN CALENDARUL MILITAR NU ESTE TRECUTA NICI-O DATA.
CU DEOSEBIT RESPECT, LT.COL. (RZ.) TUDOR ALEXANDRU

facebook-profile-picture
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
31 iulie 2014 17:33

Pe 28 iulie 2014 s-a inregistrat un record de vizitatori pe site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti!
1.936 de vizitatori au intrat pe site-ul L.M.P.
.Vechiul record era de 1.749 de vizitatori in 24 de ore (26 iunie 2014.
.
Din data de 30 octombrie 2010, de cand site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti a devenit operational, 387.000 de cititori au accesat site-ul L.M.P.
.
IN ACEST TIMP S-AU POSTAT:
– 316 articole
– 6.464 de comentarii
.– Medie cititori pe zi : 750 – 950
– Medie cititori pe saptamana : 4.500 – 7.000

.
MULTUMIM PENTRU CA ACCESATI SI APRECIATI SITE-UL LMP!
.
Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti
 
 

tatu
Oaspete
tatu
15 iulie 2014 20:24

Caut carti despre submarinele din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Stie cineva un titlu, un autor?

luminita dobre
Oaspete
luminita dobre
15 iulie 2014 20:22

La multi ani marinarilor submarinisti!

costea
Oaspete
costea
15 iulie 2014 15:30

Submarinul ce face parte din clasa KILO, este considerat si la ora actuala cel mai modern submarin, vanator de submarine nucleare.
“Delfinul” este o bijuterie de nava submersibila, o nava nemuncita cum spun marinarii. Ii trebuie bateriile de acumulatori, o revizie completa si poate intra in imersiune. La multi ani submarinistilor rezervisti!
 

B N
Oaspete
B N
15 iulie 2014 15:20

In filmare domnul Mm greseste. Statul comunist de la acea vreme dorea o flota de noua submarine. Trei submarine livrate pana in perioada 1985 – 1996 si sase submarine in perioada 1997 – 2000. Pentru cele noua submarine comandate, URSS livra Romaniei doua fregate bonus.

Greceanu
Oaspete
Greceanu
15 iulie 2014 20:21

In comunism aveam bani sa cumparam submarine. In capitalism nu avem bani nici macar sa intretinem unul singur. Vinovatul principal este clasa politica. Rusinos,,,

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
13 iulie 2014 15:50

Submarinul Delfinul este un submarin românesc, numit în cinstea predecesorului său – Submarinul NMS Delfinul. Delfinul a fost construit în URSS şi predat României în 1985. A costat 40 milioane de dolari şi a fost adus în ţară în secret, fiind recepţionat fără ceremoniile caracteristice festivismului comunist.
„Delfinul” este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. Clasa Kilo, din care face parte „Delfinul”, este una dintre cele mai apreciate în lumea militară. În publicaţiile de specialitate, în dreptul denumirii Kilo este trecut „vânător de submarine nucleare”
Este complet învelit într-o alveolă din cauciuc, iar instalaţiile sunt silenţioase. În plus, are o rază de acţiune de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATO.
Capacităţile acestui submarin au fost demonstrate cu totul întâmplător în Golful Persic, în timpul primului război din Irak. Flota americană a intrat în stare de alarmă după ce nici unul dintre cele trei submarine Kilo scoase în mare de Iran nu a putut fi detectat. De atunci clasa Kilo a fost supranumită „Black Hole”gaura neagră.

facebook-profile-picture
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
13 iulie 2014 15:16

In data de 26  iunie 2014 s-a inregistrat un record de vizitatori pe site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti!
  1.749 de vizitatori au intrat pe site-ul L.M.P.
.
                                   Vechiul record era de 1.447 de vizitatori in 24 de ore. 

Din data de 30 octombrie 2010, de cand site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti a devenit operational, 317.000 de cititori au accesat site-ul L.M.P.
IN ACEST TIMP S-AU POSTAT:
 –   312  articole
 – 6.383 de comentarii 
.
– Medie cititori pe zi :  750 – 950
– Medie cititori pe saptamana : 4.500 – 7.000
 
.
                   MULTUMIM PENTRU CA ACCESATI SI APRECIATI SITE-UL LMP!
.
       Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti 

facebook-profile-picture
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
13 iulie 2014 15:12

COMUNICAT L.M.P.:


.
     Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi. 
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
.

                     Intra si vezi:      “Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.

 Multumim pentru intelegere!

wpDiscuz