Senatul a aprobat, în ședința plenului de marți, propunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care modifică OUG 82/2006 în sensul atribuirii calității de ‘veteran’ și celor care au participat la misiuni militare desfășurate în afara României înainte de anul 1990.
.
Propunerea de lege, aprobată cu 92 de voturi ‘pentru’ și o abținere, modifică articolul 10, alin. 1 al textului ordonanței astfel: “calitatea de ‘veteran’ se atribuie personalului armatei care a participat la acțiuni militare și îndeplinește condițiile prevăzute de prezenta OUG”.
.
Printr-un amendament al comisiei de specialitate s-a introdus o excepție de la prevederea amintită prin care calitatea de ‘veteran’ se poate atribui, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, și “personalului armatei care a participat, anterior anului 1990, la misiuni și operații în afara teritoriului statului român”.
.
În expunerea de motive a propunerii de lege care modifică OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, inițiatorul susține că s-a putut consta o “discriminare” întrucât au existat misiuni militare și înainte de 1990.
.
“Un exemplu este ‘Misiunea secretă SIRIUS’ din perioada ianuarie 1981 — decembrie 1982, când, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, 141 de militari români au participat la o misiune în afara României. Mai mult decât atât, acest lucru a fost recunoscut după 1990, chiar de către ministrul Apărării Naționale din 2012 care a eliberat atestate de participare la 30 de ani de la încheierea misiunii. Din acest motiv, propunem modificarea ordonanței de urgență pentru a putea fi incluși și cei care au participat la misiuni militare înainte de 1990″, a explicat senatorul UNPR, potrivit documentului citat.
.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, iar legea are un caracter ordinar.
Tot în ședința de plen de marți a fost adoptată, cu 89 de voturi ‘pentru’ și două abțineri, o altă propunere legislativă care modifică aceeași OUG 82/2006 în sensul extinderii drepturilor acordate, inițiativa aparținând PSD.
.
Astfel, propunerea de lege vizează completarea cadrului legal prin crearea permisivă a posibilității de menținere, încadrare ori reîncadrare în structurile MApN a personalului armatei rănit, invalid sau care a dobândit afecțiuni fizice.
.
De asemenea, este realizat cadrul legal privind implementarea și desfășurarea activităților cuprinse în programele de recuperare a personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare, în vederea reintegrării sociale și intervenției psihologice adecvate nevoilor specifice fiecărui caz în parte.
.
“Prin propunere se realizează cadrul legal privind înscrierea sau transferarea la/în instituțiile de învățământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, a copiilor personalului armatei decedat în urma participării la acțiuni militare, precum și pentru copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II și III de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.
.
În document se precizează totodată că este stabilit și cadrul legal pentru acordarea de burse de studii copiilor personalului încadrat în gradul II și III de invaliditate “în mod similar copiilor personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”.
.
“Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor nu vor reprezenta un cost semnificativ raportat la dimensiunea morală a demersului, ce reprezintă expresia recunoașterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale și constituie, totodată, un factor motivant pentru participanții la misiuni în teatrele de operații”, se mai arată în documentul citat.
.
Această propunere de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o tot în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.
.
sursa: http://www.agerpres.ro
Lasă un comentariu
Scuzați-mă, rectific greșeală care am făcut în comentariul precedent….era vorba de plata orele suplimentare și a SĂRBĂTORILOR legale !
Salut ,domnilor ! Știe vreunul dintre voi ceva de vreun ordin al ministrului privind plata orelor suplimentare și apărătorilor legale? Recent am auzit ca s-ar fi prelucrat ceva pe la o unitate din Murfatlar dar totul în mare secret.poate e cineva care ne poate lumina și pe restul
… în ședința de plen de marți a fost adoptată, cu 89 de voturi ‘pentru’ și două abțineri, o altă propunere legislativă care modifică aceeași OUG 82/2006 în sensul extinderii drepturilor acordate, inițiativa aparținând PSD…. Camarazi,se pare ca politizam,daca PSD ar vrea sa castige voturi atunci sa dea o ordonanta prin care sa se revina la statutul de ,,militar veteran,,incepand cu ,, calitatea de ‘veteran’ se atribuie personalului armatei care a participat la acțiuni militare și îndeplinește condițiile prevăzute de prezenta OUG”,fara a conditiona cate misiuni s-au executat,cu ce este mai prejos un militar ranit intr-o misiune fata de cel care a executat doua sau chiar trei misiuni. Un exemplu clar,bunicul meu a luptat in cele doua razboaie,ajungand in Tatra,patru ani chinuiti de transee,cumnatul lui a luptat cca trei luni avand nesansa sa fie ranit grav,dar drepturile i s-au acordat pe deplin. Sa nu fim absurzi si rautaciosi,cinste celor care au reusit sa mearga in mai multe misiuni si sa se intoarca sanatosi,dar noi restul cu ce ne alegem. Onoare …
.
.
http://militar.infomondo.ro/actualitate/campanie-de-informare-lansata-de-mapn-referitoare-la-recalcularea-pensiilor.html/comment-page-1#comment-52585
Pentru Hurea Opisan: Articolele postate pe site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti nu se refera doar la Corpul SGP. Daca ai alte asteptări (intrebari) te invitam sa accesezi site-ul oficial al MApN.
In ceea ce priveste faptul ca suntem apreciați de camarazi din toata tara , pentru munca noastra din ultimii 5 ani in slujba militarilor profesionistii, nu face decat sa ne bucure.
Intr-adevăr exista si carcotasi (din clasa fricosilor), ce se ascund in spatele foisorului si asteapta cu nerăbdare sa se solutioneze toate problemele cu care se confruntă militarii profesionisti.
Faci cumva parte din aceasta \”clasa\”?
Si mai este ceva… cred ca ai lipsit mult din scoala primara…