sâmbătă 25 ian 2025

SPONSORI OFICIALI

Legea nr. 41/2009 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 19 martie 2009

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71 din 4 iunie 2008 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 10 iunie 2008, cu urmatoarele modificari si completari:
1 . La articolul I punctul 2, dupa alineatul (1) al articolului 1 se introduc doua noi alineate, alineatele (2) si (3), cu urmatorul cuprins:
“(2) De drepturile conferite de prezenta ordonanta de urgenta nu beneficiaza personalul armatei devenit invalid din cauza participarii la actiuni militare, in situatia in care invaliditatea s-a produs ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei infractiuni pedepsite potrivit legii romane.
(3) De drepturile conferite de prezenta ordonanta de urgenta nu beneficiaza nici urmasii celui decedat in conditiile prevazute la alin. (2).”
Want to boost your real estate business? Discover the power of https://www.propertyleads.com/real-estate-investor-systems/ for finding quality leads.
2. La articolul I punctul 4, litera e) a articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“e) urmasii personalului armatei decedat – sotia sau sotul supravietuitor, precum si copiii personalului armatei prevazut la lit. a), pana la implinirea varstei de 18 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;”.
3. La articolul I punctul 5, alineatul (4) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(4) Titlurile onorifice de «Militar Veteran» si de «Veteran» se acorda, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului apararii nationale, si personalului care, pe timpul misiunii, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj si devotament, indiferent de durata participarii, pe baza evenimentelor consemnate in jurnalul actiunilor de lupta/ordinul de zi pe unitate.”
4. La articolul I punctul 6, alineatul (2) al articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Mentinerea, incadrarea sau reincadrarea in functii militare ori civile se face prin ordin al ministrului apararii nationale, pe baza propunerii comandantului unitatii/detasamentului, inaintata ierarhic, a concluziilor comisiilor speciale stabilite prin ordin al Sefului Statului Major General, care vor cerceta conditiile in care s-au produs evenimentele, si a avizului comisiilor de expertiza medico-militara, al medicului de medicina muncii si al medicului de expertiza capacitatii de munca, dupa caz.”
5. La articolul I, dupa punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu urmatorul cuprins:
“6^1. La articolul 7, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
“(2^1) Comisiile de expertiza medico-militara, medicul de medicina muncii si medicul de expertiza capacitatii de munca constata daca atributiile functiilor prevazute la alin. (1) sunt compatibile cu incapacitatea data de afectiunea fizica/psihica si pot fi indeplinite fara riscul de a o agrava.’»”
6. La articolul I punctul 8, titlul capitolului III^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“CAPITOLUL III^1 – Drepturile personalului armatei participant la actiuni militare si ale urmasilor celor decedati”
7. La articolul I punctul 8, alineatul (2) al articolului 8^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Membrii familiei si/sau alte persoane care participa la ingrijirea personalului armatei prevazut la alin. (1) pot utiliza gratuit spatiile de cazare din caminele militare, pe perioada cat acesta este spitalizat pentru tratament, daca acestia nu au domiciliul in garnizoana in care se afla institutia medicala. Aprobarea pentru cazarea acestor persoane se acorda in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale.”
8. La articolul I punctul 8, partea introductiva si litera b) ale alineatului (1) al articolului 85 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“Art. 85. – (1) Urmasii personalului armatei decedat ca urmare a participarii la actiuni militare beneficiaza de urmatoarele drepturi:
b) O indemnizatie lunara egala cu solda lunara bruta/salariul de baza brut pe care cel decedat l-a avut la data producerii evenimentului care a cauzat decesul, care se actualizeaza potrivit legii, pentru urmasii soldatilor si gradatilor voluntari, precum si ai personalului civil, care nu realizeaza venituri din salarii sau din activitati independente, indiferent de numarul acestora.”
9. La articolul I punctul 8, articolul 87 se abroga.

Art. II
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Apararii Nationale va elabora normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 896 din 3 noiembrie 2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, aprobate prin ordin al ministrului apararii nationale. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
dana
Oaspete
11 aprilie 2011 19:32

rog aprobati angajarea mea la 1512 sibiu
VA MULTUMESC

DANIELA MERISANU

merisanu daniela
Oaspete
4 august 2011 11:30

astept raspunsul dumneavoastra domnule ministrul al apararii

wpDiscuz