miercuri 13 nov 2024

SPONSORI OFICIALI

Salina Turda

salina-turda-0101-1024x575

Salina Turda este probabil cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea Turda. Aceasta mina dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retreagerea romanilor din Dacia.
Istorie
Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda este inchisa in 1932.
Geologie
Depozitul de sare apartine sedimentarului transilvan ce se afla pe toata rama vestica a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafata doar in zonele anticlinale. Acest zacamant s-a format in urma cu 18 milioane de ani si se intinde din Depresiunea Maramures pana la Ocna Sibiului incluzand si Turda si Ocna Mures. Zacamantul de la Turda este situat in nord-estul orasului fiind intinsa sub forma unei perne alungite pe o suprafata de 45 kmp si are o adancime de 1200 m. Continutul de NaCl se situeaza in jurul valorii de 99% iar intregul zacamant este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafata zacamantului sarea este pura, cristalizata cu granule mari iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.
Tratament in salina
Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curentilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf). Ca urmare dupa 1992 mina Rudolf a fost amenajata ca si sala de tratament subterana.
Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)
In perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda. In Mina Rudolf exista acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar si o gondola imensa si s-a montat si un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin. Per ansamblu infatisarea Salinei s-a schimbat radical in bine. Deschiderea oficiala a Salinei Turda dupa renovare s-a facut in data de 22 ianuarie 2010.
Structura Salinei Turda
Salina Turda este compusa din:
Mina Rudolf
Mina Rudolf are o forma de sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa. Aceasta a fost inceputa in anul 1867 si are o latime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adancimea este de 40 de m. Scarile coboara de a lungul a 13 etaje fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. Datorita infiltratiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrarilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotata cu o serie de elemente noi care sunt destinate turistilor: sala de concerte, teren de sport, gondola, minigolf, bowling. A fost montat si un lift pentru a usura accesul in mina.
Mina Ghizela
Mina Ghizela a fost deschisa in 1857 si urma sa fie o mina similara minei Rudolf insa s-au executat doar lucrarile pregatitoare, lucrarea fiind abandonata. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsa sala octogonala.
Mina Terezia
Mina Terezia este o mina de tip clopot cu o adancime de 90 m in a carei vatra s-a format un lac subteran cu adancimea de 5-8 metri si un diametru in jur de 70 m. Mina a fost exploatata inca din 1690. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic al minei, cascada ce s-a format prin depunerea sarii din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu barci pe lacul subteran din Mina Terezia si o zona de promenada deosebita prin arhitectura elementelor ce o compun.
Galeria Franz Josef
Pentru a facilita si mai mult exploatarea sarii intre 1853 si 1870 este construita o galerie orizontala pentru transportul sarii la suprafata. Aceasta galerie avea initial 780 m insa a fost prelungita astfel incat acum are 917 m. Un aspect interesant ce merita mentionat este ca intre 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de branza.
Accesul in Salina Turda
Se realizeaza pe noua intrare din zona Durgau data in functiune odata cu renovarea Salinei.Pentru a ajunge in zona Durgau trebuie sa intrati in centru iar la sensul giratoriu (cea cu “lebede”) o luati la stanga. Dinspre Cluj, urcati serpentinele, iar la coama dealului o virati la stanga si o luati pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.
________________________________________
Info utile
Adresa: Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Odata cu renovarea Salinei s-a dat in functiune si noua intrare din zona Durgau.
Telefon: 0264-311690, 0364-260940
Program de vizitare:
in perioada 1 mai – 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)
in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).
Salina Turda este deschisa de luni pana duminica!
• Se recomanda imbracaminte adecvata (pt 10-12 grade)
• Este utila o sursa de lumina mobila cu toate ca mina este iluminata integral
Pret
In primavara anului 2010 pretul de intrare era de 15 lei bilet intreg si 8 lei bilet cu reducerept copiii de la 3 ani pana la student care dovedeste calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plata anticipata pe minim 7 zile. In zona Durgau unde este intrarea noua in salina, exista un strand cu 2 lacuri sarate unde se va putea face baie.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
hudrea vasile
Oaspete
hudrea vasile
6 septembrie 2011 10:41

inchiriez apartament 2 camere utilat complect tv,frigider,aragaz etc ideal pentru a petrece o minivacanta la salina turda.telefon 0743623640

facebook-profile-picture
Administrator
30 noiembrie 2010 21:06

Admin, Gabriel are dreptate.

Si eu propun sa avem mai multe articole cu frumusetile patriei, cum ar fi:

Lacul Rosu, Lacul Sf. Ana, Lacul Vidra, Barajul Vidraru, Cheile Dambovicioarei, Cheile Bicazului, Stana de Vale, Cetatile Ponorului, Pestera Ursului, Pestera Scarisoara, Lacul Lesului,etc

De ce?

Trebuie sa le aratam Romanilor CE TARA FRUMOASA AVEM!!

Gabriel Merlan L.M.P.
Oaspete
Gabriel Merlan L.M.P.
30 noiembrie 2010 16:20

Admin,
Imi place mult  acest reportaj ,reda frumusetile zonei noastre .
Te felicit  pentru ca ai avut ideia de a prezenta aceste frumuseti turistice ale Ardealului,totodata propun sa treci in revista si Cheile Turzii,Cheile Turenilor,Turda istorica(romana)-evident cand iti permite timpul.
Daca te pot ajuta ,astept indicatii.Ma gandesc  ca am putea sa prezentam mai multe documentare despre  frumusetile tarii,evident  prezentate de catre colegii nostrii din toata tara. 
Personal iti apreciez munca ta  depusa pentru site,nu este deloc usor sa ai si familie, sa ai si slujba si sa fii zilnic prezent la datorie –  primeste respectele mele.                                Gabriel Merlan Cluj.

facebook-profile-picture
Administrator
30 noiembrie 2010 21:09

Gabriel, din pacate camaradul nostru… nu are o slujba…

Speram daca se va da legea cu 50 de ani sa revina alaturi de noi.

DOAMNE AJUTA!!

wpDiscuz