vineri 11 oct 2024

SPONSORI OFICIALI

Farul – calauza marinarilor

index

Aparitia farului incepe acum 2200 de ani, in Egiptul antic, in orasul port Alexandria, fondat in anul 331 IH de catre Alexandru cel Mare. Din cauza tarmului periculos navigatorii au avut de suferit, mai ales pe timp de furtuna sau in timpul noptii. In dreptul orasului, la mica distanta , se gasea mica insula Pharos, care a fost legata de Alexandria printr-un dig.
Pe aceasta insula a fost conceput de Regele Ptolomeu, in anul 290 IH proiectul unui far. Farul din Alexandria a fost realizat de Ptolomeu al II-lea iar arhitectul a fost Sostrasus. Monumentul era denumit “FAROS” dupa numele insulei pe care era amplasat.
Dintre cele sase minuni disparute ale lumii, Farul din Alexandria este unicul supravietuitor. A fost construit din blocuri uriase de marmura alba si avea trei niveluri separate. Baza farului era formata dintr-un patrat ce avea latura de 30 de metri si 55 de metri inaltime. Aceasta reunea 300 de camere de locuit pentru garnizoana care deservea farul. Peste aceasta, era amplasata sectiunea de mijloc, de forma octogonala, care cuprindea scari in forma de spirala si avea inaltimea de 30 de metrii. Cu ajutorul scarilor se ajungea in cel de-al treilea turn, cilindric, cu o inaltime de 7 metrii, in care se facea focul si se aflau oglinzile care redirectionau si amplificau lumina calauzitoare. In varful edificiului era statuia lui Poseidon. Potrivit cronicarilor vremii, flacara se vedea de la 50-60 de km departare.
Farul din Alexandria a fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.Cele mai frumoase faruri de pe litoralul romanesc sunt:
Farul Genovez – care este situat in zona Cazinoului in spatele bustului poetului Mihai Eminescu. A fost construit in jurul anului 1300 de catre genovezii care faceau comert in port si a fost restaurat intre anii 1858-1860 de inginerul francez Artin Aslan. Farul Genovez are o inaltime de 8 metri.
Farul din Tuzla – a fost construit pe timpul Regelui Carol I si are 44 de metri inaltime. Farul a fost dat in folosinta in anul 1900, se afla in uz si in ziua de azi. La realizarea lui au contribuit Anghel Saligny si Gheorghe Panculescu.
Farul vechi din Sulina – construit in timpul Imperiului Otoman, dupa 1865.
Actualmente neutilizabil. Este situat pe malul stang al Dunarii, iar legatura sa cu partea continentala se realizeaza printr-un lung dig de piatra. Ceea ce este fascinant la acest dig este faptul ca el inca mai pastreaza inscriptiile celor ce au participat la constructia sa.

Farul observator este cel la care s-au realizat filmari pentru filmul “Toate panzele sus”.

Lasă un comentariu

avatar

wpDiscuz