marţi 15 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

SA NE AMINTIM SI DE TANCHISTII DOBROGENI, E ZIUA LOR…

IMG_2334

De la Pyrhus al Epiriei şi Hanibal Barcas al Cartaginei au trecut secole şi milenii. S-ar putea spune că ei au introdus în arta războiului o nouă armă (elefanţii), care să însemne şoc, care să însemne forţă, care să însemne chiar intimidare, emoţie puternică, lucruri dintotdeauna de dorit şi aşteptat într-o confruntare armată care urmăreşte victoria, căci ce altceva ar urmări decât victoria.
Respectând istoria, o continuăm, evolutiv. La Batalionul 912, Tancuri, din Brigada 9 Mărăşeşti, Constanţa.

Pentru că, într-un fel de interpretare metaforică sub o formă sau alta, respectând nivelurile de evoluţie tehnică ale timpului lor, au apărut, trecând prin faze diverse de dezvoltare, tancurile, căci cu asta se ocupă prezenta scriere. Care nu este doar scriere ci o fărâmă de intruziune în ceea ce înseamnă această armă, mai mult sau mai puţin evaluată, în ceea ce a mai rămas din armata României.

De foarte curând, am şezut la vorbă (căci nu a fost un interviu!) cu „starostele” unei unităţi de tancuri (una din cele cinci ale României!), dl. Lt. col. Dorel Moraru.
Domnia sa ne-a conturat imaginea acestei arme, mai ales a prezentului ei, ne-a desenat „sufletul dinlăuntrul fierului”. Cooperarea omului cu maşina, a corelării oamenilor din maşini, este, mai aparte de toate, un dat. La fel ca aviatorii sau marinarii, din punct de vedere tehnic, tanchiştii trebuie să rezoneze. Ei fără echipă, nu sunt aproape nimic. Dar echipele cooperând, sunt TOTUL.

Echipa despre care îndrăznim comentariul s-a înfiinţat prin decembrie 2009. Trei persoane conduceau „ceva ce nu există” comandau, planificau „ceva ce va să fie”, ceva ce avea să fie viu abia în mai-ul anului următor, în baza restructurărilor perpetue, care, fie vorba-ntre noi, numai bine nu conturează. La vremea aia comandantul numit, era un fel de caporal nenumit, adică încâlcit în noroaie la Lipova (de unde avea să aducă tancuri) sau atent supraveghetor al planurilor de marş către un poligon, urmăritor al orarelor. Mecanic, sau electrician sau altul, îngheţat sau copt de căldură înăuntrul tancului fără aer condiţionat ca amicul american din North Carolina (tot NATO)… pentru ca acţiunea structurii pe care o construiau, o comanda (încă, n-avea cui să-i comande!) să fie eficace.

Dincolo de comentarii, domnul Moraru s-a exprimat în poziţie de comandant, iertat să-mi fie, ca o cloşcă. Şi asta cu cea mai mare seriozitate. Vorbim de un model impecabil, maternal şi paternal în acelaşi timp. Adică ocrotitor şi prevenitor şi (ma) patern.

Domnul în cauză s-a născut pentru asta: noroi, ulei, motoare, 12-14-16 ore pe zi, amestecul într-un Afganistan (instructor vreme de 6 luni, pentru arma tancuri, al afganilor) care nu i-a aparţinut, dar în care s-a dăruit cu totul, răbdarea la capitolul familie, încredere la capitolul perspectivă, pe de-a-ntregul un personaj constructiv.
Cu umilinţe şi cu probleme personale, mereu amânate a adus momentul iniţial de stângăcie, la nivel de unitate operativă. Cu proba practică a exerciţiilor rezolvate excelent! A reuşit aproape tot… să faci din nimic ceva, să faci din ceva, ceva funcţional, să faci din ceva funcţional un model pentru alţii fără să ştii asta, făra să te făleşti cu asta, doar aşa, că tu crezi….

Locul şi rolul structurii este departe de a fi întâmplătoare în spaţiul dobrogean, având optime posibilităţi de intervenţie în întreg spaţiul celor două judeţe. Pentru că avem aici o Deltă a Dunării, un Canal Dunăre-Marea Neagră, un pod la Cernavodă, peste Dunăre ca obiective strategice, un port-Constanţa, cel mai mare din Marea Neagră… Ce însemnătate ar avea atunci, izolarea Dobrogei?

Nu ne hazardăm spre niveluri tactice şi operative, nu căutăm să umflăm nimic: rolul segmentului blindat, cu putere de foc şi capabilităţi de deplasare rapidă, indiferent de teren, etc, nu va fi al altcuiva decât al tancurilor.

Substanţa acestui articol nu este tocmai aniversară deşi aceşti oameni, altminteri timizi, se tocmai aniversează pe 1 august. Ea aduce aminte acelora care nu ştiau, că îndărătul acestei devoţiuni sunt oameni ca noi, cu singura verigă în plus legată de funcţionalitatea la rulare a unei şenile sau la glisarea proiectilului spre încărcare. Şi evident obiectivul lovit!

La Mulţi Ani, oameni buni şi frumoşi!

Dan Nicolau

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
BARBU DAN
Oaspete
BARBU DAN
2 noiembrie 2013 11:44

SALUTARI DIN PARTEA MEMBRILOR LMP DIN B 912 TANCURI MURFATLAR

Muresan Gheorghe
Oaspete
29 septembrie 2013 17:07

Va salut pe toti tanchistii, este o arma de suflet pentru mine am fost Militar in termen, la Batalionul 18 tancuri Basarabi, sub comanda Lt. Colonel Vica Obrinteschi din perioada 2002 si pana in 2003 nu mai stiu nimic de acea Unitate Militara.

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
11 august 2013 10:12

Liga Militarilor Profesionisti din Romania, transmite camarazilor nostri de etnie turco-musulmana, cu ocazia sarbatorilor, traditionalul, 

                              Ramazan bayram mubarek olsun!

.
      Consiliul Director L.M.P. 

Mihai Maioru
Oaspete
Mihai Maioru
2 august 2013 6:55

 La multi ani durilor..

BARBU DAN
Oaspete
BARBU DAN
2 august 2013 6:48

Arma tancuri este o arma de suflet pentru mine.
8 ani mi-am facut datoria ca sergent angajat, a fost o pasiune si o placere sa lucrez ca tanchist din 1996 si pana in 2005 la batalionul 18 tancuri pana la desfiintare.
Dupa desfintare am fost mutat la un batalion de artilerie mixta -„Tomis”.
Cand s-a reinfintat batalionul 912 tancuri am revenit la vechea pasiune la meseria ce m-a facut sa ma simt implinit ca militar, ca om.
Cu ocazia aniversarii zilei armei tancuri, urez tuturor tanchistilor sanatate multa si multe realizari!

LA MULTI ANI!!! 

BARBU DAN – MEMBRU LMP

BARBU DAN
Oaspete
BARBU DAN
2 august 2013 6:57

Multumim camarazilor pentru ca nu ne-ati uitat.
Onoare si patrie!

Stoian LMP
Oaspete
Stoian LMP
1 august 2013 20:22

Felicitari domnule Nicolau pentru articol. La multi ani tuturor celor ce imbraca combinezonul negru!

Costin Scurtu
Oaspete
Costin Scurtu
1 august 2013 20:15

Felicitări pentru articol!
La mulţi ani tanchiştilor români!

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
1 august 2013 19:15

La multi ani  tanchistilor constanteni din partea marinarilor, membri ai Ligii Militarilor Profesionisti!
Va uram sa aveti sanatate, putere de munca, impliniri profesionale, bucurii alaturi de cei dragi si sa aveti  multi km. parcursi sub senile cu foarte multe proiectile trase!
.
    ONOARE SI PATRIE!                

.

Radu gabriel – F-222 membru in consiliul director

BADEA
Oaspete
BADEA
1 august 2013 19:08

 LA MULTI ANI ,PURTATORILOR DE BERETE NEGRE,SA FITI MEREU UNITI SI SA FORMATI IN PERMANENTA O ADEVARATA ECHIPA.
FELICITARI PENTRU ARTICOL 

danutshark
Oaspete
danutshark
1 august 2013 18:59

La Multi Ani cu sanatate multa baietilor din bat 912 Murfatlar!
 
    La Multi Ani domnului Comandant!

           Danut MOCANU – Vicepresedinte L.M.P. 

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
1 august 2013 19:04

Vizitati  pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti:
 
           https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl    
.
 
Fotografiile din articol pot fi vizualizate marit cu click stanga.
.

     

Sandu
Oaspete
Sandu
1 august 2013 18:56

 La mulţi ani , şi succese din partea unuI batran lup de mare

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
1 august 2013 18:40

Salutari camaraderesti tanchistilor din Bat. 912 tancuri Murfatlar din partea marinarilor de pe fregata  F-222 „Regina Maria”
 
         LA MULTI ANI!!!
 
             Cap. Lupu Mugurel _ F-222 – Vicepresedinte LMP 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
1 august 2013 18:32

LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
.

   INTERVIURI: 
.

 – IN DIALOG CU „SCORPIONII NEGRI”
             
  http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-scorpionii-negrii%E2%80%9D/
.

 – IN DIALOG CU „SCORPIONII ROSII”

  http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-scorpionii-rosii/
.

 – IN DIALOG CU GL. BG. DR. VASILE HERMENEANU, COMANDANTUL BRIGAZII 9 MECANIZATA „MARASESTI”

  http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-gl-bg-vasile-hermeneanu-comandantul-brigazii-9-mecanizata-marasesti/
.

 – IN DIALOG CU COMANDORU MIHAI PANAIT, COMANDANTUL FREGATEI „REGELE FERDINAND”

  http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-comandor-mihai-panait-comandantul-fregatei-regele-ferdinand/
.

 – IN DIALOG CU LT. COL. PAUL MOGLAN, COMANDANTUL BATALIONULUI 341 INFANTERIE TOPRAISAR
 
  http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-lt-col-paul-moglan-comandantul-batalionului-341-infanterie-topraisar/
.

 – N.S. MIRCEA  – NAVA DIN INIMA FIECARUI MARINAR

   http://www.ligamilitarilor.ro/interviuri/n-s-mircea-%E2%80%93-nava-din-inima-fiecarui-marinar/
.

 – DOMNUL GL. BR. DR. DORIN DUICAN, COMANDANTUL BRIGAZII 2 INFANTERIE „ROVINE”, A PRIMIT DIN PARTEA L.M.P., IN SEMN DE ALEASA PRETUIRE, DIPLOMA SI PLACHETA PENTRU INTREAGA ACTIVITATE IN SLUJBA ARMATEI ROMANE
 
   http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/domnul-gl-bg-dr-dorinel-duican-comandantul-brigazii-2-infanterie-rovine-primit-din-partea-l-m-p-in-semn-de-aleasa-pretuire-diploma-si-placheta-pentru-intreaga-activitate-in/
.

 – DOMNUL DUMITRU MIHAILESCU, PRESEDINTE DE ONOARE AL L.M.M.M., UN EXEMPLU DEMN DE URMAT
 
  http://www.ligamilitarilor.ro/interviuri/domnul-dumitru-mihailescu-presedinte-de-onoare-al-l-m-m-m-exemplu-demn-de-urmat/
.

 – LECTIA DE ISTORIE, EROISM, MORALITATE SI PATRIOTISM – AM. (RET) PETRE ZAMFIR – SUBMARINUL NMS „DELFINUL” IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL

  http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/lectia-de-istorie-eroism-moralitate-si-patriotism/ 
.

 – L.M.P. IN OBSERVATORUL MILITAR!

  http://www.ligamilitarilor.ro/interviuri/lmp-in-observatorul-militar/ 

wpDiscuz