Misiunea noastră, a românilor pentru români aflați pe Calea Neamului, misiune dictată de credința ortodoxă și dragostea de Țară este de a trasmite fraților și surorilor noastre din Harghita și Covasna un mesaj de solidaritate și unitate românească.
.
În ultimii ani, un număr covârșitor de oameni din toate provinciile istorice ale României, dar și din Diaspora, au răspuns acțiunilor noastre desfășurate în cele două județe, acțiuni care au pornit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului (pe atunci, în anul 2014 episcop al Covasnei si Harghitei), continuând mai apoi cu binecuvântarea actualului episcop al Eparhiei Munților, Preasfințitul Andrei Moldovan.
Suntem sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Române. Scopul acestor demersuri este afirmarea identității naționale românești în curbura Arcului Carpatic. Steagul Tricolor, cartea de rugăciune si icoana ortodoxă, costumul popular românesc, operele marilor oameni de cultură națională, în special ale lui Mihai Eminescu sunt reperele identitare pe care le-am dăruit si le vom dărui în continuare, în măsura posibilităților noastre, românilor din Inima Țării.
.
.
Deasemenea, alimentele de bază pentru bătrânii din Vidacuț, Săcel, Dobarlau Vale, Doboi, Dobolii de Jos si orfanii din Odorheiu Secuiesc, precum și pachetele de premii destinate elevilor din zece sate nu le considerăm a fi acte caritabile, căci bunicilor și copiilor noștri nu le dăm pomană, ci le dăruim semnele dragostei noastre.
.
Acești români din Harghita și Covasna au moși și strămoși cu oasele zdrobite de luptele istoriei, martiri și eroi îngropați pe furtună, au jertfă mare pentru Țară. Viața lor este o luptă continuă, pentru ca sângele bunicilor și străbunicilor lor să nu se fi scurs în zadar, pentru ca acest Pământ să poarte numele de România.
Fiecare cuvânt rostit în limba română, fiecare cruce sau rugăciune făcută în biserica ortodoxă, fiecare costum popular purtat, fiecare steag tricolor înălțat este un tranșeu, o baricadă care apără, la propriu, Inima României.
.
La această mărturisire suntem chemați. Suntem datori, noi cei care credem în Neam și Hristos, să le fim alături fraților și surorilor noastre, să le arătăm că nu sunt singuri. Contează! Contează orice ajutor primit de un soldat ce luptă de unul singur pe o baricadă, contează orice rană bandajată, orice braț întins peste Carpați.
.
Am pornit o nouă campanie, cea mai grea de până acum. Vom dărui o mie de icoane ortodoxe si o sută de costume populare românești, de Ziua Națională, 1 Decembrie, Harghitei și Covasnei.
Icoanele le vor primi românii care vor fi prezenți la manifestările prilejuite de acest eveniment, iar straiele populare vor fi dăruite copiilor români din Doboi, comuna Plăieșii de Jos (jud. Harghita), Brețcu și Tg. Secuiesc (jud. Covasna).
.
Vom duce acest mesaj în cele două județe, cu pace și disciplină, la fel ca si anul trecut de 1 Decembrie, când am înmânat fraților și surorilor noastre 1400 de steaguri tricolore, trimise de români din toate colțurile Țării si chiar din diaspora. Icoanele trimise vor fi rugăciunea noastră comună pentru românii acestor meleaguri.
.
Le vor duce în casele lor, iar atunci când se vor închina la ele vor ști că nu sunt singuri, că noi toți suntem umăr lângă umăr cu ei. Întărirea liniei de identitate românescă este obiectivul principal al acestui demers.
Considerăm că purtarea costumului popular românesc de către copii este una din garanțiile că aceștia vor crește cu conștiința apartenenței la neamul românesc.
.
Acțiunea de 1 Decembrie vine, dealtfel, în continuarea celei desfășurată de Floriile acestui an, atunci dăruind straie populare unui numar de 52 de copii din satele covăsnene Mărtănuș și Ojdula, după acest eveniment constituindu-se în Ojdula (comună cu 96% etnici maghiari) o formație de dansuri populare românești coordonată de preotul ortodox al satului, părintele Valentin Coșneanu.
.
Iubirea de Neam este fapta ce șterge lacrima de pe obrazul unui popor. Împreună vom țese Fir de Neam. Pentru copiii români. Le redăm Datina, dăruindu-le straie populare, acolo unde este mai mare nevoie de ele, în Harghita si Covasna.
.
Contribuțiile pentru confectionarea lor se strâng în contul BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociatia Calea Neamului. Adresa unde se trimit si centralizeaza icoanele este: Tîrnoveanu Mihai Sorin, Brasov, str. Liviu Cornel Babes, nr. 15, bl. 20, sc.C, ap. 1.
.
Iubirea de Neam nu înseamnă revoluții, nici bătăi cu peturi în asfalt, nici gălăgie politicianistă. Este fiorul ce unește generatii, este fapta ce sterge lacrima de pe obrazul unui popor.
Sunt genunchii noștri așezați pe lespedea bisericilor, mâna ce ridică un steag, o troiță sau un copil.
.
Sădim semințe pe furtună si-avem lanturile martirilor atîrnate de picioare pentru a nu fi luati de vânt. Pentru a rămâne înfipți în pământul moaștelor strămoșilor.
Doamne ajută!
Medic Mihai Sorin Tirnoveanu
.
.
Actiunea români pentru români
.
.
.
Generatia Folk – Traiasca duhul lui Iancu – Tebea 2 august 2016
.
.
.
Icoane ale Capelei Militare Sf. Mare Mucenic Gheorghe a Brigazii 2 Vanatori de Munte Brasov vor ajunge de 1 Decembrie in Harghita si Covasna
.
.
Lasă un comentariu
Marele nostru teolog si istoric, parintele Dumitru Staniloae, ne invata ca “Taria popoarelor a stat totdeauna si sta solidaritatea lor, in cheagul dintre membrii lor.” Unitatea de neam se intemeiaza pe originea noastra comuna, pe unitatea de credinta, pe limba, pe traditie si teritoriu. “Politiceste am fost impartiti in 3 parti (Muntenia, Moldova si Ardealul.) dar limba era aceeasi, cartile sfinte erau aceleasi. Unitatea noastra era perfecta pentru ca aveam credinta in Dumnezeu si pentru ca ne iubeam ca neam. Sa ne iubim unii pe altii ca neam!. Prin identitatea credintei ne putem iubi ca sa refacem unitatea noastra care este astazi atat de suferinda.”
Facem apel la toate asociatiile militare din Constanta si din tara, pentru a sprijini demersul Asociatiei “Calea Neamului” din Brasov, in a dona 1000 de icoane si 100 de porturi populare pentru copiii din Judetele Harghita si Covasna:
* Clubul Amiralilor – http://www.clubulamiralilor.ro/
* Liga Navala Romana – http://lnr.ro/
* Liga Ofiterilor din Marina Militara – http://lom.ro/
* Liga Maistrilor Militari de Marina – http://www.lmmm.ro/
* Cultul Eroilor “Regina Marina” Filiala Constanta – http://cultuleroilorconstanta.ro/
* ANCMRR Filiala Constanta – http://ancmrr.ro/
* Federatia Militarilor din Romania – https://www.facebook.com/Federatia-Militarilor-din-Romania-1754846718125616/?fref=ts
* Asociatia Ofiterilor in Rezerva si Retragere – http://asociatiaofiterilor.wixsite.com
/acasa
* Asociatia Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati – http://amvvd.ro/
* Fundatia Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta – http://www.fundatiasfantulgheorghe2008.ro/