În perioada 08 – 19 iulie 2013 un detaşament de aproximativ 70 de militari din Forţele Terestre Române participă la Exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2013” care se desfăşoară la Centrul internaţional de menţinere a păcii „YAVOROV” din regiunea Lviv, Ucraina.
Organizat în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”, exerciţiul se află la a 8-a ediţie. În acest an, pe parcursul celor două săptămâni de exerciţii vor fi implicaţi circa 1300 de militari din 19 ţări: Armenia, Estonia, România, Moldova, Bulgaria, Danemarca, Ucraina, Turcia, Canada, Serbia, Polonia, Suedia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Serbia, Marea Britanie, Norvegia şi SUA.
Detaşamentul românesc este format din două plutoane de infanterie din Batalionul 811 Infanterie “DEJ”, un pluton de paraşutiști compus din militari proveniţi din Batalionul 317 Cercetare „VLĂDEASA”, Batalionul 313 Cercetare „GEMINA” şi Centrul de instruire operaţii speciale, precum şi ofiţeri subofiţeri de stat major de la Batalionul 815 Tancuri „MIHAI VODĂ”, comandamentul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” şi Statul Major al Forțelor Terestre.
Militarii români vor fi implicaţi în diferite faze de instruire la nivel de companie şi batalion, îndeplind în cadrul exerciţiului misiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii. Se vor efectua antrenamente practice la punctele de comandă şi control, escortarea convoiului, parașutări în dispozitivul inamic, operaţiuni de cercetare–patrulare etc.
La ceremonialul de deschidere desfășurat în data de 8 iulie pe platoul Centrului internaţional de menţinere a păcii „YAVOROV” din Ucraina au fost prezenți membrii delegațiilor celor 19 ţări precum şi reprezentanți ai presei locale.
În cuvântul de bun venit, co-directorul ukrainian al exercițiului generalul maior Veaceslav NAZARKIN a declarat că „…este o bună tradiţie din 2006 încoace, să găzduim exercițiul multinațional RAPID TRIDENT. Scopul nostru este de a desfăşura activităţi în comun, militari din țări diferite, pentru a fi pregătiţți să ducem acțiuni antiteroriste în operații multinaționale.
Particularitatea exerciţiului este demonstrarea capabilităţilor prin cooperare multinaţională între trupele de aviaţie, paraşutişti şi forţe terestre.
Doresc tuturor participanţilor sănătate, rezultate excelente în executarea exerciţiului, succes şi inspirație.
Colonelul american Alfred RENZI, co-director al exerciţiului din partea armatei americane, a mulțumit în numele său şi a comandantului armatei SUA din Europa, generalul locotenent Donald CAMPBELL în primul rând armatei Ucrainiene pentru gazduirea exercițiului şi a apreciat oportunitatea de a se antrena alături de militarii ucrainieini şi ai celorlalte armate prezente. „împreună, în spiritul prieteniei şi a Parteneriatului pentru Pace, 17 ţări vor lucra împreună ca o echipă pentru executarea sarcinilor, pentru dezvoltarea interoperabilităţii şi creşterea încrederii între ţările participante. ”
Căpitan Claudiu GHERMAN şi Maistru militar Radu MUREȘAN
Lasă un comentariu
Mariana Câmpeanu, despre noua lege a salarizării:
“Angajaţii statului ar putea avea în viitorul apropiat o lege unitară a salarizării. Guvernanţii s-au pus pe treabă, iar până în septembrie trebuie să pună totul la punct”.
Interviul doamnei Mariana Campeanu, ministrul muncii la Antena 3 (6 min si 43 de sec) :
http://videonews.antena3.ro/video/romania/mariana-campeanu-despre-noua-lege-a-salarizarii.html
Mult succes camarazilor nostrii in Ucraina.
Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna daca este adevarat ca va beneficia si SGP de bani de ehipament si daca s-a mai rezolvat ceva cu acel proiect unde sa aiba aceleasi drepturi un SGP ca si cadru militar,la dreptul la pensie si alte drepturi etc.
VA MULTUMIM
Proiectul de lege privind noul statut al personalului militar nu a fost inca depus spre dezbatere in parlament. Ofiterii, subofiterii si soldatii si gradatii profesionisti vor avea un singur statut si implicit acelasi drepturi.
Vom publica pe site acest proiect de lege, dupa ce MApN il va da publicitatii.
Liga Militarilor Profesionisti
ministrul apararii a declarat public, ca cele doua proiecte de lege vor fi introduse spre dezbatere in parlament, in toamna.
speram sa fie bine pentru noi sgp-ii
este ok ca ati postat M-110/2009 dar, nu ati scris nimic despre medicamentele ce se deconteaza. Postati noile bareme la probele sportive stiind ca s-au modificat de la 1 iunie 2013. Multumesc.
Domnule Albu multumesc pentru raspuns, am inteles perfect. Multumesc de asemenea domnului Mihai pentru informarea cu privire la medicamentele ce pot fi decontate de MApN.
Domnule Octavian, este vorba de M-149/13.12.2012 – ordin pentru aprobarea regulamentului EFM, anexa 5 la regulament –
TESTUL DE EVALUARE A NIVELULUI PREGATIRII FIZICE PENTRU PERSONALUL MILITAR, pag. 66/72.
Va puteti interesa de noile bareme fizice intrate in vigoare de la 1 iunie, adresandu-va ofiterului din unitatea dumneavoastra, ce respunde de pregatirea fizica.
Acest ordin, chiar daca este nesecret, nu a fost dat publicitatii de catre Ministerul Apararii Nationale, deci, nici noi nu-l putem publica pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti.
Danut ALBU – L.M.P.
a vazut cineva acest M-149?
ti s-a explicat destul de clar. il poti studia daca vrei cu adevarat. sau vrei mura-n gura?
Sa se duca la DS si sa intrebe de M – 149/2012 sau cel mai bine o sa-l studieze pe teren cand o sa dea probele sportive.
Medicamente ce se deconteaza de catre MApN:– almagel, dicarbocalm, famadin, malox, nexium, omez, ranetidina, anghirol, colebil, bilichol, colospasmin, espumisan, fiobilin, kreon, liv 52, metroclopramid, mezym, nospa, motilium, panzcebil,rowacol, scobutil, silimarina, spasmocalm, triferment, zymogen, furazolidon, loperamid, smecta, calciu, magneziu, ,vitamax, pentoxifilin, adrenostazin, trombostop, dextran ,glucoza, manitol, adrenalina, captopril, distonocalm, dopamina, enap, nifedipin, nitroglicerina ,nitromit ,propanolol, furosemid, nefrix, detralex, doxiproct, hemorzon, procto glicol, aciclovir, clotrimazol, lamisil ,nizoral, tavegin, baneocin, dermovate, nidoflor, arcoxia, aulin, metronidazol, bronhovaxon, oscilococilum, urovaxon, xilina, aspirina, codamin, coldrex, nurofen, parasinus, diazepam, extraveral, garasone, afrin, bixtonim, bronhexin, eurespal, teotard, vibrocil, faringosept, strepsils, septolette, ketotifen, peritol, decaris, zentel, spirulina, celebrex, clafen, diclac, diclofenac, flamexin, ibuprofen, indometacin, ketard, movalis, nimensulin, paduden, tador, tratul, xefo, cloroxazona, mydocalm, fastum, fenilbutazona, piroxicam, voltaren, urinex, diprophos, ampicilina, amoxicilina, cedax, cefalexin, cefort, ciprocin, ciprinol, eritromicina, moldamin, oxacilina, ospen, tangremin, tetraciclina.
Despre misiunea camarazilor nostri de pe F-111-Fregata Marasesti nu ati scris nimic.
Doresc sa transmit un salut camaraderesc prietenului nostru Mugurel Lupu de F-222
FORZA MARINA
Multumesc pentru salutari. Articolul despre misiunea Fregatei F-111 “Marasesti” a fost publicat pe 15 iulie 2013:
http://www.ligamilitarilor.ro/tehnica-militara/fregatei-marasesti-la-sea-breeze-13/
Transmitem un bun venit pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a domnului cpt. Claudiu Gherman si a domnului maistru militar Radu Muresan.
Succes deplin camarazilor plecati in misiune cat si celor de pe F-111.
Mugurel Lupu -F-222-Vicepresedinte L.M.P