sâmbătă 25 ian 2025

SPONSORI OFICIALI

PREA PUTIN DESPRE AMIRALUL HORIA MACELLARIU

Prea puţin despre Amiralul Horia Macellariu
.

Atunci când este vorba de date biografice, de repere numerice ştiinţifice, fie ele geografice , matematice, biologice, etc., facem apel la informaţiile pe care Internetul, ispita timpului prezent, ne-o poate oferi, de multe ori chiar… satisfăcător.
Când însă, dorim să accedem spre o înţelegere mai de soi, mai profundă, mai umană a celor cercetate, totdeauna vom recurge la o documentare care implică multe cărţi şi, pe cât posibil, vom apela la depozitarii conţinutului multor cărţi (i-am numit aici pe cercetători!), dacă nu chiar la persoanele-subiect ale documentării în cauză sau la apropiaţilor lor, atunci când acest lucru este posibil. Cazul contraamiralului Horia Macellariu este, prin prisma săracelor abordări, unul cu atât mai important, cu cât el a făcut parte dintr-o generaţie de comandanţi militari care, cuprinsă într-un volum din 1997, a constituit o “dramă a generalilor români (1944-1964)”, carte-document foarte bine structurată pe baza unor …documente. Iar, mai apoi, în 1998 a apărut volumul semnat de însuşi contraamiral, ”În plin uragan“.
Cărţile, cele menţionate şi cele nemenţionate deopotrivă, prezintă o personalitate distinsă, conturată atât de faptele proprii, cât şi de aprecierile şi evaluările contemporanilor, fie ei profesori, subordonaţi sau comandanţi. Sunt destul de multe lucruri neştiute şi de aici pleacă durerea neînţelegerii unei personalităţi de asemenea valoare. Căci, poate puţini sunt cei ce cunosc lupta ce s-a dat înlăuntrul omului demn, sub jurământ, Horia Macellariu, la data când –23 august 1944 – a trebuit să lupte cu sine însuşi, o povară dintre cele mai grele, poate chiar sinistră, să înţeleagă importanţa poziţiei sale decisive între cleştii Sovietelor (pân-atunci inamici, brusc, aliaţi) şi cei ai germanilor (pân-atunci aliaţi, dintr-o dată inamici), ideea de credinţă faţă de neam, a celei de trădare faţă de un aliat, a celei de aliere cu un fost duşman, a celei de aparţinător poporului său şi credincios jurământului depus…
În urma ordinelor primite, distinsul ofiţer a luat decizia de a salva Constanţa, din faţa a 40 de nave germane cu peste 140 de guri de foc la bord, care, la o adică, într-un puseu de nervozitate, generat de această bruscă schimbare de situaţie, ar fi putut duce la raderea cu brio a oraşului de pe faleză. Discuţii lungi, dar eficiente, cu fostul aliat, amiralul german Brinkman, au condus la o incredibilă soluţie: deşi într-o situaţie grea, germanii au părăsit portul Constanţa fără a trage un singur cartuş, condiţionare impusă de contraamiralul român în actul de înţelegere. O mare victorie a lui Macellariu despre care prea puţini ştiu. Un mare cap de acuzare ulterior, despre care puţini ştiu: rand pe rand comisari, amirali, etc, sovietici au bătut toaca încarcerării contraamiralului pentru trădare şi pactizare cu inamicul: “Germanii au fost lăsaţi să plece. Nu au fost atacaţi de Marina Română. Macellariu a pactizat cu prietenul său Brinkman”. Mujicii n-au înţeles nimic. Faţă de germani, forţa navală română era o pradă mult prea uşoară. Ar fi fost o prostie tactico-strategică de proporţii să ataci germanii în port. În propriul port. Ceva fără precedent în istoria universală! Iritarea produsă de o acţiune violentă ar fi dus la un număr de victime şi distrugeri greu de apreciat. Iar Macellariu a ales să fie al Patriei sale.
Şi, în final, a reuşit “să aparţină” închisorilor patriei sale, condamnat la muncă silnică pe viaţă! După reducerea la „numai” 25 de ani de muncă silnică din ianuarie 1963, amnistierea târzie din 1964 nu mai avea să îndrepte nimic! A stat în închisoare vreme de 16 ani! Contraamiralul avea să comenteze: ”Cândva, când pasiunile politice se vor atenua, realitatea va apare în tot adevărul ei!”
N-am să citez discursuri personale, comentarii ale vremii sau ale contemporanilor (mergeţi la Internet, sau la biblioteci!), despre Horia Macellariu. Am să amintesc, înainte de a sfârşi, că a fost devotat Patriei sale.
Că a fost implicat în procesul Mişcării Libertăţii Româneşti, că a acţionat în Mişcarea Naţională de Rezistenţă iniţiată de alt general credincios Patriei sale, Aurel Aldea, că a fost implicat, pe lângă “Sumanele Negre”, în alte capete de acuzare, că a fost devotat Regelui şi Poporului său. Toate acestea au însemnat doar un plus la capetele de acuzare care i-au şubrezit ce a mai rămas din viaţa sa. Finalul, fără a fi apoteotic, a însemnat numele său dat unei străzi, unei instituţii de învăţământ a Marinei Militare şi Gloria de a fi rămas în neuitarea celor care l-au înţeles!
Dan Nicolau

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Radu Gheorghita Gabriel
Oaspete
Radu Gheorghita Gabriel
19 august 2013 22:08

Imediat dupa 23 august 1944, daca se declansau ostilitatile intre trupele romane din garnizoana Constanta si corpul expeditionar german (Kriegmarine) in Marea Neagra, orasul ar fi putut fi distrus in mare parte de proiectilele navelor de razboi germane.
Distrugatoarele si canonierele germane aveau o mare putere de foc. Navele marinei regale romane  ar fi ripostat si aflandu-se (atentie) in acelasi port militar la distante mici ar fi fost un carnagiu.

O alegere inteleapta intre doi mari amirali ai vremii: Brinkman si Macellariu.

Germanii s-au imbarcat si au plecat spre Bosfor fara a trage un foc de arma.

     Felicitari pentru articol.

        Acest articol reprezinta o pagina din istora marinei romane.

   
                  Radu Gabriel – F-222 – membru in consiliul director LMP 

gore
Oaspete
gore
25 august 2013 23:45

Constanta ar fi fost rasa de pe fata pamantului, germanii fiind mult prea puternici

facebook-profile-picture
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
11 august 2013 10:09

Liga Militarilor Profesionisti din Romania, transmite camarazilor nostri de etnie turco-musulmana, cu ocazia sarbatorilor, traditionalul, 

                             Ramazan bayram mubarek olsun!

.

     Consiliul Director L.M.P. 

bectas
Oaspete
bectas
25 august 2013 23:47

cu intarziere, multumim pentru gandurile frumoase.

danutshark
Oaspete
danutshark
11 august 2013 10:05

Pe site-ul nostru in cadrul capitolului “Eroii Neamului”, a mai fost postat un articol in memoria Amiralului Horia Macellariu:

  
      HORIA MACELLARIU – UN OFITER DE MARINA CONDAMNAT CANDVA PENTRU CA SI-A FACUT DATORIA

http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/horia-macellariu-ofi%C8%9Ber-de-marina-condamnat-candva-pentru-ca-%C8%99i-a-facut-datoria/

    
   
     Danut MOCANU – LMP 

zamfir
Oaspete
zamfir
10 august 2013 8:40

in al doilea razboi mondial, prezenta germana in Marea Neagra era de 70 de nave de lupta si submarine si nu 40.

Mihai Maioru
Oaspete
Mihai Maioru
10 august 2013 0:43

Felicitari pentru articol ,spre rusinea mea nu am stiut nimic despre acest erou al carui nume este purtat cu cinste de fregata am.Horia Macelariu .Sunt convins ca sant putini cei care stiu acest lucru extraordinar , macar de ar citi acest articol cum am facut eu acum.

                    Odihneasca-se in pace acest mare erou ..
 

danutshark
Oaspete
danutshark
10 august 2013 0:36

Marinarii militari vă invită mâine 10 august 2013  la Ziua Porţilor Deschise, în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea.
Din activităţile pregătite publicului nu vor lipsi atelierele interactive, expoziţiile de tehnică de marină şi concertele de muzică de fanfară.

       Danut MOCANU – Vicepresedinte LMP 

Costin Scurtu
Oaspete
Costin Scurtu
9 august 2013 22:26

Felicitări pentru articol!

facebook-profile-picture
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
9 august 2013 21:46

ZIUA MARINEI ROMÂNE 2013 
.

PROGRAM:
.

    Ziua Marinei Române va fi sărbătorită şi anul acesta în Forţele Navale printr-o serie de ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane de flori la monumente, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole artistice, care vor avea loc în municipiile Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, precum şi în Capitală, după următorul program:
.

VINERI 9 AUGUST
     Constanţa  
      
 • 18.00 – 21.00 City Park Mall Constanţa – Concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti.
.

SAMBATA 10 AUGUST

     Constanţa         
• 09.00 – 17.00, în Portul Militar      
– Expoziţie de tehnică şi nave ( fregate, submarin, corvetă, navă purtătoare de rachete, vedetă blindată, monitor fluvial, elicopter naval şi Nava Şcoală Mircea);     
– Expoziţie de pictură cu tematică de marină;     
– Expoziţie de navomodele;     
– Expoziţie organizată de Muzeul Naţional Cotroceni la bordul fregatei “Regele FERDINAND”.        
• 18.00 – 21.00 City Park Mall Constanţa
– Concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti.        
• 09.00 – 17.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Constanţa.

.     
Mangalia   
      
• 10.00– 16.00, în Portul Militar     
– Expoziţie de tehnică şi nave (Corvete, Nave Purtătoare de Rachete, Vedete Torpiloare);     
– Ateliere interactive;     
– Expoziţie lucrări de matelotaj.        
• 09.00 – 16.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, filiala Mangalia.     
.
Brăila         
• 09.00– 13.00, în Portul Militar    
 – Expoziţie de tehnică şi nave (Monitor fluvial, Vedete blindate, Vedete fluviale);     
– Ateliere interactive, lucrări de matelotaj;     
– Proiecţii de filme de prezentare a activităţilor de instrucţie.     
.
Tulcea       
• 10.00-13.00, în Portul Militar     
– Expoziţie de tehnică şi nave (Monitor fluvial, Vedete blindate, Vedete fluviale).

.
DUMINICA 11 AUGUST

  Bucureşti        
• 15.00 – 20.00 – Parcul Herăstrău, la Debarcader     
– Spectacol al Muzicii Militare a Forţelor Navale, jocuri marinăreşti, ateliere interactive organizate de către Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale.

 .

LUNI 12 AUGUST     
Constanţa       
• 10.00-14.00 Antrenament pentru exerciţiul demonstrativ “Forţele Navale Române 2013”, Constanţa.
.

MARTI 13 AUGUST

Constanţa        
• 14.00 –Simpozion dedicat Zilei Marinei Române
– Evocarea eroilor marinari- Muzeul Marinei Române;         
• 20.00-24.00 Spectacol prezentat de către formaţiile artistice ale Cercului Militar Constanţa
– Faleza din dreptul Comandamentului Flotei.

.

MIERCURI 14 AUGUST
Constanţa        
• 08.30 – 09.30
– Ceremonie de depunere coroane de flori la monumentul Crucea Marinarului, de pe faleza Cazinoului şi defilarea gărzii de onoare;         
• 09.30-11.00 -Acordarea de distincţii şi medalii cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române;        
• 19.00-21.00 –Spectacol prezentat de către Muzica Militară a Forţelor Navale- Faleza din dreptul Comandamentului Flotei.
.
      
Mangalia        
• 10.00–11.00– Ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Marinarului Erou;        
• 20.00-21.00 –Spectacol prezentat de către Muzica Reprezentativă a Armatei, în portul turistic.      
.
Brăila         
• 10.00– 12.00- Simpozion Ziua Marinei Române; Expoziţie filatelică realizată în cooperare cu Liga Navală Română la Sediul Serviciului Fluvial.     
.
Tulcea        
• 10.00–11.00– Ceremonie de depunere de coroane de flori la Cimitrul Eroilor. 

.
JOI 15 AUGUST     
Constanţa        
• 10.00-12.00
– Ceremonial militar şi religios. Desfăşurarea exerciţiului demonstrativ “Forţele Navale Române 2013”, Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei;        
• 13.00- 15.00 – Jocuri marinăreşti în Portul Tomis;        
• 21.00 –Aprinderea pavoazului electric al navelor ;        
• 22.00 – Retragerea cu torţe a marinarilor, pe traseul Comandamentul Flotei, Piaţa Ovidiu, Prefectura Constanţa;        
•09.00 – 17.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Constanţa.     
.
Mangalia        
• 10.00-11.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţii ale scafandrilor Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, exerciţii miliare, miniregata, jocuri marinăreşti
– în portul turistic;        
• 11.30-13.00
–Spectacol organizat de Primăria Mangalia şi Cercul Militar Mangalia, jocuri marinăreşti;        
• 11.30-14.00
– Expoziţie de nave şi tehnică militară, ateliere interactive de lucrări de matelotaj în portul turistic Mangalia;        
• 20.00-21.00
– Concert prezentat de Muzica Militară;        
• 21.00- Retragerea cu torţe a marinarilor; aprinderea pavoazului electric al navelor.        
• 09.00 – 16.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Mangalia.     
.
Brăila        
• 10.00-13.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţiul tactic Respingerea atacului de la mal şi protecţia navelor civile; parada navelor militare fluviale, concursuri între ambarcaţiuni, jocuri marinăreşti;        
• 15.30 – 21.30
–Program artistic organizat de primăria Brăila;        
• 21.00 – Aprinderea pavoazului electric al navelor;        
• 21.30 – Foc de artificii.
.
Tulcea        
• 10.00-13.30
– Ceremonial militar şi religios, paradă navală, exerciţiu tactic naval pe fluviu cu trageri demonstrative, jocuri marinăreşti;        
• 21.00 – Aprinderea pavoazului electric al navelor.     
.
Galaţi        
• 18.00-19.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţiul tactic Respingerea atacului de la mal şi protecţia navelor civile; parada navelor militare fluviale, concursuri între ambarcaţiuni, jocuri marinăreşti.     
.
Bucureşti, Parcul Herăstrău, la Debarcader        
• 10.00-12.00 – Ceremonial militar şi religios, depunerea unei ancore de flori pe apă, jocuri marinăreşti.

wpDiscuz