marţi 15 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

Horia Macellariu – un ofițer de marină condamnat cândva pentru că și-a făcut datoria

Horia_Macellariu

Născut la Craiova la data de 10 mai 1894, tânărul Horia Macellariu și-a ales ca drum în viață cariera militară, pe umerii săi așezându-se rând pe rând, dar cu cinste și onoare, gradele de la sublocotenent până la viceamiral. Absolvent al Școlii Militare de Artilerie, Geniu și Marină, promoția 1915, a intrat în ucigătorul angrenaj al primului război mondial la un an după finalizarea studiilor, la acea vreme având calitatea de comandant al navei amiral „Principele Nicolae”, dar și pe cea de aghiotant al contraamiralului Negrescu, comandantul Flotei de operațiuni româno-ruse la bătăliile de la Turtucaia, Rasova, Hârșova și brațul Măcin. În 1917, bravul ofițer de marină a asigurat apărarea antiaeriană a Flotei de operațiuni retrasă la Chilia Veche.
După război, având gradul de căpitan, a comandat canoniera “Lepri” și torpilorul “Vârtejul” cu care a participat, în perioada 1923-1925, la dragarea minelor instalate de beligeranți în apele litoralului românesc. Trimis la studii în Franța, a absolvit, în anul 1928, Școala de Război Naval, fiind brevetat ofițer de Stat Major. Revenit în țară deține funcții importante în structura Marelui Stat Major, la Comandamentul Marinei Militare, fiind și profesor la Școala Superioară de Război. În anul 1939, având gradul de comandor, este numit în funcția de șef al Statului Major al Marinei. După un an, în 1940, devine secretar general al Ministerului Aerului și Marinei.
Începutul celui de al doilea război mondial face ca experimentatul comandor Horia Macellariu să revină la conducerea Statului Major al Comandamentului Marinei Regale.
Comandant al escadrilei de distrugătoare în 1943, comandant operativ în comandamentul Amiral german, apoi comandant al ComandamentuluiForțelor Navale Maritime, Horia Macellariu a condus, în colaborare cu forțele navale germane din Marea Neagră, operațiunile de sprijin al forțelor germano-române ce luptau în URSS, precum și evacuarea acestora din Peninsula Crimeea.
După ieșirea României din alianță cu Germania, a avut un rol determinant în retragerea trupelor germane din Dobrogea, fără ca acestea să opună rezistență, evitând astfel distrugerea portului și orașului Constanța.
Din septembrie 1944 este numit comandant al Școlilor Marinei, pentru ca numai după mai puțin de un an să fie trecut în rezervă, activitatea și profesionalismul dovedite cu brio de acest om al mării nefiind pe placul celor care conduceau destinele României. În anul 1947, la doi ani după trecerea sa în rezervă, contraamiralul Horia Macellariu este acuzat pentru convingerile sale politice, ceea ce face ca să fie condamnat, politic bineînțeles, pe o durată de 25 de ani. Eliberat după 16 ani de detenție din închisoarea de la Aiud, este reabilitat în anul 1964. Repus în drepturile pe care le merita cu prisosință, a dovedit că știe să ierte mârșăvia cu care a fost scos din sistemul militar. colaborând cu comisia de istorie militară, la solicitarea membrilor acesteia. Datele oferite comisiei, reale și bine ancorate în istoria armei, au însemnant foarte mult pentru dificila misiune de a reconstitui acțiunile Marinei Militare desfășurate pe timpul celei de a doua conflagrație mondială.
Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”, viceamiralul HORIA MACELLARIU se stinge din viață la vârsta de 95 de ani. Era ziua de 11 iulie a anului 1989… De atunci își doarme somnul de veci la Mânăstirea Cozia. Veșnica sa pomenire…

Comunicarea aparține m.m.pr. (r) Dumitru MIHĂILESCU, Presedinte de Onoare a Ligii Maistrilor Militari de Marina.
Sursa de informații fiind “Dicționarul Enciclopedic de Marină” ediția a II-a

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Vasile Lepadatu
Oaspete
Vasile Lepadatu
5 martie 2016 10:47

Era printr-o tara care se pare ca se cheama ROMANIA unde marile valori stau ce stau prin inchisori apoi sunt executate …Pedeapsa cu moartea nu este in firea noastra ,ce suntem noi DUMNEZEU ? Pe tradator demasca-l si lasa-l sa treiasca printre cei pe care i-a tradat si va muri singur nesilit de nimeni ….pentru ca e insuportabil sa te arate toata lumea cu degetul si sa spuna :Uite-l pe ala care si-a tradat tara si fratii …jigodia …E doar o opinie adica un fel de parere…..

vasile I
Oaspete
vasile I
17 decembrie 2010 1:39

A fost Comandantul Fortelor Navale Regale.
A fost un erou al Romaniei!
De ce a trebuit sa stea in inchisoare 16 ani… adica 16 „Craciuniuri”, 16 „Paste”, s-au 16 „Revelioane?!? De ce? Pentru ca a fost un ofiter care a „mers” alaturi de armata germana? Nu le-a placut comunistilor sovietici, ofiteri gen Macelariu… Stim foarte bine cum a scapat Marele Aviator Agarici  de inchisorile staliniste…Au fost Militari ai Armatei Romane!
Le vom cinsti memoria…

aurel-75
Oaspete
aurel-75
17 decembrie 2010 0:26

De ce ungurii dupa ’90 l-au scos „basma curata” pe Horty?!?
De ce noi ROMANII nu am luptat sa dovedim ca ANTONESCU a fost un ROMAN ADEVARAT, un patriot, un militar care a vrut binele si refacerea ROMANIEI MARI? De ce? pentru ca dupa ’90 am avut si avem oameni politici slabi si pusi pe capatuiala, pe o inbogatire rapida, neinteresandu-se catu-si de putin de eroii nostrii… Oare cati politicieni din ziua de azi a au auzit de Vice-Amiralul Horia MACELLARIU? S-au cati au auzit de Bebe DRAGUSANU?!? S-au de toti camarazii nostrii dragi cazuti in teatrele de lupta? Cunosc un nume de EROU, un nume doar?
Ofiteri ca Horia Macellariu au executat ordine militare, si atat. Nu trebuia prigoniti politic.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…

badea
Oaspete
badea
17 decembrie 2010 0:09

„Soldati! Va ordon treceti Prutul!”
Soldatii, subofiterii si ofiterii din acele vremuri au executat ordinul Maresalului Antonescu… Ordinul de reintregire a neamului romanesc. De ce au fost prigoniti militarii romani care au participat la campania din est, de autoritatile comuniste-sovietice?
 
 

zainea
Oaspete
zainea
16 decembrie 2010 23:58

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe acest erou marinar al Armatei Romane…
Ofiterii Romani care au luptat in est pentru reintregirea tarii, nu trebuiau sa fie tratati cu inchisoare… Ei au executat un ordin. Si atat.

mihnea
Oaspete
mihnea
16 decembrie 2010 23:48

Ce ar fi ca peste 3 – 4 ani sa se schimbe sistemul politic,  se se shimbe o noua orientare politica a tarii noastre… o noua oranduire…
Asta ar insemna ca noi cei care am fost in Irak si Afganistan sa fim declarati armata de ocupatie, s-au in cel mai rau caz criminali de razboi? Poate vom fi si noi judecati pentru asa ceva…
Toti militarii executa ordinele oamenilor politici. Militarii care au luptat alaturi de Wermacht in marele razboi din est nu trebuiau judecati si condamnati la ani grei de temnita… Stalinistii au impus Statului Roman acest lucru…
Oare HORIA MACELLARIU are vreo statuie s-au vreun bust in marele oras al Romaniei, Constanta?
Si daca nu are, de ce?

S.G.P.- F-111
Oaspete
S.G.P.- F-111
16 decembrie 2010 14:05

A executat ordinele mai marilor Armatei Romane si a politicienilor vremii.
Daca politica s-a schimbat si la putere au venit altii, militarii nu trebuiau asupriti pentru ca ei si-au facut doar datoria fata de tara. Comunistii pro-sovietici au facut mari greseli la inceput, cei de dupa 1965 au incercat sa repare din greseli, dar ranile acestor eroi au ramas… deschise, nu s-au cicatrizat. Din pacate multi militari care au luptat cu onoare pe frontul de est au murit in temnitile comuniste pro-staliniste…

facebook-profile-picture
Administrator
16 decembrie 2010 9:28

Multumim Domnului m.m.pr.[r] Dumitru MIHAILESCU pentru informarea pe site-ul L.M.P. a activitatii si suferintei, unui MARE MILITAR AL ROMANIEI.

Va asteptam si cu alte articole despre EROII NEAMULUI ROMANESC.

 

Va saluta cu deosebit respect,

Consiliul Director al L.M.P.

 

wpDiscuz