duminică 13 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

ELEVII CONSTANTENI IMPLICATI IN REVIGORAREA CULTULUI PENTRU CINSTIREA EROILOR

IMG_1760

ZIUA EROILOR

Pierderile de vieti omenesti din anii primei conflagratii mondiale, nemaiintalnite pana atunci, au fost enorme. Romania a pierdut aproape un milion de militari si civili. De aceea, pentru supravietuitori s-a impus ca o datorie morala comemorarea, in fiecare an, a celor care au pierit pe campurile de lupta. La nivel de natiuni, acest lucru s-a materializat prin Tratatul de la Versailles.
Acest document, semnat de fostele tari beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea intretinerii mormintelor ostasilor ingropati pe teritoriile statelor respective, precum si a operelor comemorative de razboi dedicate acestora.

Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a facut prin aparitia Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos – Romania devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii straini celor nationali.
Astfel, aceasta data a fost decretata sarbatoare nationala a poporului roman, iar un rol important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi” (infiintata in 1919) si transformata ulterior, in 1927, in Societatea „Cultul Eroilor”. Datorita acestei organizatii, aflata sub inaltul patronaj al Reginei Maria, in anul 1923 s-a inaugurat si Mormantul Ostasului Necunoscut, amplasat initial in fata Muzeului Militar National din Parcul Carol.

Societatea „Cultul Eroilor” care, de la 1 august 1940, s-a numit „Asezamantul National Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasa. Pornind de la sentimentul patriotic si civic de cinstire a actelor de eroism national, manifestat prin oficializarea Zilei Eroilor, in anii interbelici s-au construit numeroase monumente si placi comemorative in aproape toate localitatile tarii.

Conjuncturile istorice au facut insa ca situatia sa se schimbe. Prin Decretul nr. 71/1948, din ratiuni politice lesne de inteles, Ziua Eroilor a fost stabilita pe data de 9 mai, abrogandu-se astfel toate prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative a mentinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai sa fie considerata Ziua Eroilor, sarbatorindu-se in acelasi timp Ziua „Independentei de Stat a Romaniei si a Victoriei asupra Fascismului”.

Incepand cu 1990, conducerea Ministerului Apararii Nationale a declansat o ampla actiune reparatorie de reintroducere in armata a valoroaselor traditii militare romanesti.

In anul 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, iar prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi se realizeaza o mai ampla cuprindere a tuturor manifestarilor si preocuparilor specifice promovarii cultului eroilor la romani. Articolul 39 al acestei legi prevede, asa cum era si firesc, sarbatorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos.

Cap. Danut ALBU

_

.

Nu-l uitaţi!!
.

Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă
Ca şi cum ar fi viu între noi,
Ca şi cum s-ar fi întors acasă.
.

Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Strigaţi-l din când în când pe nume,
Ca şi cum el ar fi viu printre noi
Şi-atunci el va surâde în lume.
.

Nichita Stănescu

ELEVII CONSTANTENI IMPLICATI IN REVIGORAREA CULTULUI PENTRU CINSTIREA EROILOR

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Eroilor, elevii din liceele şi şcolile gimnaziale constănţene, sub îndrumarea cadrelor didactice şi a reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” şi sprijiniţi de autorităţile locale au organizat şi au participat la o serie de activităţi pentru cinstirea înaintaşilor noştri care s-au jertfit în marile momete ale istoriei neamului pentru apărarea gliei străbune.
În ziilele de 11 şi 12 iunie 2013, elevii de la Liceul Mihai Eminescu din Constanţa şi respectiv elevii de la Şcolile nr. 1 şi 3 din Mangalia au participat la concursul “Eroul din familia mea”. Cu această ocazie elevii au prezentat aspecte necunoscute despre faptele de arme ale bunicilor sau străbunicilor lor, participanţi la primul şi al doilea război mondial, la revoluţia din decembrie 1989 sau despre cei care au fost victime ale luptei anticomuniste. Materialele întocmite de către elevi, însoţite de ilustraţii diverse – fotografii individuale sau în grup, acte militare, scrisori şi cărţi poştale , comunicate privind decesul eroului respectiv primite de la autorităţile locale, extrase din presă – au prezentat cu acurateţe faptele unor oameni simpli, ale căror fapte au rămas necunoscute până la desfăşurarea acestui eveniment.
Joi, 13 iunie 2013, la Cimitirul Central din Constanţa, la Parcela de onoare a militarilor români căzuţi în al doilea război mondial şi la Grupul funerar al eroilor martiri din decembrie 1989, la ceremonialul militar şi religios organizat de Prefectura şi Garnizoana militară Constanţa au participat şi elevi de la Şcolile nr.8 şi 10 din Constanţa . Aceştia, împreună cu profesorii şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria , sub acordurile “Imnului Eroilor ”, au depus cu smerenie câte o floare la cele 368 de morminte ale celor care, ştiuţi sau neştiuţi , sau jertfit pe câmpurile de luptă ale celui de al doilea război mondial, apărând fiinţa naţională şi glia strămoşească, precum şi la cele 10 monumente funerare dedicate eroilor martiri.
Sâmbătă , 15 iunie 2013, un grup de 50 de elevi din Mangalia, cu sprijinul primăriei din localitate s-au deplasat la Mausoleul eroilor neamului din Mărăşeşti, ocazie de a cunoaşte faptele de arme ale militarilor români, în mod deosebit a celor dobrogeni din Divizia 9 Infanterie, care în vara anului 1917 s-au aruncat în braţele morţii, apărând cu dîrzenie ţara, neamul şi credinţa.
.
Col.(r)Remus Macovei

.
.

In memoria militarilor romani cazuti la datorie in teatrele de operatii din diverse parti ale globului:

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
16 iunie 2013 20:47

Mai multe fotografii despre activitatea din 13.06.2013 – ZIUA EROILOR – puteti vedea pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti – 

https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl

.

Fotografiile de pe site pot fi vizualizate marit cu un simplu clik stanga.

.

Cap. Lupu Mugurel _ F-222 – Vicepresedinte LMP

CATALIN
Oaspete
CATALIN
18 iunie 2013 10:44

Aha! acum ii vad mai bine pe baietii din Brigada 9 defiland. Cei mai de elita militari din Constanta! Felicitari Brigazii 9 mecanizata „Marasesti”!

Stoian LMP
Oaspete
Stoian LMP
16 iunie 2013 15:58

Noi militarii,  avem datoria de ai invata pe copiii nostri ce inseamna  respectul, aprecierea si recunoastinta noastra pentru toti eroii neamului  care au luptat pentru apararea si intregirea statului independent romanesc de-a lungul veacurilor.
De Ziua Eroilor, trebuie sa uitam de problemele cotidiene si sa punem cate-o floare la mormintele eroilor nostri.
Activitatea organizata de Cultul Eroilor Constanta de Ziua Eroilor, cu elevi depunand flori pe crucile militarilor romani cazuti in marile razboaie demonstreaza preocuparea unor asociatii non-guvernamentale de a promova in randul tinerilor istoria si eroii neamului nostru.
Felicitari domnule Colonel! Aveti tot respectul nostru!

george lmp
Oaspete
george lmp
16 iunie 2013 15:27

Un neam este viu atât timp cât ține minte trecutul său, își cinstește eroii care și-au sacrificat viața pentru libertatea și apărarea Patriei.
Ar trebui sa iesim din letargia care ne domina din 1990 si sa devenim mai nationalisti, sa ne iubim tara si sa o slujim cu credinta, asa cum au facut-o parintii, bunicii si strabunicii nostri, la Plevna, Turtucaia, Marasesti, Odessa, Staligrad, Oarba de Mures, Budapesta, sau in zilele fierbinti din decembrie 1989.
Cinste Eroilor Neamului Romanesc…

Stefan lmp
Oaspete
Stefan lmp
16 iunie 2013 12:49

Avem datoria ca in fiecare zi sfanta din calendar, sa tinem un moment de reculegere si sa ne inclinam cu profund respect in fata jertfei aduse de ostasii nostri, care, cu pretul vietii, au aparat  tricolorul Romaniei, atat in tara, cat si in teatrele de operatiuni de peste hotare.

   Dumnezeu sa binecuvanteze sufletele  Eroilor  Neamului Romanesc…
 
        Onoare si Patrie!

             

radu gabriel
Oaspete
radu gabriel
16 iunie 2013 12:12

Eroilor nostrii din toate timpurile le datoram existenta noastra ca popor liber si demn! Avem obligatia sa ii cinstim in fiecare an de Ziua Eroilor, sa depunem cate o floare  si sa le pastram vie memoria, in sufletele noastre. Un pios omagiu Eroilor, pentru jertfa lor de-a lungul timpului.

        Nu avem dreptul sa uitam…

Dumnezeu sa binecuvanteze Romania,  Armata sa,  si pe toti Eroii Neamului Romanesc. 
     
                  Cap. Radu Gabriel _ F-222 – membru in consiliul director LMP

ionut bratu
Oaspete
ionut bratu
16 iunie 2013 11:59

va recomand un site de istorie, NEAMUL ROMANESChttp://neamulromanescblog.wordpress.com/

Mariana Albu
Oaspete
Mariana Albu
16 iunie 2013 11:33

Ziua Eroilor reprezinta un bun prilej pentru noi, de  a rememora faptele inaintasilor nostrii, care raman in memoria nationala ca o dovada  a sacrificiului suprem.. Sa privim cu respect catre trecutul tumultuos a istoriei noastre  si sa aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuti si necunoscuti ai neamului romanesc.
         
                Cu deosebit respect pentru LMP,
                                 
                                         Mariana Albu

RALEA
Oaspete
RALEA
16 iunie 2013 11:20

Linia melodica din primul videoclip deosebita. „Brothers in Arms” –  Dire Straights.
Inaintasii nostrii au luptat pentru ca noi sa avem o viata mai buna si sa fim mandri de tara noastra. Credeti ca putem comenta pe acest subiect?

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
16 iunie 2013 11:08

Laudabila activitatea Asociatiei „Cultul Eroilor” filiala Constanta, de a implica  elevii din Constanta de toate varstele in revigorarea cultului pentru cinstirea eroilor neamului romanesc,  pentru angrenarea permanenta a copiilor in astfel de activitati.

    Felicitari domnului Col. Remus Macovei! 
           
           Mugurel Lupu _ F-222 – LMP 

radu gabriel
Oaspete
radu gabriel
16 iunie 2013 12:36

Intr-adevar, aici la Constanta, domnul Colonel (r) Macovei face minuni in ceea ce priveste implicarea copiilor in activitati de cunoasterea istoriei si a Eroilor Neamului Romanesc.
Asociatia „Cultul Eroilor”, filiala Constanta – http://www.once.ro/ – este poate cea mai activa din tara si ne bucuram, ca noi, cei din Liga Militarilor Profesionisti, avem o colaborare fructuoasa cu conducerea „Cultului”.
 
   LMP colaboreaza si cu alte asociatii si fundatii cu traditie din Armata Romana:
 
Liga Maistrilor Militari de Marina –
http://lmmm.ro/

Liga Ofiterilor din Marina Militara – 
http://lom.ro/

Fundatia „Erou Cpt. av. Alexandru Serbanescu” – 

http://fundatiaserbanescu.wordpress.com/
.

Cap. Radu Gabriel _ F-222 – membru in consiliul director LMP

danutshark
Oaspete
danutshark
16 iunie 2013 10:40

UN PIOS OMAGIU PENTRU CAMARAZII NOSTRI, EROI CAZUTI LA DATORIE IN TEATRELE DE OPERATII DIN IRAK, AFGANISTAN SI BOSNIA HERTEGOVINA:
.

Aurel Marcu, Bogdan Valerian Hancu, Caracuda Paul, Catalin Ionel Marinescu, Chira Claudiu, Ciobotaru Dan, Cladiu Marius Covrig, Constatin Lixandru, Cristian Petru Filip, Dragos Traian Alexandrescu, Florin Badiceanu, Ioan Grosaru, Ionel Gheorghita Dragusanu, Ionut Cosmin Sandu, Iosif Silviu Fogorasi, Iuliu Vasile Unguras, Marius Florin Sfeches, Mihai Anton Samuila, Narcis Sonei, Petre Tiberius, Remus Branzan, Valerica Leu, Ion-Lucian Leustean.
   
                    Odihneasca-se in pace!

Cap. Danut Mocanu – Vicepresedinte LMP

Luminita Dobre
Oaspete
Luminita Dobre
16 iunie 2013 10:57

Eroii de acolo din ceruri vegheaza asupra noastra si in special,  vegheaza asupra familiilor lor. De tineri au plecat pe drumul fara de intoarcere… au cazut la datorie sub drapelul tricolor. Pe pieptul fiecarui EROU in partea stanga era scris ROMANIA. 
   
       Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace… 

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
16 iunie 2013 10:25

Odă… Eroilor neamului
Omagiu celor ce s-au jertfit pentru neam şi ţară

de corneliu zegrean [nireseanul ]
*
 
„Un fir de iarbă verde, din lutul lor să crească,
Pe dâmburi de morminte, un crin să înflorească.
La crucea lor urmaşii, să lase-un jurământ:
Decât umili în lanţuri, mai bine… În mormânt”
*
 
Cu vuietul pe buze şi sânge prin tranşei, 
Ei au murit la Oarba, pe Someş, la Carei,
Să-şi apere menirea şi scumpa noastră glie,
Să-şi re-întrejească ţara. «O… Dulce Românie!»
Ai fost mereu râvnită de Est şi din Apus,
De marile imperii ce biruri ţi-au impus.
*
La buciumul ce sună şi astăzi din Carpaţi,
Români-şi iau aminte de marii lor bărbaţi,
De Mircea şi de Ştefan, de marele Mihai,
De cei ce dorm în pace pe românescul plai.
*
Înfrânt-au cu credinţă, puhoi de tăvăluce,
Potop trimis din ceruri, pedepse mai năluce,
Dar n-au trecut urgia şi ura omenească,
Nici chinurile aprigi sub flacăra cerească,
Iar pentru toate acestea să ne cinstim eroii,
Aşa cum am jurat, prin fapte şi prin glorii,
Să ducem mai departe făclia veşnic vie,
Aprinsă de milenii şi scrisă-n “Liturghie”.
Şi… veşnic s-avem grijă de tainice mormânturi
«Pe care sfânta cruce se leagănă de vânturi».
*
Sosi-va oare timpul, un drum mai mlădios,
S-avem stindard în faţă, cuvântul lui Cristos?
S-apară printre oameni, iubirea, armonia,
Si să dispară veşnic, ura şi duşmănia?
*
O, Doamne… Fie-ţi milă şi fă din noapte zi
Şi scutură-i din ceruri, până se vor trezi
Pe cei bolnavi la minte că nu mai simt ce doare.
Dreptate ! Libertate ! Fă pace-intre popoare!
*
«Tu! Taină a Providenţei! »…Unealtă de urgii,
Ce-ai îngrăşat pământul cu oseminte, mii.
Din moarte fă viaţă, din negură un soare,
Iar pe morminte crească, în loc de spini, o floare.
*
Istoria ne-e “mamă” şi munţii ne sunt “taţi”,
Iar Mureşul si Oltul ne vor rămâne fraţi.
Trecutul ne e leagăn, prezentul o “Cetate”,
Ce s-a născut, trăieşte, prosperă-n LIBERTATE.-
*
*
De ziua Eroilor neamului

wpDiscuz