marţi 15 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

CINSTIREA MEMORIEI EROILOR AVIATORI CONSTĂNŢENI

74698_359645474162541_1603870608_n

CINSTIREA MEMORIEI EROILOR AVIATORI CONSTĂNŢENI
.

În judeţul Constanţa nu de puţine ori aviatorii militari, poate cei mai curajoşi dintre militari, pe timpul unor misuni de antrenament sau pe timpul unor misiuni în decembrie 1989 şi-au jertfit viaţa. Nu puţini au fost piloţii militari constănţeni care în timpul celui de al doilea război mondial s-au acoperit de glorie.
Cu sprijinul autorităţilor, centrale şi locale, dar în mod deosebit cu sprijinul colegilor şi al membrilor familiilor piloţilor militari care au pierit tragic făcându-şi datoria, au fost construite monumente care să împiedice uitarea faptelor de arme ale acestora, care să se constituie în locuri unde cei apropiaţi dar şi cei care le-au urmat în greaua carieră de pilot militar, să se reculegă în linişte.
Fiind conştient de importanţa cunoaşterii de cât mai mulţi cetăţeni a ceea ce au realizat piloţii militari constănţeni vă prezint monumentele şi plăcile comemorative existente la acest moment în judeţul Constanţa.
.

Placa comemorativă a eroilor hidroaviaţiei

A fost dezvelită în anul 1992, fiind amplasată pe faţada clădirii în care s-a construit în anul 1925 primul hidrooavion românesc. Placa a fost realizată de artistul plastic Traian Marinescu, fost pilot de aviaţie, cu sprijinul Asociaţiei aviatorilor în rezervă, reprezentată de comandorul Ioan Bonchiş şi al Primăriei Constanţa.Din cauza dezafectării clădirii, placa a fost preluată de Muzeul Marinei, aflându-se în incinta acestei instituţii.
.

Monument funerar al eroului maior aviator Horia Agarici

La 17. 06. 1993, în Cimitirul Central Constanţa, în sectorul destinat eroilor militari, a fost inaugurat Monumentul funerar al pilotului Horia Agarici. Realizat din marmură neagră, cu fonduri asigurate de familie şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei- filiala Constanţa, monumental este dedicat celui care la 23 iunie 1941 a doborât 3 avioane de bombardament sovietice, devenind astfel un simbol al aviaţiei de vânătoare româneşti.
Pe faţada blocului în care a locuit eroul, situat în cartierul Tomis Nord, a fost instalată în anul 2009, o placă comemorativă, care a fost realizată din fondurile asigurate de familie şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei- filiala Constanţa.
.

Monumentul eroilor Regimentului 59 Elicoptere

La 24 decembrie 1989 elicopterul nr. 89, aparţinând Regimentului 59 Elicoptere, executa o misiune de cercetare aeriană în zona Adamclisi . La ora 08.30 elicopterul s-a prăbuşit, echipajul, format din lt.col. Serghei Eftimie, cpt. Enache Mihai, m.m. Deleanu Gheorghe şi m.m. Petrea Ştefan, pierzându-şi viaţa. În memoria acestora , în incinta unităţii militare din Tuzla, a fost construit un monument, realizat cu fondurile donate de întregul personal al Regimentului 59 Elicoptere, care a fost inaugurat în anul 1990.
.

Grupul Funerar al Eroilor Martiri din Cimitirul Central Constanţa

Inaugurat în anul 1990,realizat după un proiec al guvernului, cu fonduri alocate de M.Ap.N., se află şi monumentele funerare ale celor 4 aviatori aparţinând R.59 El.
.

Monumentul eroilor Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare

În memoria celor 20 de piloţi ai Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare care, în perioada 1954-1994,şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice, în anul 1980 a fost construit un monument situat pe platforma din apropierea comandamentului. Acesta a fost realizat cu aportul întregului personal al regimentului.
În anul 2009, cu sprijinul filialelor constănţene ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi ale Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aviaţiei, monumentului i-au fost adăugate 3 plăci de marmură – una cu numele piloţilor căzuţi la datorie, una cu emblema ARPIA şi una cu imaginile unor avioane MIG – 29 şi MIG – 21.
.

Placă comemorativă dispusă în incinta aerodromului Mihail Kogălniceanu

La 06.07 1992 avionul Mig-29 UB, cu echpajul format din piloţii militari Lt.Col Tudor Ion şi Mr. Edu Adrian s-a prăbuşit în apropierea pistei aerodromului Mihail Kogălniceanu. Ambi piloţi şi-au pierdut viaţa. La locul prăbuşurii avionului colegii celor doi piloţi au dispus o placă din marmură.
.

Monument funerar dedicat elicopteriştilor morţi în accidental de la Castelu

La 07.04.2003, un elicopter IAR – 330L –Puma, aparţinând Escadrilei 501 Elicoptere Mihail Kogălniceanu s-a prăbuşit pe timpul executării unei misiuni de verficare pe camp la 3 km de localitatea Castelu. Toţi membrii echipajului – lt.cdor Ionel Ţârcă, cpt. Ion Dinicu şi m.m. Tiberiu Şerban şi-au pierdut viaţa.
Cu fonduri asigurate de colegi şi membrii familiilor a fost construit un monument inaugurat în anul 2003. Acesta se află dispus în curtea bisericii din localitate.
.

Monumentul dedicat victimelor accidentului aviatic de pe aerodromul Tuzla

La 5 iulie 2010,a avut loc accidentul aviatic de la Tuzla, în care a fost implicat un avion Antonov AN-2,aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene ” Aurel Vlaicu”,care executa un zbor de antrenament pentru paraşutiştii militari.Ȋn urma prăbuşirii aeronavei,şi-au pierdut viaţa un număr de 12 militari astfel: 4 aparţinând Statului Major al Forţelor Aeriene – comandor Nicolae Jianu, locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche, locotenent Lavinia Guiţă şi maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ – 7 aparţinând Statului Major al Forţelor Navale – locotenent Liviu Antim, maistru militar clasa a II-a Florin Claudiu Cismaşu, maistru militar clasa a II- a Catalin Radoi, maistru militar clasa a III-a Băduţ Papuc, fruntaş Constantin Vlăduţ Sărman, fruntaş Marius Cătălin Chioveanu, fruntaş Cosmin Furtună.
Cu fonduri asigurate de M.Ap.N., a fost construit un monument situat în incinta Aerodromului Tuzla, în apropierea locului unde s-a produs accidentul. Monumentul realizat din marmură neagră, are inscripţionate numele tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în acest accident aviatic şi a fost inaugurat la 5 iulie 2011.
.

Preşedinte Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”
Col.(r) Remus Macovei

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
DINICU SORINA
Oaspete
DINICU SORINA
17 octombrie 2013 10:56

     Multumim D-le Mihai , ca in acest fel a-ti pus o piedica in calea uitarii sotilor nostrii !
      Dumnezeu sa-i odihneasca  !
 

George Iordache
Oaspete
George Iordache
9 decembrie 2017 1:25

Dumnezeu sa-i aibă în pază!

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
11 august 2013 10:15

Liga Militarilor Profesionisti din Romania, transmite camarazilor nostri de etnie turco-musulmana, cu ocazia sarbatorilor, traditionalul, 

                              Ramazan bayram mubarek olsun!
.
      Consiliul Director L.M.P. 

Mihailescu Dumitru
Oaspete
Mihailescu Dumitru
27 iulie 2013 21:50

Ca întotdeauna sinceri și prezenți la acțiuni care, prin conținutul său, oferă serioase încărcături emoționale. Mă bucură să vă știu așa, pentru că, mie cel puțin, îmi întăriți convingerea că vă cunoașteți destul de bine rolul pe eșicherul  asociațiilor profesionale. Că alții sesisează mai puțin acest aspect sau că nu se dovedesc a fi interesați, mai puțin interesează. Fiți voi înșiși, cei din conducerea ligii, și mergeți mai departe pe drumul legalității. Repet, mă bucură faptul că existați. mă bucură ceea ce întreprindeți…

cetaceul
Oaspete
cetaceul
27 iulie 2013 10:44

    Acest site reprezinta oglinda activitatii asociatiei nostre.

Suntem o echipa tanara, care, dupa posibilitati si „buget, coane Fanica” a reusit sa intreprinda o gama larga de activitati ale caror rezultate pozitive au aparut de-a lungul a trei ani de existenta a ligii.
Faptul ca suntem vizualizati de la mii de km.constituie pentru noi un mare prilej de bucurie si mandrie.
Doresc pe aceasta cale sa-i multumesc din suflet unui „batran lup de mare” (in persoana domnului Mm.(r) Maioru Mihai) pentru sfaturile si aprecierile cu care, a avut amabilitatea sa ne „bombardeze” de la o distanta atat de mare.

Datorita lui am „imbratisat” cariera militara continuand, sa-i spunem asa, o traditie de familie; bunicul a fost colonel, tatal meu vitreg maistru militar de marina iar eu am inchis un „ciclu” – S.G.P.

 
Sa redeschida, oare, baietelul meu acest „ciclu” si sa devina colonel?
.

     ONOARE SI PATRIE!
.

Mircea Cavadiea – adm L.M.P.     F-221

cetaceul
Oaspete
cetaceul
27 iulie 2013 10:27

Salutari domnului Col.(r) Remus Macovei! Felicitari pentru intreaga activitate in slujba Asociatiei CULTUL EROILOR „REGINA MARIA” – filiala Constanta. Ne bucura foarte mult colaborarea de exceptie intre LMP si CULTUL EROILOR.
.

Apreciem foarte mult colaborarea cu Liga Militarilor Profesionisti, a domnului Col.(r) Dan Nicolau.
.

ONOARE SI PATRIE!
.

Mircea Cavadiea – adm. LMP – F-221

teo doru
Oaspete
teo doru
24 iulie 2013 10:28

ONOARE SI RESPECT PILOTILOR CAZUTI LA DATORIE…

Mihai Maiorul
Oaspete
Mihai Maiorul
24 iulie 2013 10:27

cu mult respect pentru activitatea voastra , va admir de la multe mii de km.cand voi ajunge in tara va voi contacta personal , continuati asa si mult succes in special lui Mircea Cavadea ca ma cunoaste bine…

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
24 iulie 2013 18:55

Domnule Mihai prietenii lui Mircea Cavadia, sunt si prietenii nostri. Pentru ca noi, cei din LMP, suntem o familie unita. Va asteptam alaturi de noi.

Mihai Maioru
Oaspete
Mihai Maioru
24 iulie 2013 12:47

Mircea  intodeauna cel mai bun e unul singur , ma bucur ca acum e randul tau .Iti doresc pentru cat mai mult timp acest lucru . 
Sa nu privesti niciodata inapoi oricat de greu iti va fi , prietenia mea te va insoti pana la capat , neconditionat (asta pronto marinero )
 

wpDiscuz