La 1 aprilie 2014,într-o frumoasă zi de primăvară, peste 140 de cadre care şi-au desfăşurat activitatea în Regimentul 36 Mecanizat “Vasile Lupu” s-au adunat la monumentul eroilor regimentului pentru a aniversa 105 ani de la înfiinţarea acestei unităţi.
Generali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, activi , în rezervă sau retragere, din Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Mizil, Focşani, Piatra Neamţ, Galaţi, Brăila şi Călăraşi au ţinut neapărat să participe la acest eveniment.
Ei reprezentau trei generaţii de cadre militare care şi-au desfăşurat activitatea pe parcursul multor ani în garnizoana Mihail Kogălniceanu: genaraţia anilor ‘50-‘60, generaţia anilor ‘70-’80 şi generaţia postrevoluţia din 1989. Ceremonialul militar şi religios a fost organizat de filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, cu sprijinul primăriei Mihail Kogălniceanu, al Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” şi Aerodromului Mihail Kogălniceanu.
Au fost prezenţi ca invitaţi de onoare reprezentanţi ai Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti”, ai filialelor constănţene ale asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi ai Aerodromului Mihail Kogălniceanu, însoţiţi de comandanţi ai unor structuri militare americane.
.
După intonarea imnului Românie, de către Fanfara Reprezentativă a SMFN, oficierea slujbei religioase şi depunerea coroanelor de flori de către reprezentanţii administraţiei locale, ai unităţilor militare şi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, au urmat alocuţiunile susţinute de către primarul localităţii , Ancuţa Daniela Belu, gl(r) Nicolae Păştinică, gl.lt.(r) Virgil Bălăceanu, col. (r) Remus Macovei şi col.(r) Georgică Vornicescu.
.
Doamna primar a subliniat următoarele:
”Sărbătorirea Regimentului 36 Infanterie este un motiv de bucurie pentru localitatea noastră. Sosirea cadrelor militare în rezervă într-un număr atât de mare din toate colţurile ţării arată devotamentul dumneavoastră faţă de această unitate , unde v-aţi desfăşurat activitatea şi unde sunt convinsă că aţi obţinut cele mai bune rezultate. Sunt convinsă că fiecare dintre dumneavoastră are o istorie şi că aţi legat , aici, puternice prietenii. Existenţa dumneavoastră timp de cinci decenii în localiatatea noastră a lăsat o puternică amprentă asupra localităţiişi, de ce nu, asupra dezvoltării ei”.
.
În continuare col.(r) Remus Macovei, ultimul comandant al Regimentului 36 Mecanizat “Vasile Lupu” şi gl.bg.(r) Spiridon Huchiu, primul comandant al Brigăzii 36 Infanterie Moto”Vasile Lupu”, au înmânat tuturor celor prezenţi câte o medalie aniversară.
Ansamblurile de dansuri tradiţional dobrogene, aromâneşti şi turco-tătare au prezentat un moment artistic deosebit.
.
După defilarea gărzii de onoare, participanţii au vizitat fosta cazarmă, în care în perioada 1951 -2005 a funcţionat Regimentul 36 Mecanizat “Vasile Lupu”. Astăzi în această locaţie, după o investiţie de milioane de dolari, funcţioneză Baza NATO. Un moment emoţionant a avut loc în biroul comandantului, unde ultimii cinci comandanţi – gl. Nicolae Păştinică, col. Marin Voicu, col. Vasile Ursache, col. Remus Macovei, gl.bg. Spiridon Huchiu şi gl.lt. Virgil Bălăceanu s-au întreţinut câteva minute.
_
Scurt istoric al Regimentului 36 Infanterie ”Vasile Lupu”:
.
La data de 01 aprilie 1909, prin Înaltul Decret nr. 1459, a fost înfiinţat, la Constanţa, Regimentul 36 Infanterie “Vasile Lupu”. La începutul anului 1913 va fi dislocat la Cernavoda.
Participă la cel de al doilea război balcanic acţionând în Cadrilater. La încheierea războiului va reveni la Cernavoda. În anul 1915 regimentul va fi concentrat în Capul de pod de la Turtucaia. În perioada 18/19 august – 24 august/6 septembrie 1916 participă la bătălia de la Turtucaia. Din efectivele rămase ale Regimentelor 36 şi 76 Infanterie se constituie, la Cernica, Regimentul 36/76 Infanterie, care va participa la luptele din zona Câmpulung Muscel(Arefu –Lereşti – Stoeneşti). În iarna anului 1917 se reface în raionul Albeşti – Fălciu. În perioada11/24 iulie – 29 iulie/11 august regimentul participă la bătălia de la Mărăşeşti. La data de 29 mai 1918 drapelul de luptă al Regimentului 36 Infanterie “Vasile Lupu” va fi decorat de către Majestate sa Regele Ferdinand, în garnizoana Iaşi, cu ordinul “Mihai Viteazu”, clasa a III – a pentru:
”vitejia şi avântul cu care ofiţerii , subofiţerii şi soldaţii regimentului, în crâncenele lupte, la care a luat parte în anii 1916 – 1917.În ziua de 21 august 1916, acest eroic regiment, a respins 8 atacuri furioase ce inamicul a data supra poziţiunii eşindului de la Satroselo (Turtucaia); iar în noaptea de 13/14 octombrie a luat parte cu energie la un contraatac viguros ce s-a dat de Grupul “Nămăieşti” pe dealurile Măgura şi Bughea(Câmpulung) contribuind de aproape la obţinerea succesului. Deasemenea, în aprigile lupte de la Sud Mărăşeşti, din 27 iulie 1917, precum şi în acelea de la Zăbrăucior şi Budiu- Calciu, din 16-22 august 1917, luptătorii acestui eroic regiment s-au distins în mod deosebit prin marea putere de jertfă de care au dat dovadă”.
.
În perioada 1918 – 1919 regimentul va acţiona în Basarabia, asigurând apărarea noi frontiere a Românie de pe Nistru. În ianuarie 1920 regimentul va reveni în Turtucaia. Până în anul 1940 va asigura aplicarea Legii stării de asediu în Cadrilater. În perioada 20-30 septembrie 1940 se va retrage din Cadrilater, urmare a cedării acestui teritoriu Bulgariei. Se va dispune în raionul Medgidia – Cuza Vodă – Dorobanţu. În perioada iunie 1941 – august 1942 regimentul apără zona Cernavoda –Feteşti, cu obiectiv principal podul “Aghel Saligny”.
.
Pe frontul antisovietic militarii regimentului participă la luptele de la Cotu Donului din perioada 17 – 25 noiembrie 1942. Urmare a pierderilor suferite ( efectivele salvate find de : 27 ofiţeri, 29 subofiţeri şi 456 trupă ) regimentul se va retrage în Transnistria, unde va participa la acţiuni de pază şi ordine , până în septembrie 1943. În perioada septembrie 1943 – august 1944 regimentul va participa cu parte din forţe la apărarea litoralului românsec în zona localităţii Mangalia, iar cu forţele principale va apăra zona Cernavoda – Feteşti.
După 23 august 1944 regimentul se deplasează în Transilvania particpând la luptele de la Oarba de Mureş, Apahida, Chilioara şi Carei. În perioada 29 octombrie – 21 decembrie 1944 militarii regimentului luptă pentru eliberare Ungariei(forţarea Tisei, cucerirea masivul împădurit Manik – Szerencs), iar între 29 decembrie 1944 -12 mai 1945 pentru eliberarea Cehoslovaciei.(luptele din Munţii Tatra,Bansca-Bistriţa,Strany, Donau).
Prin înaltul Decret nr. 278 din 02 februarie 1947 drapelul de luptă al Regimentului 36 Infanterie “Vasile Lupu” va fi decorat cu ordinul “Mihai Viteazu, cu spade, clasa a III-a, pentru:
“curajul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă ofiţerii, subofiţerii, trupa acestui regiment, în acţiunea de trecere a Mureşului” La terminarea războiului regimental revine în garnizoana Cernavodă, în august 1945. La 20 august 1947, regimental va fi desfiinţat prin ordinul nr.41800 al M.S.M.
.
La 20 iunie 1951 se înfiinţează Regimentul 42 Mecanizat, transformat ulterior în Regimentul 234 Mecanizat, cu garnizoana de reşedinţă în Mihail Kogălniceanu. La 10 ianuarie 1959 această unitate va primi denumirea de Regimentul 36 Mecanizat. La 23 octombrie 1969, Regimentul 36 Mecanizat va reprimi denumirea istorică de ”Vasile Lupu”.
În luna mai 1975, regimentul obţine calificativul “foarte bine ”la inspecţia Ministrului Apărării Naţionale, fiind primul regiment al Armatei Române apreciat cu calificativul maxim.În anul 1978, regimentul obţine locul I la concursul “Cazarma noastră, casa noastră”.
În decembrie 1989 participă cu efective de valoare companie la apărarea unor obiective industriale în municipiul Constanţa, iar cu celelalte efective acţionează pentru apărarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu şi pentru menţinerea ordinii şi desfăşurarea normală a vieţii în localitatea Mihail Kogălniceanu.
În cadrul procesului de restructurare al Armatei Române, de după 1990, Regimentul 36 Mecanizat “Vasile Lupu ” suferă următoarele transformări:
– octombrie 1990 – Regimentul 36 Mecanizat “Vasile Lupu” îşi schimbă denumirea în Regimentul 36 Infanterie Marină;
– aprilie 1994, pe structura fostului regiment se înfiinţează Brigada 36 Apărare Litoral;
– februarie 1995, această structură îşi schimbă denumirea în Brigada 36 Infanterie Moto”Vasile Lupu”;
– februarie 2001 – se înfiinţează Brigada 34 Mecanizată Teritorială “Vasile Lupu”;
– aprilie 2005 – Brigada 34 Mecanizată Teritorială “Vasile Lupu” este redislocată la Clinceni.
.
În cinstea miilor de dobrogeni care s-au jertfit pe câmpurile de luptă sun faldurile drapelului Regimentului 36 Infanterie “Vasile Lupu”, scluptorul col.rtg. Zoanel Gheorghiu , veteran de război în vârstă de 93 de ani, a realizat un monument, dispus la intrarea în cazarma regimentului din localitatea Mihail Kogălniceanu. Monumentul realizat prin contribuţia financiară a tuturor cadrelor, a fost inaugurat la 6 iunie 1993, cu ocazia Zilei Eroilor.
Col.(r)Remus Macovei
Lasă un comentariu
Felicitari domnule colonel Macovei pentru toata activitatea dumneavoastra in cadrul Asociatiei Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Constanta!
Mult succes in continuare!
.
Cap. Lupu Mugurel – L.M.P.
A aparut nr. 165 a revistei “TIMONA”, pulicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina.
In pagina a 5-a, articol despre competia de paintball organizata de Liga Militarilor Profesionisti in data de 23 februarie 2014:
”CAND ADRENALINA INCEPE SA CREASCA…”
.
Revista o puteti citi pe noul site L.M.M.M.
http://www.lmmm.ro/
.
Lectura placuta!
.
Cap. Lupu Mugurel , F-222 – Vicepresedinte L.M.P.
2%
PENTRU LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
*
NU PIERDE NICIO CLIPA!
“TOTI PENTRU UNUL, 2% PENTRU TOTI”
CONTRIBUIE LA FONDUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI!
DESCARCA NOUL FORMULAR A.N.A.F. (230), DE PE SITE-UL L.M.P., COMPLETEAZA-L SI IMPREUNA CU CAMARAZII TAI DEPUNETI-L LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE TERITORIALE DE CARE APARTINETI, PANA LA 15 MAI 2014!
*
LEGEA 571/2003 DIN CODUL FISCAL PERMITE DIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT UNEI ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE, NON-PROFIT.
DACA MILITARII NU OPTEAZA PENTRU ACEASTA ALTERNATIVA, BANII SE DUC AUTOMAT LA STAT!
*
DATELE:
COD DE IDENTIFICARE FISCALA: 27535960
IBAN RO50RNCB0817118580560001
*
DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PLATIT STATULUI PE ANUL 2013 CATRE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CAMARAZI!
IMPREUNA VOM REUSI!!
FITI ALATURI DE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
ONOARE SI PATRIE!
.
*
CONSILILUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
Multumim pentru intelegere!