luni 17 mai 2021

SPONSORI OFICIALI

25 DE ANI DE LA REVOLUTIE – CONSTANTA ORAS MARTIR

revolutia_36889100

CONSTANŢA ORAŞ MARTIR
A. Date statistice
În perioada 22 decembrie 1989 ora 12.09 – 12 ianuarie 1990 în judeţul Constanţa 30 de persoane au decedat şi 88 au fost rănite.
Victimele au fost produse de:
Revolutie-1989
– Militari aparţinând M.Ap.N. – 107 (28 de morţi, 79 de răniţi);
– Militari aparţinând MAI – 3 (1 mort, 2 răniţi);
– Luptători ai gărzilor patriotice – 1 mort;
– Manifestanţi – 4 răniţi;
– 3 persoane au fost rănite de către un corp exploziv, a cărei provenienţă nu a putut fi determinată.
Cauzele producerii victimelor sunt următoarele:
– Împuşcare – 26 de morţi, 79 de răniţi;
– Prăbuşirea/doborârea unui elicopter – 4 morţi;
– Agresiune fizică – 4 răniţi;
– Explozia unui corp exploziv – 4 răniţi;
– Accident auto – 1 rănit.
Cele 105 victime produse prin împuşcare au fost urmările acţiunilor desfăşurate de către:
– Militari aparţinând M.Ap.N. – 24 morţi, 77 de răniţi;
tanchisti2
– Militari aparţinând MAI – 1 mort, 2 răniţi;
– Luptători gărzi patriotice – 1 mort.
Victimele produese prin împuşcare au fost rezultatul:
– Incidente între unităţi militare – 30 (6 morţi, 24 răniţi);
– Erori militare – 27(5 morţi, 22 răniţi);
– Mânuirea imprudent a armamentului – 12 (6 morţi, 6 răniţi);
– Nerespectarea regulilor de pază – 6 (3 morţi, 3 răniţi);
– Tentative de sinucidere – 3 (1 mort, 2 răniţi).
Situaţia victimelor pe localităţi se prezintă astfel:
– Constanţa – 17 morţi, 67 de răniţi;
– Mangalia – 1 mort, 7 răniţi;
– Ion Corvin – 4 morţi;
– Agigea -2 morţi;
– Shitu – 1 mort;
– Eforie Nord – 1 mort;
poze marinari1
– Tuzla – 1 mort, 1 rănit;
– Neptun – 1 mort, 2 răniţi;
– Basarabi – 1 mort, 3 răniţi;
– Mihail Kogălniceanu – 1 mort, 12 răniţi;
– Cernavoda – 1 mort, 4 răniţi;
– Medgidia – 1 rănit;
– Valu Traian – 1 rănit.
Dinamica producerii victimelora fost următoarea:
– 22 decembrie – 6 răniţi;
– 23 decembrie – 6 morţi, 15 răniţi;
– 24 decembbrie – 11 morţi, 40 de răniţi;
– 25 decembrie – 2 morţi, 10 răniţi;
– 26 decembrie – 6 răniţi;
– 28 deecmbrie – 2 răniţi ;
– 29 decmbrie – 1 mort;
– 31 decembire – 1 mort. 3 răniţi;
– 01 ianuarie – 3 morţi, 2 răniţi;
– 02 ianuarie – 3 morţi, 2 răniţi;
– 03 ianuarie – 1 mort;
– 04 ianuarie – 1 rănit;
– 05 ianuarie – 1 mort, 1 rănit;
– 12 ianaurie – 1 mort.
Decesul sau rănirea victimelor s-a produs în 100 de cazuri noaptea şi în 18 cazuri ziua.
.
B. Responsabiliatea producerii victimelor
La 22 decembrie 1989 militarii din garnizoanele Constanţa, Mangalia, Medgidia, Mihail Kogălniceanu, Topraisar,steag_gaura111 Basarabi,Tuzla, Schitu şi Cernavoda se aflau în cazărmi, executând măsurile prevăzute de indicativul alarmei de luptă perţiale.
Ca în toată ţara, imediat după fuga lui Nicolae Ceauşescu cu elicopterul, locuitorii din oraşele şi municipiile judeţului Constanţa au ieşit fericiţi pe străzi, bucurându-se din tot sufletul pentru înlăturarea dictaturii.
În municipiul Constanţa erau create toate condiţiile pentru ca să se instaleze noile autorităţi fără niciun fel de probleme şi în mod deosebit fără producerea unor victime.Din păcate nu a fost aşa.
Astăzi, la 25 de ani de la acele evenimente, se poate afirma cu certitudine că la Constanţa nu mai este de actualitate celebra întrebare:”Cine a tras în noi, după 22?” Cercetările executate de către procurorii militar au demonstrate că nicio victimă nu este rezultatu acţiunii invizibililor “terorişti”.
.
În opinia mea responsabilitţiile sunt foarte clare.
La nivel central:
– Membri CFSN şi reprezentanţii televiziunii şi radioului, care printr-o sofisticată operaţie de intoxicare informativă,646x404 au indus o stare de neîncredere, suspiciune şi nesiguranţă în rândul civililor şi militarilor, transformată în panică şi derută;
– Membri Comitetului Militar Superior, care au condus toate acţiunile militare la nivelul întregii ţări şi membri Comitetului Militar Judeţean, care a u condus acţiunile militare la nivel judeţean. Aceştia au dat dovadă de incompetenţă sau de rea credinţă;
– Conducătorii militari implicaţi, atât la nivel central cât şi local, în activitatea de dezinformare a populaţiei şi a militarilor.
La nivel local:
– Conducătorii militari, în special din Comandamentul Marinei Militare, incapabili să utilizeze eficient forţele şi mijloacele avute la dispoziţie;
– Conducătorii militari care nu au reuşit să coopereze cu reprezentanţii revoluţionailor;
– Conducătorii militari care au ordonat trimiterea în misiuni a elevilor studenţi din anul I al Institutului de Marină, aceştia fiind practic neinstruiţi, având executată doar o singură şedinţă de tragere;
– Conducătorii militari care nu au prelucrat militarilor trimişi în misiuni conţinutul Notei Telefonice nr.39 referitor la utilizarea uzului de armă pe timpul îndeplinirii misiunilor de pază sau patrulare.

.

C. Cinstirea memoriei eroilor martiri
La 25 de ani , românii au uitat ce s-a întâmplat în decembrie 1989, au uitat că sute de mii de oameni au scandat în stradă ”Vom muri , dar vom fi liberi!”, au uitat de de cele câteva de mii de români, morţi şi răniţi, deveniţi victimegrup funerar pe timpul luptei pentru libertate, dreptate şi adevăr.
Guvernanţii,amgajaţi permanent în inutile confruntările politice şi preocupaţi mai mereu de obţinerea bunăstării lor material personale, au uitat că pe parcursul timpului au elaborat şi aprobat legi prin care se obligau să acţioneze pentru eternizarea memoriei eroilor căzuţi în lupta pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembbrie 1989.
An de an, în decembire, autorităţile organizează acelaşi banal ceremonial,care cuprinde inevitabil slujba religioasă şi depunerile de coroane. L a acest eveniment participă de regulă un sobor de preoţi, garda de onoare,reprezentanţii autorităţilor locale(de multe ori înlocuitorii acestora) şi ai asociaţiilor de revoluţionari . La aceste evenimente constant au lipsit tinerii.
troita eroi martiriNu se folosesc “Locurile Memoriei”, reprezentative pentru unicitatea evenimentelor – Casa Albă, sediile Securităţii Judeţene şi ale Miliţiei Municipale, Gara CFR, CET – nu se popularizează personalităţile remarcate pe timpul desfăşurării evenimentelor din decembrie 1989.
În afara Troţei de pe platoul Casei de Cultură, aflată acum într-un avansat stadiu de degradare, nu există un monument care să simbolizeze amploarea jertfei eroilor intraţi în istorie. Orice s-ar spune opera de artă”Căderea de pe soclu”, amplasată în parcul din faţa Prefecturii Constanţa, nu reprezintă un loc unde urmaşii eroilor sau simpli cetăţeni să se reculeagă şi să se gândească la cei ami buni dintre noi care s-au jertfit în dcembrie 1989.
În Grupul Funerar al Eroilor Martiri din Cimitirul Central sunt înhumaţi 10 eroi martiri – 1 civil şi 9 militari. Încarp împrejurările dramatice din decembrie 1989 nu s-au putut centraliza şi înhuma în acest loc şi ceilalţi eroi martiri.
În muzeele constănţene nu a fost amenajat măcar un sector care să amintească de zilele dramatice din acea perioadă.
Dacă autorităţile au avut tot interesul în trecerea eroilor martiri în uitare, cu scopul nedeclarat de a minimaliza importanţa revoluţiei, atitudinea revoluţionarilor constănţeni este de neînţeles şi de neiertat.
Plecând de la premiza că majoritatea victimelor sunt militari căzuţi victime ale unor grave erori ale superiorilor sau civili împuşcaţi când se întorceau de la serviciu, revoluţionarii consideră că adevăraţii eroi sunt cei în viaţă. Aceştia ar trebui să înţeleagă că în decembrie 1989, oricare dintre ei puteau fi în locul celor doborâţi de gloanţe,că suferinţa abătută asupra familiilor eroilor martiri se putea abate şi asupra famililor lor. Trebuie să înţeleagă că fără jertfa de sânge a eroilor martiri, România nu se putea transforma în bine şi că jertfa acestora nu a fost zadarnică.
Nu în ultimul rând revoluţionarii trebuie să nu uite că mai au o datorie faţă de cei jertfiţi.
Aceasta a fost foarte bine exprimată de IPS dr. Nicolae Corneanu , la Timişoara , în 2007: ”Acolo sus ei aşteaptă de la noi să le împlinim nu doar idealurile pentru care şi-au dat viaţa, ci să fie scos la lumină şi adevărul privind tenebrele revoluţiei printr-o reală justiţie omenească, care să se alăture şi celei divine ce va veni fără îndoială.”
.
Col.(r) Remus Macovei
remus_marcovei

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Calin Florian
Oaspete
19 decembrie 2019 22:58

Nu am fost atent, v-ati cerut macar iertare pentru ca mi-ati ucis tatal?

Ionel Clinci
Oaspete
Ionel Clinci
12 ianuarie 2016 9:58

Am fost prietenul lui Ovidiu. Pop Ioan Ovidiu,vi-l mai amintiti?Nici nu stiu unde este inmormantat. Pana acum cativa ani nici nu stiam cum a murit. Nici acum nu stiu ce-a fost atunci dar nu conteaza, el stie cel mai bine.A fost nebun, vor zice unii. A fost cum noi n-am fi fost si nici nu vom fi.

Carp Costel
Oaspete
Carp Costel
25 aprilie 2017 7:55

Si mie mi a fost prieten. Un om deosebit! Ma gandesc mereu cu drag la el. Dumnezeu sa l ierte si sa l odihneasca in pace!

GeoDini
Membru
GeoDini
5 iulie 2015 12:49

Eram la Basarabi, la depozitul de munitie al marinei!
 

luminita dobre
Oaspete
luminita dobre
23 decembrie 2014 13:43

De cate ori aud aceasta melodie a regretatului Valeriu Sterian, imi dau lacrimile. Am trait atunci clipe de cosmar se tragea din toate partile. Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace pe acei tineri care au murit pentru victoria Revolutiei. Sa stie si tinerii din ziua de azi, ca atunci in 89 TINERII au facut REVOLUTIA!  
„DOAMNE, VINO DOAMNE/ SA VEZI CEA MAI RAMAS DIN OAMENI.”

danutshark
Oaspete
danutshark
23 decembrie 2014 13:36

Decembrie 1989 m-a prins la Orsova eram militar in termen. Pe atunci eram tineri si increzatori intr-o viata mai buna… din pacate…

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
23 decembrie 2014 13:28

Un pios omagiu pentru cei care si-au dat viata in decembrie 1989 pentru libertate si democratie…

codrut
Oaspete
codrut
23 decembrie 2014 13:20

Istorie adevarata,am fost acolo,pe atunci aveam 20 de ani si nu imi era frica de ceva, eram tanar. dar acum ce ne facem? suntem mai saraci decat atunci, si mai fara speranta. oare unde ne indreptam? ce se va intampla cu aceasta tara? dar cu romanii ramasi aici?

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
23 decembrie 2014 13:15

       Au trecut 25 de ani de la jertfa supremă a eroilor Revoluției Române, fără de care viitorul nostru nu s-ar fi schimbat radical, mergând pe drumul democratizării societății românești.
Un sfert de veac… parca a fost ieri… noi suntem generatia de sacrificiu care am luptat IN 89 pentru LIBERTATE!
.
   Cap. Lupu Mugurel F-222 vicepresedinte LMP

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
21 decembrie 2014 22:15

 
 A aparut nr. 169 a revistei “TIMONA”, pulicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina.

    Revista o puteti citi  pe site-ul oficial al L.M.M.M.   
                          http://www.lmmm.ro/  

             Lectura placuta!

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
21 decembrie 2014 22:13

 
Pe 17 octombrie 2014 s-a inregistrat un record de vizitatori pe site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti!
2.655 de vizitatori au accesat site-ul L.M.P.

.
Vechiul record era de 2.379 de vizitatori in 24 de ore (28 septembrie  2014).
.      
Din data de 30 octombrie 2010, de cand site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti a devenit operational, 493.000 de cititori au accesat site-ul L.M.P..IN ACEST TIMP S-AU POSTAT:
– 350  articole
– 7.505 de comentarii
– Medie cititori pe zi : 700 – 1000
– Medie cititori pe saptamana : 4.500 – 7.000

.
MULTUMIM PENTRU CA ACCESATI SI APRECIATI SITE-UL LMP!

Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
21 decembrie 2014 22:10

 
COMUNICAT L.M.P.:   
.           
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
 
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
.
                     Intra si vezi:      
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
 Multumim pentru intelegere!

wpDiscuz