Măcinat de mai bine de un sfert de veac de războaie, Afganistanul sprijinit de coaliţia internaţională, încearcă să revină la o stare de normalitate. La efortul coaliţiei internaţionale, participă şi militarii Batalionului 20 Infanterie> “Scorpionii Negri”, dislocaţi în provincia Zabul, Afganistan.
.
Ca orice fel de misiune pe care eşti desemnat să o îndeplineşti, nici acţiunile de cooperare civil – militare (CIMIC) nu sunt deloc uşoare. Te pregăteşti până la amănunt, încerci să îţi controlezi emoţiile, stabileşti orice detaliu înainte de a pleca într-o zonă pe care o cunoşti doar din informaţiile primite sau din hărţile de lucru care nu îţi pot stabili decât informaţii de principiu, cum ar fi poziţionarea geografică sau căile de comunicaţie. Dar felul oamenilor pe care îi vei întâlni, modul lor de percepţie a prezenţei tale acolo este o enigmă…Şi atunci te întrebi cum să faci ceva pentru ei, care să îi ajute sau să îi bucure, să le mai descreţească frunţile lor aspre şi bătătorite de clima dură şi neprietenoasă care stăpâneşte aceste ţinuturi parcă rupte de civilizaţie. Pe tot cuprinsul acestei ţări oamenii par învinşi de prezent, de situaţia lor nesigură, cu pericole ce pândesc la tot pasul, dar cu toate acestea când priveşti mai atent în adâncul privirii lor îţi dai seama că totuşi ei iubesc viața la fel ca noi toţi.
.
Se spune că mai mult decât zâmbetul unui copil, nimic nu este mai valoros pe lume. Şi înclin să cred aceste cuvinte. Probabil că nici echipa CIMIC a Scorpionilor Negri, condusă de locotenentul Viorel Călin, nu a crezut aceste cuvinte, dar felul cum au fost ei întâmpinaţi de localnicii din localitatea Rabat-E Jaldak, districtul Tarnak Wa Jaldak din provincia Zabul, şi mai ales de copii, le-au schimbat cu totul opiniile despre aceste locuri aride şi sărace cum mai greu îţi poţi închipui.
Acţiunea s-a desfăşurat în cooperare cu membrii poliţiei naţionale afgane, comandaţi de locotenentul Matiullah.
.
Militarii au purtat mai multe discuţii cu liderul local Abdul Daud, problema cea mai urgentă pentru ei fiind situaţia podurilor distruse de pe râul Tarnak. Acest aspect îngreunează deplasarea copiilor din localităţile Kajbay, Haji Tarim Kalay, Meltanay şi Haji Sayed Habib către şcoala din localitatea Rabat-E Jaldak. Şeful echipei româneşti l-a asigurat pe liderul local că va prezenta această situaţie guvernatorului de district pentru a fi reparate cât mai urgent. De asemenea, liderul local a făcut şi o solicitare către militarii români de a veni în sprijinul elevilor, dacă este posibil, cu rechizite şcolare necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a a orelor de curs. Un alt subiect al discuţiilor, a fost acela de a conştientiza participarea localnicilor la procesul electoral din data de 5 aprilie a.c., alegeri ce vor desemna noul preşedinte al Republicii Islamice a Afganistanului şi a membrilor consiliilor districtuale şi provinciale. Militarii români au prezentat localnicilor şi rolul important pe care îl ocupă înrolarea lor în forţele de securitate naţionale afgane, deoarece ei vor fi cei care vor participa direct la securitatea şi stabilitea Afganistanului după anul 2014, anul încheierii misiunii ISAF în această ţară.
.
La finalul acţiunii, militarii români şi afgani au oferit comunităţii locale, materiale constând în pături, aparate de radio şi îmbrăcăminte de iarnă, urmând ca la viitoarele acţiuni în această localitate să fie aduse şi rechizite şcolare pentru elevi.
.
O a doua acţiune desfăşurată de Scorpionii Negri în sprijinul populaţiei locale afgane s-a petrecut în localitatea Azatak. Aici comandantul Companiei 2 Infanterie, căpitanul Cosmin Ştefan, alături de echipa de angajare a femeilor – FET, echipă condusă de locotenentul Marcela Dumitraşcu şi o echipă PSYOPS, comandată de plutonierul Iulian Mocanu, au angajat comunitatea locală pentru identificarea prblemelor sociale şi economice cu care aceasta se confruntă.
.
Sosirea militarilor români în acest mic sat a fost o surpriză plăcută pentru localnici. Aceştia au fost întâmpinaţi cu o bucurie nedisimulată de bătrânii satului, care în filozofia de viaţă a poporului afgan, alături de copii reprezintă bunul cel mai de preţ al comunităţilor. La un ceai tradiţional oferit de bătrâni, aceştia au avut răgazul să le spună ce greutăţi întâmpină în a-şi duce traiul şi a le oferi copiilor cele de trebuinţă, dorind să le mulţumească în felul lor pentru ceea ce au făcut pentru ei. S-au purtat discuţii privind securitatea din regiune, bătrânii declarându-se mulţumiţi de activitatea forţelor româneşti în regiune. Liderii locali au transmis militarilor că situaţia de securitate s-a îmbunătăţit în ultimii ani, acest lucru ducând la o creştere a numărului de copii care frecventează şcoala prin faptul că aceştia se pot deplasa în siguranţă de acasă către şcoală, un lucru îmbucurător pentru orice comunitate.
.
În timpul acestei acţiuni, echipa de angajare a femeilor – FET, a primit acceptul liderului local Haji Lalgean, de a se întâlni cu femeile din comunitate. Este binecunoscut faptul că prezenţa feminină afgană la orice activitate din cadrul comunităţii este foarte strictă. Fetele noastre au fost primite cu bucurie şi căldură atât de femeile afgane, cât şi de o mulţime de copii din sat. Deschiderea de care dau dovadă localnicele în faţa militarilor femei din structura românească favorizeză înţelegerea mult mai în detaliu a problemelor cu care se confruntă comunitatea respectivă. Şi aici au fost prezentate avantajele posibilităţilor de înrolare a femeilor în instituţiile de apărare şi siguranţă naţională afgane, un pas important spre dezvoltarea unei societăţi libere şi democrate.
.
.
În astfel de misiuni se duce o o altfel de luptă, o luptă pentru câştigarea încrederii fiecărui membru al comunităţii, iar pentru ai convinge despre bunele tale intenţii că eşti în sprijinul lor, ai nevoie de diplomaţie şi de mult tact într-o lume cu obieciuri şi cutume diferite. Aici, în mijlocul populaţiei civile, se poate câştiga acest conflict dur, la nivelul omului de rând greu încercat de-a lungul timpului (să nu uităm că pe aceste meleaguri se duc războaie de aproape 30 de ani). Aici se poate “negocia” soarta activităţilor insurgente în interiorul comunităţilor locale, unde militarii din forţele coaliţiei internaţionale desfăşoară acţiuni militare.
.
Prin acţiunile pe care militarii români le desfăşoară în comun cu membrii forţelor de securitate naţionale afgane, se contribuie la creşterea pozitivă a încrederii populaţiei locale în acţiunile desfăşurate de forţele coaliţiei şi de asemenea, creşte şi legitimitatea acţiunilor reprezentanţilor Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului, asigurând astfel tranziţia de la o societate măcinată de conflicte la o societate liberă şi democrata.
sursa: www.forter.ro
autor: Locotenent-colonel Oliver Anghel
Autor foto: Locotenent Alexandru Afrem
Lasă un comentariu
COMUNICAT BRIGADA 9 MECANIZATA “MARASESTI” – CONSTANTA:
.
Marţi, 25 martie, la Batalionul 341 Infanterie “Constanţa” din localitatea Topraisar, o delegaţie condusă de comandantul SEEBRIG, generalul de brigadă Eser Hakan, va evalua structurile Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” puse la dispoziţia forţei multinaţionale de menţinere a păcii din Sud-Estul Europei.
Jurnaliştii care doresc să participe la activitate vor fi aşteptaţi marţi, 25 martie, între orele 08.45 şi 09.00, la sediul Batalionului 341 Infanterie.
.
Persoană de contact maior Sorin Constantinescu, tel. 0741071987.
.
x x x
Brigada din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a fost înfiinţată în anul 1999 şi este organizată la nivel regional având în subordine structuri militare din Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, România, şi Turcia. Comandamentul SEEBRIG şi-a desfăşurat activitatea până în 2003 la Plovdiv, Bulgaria, din 2003 până în 2007, la Constanţa, din 2007 până în 2011, la Istanbul, Turcia, din iulie 2011 s-a mutat la Larisa, Grecia.
Comanda SEEBRIG este asigurată timp de doi ani, prin rotaţie, de fiecare dintre ţările membre. România a asigurat comanda SEEBRIG în perioada 2007 – 2009, prin generalul de brigadă Virgil Bălăceanu.
.
România contribuie la structura brigăzii cu un batalion de infanterie, respectiv Batalionul 341 Infanterie “Constanţa”, o companie de geniu şi un pluton de cercetare din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” şi un pluton de transport din cadrul Batalionului 168 Sprijin Logistic “Pontus Euxinus”. O dată la doi ani, conform procedurilor de operare ale brigăzii, efectivele puse la dispoziţie de România sunt evaluate de comandamentul SEEBRIG.
.
Comandamentul SEEBRIG şi două subunităţi de sprijin, din care au făcut parte şi 233 de militari români, au participat, timp de şase luni, în anul 2006, la misiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), acţionând sub mandat ONU şi sub conducereaoperaţională a NATO.
.
Ofiţerul cu informarea şi relaţiile publice al Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”
Maior Sorin Constantinescu
Oameni sarmani… copii amarati… traim in secolul 21…
oameni sarmani si copii amarati sunt si in romania. sunt descoperiti de mass media. altii nu au ochi pentru saracia din tara, de mizeria din sistemul de sanatate,,, aratam spre altii,,,
daca nu as aprecia site-ul vostru as spune ca sunteti penibili; articol de propaganda gen observatorul militar. noi cei care am fost acolo stim foarte bine ce inseamna afganistan.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul Statului Major al Fortelor Terestre si nu din Observatorul Militar.
Nu suntem de acord cu opinia dumneavoastra, Observatorul Militar este cea mai importanta publicatie militara din tara si echipa redactiei este formata din adevarati profesionisti. Ne bucuram ca din aceasta echipa face parte si un SGP, fruntas Cristian Lenga, un tanar reporter talentat in ale penelului.
2%
PENTRU LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
*
NU PIERDE NICIO CLIPA!
“TOTI PENTRU UNUL, 2% PENTRU TOTI”
CONTRIBUIE LA FONDUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI!
DESCARCA NOUL FORMULAR A.N.A.F. (230), DE PE SITE-UL L.M.P., COMPLETEAZA-L SI IMPREUNA CU CAMARAZII TAI DEPUNETI-L LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE TERITORIALE DE CARE APARTINETI, PANA LA 15 MAI 2014!
*
LEGEA 571/2003 DIN CODUL FISCAL PERMITE DIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT UNEI ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE, NON-PROFIT.
DACA MILITARII NU OPTEAZA PENTRU ACEASTA ALTERNATIVA, BANII SE DUC AUTOMAT LA STAT!
*
DATELE:
COD DE IDENTIFICARE FISCALA: 27535960
IBAN RO50RNCB0817118580560001
*
DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PLATIT STATULUI PE ANUL 2013 CATRE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CAMARAZI!
IMPREUNA VOM REUSI!!
FITI ALATURI DE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
ONOARE SI PATRIE!
.
*
CONSILILUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
Multumim pentru intelegere!
Incercam sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!