Preocupat de situaţia soldaţiilor şi gradaţiilor profesionişti, domnul senator Alexandru Cordoş a adresat domnului ministru Mircea Duşa, în sedinţa Senatului din data de 11 martie 2013, următoarea întrebare: ”Situaţia pensiilor militare, elaborarea unei noi legi în domeniu şi modificarea legii Statutului Cadrelor Militare au fost principalele teme discutate de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor (PSD), Ion Mocioalcă, cu o delegaţie a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”.
Având în vedere faptul că actuala forţă luptătoare este formată în special din soldaţi-gradaţi voluntari, cărora guvernele anterioare le-au refuzat binemeritate măsuri de protecţie socială, vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi preciza dacă, pentru această categorie de militari, asimilarea cu cadrele militare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare şi acordarea dreptului la pensie militară sunt prevăzute a fi puse în discuţie la nivelul structurilor responsabile.”
Acondând problemelor militarilor profesionişti atenţia cuvenită, domnul ministru Mircea Duşa a transmis următorul răspuns: ”Cu privire la aspectele menţionate de către dumneavoastră în cuprinsul întrebării vă comunicăm că, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a fost elaborat un proiect de act normativ care să reglementeze drepturile de pensie militară, inclusiv pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti, în condiţii similare cadrelor militare în activitate. În prezent, proiectul se află în faza finală de definitivare, urmând ca în perioada următoare să fie supus analizei celorlalte instituţii interesate în aplicarea acestuia.”
–
IMNUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
.
Lasă un comentariu
Domnule prim ministru, daca e vorba de militari, poate fi luat in considerare si acei militari in termen, care au facut stagiu militar au fost chemati la datorie, asa cum au fost cadrele militare, numai ca ca noi fiind militari in termen ne parandam,dar fiecare a facut 1,4-1,6 ani armata,ar trebui acea perioada sa fie luat in calcul grupa si pensie speciala,inca ceva,ce contributii au avut armata la fondul de pensii,noi cei ce am contribuit 30-40 de ani zi de zi suflam in flinta da,dar mineri ca e gr.speciala de ce nu pot beneficia de acea pensie,intrebati cadrele militare care era diferenta unui colonel de armata si miner,5000 a avut colonelu,5000 a avut si seful de formatie miner,acum de ce trebuie sa aiba el 5000 si mineru sub 2000,de ce a contribuit la fondul de pensii
Suntem mintiti frumos.Nu uitati mai este un an si ceva pana la alegerile locale si parlamentare
Stie cineva unde se mai afla proiectul de Statut al personalului militar initiat de ministrul Dusa care a stat in dezbatere publica pe siteul Ministerului Apararii in 2013-2014.Prin ce sertare s-a pierdut
Buna Seara
In Bucuresti aveti filiala ? Poti sa devi membru cu cei 2% directionati din impozit pe baza formularului 230? Care este cotizatia anuala?
jPentru orice detalii sau intrebari referitoare la inscriere puteti lua legatura cu noi prin e-mail : bucuresti@ligamilitarilor.ro
Adrian Udrea – reprezentant LMP Bucuresti
Domnule Mocanu puteti deveni membru LMP completand cererea de inscriere pe care o puteti descarca de pe site-ul nostru ( in bara – “inscriere”)
Dupa ce o completati si o semnati, o scanati si o trimite-ti pe adresa de e-mail: presedinteligamilitarilor@yahoo.com
Cotizatia este de 5 lei pe luna.
Dupa inscriere, reprezentantul LMP Bucuresti, Cap. Adrian Udrea va lua legatura cu dumneavoastra.
Desigur, daca doriti, puteti sa directionati cei 2% din impozitul retinut pe anul 2014. Cand filiala LMP Bucuresti se va infinta, atat cotizatiile cat si cei “2%” vor intra in contul filialei.
.
Cap. Danut ALBU, Bg.9 – presedinte LMP
TOT EU VA DERANJEZ ,,,MENTIONEZ CA ATAT INDICATIVUL UNITATII CAT SI GRUPA DE MUNCA ,,,GRUPA 1,, SI PERIOADA SUNT TRECUTE PE CARTEA DE MUNCA ,,,MULTUMESC,,SI SCUZE DE DERANJ
VA ROG FRUMOS AM SI EU O INTREBARE CARE MA FRAMANTA PERSONAL,,,IN ANII 1991 -1994 AM FOST ,,MILITAR ANGAJAT CU CONTRACTUL AVEAM GRADUL DE SERGENT DUPA CARE AM URMAT SCOALA MILITARA SI AM DEVENIT CADRU MILITAR.LA IESIREA LA PENSIE NU MI SA RECUNOSCUT ANI DE MABC CA VECHIME IN ARMATA SI NICI GRUPA 1 DE MUNCA IN CONDITIILE IN CARE NOI EXECUTAM MISIUNII DE LUPTA CU ARMAMENTUL DIN DOTARE,,,,PLUTOANE DE INTERVENTIE,,,AM INTREBAREA URMATOARE ,,,IN NOUA LEGE CARE URMEAZA A FI DEZBATUTA SI ULTERIOR PROMULGATA SE FACE REFERIRE LA REGLAREA ACESTEI SITUATII? MULTII AU SPUS CA CEI CARE AU IESIT LA PENSIE DUPA LG.164 NU SE MAI IA IN CONSIDERARE.VA MULTUMESC ANTICIPAT .ASTEPT UN RASPUNS CONCRET.
CAND SE NORMALIZEAZA PENSIILE PRIVATE OBLIGATORII “CADRE MILITARIZATE” CF LEGII DIN 2012 ???
ARMATA BENEFICIAZA DE ACEST DREPT DIN ANUL 2014
M A I CAND VA BENEFICIA DE ACELASI STATUT CA ARMATA ?
DE CE SE FACE DISCRIMINARE INTRE ACESTE DOUA STRUCTURI ?
Astept raspuns din partea celor care detin secretul acestei probleme .
Cu respect,
Salutare tuturor camarazilor!!!FELICITARI L.M.P-ului pentru eforturile depuse de a lumina MAC-ii,SGV-ii,SGP-ii sau cum s-or mai fi numit ei de-alungul vremurilor !!! Doresc si eu un raspuns avizat la o situatie concreta..nascut 27 02 1971.angajat 15.02 1991 in MAN,iar in conditiile legislatiei actuale ,la implinirea varstei de 50 de ani(daca ma mai tin oasele si sistemul), voi avea o vechime de 30 de ani si 12 zile !ce sanse sunt de pensionare pe actuala legislatie cat si pe propunerile la care speram de atata vreme?Multumesc anticipat!!!
Studiati L-263/2010 – legea pensiei unice, art. 54 si tabelul (anexa 6).
Puteti deschide dreptul de pensie mai devreme de varsta standard de pensionare, in functie de conditiile de munca pe care le-ati avut (speciale – 6 luni la an, sau deosebite – 3 luni la an).
Multumesc,dar sunt in ceata…am cerut o parere avizata la un caz concret!!!pe anexa 6 nu ma regasesc ca data nasterii,iar art 54 ,aliniatul 3 spune ca stagiu complet e de 30 de ani….eu ce sa inteleg ca la 50 ani cand oricum se va renunta la noi,iar eu voi avea efectiv in UM lucrati 30 de ani si 2 saptamani(stagiu complet de cotizare)voi putea beneficia de pensie?nemaipunand la socotea ca in UM se spune ca din 2001 se considera 6 luni la an…ma lumineaza cineva?
legea actuala spune asa cand ai cumulativ indeplinite urlatoarele conditii adica 30 ani cotizatie din care 20 ani vechime in specialitare, in functie de grupa de munca in care ai fost incadrat gr1 sau 2 inainte de 2001 speciala, deosebite dupa 2001 din varsta standard de pensionare adica 60 ani ti se scade grupa de munca nu mai mult de 13 ani. ex. d-voastra este ca si al meu: am lucrat din 1989 deci in 2019 fac treizeci de ani de cotizatie lucrand in armata indeplinesc si ceade a doua conditie si anume 20 ani de specialitate la momentul 2019 o sa am si 24 de ani de grupa 1 +spaciala fapt ce imi da dreptul la o reducere de 12 ani simplu 60-12 =48 pensionar pt limita de varsta tanar.
cine este nascut dupa 1 ianuarie 1970, iese la pensie la 60 de ani, valabil pentru militari. in conditiile legii actuale, legea 263/2010, poti iesi la pensie la varsta de 50 de ani daca ai un stagiu de cotizare de 30 de ani, adica vechime in munca, din varsta de 60 de ani, in functie de grupa de munca in care ai fost incadrat ca sgp, poti scadea 13 ani, dar nu mai jos de 45 de ani.asta este in legea actuala, cu noua lege a pensionarii, dumnezeu cu mila…
@barbu 23 septembrie 2014 la 21:02 :
Care este adevarul ?!?
Dracu stie ! …
Mai bine zis : cine stie , stie ! Iar populimea nu trebuie sa stie … inca !
Problema este ca vilva creata acum cu turcescul este o facatura care , probabil , trebuie sa abata atentia populimii de la alte lucruri …
Eu atit am vrut sa arat : “afacerea” turcescu este o facatura ; care are niste cauze si niste efecte … Unul din efecte este discreditarea armatei … Populimea spune : “iote , bai , cu ce se ocupa armata !…” . Si asta nu este adevarat si nu este “de bine” pentru noi , militarii …
Despre daca a fost sau nu , al cui a fost , ce a facut , de ce a facut … sint discutii care mai de care mai savante … fara a porni de la : cine si de ce a lansat aceasta facatura … In citeva zile totul se va linisti , si afacerea turcescului “va ramine ca-n tren” …
Cine la făcut pe ăsta ofițer? Cum a avansat pana la gradul de colonel dacă individul nu a făcut nici măcar stagiul militar?
…esti in eroare…nu toti cei care ajung ofiteri, au stagiul militar satisfacut…oricum, nu era o conditie obligatorie in acest sens….majoritatea ofiterilor provin din absolventi de liceu militar si in urma admiterii la o institutie de invatamant militar superior.
mos alecu22 septembrie 2014, 20:31
Magarul turcesc este , probabil , din nou , un simplu instrument de discreditare a armatei …
Discreditate desfasurata pentru a se dovedi ca este normal ca apararea tarii sa fie transferata celor carora li se face “dreptate pina la capat” … cintaretii bisericesti , stevardeze si pilotii din dotare , “hartistii” liber-profesionisti (lautarii de genul lui adi copilul minune , florin salam , etc) …
Sa vedem cum isi prezinta turcescul apartenenta la armata romaneasca :
– prezinta niste asa-zise “state de plata”
—– in realitate acele asa-zise state de plata sint niste simpli “fluturasi” de plata a unor drepturi salariale
————– fluturasi care nu au nici un element de identificare a beneficiarului respectivelor sume si nici a entitatii platitoare a respectivelor sume banesti
– prezinta un asa-zis Livret militar …
Aici apar nedumeririle …
– individul declara ca ar fi fost militar in activitate … cu misiuni “sub acoperire”
—- livretul militar este documentul de evidenta NUMAI pentru rezervisti (art.52/l.446/2006)
——- documentele de evidenta pentru militarii in activitate NU SINT LIVRETELE MILITARE
——- la activarea unui rezervist livretul militar al acestuia este retinut la unitatea in care este activat
Culmea-culmilor … legat de acel asa-zis livret militar apartinind turcescului ;
– livretul este semnat SI STAMPILAT de organul emitent : UM 02515 B
—– UM 02515 B este “Art. 2b) Directia personal si mobilizare din Statul Major General, cu indicativul de unitate militară 02515/B Bucuresti, denumită în continuare U.M. 02515/B Bucuresti;” . ( M.127/2008. – Ordin al ministrului apărării … //www.dsclex.ro/legislatie/2009/ianuarie2009/mo2009_14.htm )
——– dar UM 02515 B nu are atributii (dreptul) in domeniul evidentei rezervistilor …
—————- evidenta rezervistilor (emiterea livretelor militare) se tine de catre CMJ-uri … (art.43 (2) /L.446/2006) …
Cum sa-i fi fost emis turcescului un livret militar de catre cineva care nu are aceste atributii/drepturi ?
Cine (si de ce) i-a pus la dispozitie turcescului un livret militare ?
Nea Alecule, care este adevărul despre Turcescu asta? A fost agent sub acoperire sau nu a fost? Sau a luat gradul pe de-a moaca? o fi primit și salariu lunar pentru gradul de colonel. Dacă te uiți la B1iTV înțelegi ceva, dacă te uiți la Antena 3 înțelegi altceva. Care este adevărul?
@silvia u 14 septembrie 2014 la 9:11 :
La calcularea pensiei (ambele tipuri) se ia in consideratie solda (veniturile) brute … Se stabileste o pensie bruta . Daca aceasta pensie este mai mare de 740 lei … pentru partea peste 740 se retine contributie pentru sanatate (5,5%) … Daca aceeasi pensie bruta (dupa retinerea contributiei pentru sanatate) trece de 1.000 lei … pentru ceea ce este peste 1.000 se retine impozit (16%)…
Cum ar fi mai avantajos ?…
A se vedea raspunsul pe care l-am dat lui constantinescu … putin mai jos de aceste comentarii … mos alecu 13 septembrie 2014 la 15:24
Vă mulțumesc.
@miki 14 septembrie 2014 la 9:16 :
Incercati la :
//docs.google.com/file/d/0B9CqWMwAnBxMVnN6bEhpWVRaczQ/edit?pli=1
Salutare pentru Mos Alecu si pentru LMP. Unde putem găsi proiectul de lege privind pensiile militare sau speciale? Un link?
Bună ziua. Am și eu o întrebare. Cum ar fi mai avantajos pentru sgp : sa se aplice principiul contribuitatii? sau 62 -64% din solda? Trebuie luat în considerație soldele foarte mici ale soldaților și gradaților profesionisti, fara norma de hrana sunt sub 1000 de ron.Cum se i-a in considerare? solda bruta sau neta?
Îmi cer scuze dar nu cunosc detalii. Va mulțumesc. O duminica plăcută în continuare.
@alexandru 13 septembrie 2014 la 23:47 :
Legat de perspectiva rezolvarii problemelor noastre de catre politicieni …
Se poate sa fie si asa cum spuneti dvs !…
Vorba rabinului de la Husi : “Si tu ai dreptate !” …
Dar macar sa vada politicienii ca noi , populimea , nu sintem chiar atit de dobitoci asa cum ne cred ei !
Sa auda si parerile noastre , si sa inteleaga ca , pina la urma , noi , populimea , avem stampila de vot in mina …
@naicu 13 septembrie 2014 la 19:38 :
Devenind seriosi … Numerele prezentate nu prea sint asa …
Cititi : //www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_trim/nr_pensionari/pensii_%20trIIr13.pdf
Sint numai vreo 4,7 mil pensionari de asigurari sociale de stat … si vreo 0,7 mil pensionari cu pensii ocupationale (avocati si cler) … Pensiile ocupationale nu au nici o legatura cu “sarcina statului” de a le asigura …
In alta ordine de idei … Acel milion de bugetari contribuie si ei (inclusiv angajatorul lor … statul) la fondul de pensii …
——————————————-
Toate discutiile privind o probabila/posibila/inevitabila imposibilitate a statelor de a mai sustine sistemele de pensii publice , are o simpla motivare măgărească : se doreste crearea impresiei (la populime) ca statele nu vor mai putea asigura pensiile … Ca urmare populimea sa dea fuga sa se inscrie la fondurile de pensii obligatorii , administrate privat , si la fondurile de pensii private …
Fonduri care sint gestionate de baieti destepti care trebuie “sa mănîncă si gura lor” o bucata de piine (bucata de piine mare , alba si unsa cu mult unt) … Fonduri care au nevoie de cit mai multi bani de la populimea inspaimintata de perspectiva colapsului fondurilor de pensii administrate de state …
@naicu 13 septembrie 2014 la 19:38 :
Hai sa ne mai si ridem …
Spuneti : “Statul are dificultăți în ceea ce privește asigurarea pensiilor.” …
Vedeti ca gresiti ! Statul nu are dificultati in acest domeniu ! Ba , mai mult , are “supracapacitati” … tocmai de aceea s-a hotarit sa micsoreze contributiile de asigurari sociale (pentru pensii) cu 5 puncte procentuale . Adica va incasa , drept contributii numai vreo 86% din ceea ce incasa pina in prezent…
La : “Va mai putea Statul Roman sa asigure pensiile în anii următori? ” .
Nici nu ma intereseaza !
“LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…” …
La ora actuala in Romania sunt 6.500.000 de pensionari și puțin peste 4.200.000 de salariati, dintre care 1.000.000 de bugetari. Adică doar 3.000.000 de oameni produc în tara ăsta.
Statul are dificultăți în ceea ce privește asigurarea pensiilor. Vor fii dificultăți și mai mari în următorii ani. Dacă cei 4-5 milioane de romani care muncesc în Uniunea Europeana, ar fi avut locuri de munca în tara, nu ar fost probleme.
Cum credeți domnule Alecu, ca aceasta stringenta problema, va avea rezolvare în viitor?
Va mai putea Statul Roman sa asigure pensiile în anii următori?
@barbu 13 septembrie 2014 la 18:34 :
Intrebarile puse si le pune multa lume … si nimeni nu ne da nici un raspuns …
Moș Alecule, dragii nostri politicieni, nu au timp de lucruri mărunte… în primăvara s-au pregătit de alegerile europarlamentare. Acum în toamna este marea batalie: alegerile prezidențiale.
După părerea mea anul acesta nu se va întâmpla nimic. Și nici la anul. Ne prinde FMI în ofsaid și ne da înapoi.
@sorin 13 septembrie 2014 la 18:27 :
Proiectul de lege despre care vorbeste dl.ministru se refera la toti militarii : cadre militare si SGP .
De altfel cuprinderea SGP in sistemul pensiilor militare de stat fusese realizate inca de pe vremea l.164/2001 .
Prin l.51/2010 SGP erau inclusi la stabilirea de pensii militare de stat (in baza l.164) alaturi da cadrele militare …
//www.dreptonline.ro/legislatie/lege_51_2010_modificare_lege_384_2006_statutul_soldatilor_gradatilor_voluntari.php
Nenorocirea a venit tot in 2010 … cind au fost desfiintate pensiile militare de stat (abrogarea l.164) cu tot ceea ce cuprindea ea …
L-164 a fost suspendata pe 1 iunie 2010, data reîncadrarii militarilor angajați dați afară la vârsta de 40 de ani datorita L-384/2006 (coincidenta cumva?!?) și abrogata la începutul lui ianuarie 2011.
@dumy 13 septembrie 2014 la 18:20 :
Mai , nea dumy , s-ar putea sa ai dreptate …
Mai mult chiar : dl.prim-ministru , recent , la o intrebare de genul “cind se va reveni la pensiile militare de stat ?” , a raspuns ca FMI si UE ne-au stabilit “o linie rosie” prin care interzic pensiile speciale (pensii de serviciu sau pensii militare de stat) …
Dupa ce dl. prim-ministru ne-a dat aceasta veste … Camera Deputatilor a aprobat (pe data de 09.09.14) o lege prin care se re-stabilesc pensii de serviciu pentru pilot (si stewardesele aferente) …
://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr612_13.pdf
Respectiva lege primise avize favorabile prin comisiile din Camera inca dinainte de anuntarea acelei interdictii de catre prim-ministru …
Ca sa nu mai spunem ca in Romanica “se ezista” si alte legi de pensii “speciale” … la magistrati si la judecatorii Curtii de conturi …
Se vede treaba ca acea interdictie invocata de prim-ministru o fi fiind valabila numai pentru militari …
Ce ze întâmplă cu acest proiect de act normativ privind pensiile militare de stat? Unde se afla acum? A fost introdus spre dezbatere în parlament? De ce se întârzie?
Dacă noi sgp-ii vom fi “ocoliti” de acest proiect de lege? Dacă vom fi dați la o parte?
La interpelarea președintelui de onoare al Lmp, domnul senator Cordos, ministrul Dusa a răspuns clar ca soldații și gradații profesionisti vor beneficia de pensii militare similare cadrelor militare în activitate. A semnat și a pus stampila.
@constantinescu 13 septembrie 2014 la 9:00 :
Tinere , tinar …
Spui ca : “Am convingerea ca L-263 este o lege care avantajează gradații profesioniști. ” .
Hai sa vedem ca_cum sta treaba cu cele doua modalitati de calcul a pensiilor …
– vorbim despre un impricinat cu 26 de ani (reali) vechime
– a muncit toti acesti ani in conditii speciale
——- are reducere de virsta de 13 ani … si poate iesi la pensie pe l.263
– la ambele tipuri de pensie nu se ia in calcul suma care reprezinta contravaloarea in bani a normei 1 de hrana
– in prezent impricinatul are o solda (fara norma 1) vreo 1.500 lei
– salariul mediu pe economie este de vre0 2.200 lei … consideram ca este 2.000
———————————————
Calcularea pensiei pe l.263 …
– punctajul pentru pensie al impricinatului este 1.500/2.000 = 0,75
– pentru ca a muncit in conditii speciale acest punctaj se majoreaza cu 50% . Rezulta punctajul de 1,125
– consideram ca pe toata perioada sa de activitate a avut cite 1,125 puncte anuale . Ca urmare punctajul mediu anual (cel care genereaza pensia) a fost de 1,125
– in prezent valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei . Cu 1,125 puncte medii impricinatul va primi o PENSIE de 890 lei .
– cei 890 lei reprezinte (din solda lui de 1.500) 59,3% .De retinut !
——————————————————-
Calculul pensiei pe l.164 (legea pensiilor militare de stat)
– deoarece a muncit in conditii speciale procentul de calcul este de 64% pentru 25 ani vechime in serviciu
– cei 26 de ani minciti in conditii speciale mai “produc” 13 ani (virtuali) ca vechime in serviciu …
– impricinatul totalizeaza 14 ani vechime in serviciu peste cei 25 minim obligatorii . Acesti ani “produc” o majorare a procentului de calcul a pensiei cu 28%
– deoarece impricinatul respectiv are , in prezent 26 ani vechime … inseamna ca a muncit inca de dinainte de 01.04.2001 ; si a contribuit pentru pensie suplimentara. Pentru contributia la pensia suplimentara mai primeste o majorare aprocentului de calcul de vreo 5%
– total procentaj de calcul (din ultima solde) – 64+28+5 = 97% …
Hopa şa ! … Deci va avea o pensie repreyentind 97% din ultima solda (pensie de 1455 lei)…
Fata de 59,3% din ultima solda (890 lei pe l.263) …
Cum ramine cu : “Am convingerea ca L-263 este o lege care avantajează gradații profesioniști. ” ???????
Mai Nea Alecule, crezi ca cei de la FMI vor fi de acord cu proiectul legii pensiilor speciale?
Suntem la mana lor și trebuie se cerem aprobare la fiecare proect de lege ce tine de fimante
@constantinescu 13 septembrie 2014 la 9:00 :
Tinere , tinar …
Reducerile de virsta aplicabile pentru conditiile de munca nu sint in an.6/l.263 … sint in tabelele de la art.55/l.263 .
Iar acele reduceri de virsta sint mult mai mici pentru cei care au muncit in conditii deosebite …
Iar sgp care muncesc in conditii speciale sint mult mai putini decit cei care muncesc in conditii deosebite … iar acestia nu prea vor avea reducere de virsta care sa le permita iesirea la pensie la 50 de ani
Deci … usor cu pianul pe scari !…
————————————————–
Spui ca : “Sa nu uitam ca foarte mulți ani, noi, am contribuit ci 10.5% iar cadrele militare cu 5%.” .
Sa chiorasc io dac’am inteles care-i chichirezul cu acele procente de contributie in contextul modului de calcul a pensiei !!! Dar sint deschis sa invat … asa ca astept precizari …
Eu stiam ca :
– la calcularea punctajelor pentru pensie (pe l.263) se impart veniturile la salariul mediu pe economie ; indiferent cit ai contribuit . Chiar daca ai contribuit cu 5% , sau cu 10% , sau cu 200% … punctajul n-are nici o legatura cu acele procente
– la calcularea pensiilor prin procent din ultimele solde … nici un fel de legatura cu procentele de contributie …
Pentru ca :
– probabil ati vazut ca , in ultimele zile , este o oarecare “vîlva” in rindul militarilor din cauza revenirii pilotilor civili (si a stewadeselor aferente) la regimul de pensii de serviciu
——- desi primul ministru spusese ca problema pensiilor “speciale” (pensii de serviciu si pensii militare de stat) are interdictie de la UE si FMI
——- despre revenirea militarilor la pensii militare de stat nu se mai vorbeste
– pe acest site majoritari sint SGP
Hai sa vedem ce si cum cu pensiile pentru SGP …
– prin l.23/2012 s-a marit (la 50 de ani) virsta pina la care un impricinat poate fi SGP
—– pensionarea tuturor militarilor se face conf. prevederilor L.263/2010 (sistemul unitar de pensii)
—– la aceasta virsta (50 de ani) marea majoritate (mai putin cei care lucreaza in conditii speciale sau alte conditii de munca) nu indeplinesc conditiile pentru pensionare
—– neindeplinind conditiile de pensionare … impricinatii respectivi trebuie sa munceasca in continuare
—– virsta de 50 de ani este o virsta la care foarte putini impricinati isi vor mai gasi un loc de munca … nemaivorbind despre lipsa “calificarii” necesare in civilie a celor care au fost “luptatori-luptatori” (nu , eventual , meseriasi in armata) …
——– acestia vor trebui sa traiasca din “expediente” pina la virsta de 65 de ani … cind li se va putea calcula pensia …
Cit de curind vor incepe sa apara primii “beneficiari” …
———————————————-
– prin L.51/2010 pentru SGP se stabilea “integrarea” lor in sistemul de pensii militare de stat
—– li se recunostea vechimea in serviciu ca militar , precum si vechimea din civilie din 2006 pina in 2010
—– la stabilirea pensiei erau “tratati” la fel cu modul de calcul pentru cadrele militare
——— modul de calcul prevedea 60% din media ultimelor 6 solde
—– la virsta de 50 de ani se primea pensie militara de stat ;
—– dupa pensionare cei care mai puteau si isi gaseau locuri de munca puteau sa mai munceasca
———- pentru munca desfasurata dupa plecarea din armata se calcula si se primea pensie (din civilie|) dupa implinirea virstei de 55 ani
Sigur ca mai sint multe detalii care diferentiaza cele doua situatii …
Conform L-263\2010 militarii (sgp) pot deschide dreptul de pensie cu 13 ani mai devreme (60 -13… 12…. 10…. 9…. 8…. 7… etc0, dar nu mai puțin de 45 de ani. Fiecare militar își poate face singur calculul analizând tabelul de la anexa 6. Militarii profesionisti pot deschide dreptul de pensie după cum se incadreaza conform grupelor de munca, speciale (6 luni la an) sau deosebite (3 luni la an), și după 50 de ani, 51, 52, 53 etc0
Eu am avut mulți ani condiții deosebite, acum am speciale și calculând la vârsta de 50 de ani voi cumula 10 ani și doua luni de grupa. Deci pot sa deschid dreptul la pensie integrala la limita de varsta de 50 de ani. Acum depinde foarte mult când intri în armata. Dacă intri la 30- 35 de ani este firesc sa nu poți ieșila limita de vvârstă. Majoritatea sgp, foști maci s-au angajat în anii 90 la 21, 22, 23 de ani. Cei născuți sub 1970 pot începe calculul de la 59, 58… Cei născuți peste 1970 încep calculul de la 60 de ani. Bineînțeles, cei care nu se incadreaza la 50 de anie poate ieși și anticipat dar sunt penalizați pentru fiecare luna.
Personal, consider ca principiul contribuitatii este mai avantajos pentru soldații și gradații profesionisti decât procent de % din solda, având în vedere sondele foarte mici. Sa nu uitam ca foarte mulți ani, noi, am contribuit ci 10.5% iar cadrele militare cu 5%.
Cunosc camarazi care la anul vor putea deschide dreptul de pensie integrala la 48 de ani. Am convingerea ca L-263 este o lege care avantajează gradații profesioniști.
Legat de acel proiect al legii pensiilor militare de stat …
Se mai poate propune acelor parlamentari :
– introducerea limitarii pensiei la maximum 100% din solda ultimei luni de activitate
—— forma actuala a proiectului (fara acea limitare) va conduce la situatia aberanta ca un pensionar sa aiba pensie mai mare decit solda colegului (omolog) din activitate
—— deasemeni aceasta lipsa a limitarii pensiei va conduce la repetarea unor situatii “jenante” in care un subofiter (de muzici militare … sa zicem) va avea pensie mai mare decit un colonel dintr-o specialitate cu conditii de munca “mai jos” …
– actualizarea pensiilor militare sa fie facuta in functie de cresterea soldelor celor in activitate
—– in proiect este prevazuta actualizarea in functie de inflatie si evolutia salariului mediu pe economie (sistemul din L.263)
—– aberatia actualizarii in functie de inflatie consta in faptul ca :
————– pensiile vor fi calculate in functie de ultima solda … dar vor fi actualizate in functie de alt element
————– actualizarea in functie de inflatie va conduce la situatiile de mai sus (pensii mai mari decit soldele celor in activitate) deoarece pensiile vor creste (datorita inflatiei) , iar soldele vor “stagna” (cresterea acestora nefiind legata de inflatie)
Numai ca si acest proiect de lege are o “hiba” importanta :
– imparte pensionarii militari in doua categorii :
—- cei care se vor pensiona in viitor (pe acel proiect de lege) impreuna cu cei care s-au pensionat deja pe L.263/2010 (ale caror pensii vor fi recalculate dupa noile principii)
—- cei care sint pensionati inainte de 01.01.2011 , ale caror pensii nu se racalculeaza dupa noile principii (adica noi … cei re…re…re… pe L.119/2010 si oug 1/2011)
Aici apare o discriminare intre cele doua categorii
– pentru viitorii pensionari precum si pentru cei care vor fi “preluati” (prin recalcularea pensiei) din L.263 ;
—– pensia se stabileste in procent de 70% din ultima solda
—– se aplica prevederile hg s-1019
—– pensia poate depasi 100% din ultima solda
– pentru cei pensionati inainte de l.263 (adica noi … cei re…re…re…)
—– pensia este cea din dec.2010
—– pensia a fost stabilita in procent de 60% din ultima solda
—– nu s-au aplicat prevederile hg s-1019
—– pensia a fost limitata la maximum 100% din ultima solda
Continuare …
Tot dupa 2001 s-a pus (legal) in functiune si sistemul de pensii ocupationale . ( LEGE nr. 249 din 9 iunie 2004 privind pensiile ocupaţionale) (http://www.lege-online.ro/lr-LEGE-249-2004-%2853218%29.html)
Deasemeni exista (la Ministerul Muncii) un proiect nou de lege a pensiilor ocupationale (http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Proiecte%20legislative/070211Lege%20privind%20pensiile%20ocupationale.pdf) .
Din aceste documente se vede ca- pensiile ocupationale sint prevazute a fi niste pensii de genul “pensiilor private optionale” .
Fata de pensiile private optionale :
– la pensiile ocupationale contribuie si angajatorii
– “aderarea” la un astfel de sistem se face pe principiul “locului de munca”
In rest , in principiu , pensiile ocupationale functioneaz ca pensiile private optionale :
– o firma aduna contributii
– din acele contributii se vor plati niste pensii impricinatilor care au contribuit la acele firme (administratori de fonduri de pensii)
—– plata se va face daca firma respectiva nu va fi disparut cu tot cu bani …
Nu am auzit ca vreun angajator , impreuna cu angajatii sai , sa fi apelat la sistemul de pensii ocupationale …
In afara de avocati si unele culte religioase … nu mai exista pensii ocupationale in Romania .Acestia au acele sisteme de pensii “din vechime” si sint “exceptati” (indirect) de la obligativitate asigurarii in sistemul public (L.263) . Toti ceilalti , care ar mai dori sa-si infiinteze pensii ocupationale , sint obligati sa fie asigurati si in sistemul public (L263) .
In concluzie :
– pensii ocupationale pentru militari se vor putea infiinta numai pentru cei care pot plati (de acum inainte) niste contributii suplimentare
– pensii ocupationale pentru militari se pot infiinta numai daca angajatorul (MApN) are bani sa plateasca niste contributii suplimentare si pentru acest tip de pensii …
Apare o intrebare logica : MApN de ce sa dea bani unei firme private (care … peste ani de zile sa plateasca niste pensii) , si sa nu dea , direct , acei bani sub forma de pensii celor indreptatiti ?
Altfel spus : de ce pensii ocupationale si nu pensii militare de stat ?
Deci … “lupta” de convingere a politicienilor trebuie dusa in directia reinfiintarii sistemului pensiilor militare de stat ! Mai ales datorita faptului ca exista “precedentul” exceptarii de la sistemul contributiv prin pensiile de serviciu ale magistratilor si ale personalului Curtii de Conturi …
Continuare…
Dupa 2001 s-au “inventat” si diverse “codite” la sistemele de pensii … Codite care erau prezentate ca fiind pentru imbunatatirea sistemelor si cresterea veniturilor pensionarilor :
– pensiile obligatorii administrate privat
– pensiile private optionale
Pensiile obligatorii administrate privat :
– sint OBLIGATORII pentru toti cei care sint asigurati in sistemul public de pensii
– o parte din contributia platita pentru bugetul asigurarilor sociale (pentru pensiile contributive) este dirijata catre niste administratori (firme) privati
– pensiile , in sistemul public , (contributive) se calculeaza , si se platesc , NUMAI pentru partea de contributie ramasa la bugetul asigurarilor sociale
– de la administratorul privat ar urma sa se primesca “o diferenta” de pensie ; calculata functie de “particica” de contributii care a ajuns la acel administrator
– in final , prin insumarea pensiei primite de la bugetul asigurarilor sociale cu pensia primita de la administratorul privat ar urma sa se primeasca , MAXIMUM, cuantumul pensiei daca nu s-ar fi divizat contributia …
– probabil ca la data cind ar trebui sa inceapa plata pensiilor de catre acei administratori se va afla ca multi dintre ei au disparut … cu tot cu bani … Deci pensiile din sistemul public vor ramine numai la cuantumul generat de partea de contributie ramasa la bugetul asig.soc. …. chiar daca impricinatii au platit contributii mai mari … Partea de contributii de la administratorii privati se va fi spulberat …
Pensiile private optionale ;
– sint OPTIONALE (pentru cine doreste sa-si asigure pentru batrinete inca o pensie)
– impricinatii (in general cei cu venituri substantiale) se adreseaza unor firme specializate care aduna contributiile acestora
– la pensionare , in functie de “schema de pensie” aleasa de impricinat , acesta va primi de la acea firma o “alta pensie”
—– este vorba despre banii “depusi” de impricinat … bani care vor fi returnati (sub forma de “pensie”)
(voi continua)
Pentru ca :
– toti ajungem odata si odata pensionari
– si tineretul de aici trebuie sa stie ce si cum cu pensiile in Romania
– pensionarii actuali “s-au lovit cu capul de pragul de sus” al diferitelor forme de pensii folosite pentru militari
– exista , intre pensionarii “mai vechi” , iubitori ai sistemului contributiv de pensii
– de cind exista Romania moderna militarii au avut PENSII DE STAT ; necontributive ; calculate dupa principii proprii
Pentru lamurirea unor probleme legate de sistemele de pensii …
– inainte de 01.01.2011 , in Romania , existau
—- pensii din sistemul public de pensii (l.19/2000 ; pensii contributive ; pensii de asigurari sociale)
—- pensii militare de stat (pentru militarii din MApN , MAI , SRI , STS , SPP , SIE , M.Just. , … politisti)
—- pensii de serviciu (magistrati , personal aux. de spec. al instant. judec. , personalului diplomatic si consular , funct. publ. parlamentari , deputati si senatori , personalului aeronautic civil , personalului Curtii de Conturi .
—- pensii “OCUPATIONALE” – avocatii si personalul unor culte religioase
– dupa 01.01.2011 in Romania AU DISPARUT pensiile militare de stat si O PARTE din pensiile de serviciu .
Au ramas (s-au reatasat) la pensii de serviciu : magistratii si personalul curtii de conturi .
Pensiile militare de stat si celelalte pensii de serviciu au fost “trimise” in sistemul public de pensii (contributive , pensii de asigurari sociale) .
Care erau/sint principiile de calcul a diferitelor tipuri de pensii ;
– pensiile din sistemul public (contributive , de asigurari sociale) – principiul contributivitatii pe intreaga perioada de activitate . Se platesc din fondurile bugetului de asigurari sociale . Veniturile la bugetul asigurarilor sociale sint constituite din CONTRIBUTIILE personale ale impricinatilor si ale angajatorilor acestora .
– pensiile militare de stat – 60% din media ultimelor 6 solde . Se platesc IN TOTALITATE din bugetele ministerelor respective .
– pensiile de serviciu – 80% din VENITURILE incasate in ultima luna (ultimele … pina la 12 luni) . Se calculeaza : pensia cuvenita in sistemul contributiv si pensia de serviciu (mult mai mare) cuvenita . Partea de pensie cuvenita in sistemul contributiv se plateste de la bugetul asigurarilor sociale ; diferenta , pina la cuantumul pensiei de serviciu , se plateste din bugetul ministerelor respective .
-pensiile “ocupationale” – se calculeaza conform principiilor proprii (in general proportional cu suma contribuita de impricinati ; intr-un sistem de puncte de pensie identic cu cel de la sistemul public/contributiv) . Se platesc din fondurile proprii de pensii . Fondurile se acumuleaza din CONTRIBUTIILE impricinatilor si ale angajatorilor acestora
Pentru documentare :
– pensii militare de stat
—- ( //http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/LEGI/L164-2001_act.pdf ) art.5
– pensii de serviciu
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2005/septembrie2005/mo2005_826.htm#rl303 ) art.85(1)
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2004/decembrie2004/mo2004_1197.htm#l567 ( art.68(5)
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2003/iunie2003/mo2003_376.htm#oug36 ) art.9
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2009/mai2009/mo2009_345.htm#rl7 ) art.74(6)
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2008/noiembrie2008/mo2008_763.htm#rl96 ) art.50(1)
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2007/iulie2007/mo2007_481a.htm#l223 ) art.46(3)
—- ( //http://www.dsclex.ro/legislatie/2009/aprilie2009/mo2009_282.htm#rl94 ) art.49(4) , 51(2)
– pensii “ocupationale”
—- ( //http://www.filbuc-caa.ro/ro/prezentarea-sistemului/pensii ) ( //http://www.filbuc-caa.ro/library/files/oug/OUG_221-2000_si_Legea_452-2001.pdf )
(voi continua)
Deci dl. ministru spunea (in MARTIE 2013) : “…În prezent, proiectul se află în faza finală de definitivare, urmând ca în perioada următoare să fie supus analizei celorlalte instituţii interesate în aplicarea acestuia.”
Pina in prezent (SEPTEMBRIE 2014) nu s-a mai auzit nimic despre acest subiect …
Pentru altii , insa …
Camera deputatilor a aprobat legea prin care “Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categorieiprofesionale din care face parte,…” …
Adica aceasti cetateni revin la situatia de dinainte de L.119/2010 (aia cu desfiintarea pensiilor de serviciu si a pensiilor de stat) , si trec de la pensiile contributive la pensii de servicu …
Pentru ei s-a putut … pentru militari nu se poate …
://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr612_13.pdf
Iar acest “personal aeronautic civil” nu are nici un ministru care sa-i reprezinte …
Deci pilotii civili (impreuna cu stewardesele aferente) vor binemerita de la tara si vor primi pensie de serviciu , iar noi , militarii , (mai) raminem cu pensiile contributive …
Buna ziua!Stiu ca sunt pe langa subiect, dar am o problema, si as dori sa primesc o rezolvare, daca se poate.Problema pe care o am eu, si sunt convins ca o mai au multi dintre militari, este cea a orelor suplimentare.Sunt militar ambarcat, la o unitate din Mangalia.In luna iunie a acestui an, am avut 280 de ore muncite.Fac si serviciu de permanenta sub punte, de 24 de ore, cu 24 de ore libere dupa (48 daca fac de serviciu sambata sau duminica).Intrebarea mea este: exista vreo metoda legala prin care imi pot fi recompensate orele suplimentare?Adica prin libere sau bani in plus la salariu.Cat de legal este serviciul asta 24 cu 24?
Studiaza:
ORDONANTA DE URGENTA NR. 37/2014 PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA ART. 13 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 103/2013 PRIVIND SALARIZAREA PERSONALULUI PLATIT DIN FONDURI PUBLICE IN ANUL 2014
http://www.ligamilitarilor.ro/legi/ordonanta-de-urgenta-nr-372014-pentru-modificarea-si-completarea-art-13-din-ordonanta-de-urgenta-guvernului-nr-1032013-privind-salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice-anul-2014-prec/
@adrian ioan 5 iulie 2014 la 14:41
La : “…as dori sa stiu daca, … se mai pot trece grupele de munca retroactiv,am fost incadrat in perioada aprilie 2001- ianuarie 2010 fara grupa de munca.”
Grupele (conditiile) de munca nu se pot “trece retroactiv” . Conditiile de munca ale unui loc de munca (ale unei functii) sint cele inscrise in ozu (in baza HG 1294/2001) la data incadrarii dvs. pe acea functie . Daca , in perioada specificata , ati fost incadrat pe functii care aveau “conditii de munca normale” … asta-i situatia …
Cereti la unitatea (unitatile) in care ati lucrat adeverinta prevazuta in art.47 din hg.257/2011 .
buna ziua,as dori sa stiu daca, ptr.cei care au plecat din sistem cu L384/2006 se mai pot trece grupele de munca retroactiv,am fost incadrat in perioada aprilie 2001- ianuarie 2010 fara grupa de munca.
NU STIU LA CE TE AJUTA… TREBUIE SA AI 20 DE ANI STAGIU MINIM DE COTIZARE.
te ajuta cand iesi la pensie grupele de munca,poate ptr.tine nu conteaza daca ai lucrat in conditii speciale sau deosebite,sau fara grupa de munca.
Conform L-23/2012 grupele de munca in conditii deosebite/speciale se acorda retroactiv din 1990.
Studiaza L-23/2012, completare a L-384/2006.
LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
ORGANIZEAZA
SERBARE CAMPENEASCA
Duminica 22 iunie 2014 – ora 10.00
OPERATIUNEA – BERE RECE
„CAMARAZII STIU DE CE!”
LOCUL DE DESFASURARE:
VALU LUI TRAIAN
TABARA MILITARA: BARBEQUE, PAINTBALL, MUZICA SI VOIE BUNA!
.
PARTICIPANTI:
– MEMBRI L.M.P. ÎMPREUNĂ CU FAMILIILE
– INVITAŢI AI LIGII MILITARILOR PROFESIONISTIL
.
PENTRU DORITORII DE COMPETIŢII AVEM:
– PAINTBALL 25 DE LEI – 200 DE BILE DE PERSOANA ORI
FAMILIE. DOAMNELE II POT PROVOCA PE… DOMNI!!
SE ASIGURA ARMAMENT „MUNITIE” SI ECHIPAMENT.
– SE VOR EXECUTA TRAGERI IN TINTE DE CARTON
(SAU IN CUTII DE
BERE… GOALE) CU PISTOALE „BERETTA” TIP AIRSOFT,
25 DE FOCURI – 3 LEI
SI CU PUSCA SEMI-AUTOMATA CU LUNETA (PSL) TIP AIRSOFT.
.
INSCRIERI PANA LA DATA DE 17 IUNIE 2014
.
PERSOANE DE CONTACT:
DANUT ALBU 0722 54 37 34
MUGUREL LUPU 0724 38 41 22
CONSTANTIN ANCA 0735 34 78 51
RADU GHE. GABRIEL 0723 68 51 34
MIRCEA CAVADIEA 0730 62 64 74
Lucian Popovici Acum am aflat despre aceasta Ligã . Dacã anul viitor voi m-ai fi in sistem cãtre aceastã ligã voi dirrctiona 2% acum este prea târziu . In unitãťile din Ardeal nu se cunoaste despre LMP . Trebuie mediatizat pentru cã suntem ,,corpul” cel m-ai numeros din armatã .Vã doresc sa aveti izbândã in ceea ce vati propus sa faceti pentru noi .Mulţumim
O iniţiativă foarte bună!Sper să devină realitate!Şi SGV-ii se instruiesc şi luptă alături de noi!
alti au 20 de ani de MAC<
cand se va intampla
baieti sunteti exceptionali dar oare fosti maci care au fost trecuti in rezerva conform legii384 vor beneficia si ei de pensie si la ce virsta ca au mincit bieti de ei in man nu pe pklantatii de capsuni
Sa fim realisti colegilor cu treaba asta tot asa ne amana de ani de zile sa speram ca o sa se aprobe cat mai repede
Ce se mai stie de noul proiect ?Nu mai vorbeste nimeni nimic?Asteptam de atata timp …..dar cand e vorba de noi…..nimic bun??
de parca mabc nu sant in serviciu patriei numai cadrele militare
Buna ziua!,de ce?, în urma tuturor propunerilor legislative privind statutul militarului angajat nu sa ținut cont și nu sa menționat faptul ca și acestuia i se putea conferi,,Semnul onorific În Serviciul Patriei “care știm foarte bine cu ce ocazie se conferă…celor care au 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale….daca tot ni s-a recunoscut vechimea militara ,vechimea in serviciu..deci ACTIVITATEA in domeniul Apararii de ce nu putem beneficia de acesta?ex.Eu am 13ani si 3 Luni ca si m.a.b.c.10 ani subofiter..o ACTIVITATE de peste 23 ani…conform ACTIVITATII militare peste 2 ani as implini 25 ani de ACTIVITATEA in domeniul Apararii adica Ordinul Meritul Militar clasa I, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei …SAU POATE CA CINEVA A PROPUS DAR A FOST REFUZAT….SAU POATE VIN EU ACUM CU PROPUNEREA…VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS PE ADRESA DE MAIL
Domnule Irinel Pop distinctia mentionata de dumneavoastra se confera numai cadrelor militare in activitate.
Conducerea Ligii Militarilor Profesionisti in urma intalnirii din 25 iunie 2012 cu doamna Simona Luminita Sarbu, consilierul ministrului apararii din acea perioada, a facut demersuri in acest sens.
Va invitam sa cititi articolul:
“PROPUNERILE L.M.P. LA INTALNIREA CU CONSILIERUL MINISTRULUI APARARII, DOAMNA LUMINITA SIMONA SIRBU”
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/propunerile-lmp-la-imtalnirea-cu-consilierul-ministrului-doamna-simona-luminita-sirbu/
COMUNICAT L.M.P.:
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor”
.
Multumim pentru intelegere!
COMUNICAT L.M.P.:
.
Am primit telefoane de la mai multi cititori, care ne-au atras atentia ca nu pot sau nu stiu sa se logheze, pentru a adauga comentarii pe diverse teme privind articolele postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti.
Vom incerca sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!
.
Danut ALBU – L.M.P.
Doamne ajuta !Ca putini militari mai sunt si as vrea sa va intreb cum este un popor fara armata?
Domnule… nici nu stim cum sa va spunem… v-ati semnat: ” anti FORTA CIVICA, USL, PDL, PNL ARD, PC, PUR, UDMR”, pe o adresa de e-mail: – anonymuswallachus@hotmail.com
Am inteles ca sunteti un civil rebel apolitic, ceea ce nu ne intereseaza catusi de putin.
APOLITICI SUNTEM SI NOI.
Dar ati trimis sub anonimat un comentariu tendentios, ce nu va face cinste, in care ati jignit corpul militarilor si implicit armata romana. Comentarii de acest gen, va rugam sa le postati in alta parte. Pe acest site orice comentariu apare in asteptare inainte de a fi publicat de administrator. Nu admitem injurii, jigniri, denigrari sau atacuri la persoana.
De fapt nu a fost greu sa aflam firma de internet, localitatea si adresa de unde ati trimis comentariul. RCS-RDS – BUCURESTI SECTOR 3 Str. Doamnei……….. cred ca este de ajuns, nu? S-au doriti sa o afisam integral?
Urmariti procesul legislativ:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=13442
… precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat …
Prima pagina de pe site-ul: “Casa de Pensii Sectorială – MApN”.
Casa de Pensii Sectorială este structură de specialitate, cu personalitate juridică, înfiinţată prin lege, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.