marţi 15 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

MEDICI MILITARI IN AFGANISTAN: JURAMANTUL MILITAR SI JURAMANTUL LUI HIPOCRATE

799219409

„… Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;

… Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

… ” – Jurământul lui Hipocrate
.

Pătrunşi în permanenţă de cele două angajamente, jurământul militar şi jurământul lui Hipocrate, de aproape351419394 şase luni îşi desfăşoară activitatea în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei, având misiunea de a asigura asistenţa medicală „Dragonilor Transilvani”.
Fie că sunt încadraţi la nivelul plutoanelor ce ies în aria de operaţii sau lucrează la punctul medical, de la sanitari până la medicul batalionului, fiecare a pus umărul la menţinerea stării de sănătate a militarilor noştri pe timpul misiunii.
.
1079301850Căpitanul Octavian Moise este medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei. De mic şi-a dorit să devină medic, a ales medicina militară şi nu regretă deloc alegerea făcută.
.
„Pentru mine este prima misiune. Este o experienţă deosebită pe care nu o poţi trăi şi nu poate fi acumulată în altă parte decât într-un teatru de operaţii. În familie au fost mici semne de întrebare pentru venirea mea aici, dar au înţeles că îmi doresc să fac acest lucru şi am parte de sprijinul lor total” – spune doctorul Moise.
.
În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. 1125334789
Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical. Tot aici sunt aduşi militarii români răniţi în acţiunile de luptă din aria de responsabilitate. Nivelul de dotare al acestui spital precum şi specialiştii de aici au făcut, nu de puţine ori, adevărate minuni pentru militarii români.
.
„Asistenţa medicală de aici este împărţită în două ramuri. Este vorba despre asistenţa medicală de luptă şi asistenţa medicală curentă. Chiar dacă nu este de dorit, pe timpul misiunii noastre au existat incidente în care a fost necesară acordarea asistenţei medicale pe câmpul de luptă. Din fericire, ele au fost gestionate bine, astfel că militarii noştri sunt într-o stare de sănătate foarte bună, chiar unul dintre ei s-a întors în cadrul subunităţii şi şi-a continuat misiunea. Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii1129239638 principali în acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada ieşirii în arie, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară, adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC. Ulterior, după ajungerea în cadrul Spitalului militar ROL 3, de aici din Kandahar, intrăm în atribuţii noi, personalul medical de la batalion şi personalul medical de la spital, pentru a continua prin tratrament medical de specialitate. Aşa s-a întâmplat şi atunci când am avut răniţi, personalul de la spital a fost la înălţime şi nivelul ridicat al dotărilor tehnice au făcut ca recuperarea oamenilor noştri să fie foarte rapidă” susţine medicul batalionului.
.
Având în vedere complexitatea activităţii şi mai ales provocările pe care ştiau că urmează să le întâlnească în teatrul de operaţii, personalul medical s-a pregătit intens şi la sosirea aici, dar şi în ţară. Unul din primele cursuri urmate în cadrul pregătirii fiind cel de Combat Medics şi a fost urmat de toţi sanitarii de la nivelul subunităţilor, iar altul de CLS(Combat Lifesaver), la care au participat militari din cadrul plutoanelor.
.
2074870515Situaţia nu a impus intervenţia, de foarte multe ori, pentru acordarea asistenţei medicale pe câmpul de luptă pentru militarii noştri, însă, frecvent, aceşti sanitari au fost solicitaţi de partenerii militari afgani sau chiar de locuitorii satelor în care desfăşurau misiuni, pentru tratarea unor afecţiuni. De fiecare dată şi-au îndeplinit datoria cât mai bine cu putinţă.
.
„Pentru mine personal şi pentru oamenii de aici, în ceea ce priveşte pacienţii, există un singur standard de tratament: „toţi pacienţii sunt egali”. Indiferent de grad sau orice alt criteriu, încerc să dau totul pentru acordarea sprijinului necesar” concluzionează medicul Octavian Moise.
.
Autor: Maistru militar clasa I Radu Mureşan
sursa: http://www.armataromaniei.ro
.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
cerny
Oaspete
cerny
14 februarie 2016 19:56

Stimate Victor, daca tu reusesti prin cvasi metode , de a,, transfera” medici militari si subofiteri sanitari, pentru asistenta medicala copiilor si batrinilor nostri, da-mi un semn si te voi sprijini .

Victor.
Oaspete
Victor.
15 februarie 2016 18:02

Spitale de campanie militare se pot organiza si in comunele si satele izolate.
Macar prin rotatie.
Dar nimeni nu vrea sa dea fonduri pentru salvarea vietii romanistanilor. Poate doar daca se declara si ei afgani ca sa se uite cineva si la ei.

cerny
Oaspete
cerny
17 februarie 2016 19:37

Ai gasit raspunsul singur, fara alte comentarii ,desi spitalele militare de campanie , se pot organiza in comune si sate izolate numai in cazuri de ,,forta majora „. Daca esti sau ai fost ,, ostas „, ar trebui sa stii .

Victor
Oaspete
Victor
18 februarie 2016 13:02

Ce ”forta majora ” mai vrei cand mortalitatea in Romanistan e cumplita.?Cea mai mare din Europa . Nici in razboi nu se murea in ritmul asta iar spitalele romanistane sunt adevarate lagare infectioase de exterminare unde pana si spirtul e un lux….

cerny
Oaspete
cerny
23 februarie 2016 20:55

Intelegind ca ai date ,,statistice””, privind rata mortalitatii din Romanistan, ma declar ,,invins”. Din ciclul : cel mai destept , cedeaza !

Victor.
Oaspete
Victor.
13 februarie 2016 7:57

Noi avem in tara sute de comune fara doctori si fara asistenta medicala unde copii romanistani si batranii nostriii (care au muncit o viata pentru colonia asta) mor cu zile .Bine ca avem grija de afgani..A am uitat noi suntem in NATO si avem ( doar ) obligatii.Poate dupa ce vin din Afganistan medicii militar trec si prin satele si comunele din Romanistan ca romanistanii o duc mai rau ca in epoca de piatra si se trateaza la vraci si vrajitoare .

cerny
Oaspete
cerny
26 februarie 2016 19:07

Sint roman si ardelean dupa mama, dar ,, batrinii ” mei , spun ca in aceasta tara nu a fost niciodata o ,,colonie „, poate acum sa fie !?! Esti nebun ? A, scuze dar esti un pesimist convins. Drept marturie iti scriu citeva versuri :

Atunci cind nervii tai , or sa cedeze
Si intr-un timp n-o sa mai poti ierta,
Napraznic vei iesi la metereze
Si pustilor straine , te vei da. !

Asta-i in loc de incheiere !

wpDiscuz