duminică 02 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

CURS DE BREVETARE MECANICI CONDUCTORI IN ZONA DOBROGEI

IMG_7742

Pe parcursul lunii iunie, 35 de militari ai Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” participă la Cursul de brevetareIMG_7759 mecanici conductori pe diferite categorii de tehnică, blindate pe şenile sau roţi. (maşina de luptă a infanteriei – M.L.I. 84 Jderul, transportor amfibiu blindat – TAB sau complexul antiaerian autopropulsat 2×35 mm Gepard).

.
Activitatea de instruire se desfăşoară în Poligonului Biruinţa, aflat la câţiva kilometri de unitatea militară din Topraisar. De-a lungul a patru săptămâni, militarii sunt pregătiţi de către instructori veniţi de la Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto Pandele Predescu, din cadrul Şcolii de Aplicație pentru Unități de Luptă Mihai Viteazul Piteşti.

.
IMG_7708Conducătorul cursului, lt.col. Ionuţ Petcu, ne precizează: „participanţii parcurg un program complex de pregătire, care cuprinde o parte teoretică şi una practică, urmând ca la sfârşitul cursului, aceştia să susţină un examen de absolvire şi brevetare. Ulterior, vor obţine un certificat de absolvire şi un brevet de mecanic conductor, fără clasă”.
Echipajele de pe tehnica de luptă sunt constituite din doi sau trei militari, elevi şi instructori, şi parcurg diferite teme de pregătire necesare formării de deprinderi. L-am surprins pe caporalul Alexandru Antonov pe timpul iniţierii în conducerea blindatelor pe roţi. Acesta ne mărturiseşte „nu este deloc greu să conduci un transportor amfibiu blindat, dar acest lucru necesită o foarte mare atenţie”. Militarul se arată încântat, la fel ca şi alţi numeroşi colegi care şi-au dorit să conducă blindate pe şenile sau roţi.IMG_7721

.
În poligonul Biruinţa, alături de ei se află şi comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, colonel Dorin Toma, împreună cu locţiitorul tehnic al brigăzii, lt.col. Dan Kulcer, sosiţi să schimbe primele impresii cu participanţii şi instructorii. „Este pentru a doua oară când acest tip de curs se desfăşoară în zona de responsabilitate a Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”. Dacă la prima ediţie s-au pregătit doar mecanici conductori pe autovehicule blindate pe roţi(TAB), anul acesta s-a introdus şi tehnică pe şenile, MLI şi Gepard. Baza materială de care dispune brigada şi locaţia poligonului Biruinţa permite desfăşurarea acestei forme de pregătire în bune condiţii’, IMG_7750adaugă locotenentul colonel Dan Kulcer.

.

Text: locotenent Mirela Gheorghe
Foto: plutonier adjutant principal Gheorghe Gabără
brigada 9 marasesti_thumb2

Lasă un comentariu

avatar

wpDiscuz