vineri 25 apr 2025

SPONSORI OFICIALI

CUM SE POT MODIFICA PENSIILE MILITARE SI CUM SE INTOCMESTE DOSARUL DE PENSIONARE. MILITARII AU LA DISPOZITIE 10 ZILE SA FACA PROPUNERI

Bătălia-de-la-Nassiriyah

Cei nemulțumiți de Legea pensiilor militare de stat – Legea nr. 223 din 2015 pot face recomandări și propuneri pentru modificarea modului în care se calculează pensiile și a modului în care sunt întocmite dosarele de pensionare.105_m

.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat punerea în dezbatere publică a două proiecte de ordine. Primul este Ordinul miniștrilor Apărării, Afacerilor Interne și al directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare. Cel de al doilea este un proiect de ordin comun al miniștrilor Apărării, Afacerilor Interne, Justiţiei și a șefilor din structurile de siguranță națională – SRI, SIE, STS și SPP – pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat.
.
Reguli de întocmire a dosarului de pensionare

MAI transmite că proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne şi directorului2-transfer-de-autoritate-in-kandahar Serviciului Român de Informaţii pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare reglementează activităţile pe care le implică întocmirea şi transmiterea documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie, activităţi ce debutează cu depunerea de către solicitant, în condiţiile legii, a cererii de înscriere la pensie, precum și circuitul documentelor și datelor.
.
Prin Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, prevăzută ca anexă la proiectul de ordin, sunt detaliate, printre altele, aspectele referitoare la actele și documentele doveditoare care intră în alcătuirea dosarului de pensionare, cerinţele de fond şi de formă referitoare la fişa de pensie şi la modalitatea concretă de completare a acesteia, precum și Armata-MApN-155modalitățile de centralizarea şi transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Anexele la metodologie cuprind modele ale cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș), modelul fişei de pensie, precum şi modelul situaţiei veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei conform dispozițiilor Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
.
.

Procedurile de reclaculare a pensiei

Proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Justiţiei, directorului01_m Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informații Externe, directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorului Serviciului de Protecție și Pază pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat stabilește modul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, fiind precizate: instituțiile și structurile implicate în procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, calendarul de desfășurare a activităților necesare procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, circuitul documentelor necesare recalculării și actualizării pensiilor militare de stat, elementele avute în vedere la recalcularea și actualizarea pensiilor militare de stat, mecanismele de actualizare a elementelor necesare în procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, modalități facile de comunicare cu beneficiarii drepturilor de pensii și formularistica necesară acestui proces.
.
Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute la art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente:fortelenavale-1377077282

– vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016;
– procentele de calcul stabilite conform prevederilor art. 29, 39 şi 108 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 30 din aceeaşi lege;
– situaţia soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese conform art. 28 din Legea nr.223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau ultimelor 6 luni de activitate în situaţia în care beneficiarul nu îşi exprimă opţiunea, până la data de 30 iunie a.c., actualizate conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care constituie baza de calcul;pensii_51637500
– gradul de invaliditate şi cauza invalidităţii;
– numărul de urmaşi înscrişi la pensie;
– Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare, deţinut.
.
Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea prevăzută la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, constituită din soldele/salariile lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.afganistan-700x336
.
În baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare şi de delegare, compensaţiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament.
.
72_mÎn situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres în art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantându-se astfel că niciunui pensionar militar nu îi vor fi diminuate veniturile aflate în plată.
.
.
.
.Tragere_cu_aruncatorul_cal_120_mm_in_poligonul_bazei_Lagman1

Zece zile pentru propuneri

Textele celor două proiecte au fost postate, luni, 25 ianuarie 2016, pe pagina de Internet a MAI: www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, dar pot fi consultate și la Centrul de Relații cu Publicul al M.A.I., din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la aceste proiecte sunt așteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, în termen de 10 zile de la data publicării, adică până miercurea viitoare.
.
sursa: http://www.evz.ro/

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
vic
Oaspete
vic
14 februarie 2016 0:15

sunt promotie 1987 si ma bate ff serios gandul sa ma pensionez. Mi se adauga 6 luni la an datorita conditiilor speciale de munca. Nu stiu daca se adauga si cei 3 ani ai scolii militare. Cine-mi poate trimite un mod de calcul:

alexcta
Oaspete
alexcta
16 februarie 2016 13:51

Intra pe:ancmrrcturzii – calcul online

cerny
Oaspete
cerny
6 februarie 2016 19:45

STIMATI CAMARAZI ! Astazi in jurul orei 15, la postul ROMANIA TV, a fost o discutie privind noua grila de salarizare si calculare a pensiilor la care au participat Ministrul Muncii, fostul Ministru de Finante Ialomiteanu, Col. (r). Dogaru si alti impatimiti din sistem. Asadar, cum este validata faptic ca in 10 zile, sa se propuna modificarea si intocmirea dosarului de pensie ? Va spun eu ?!? S-au poate a-ti urmarit emisiunea ? Sa ne gindim, ce este de facut ? Cum este posibil, ca Legea pensiilor militare, timp de mai multi ani, sa fie modificata intr-o veselie generala (mai mult in rau), de fiecare Guvern sau Ministru ce sau perindat la ,,putere” ?. Pina cind, militarii acestei tari mai indura ,,vicisitudinile” si aberatiile unor noi sisteme de re-re-recalculare si re-re-remodificare, avind in vedere anumite criterii ?!?. Oare militarii din celelalte tari NATO,se confrunta cu aceleasi masuri (re-re-re) ?!?. Ajutati-ma sa inteleg!

Victor
Oaspete
Victor
7 februarie 2016 13:28

Romania e in NATO? Pe ce te bazezi ?.

cerny
Oaspete
cerny
8 februarie 2016 17:01

Interesant ! Mai mult nu pot spune. Poate i-mi explici tu, daca DA sau NU !

cerny
Oaspete
cerny
4 februarie 2016 16:01

Noi vom propune, dar spre insatisfactia noastra, dupa ce fiecare va veni cu o propunere pertinenta pentru a modifica si a intocmi dosarul de pensionare, se vor gasi ,,( 1-2 capete luminate )” care sa-si manifeste ,, iubirea, stima si consideratia ” fata de militarii acestei tari prin a rastalmaci printr-un M… sau OUG… propunerile binevenite.

popescu gabriel
Membru
popescu gabriel
4 februarie 2016 12:31

‘VREM UN STATUT UNITAR PENTRU TOTI MILITARII ACESTEI TARI’!!!!!

De ce acest lucru este asa de greu de realizat?
Cine se opune ?
Vrem si noi sa aflam care sunt aceste persoane?

Daca au demnitate, sa iasa in fata si sa ne spuna motivele care duc la aceasta anomalie ?

Vedem ca domnii generali cand ies la pensie ne sprijina si sunt de acord ca suntem discriminati. Despre cei aflati in activitate se pare ca nu au aceeasi opinie cu colegii lor care sunt pensionari.

Proiectul statutului exista, in ce sertare sta aruncat ?

Dati-i drumul fratilor,sa-si urmeze calea legala,nu vedeti ca asa nu se mai poate !!!!!!

costyy79
Membru
costyy79
3 februarie 2016 11:18

Spuneti-mi va rog sunt un Militar Veteran cu 3 misiuni in Teatrele de Operatii.

Am dreptul la gratuitate pe mijloacele de transport in comun si daca da, cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de acest drept.
Astept raspunsul vostru.
MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

Dan
Oaspete
Dan
3 februarie 2016 19:38

Nu ai dreptul

popescu gabriel
Membru
popescu gabriel
3 februarie 2016 10:50

Discriminarea sgp. continua si dupa iesirea la pensie asa cum este evident datorita discriminarilor care exista cand sgp. este activ.

Acestea nu pot sa dispara atata timp cat sgp. nu au aceleasi drepturi similare cu ale subofiterilor sau ofiterilor in activitate.

In legatura cu audienta solicitata de liga, se pare ca domnul ministru Motoc nu este interesat de problemele sgp.

Sa speram ca aparentele inseala si totusi va gasi timpul necesar sa stea de vorba cu reprezentanti ligii !

mos alecu
Membru
mos alecu
2 februarie 2016 20:20

@Victor. 02.01.16 13:04

La : “Da ,dar se va aplica doar pe viitor.Nici o lege nu e retroactiva in afara de legile penale ..Asa ca numaratoarea anilor va incepe atunxi cand se va da legea ” .
Nu este obligatoriu sa fie asa !
Nu este deloc obligatoriu !

HG s-1019/2010 (aia cu “noile” conditii de munca) s-a stabilit ca se aplica tuturor celor care erau in sistem la data aparitiei …. nu numai de la data aparitiei hg…
L.223/2015 (art.11) prevede ca hg s-1019/2010 se aplica si celor care erau pensionari la data intrarii in vigoare a hg s-1019 …

Venind la “cestiune” … L.238/1998 a prevazut ca Ordinul Meritul Militar se acorda si celor care fusesera militari inainte de instituirea acelor decoratii ( Art. 3.Vechimea în serviciu, în înţelesul prezentei legi, se socoteşte de la acordarea gradului de ofiţer, de maistru militar sau de subofiţer în activitate, până la trecerea în rezervă sau direct în retragere a celor în cauză. ) .

Deci … in momentul cind (daca) se va modifica l.29/2000 (instituindu-se acordarea acelor decoratii si SGP) … se va prevedea ca “numaratoarea” anilor de vechime se va face de la intrarea lor in sistem …

Tomitanul
Oaspete
2 februarie 2016 22:42

Domn’ Victor… ti-am spus ca nu stii cu cine te pui…

Victor
Oaspete
Victor
2 februarie 2016 23:25

Nu mai pierd timpul.
O sa vedeti cine are dreptate.Exista intradevar o sansa (mica ) ca viitoarea lege( daca v-a aparea) sa se aplice si la SGP cu ani de vechime ca militar in trecut doar daca in lege se v-a prevedea expres asta.
Probabil tott in urna unei cereri.
Dar repet nici o lege nu e retroactiva cu exceptia legilor penale. Asa ca aveti grija ce solicitati sa nu primiti o teapa ca OUG 57.

mos alecu
Membru
mos alecu
2 februarie 2016 17:03

@Rotar Calin 02.02.16 8:37

La : “Corect ar fi sa se calculeze pensiile dupa contributie si contributivitate..Spun asta din respect pentru parintii nostri care au muncit peste 40 de ani si au pensii calculate cum am spus..” .
Afla , tinere , ca parintii tai n-au contribuit (pentru pensie) cu niciun leu inainte de 01.04.2001 … Daca parintii tai s-au pensionat in 2015 … din cei 40 de ani , despre care vorbesti , au contribuit numai 15 … Pentru restul anilor “a contribuit” societatea … adica ceilalti …
Ce zici : sa li se dea pensie numai pentru cei 15 ani ???

Mai afla , tinere , ca , in Romania , se acorda o “indemnizatie sociala” (pensie) si celor care n-au prea muncit “nicaria” si niciodata … acea indemnizatie de 400 lei . Care indemnizatie n-are nici o legatura cu_contributia si contributivitatea despre care vorbesti …
Ce zici : sa li se ia , si acestora , acea indemnizatie ????

La : “Nu este corect ca militarii sa solicite sa munceasca 6 luni pe un post cu venit mai mare ca sa obtina o pensie mai mare.” .

Sa chiorasti tu ca esti “din sistem” si stii ca militarii pot “sa solicite sa munceasca 6 luni pe un post cu venit mai mare ca sa obtina o pensie mai mare.” ???
Inca n-ai aflat , tinere , ca militarii nu pot solicita “venituri mai mari” … ei executa ceea ce li se ordona ! Si primesc , ca venituri , ceea ce stabilesc altii !…

Ş’altfel… de ce parintii tai (ăia cu 40 de ani de munca) n-au “solicitat sa munceasca pe venituri mai mari , ca sa obtina pensii mai mari” (c’asa-i la contributeala) Le-a fost , cumva , lene ? Atunci sa zica “bogdaprosti” pentru pensia pe care o primesc !

La : “Sper ca sistemul de pensii sa poata suporta tot felul de ,,artificii’.” .
Sistemul pensiilor militare de stat este un ALT sistem de pensii … Diferit de sistemul contributiv !
Deci nu este cazul sa te .uta grija de el !

Daca te’ngrijoreaza soarta sistemului public (ăla … contributiv) , spune-le , celor care te-au trimis , sa fure mai putin din contributiile impricinatilor … si sistemul va supravietui mult si bine …

Victor
Oaspete
Victor
2 februarie 2016 23:29

Corect

mos alecu
Membru
mos alecu
2 februarie 2016 16:28

Desi nu mi s-a raspuns inca la intrebarea “mos alecu 1 februarie 2016 18:25 Unde , ce , cum , cind ?” referitoare la “urecheala” administrata ca_cum_ca as fi incalcat principiile “…ironia, jignirile injurile, INSTIGAREA, atacul la persoana, denigrari a unor institutii, discutiile politice,…” …
————————————————————–
La chestia cu ne-acordarea Semnului Onorific in Serviciul Patriei (care inlocuieste Ordinul Meritul Militar) …
Acordarea acestor decoratii se face in baza L.29/2000 . Acolo este prevazut/stabilit cui se acorda aceste decoratii .
L.80/1995 (statutul cadrelor militare) prevede numai ce “se intimpla” (la pensie) cu cei care sint decorati cu acele Semne onorifice .
L..384/2006 (statutul SGP) nu putea sa cuprinda referiri la o decoratie care nu este prevazut sa se acorde SGP …
Ca urmare …in privinta “efectelor la pensie” a unor decoratii , treb’e modificata , mai intii Legea “privind sistemul naţional de decoraţii al României ” , ş’abia dup’aceea modificate/unificate statutele militarilor …

Dan
Oaspete
Dan
2 februarie 2016 15:10

Tradarea de tara ajunsa acum colonie de sclavi, fara resurse naturale ,( concesionate toate gratis pana la epuizare) a devenit sport national si un motiv de mandrie.

Acum a fi patriot a devenit o rusine blamata de politicieni si de mas media controlata in totalitate de perciunati. In viitor stapanii coloniei Romanistan nu vor mai lasa bani la buget pentru pensii sau ajutoare sociale chiar daca multora nu le vine sa creada .
Pensiile vor mai mult simbolice si noi romanistanii lasi vom ajunge sa ne batem ca sa intram mai repede in cimitire( si alea controlate de lacustele cu su(a)tana) .

De altfel daca te uiti atent e o campanie in toata nas media prin care suntem spalati zilnic pe sinapse ( care are ) ca bugetul de pensii e deficitar ( ca peste tot in ‘m’ UE) si ca in viitor nu vor mai fi bani pentru pensii .Se inoculeaza de pe acum ideea ca suntem cersetori si o povara pentru tineri iar statul( colonia) se imprumuta pentru a platii pensii .O minciuna grosolana repetata la nesfarsit devine adevar iar specialistii in manipulare neuro lingvistica stiu asta. Totul e bine organizat ca sa ne obisnuim cu ideea ca vom avea pensii de mizerie (intr-o colonie unde evaziunea corporatiilor care apartin stapanilor Romanistanului atinge cote infricosatoare) .

Nimic nu e intamplator nici macar virusurile astea” dragute” cu nume de fete Zika ,Ebola,Roxy.Si vor mai fi si altele pana ajung la rezultatul dorit.
Iar oile se duc zambind la macelarie .Totul e sa stea linistite iar de asta se ocupa profesionistii mas mediei si politicienii.

Rotar Calin
Oaspete
Rotar Calin
2 februarie 2016 8:37

Corect ar fi sa se calculeze pensiile dupa contributie si contributivitate.
Spun asta din respect pentru parintii nostri care au muncit peste 40 de ani si au pensii calculate cum am spus. Sper ca sistemul de pensii sa poata suporta tot felul de ,,artificii’.

Nu este corect ca militarii sa solicite sa munceasca 6 luni pe un post cu venit mai mare ca sa obtina o pensie mai mare.

Victor.
Oaspete
Victor.
2 februarie 2016 12:57

Corect ar fi ca civilii sa aiba aceleasi obligatii ,riscuri si lipsa drepturilor constitutionale ca ”fraierii” de militari.
Apoi sa aiba aceleasi pensii militare acum de mizerie ca si militarii care au ajuns parca ultimii oameni datorita propagandei mincinoase cu ”pensiile speciale uriase ”’ din mas media ..

A si sa nu uit si pensionarii civili sa aiba ”dreptul ”sa moara cu 10 ani mai devreme exact ca pensionarii militari ( care au cea mai mica speranta de viata dintre toate categoriile de pensionari)

gigi marian
Oaspete
gigi marian
2 februarie 2016 0:55

Sunt SGP din 1991.

Cine nu imi da dreptul sa beneficiez de meritul militar? (respectiv 15, 20, 25 ani)
Este o discriminare totala intre Corpul SGP si Cadrele Militare.

Care este articolul si din care lege imi ia acest drept?

Tomitanul
Oaspete
2 februarie 2016 8:34

Statutul SGP , L-384/2006 cu completările ulterioare L-51/2010 si L-23/2012.
Studiază Statutul Cadrelor Militare L-80/1995 si ai sa vezi discriminarea între Cadrele Militare si acest “Corp distinct de militari” – SGP-ii… care nu au dreptul la L-574/2004 – Ordinul Onorific “In Serviciul Patriei” (fostul OMM).

Acest ordin aduce beneficii pana la 20% in plus la pensie.

LMP a cerut expres in SP-16 ca si Militarii Profesionisti sa beneficieze de acest drept. Avem speranța ca cei din MApN sa i-a masuri si sa propună Comisiei de Aparare din Senat un proiect de lege ce va veni in completarea L-384/2006 in care Corpul SGP sa beneficieze de L574/2004.

Trebuie sa dispară odată pentru totdeauna aceste “diferente” între corpurile de militari.
Daca SP-16 ar fi aprobat, va dispărea aceste discrepante.

costi
Oaspete
costi
1 februarie 2016 23:08

Salut!

Dupa superba marire de 10 procente, cineva cu mintea “luminata” s-a gandit ca veniturile noastre sunt prea mari, si a aplicat o reducere de 30 de lei la contravaloarea foilor de drum…

mos alecu
Membru
mos alecu
1 februarie 2016 15:12
Continua “cintecele de sirena” ca, vezi doamne, pentru mm/subofiteri, si, mai ales, pentru SGP, pensiile “contributioniste” (pe l.263.2010) ar fi mai bune (mai banoase) decit pensiile pe l.223/2015 … Au luat avint, aceste “cintece de sirena” , mai ales dupa “siluirea” l.223/2015 prin acea oug 57/2015 … prin introducerea limitarii pensiei la max. 85% din veniturile din acele 6 luni … Chiar si cu acea limitare “silnica” , pensiile pe l.223/2015 tot vor fi mai mari decit pensiile , acelorasi impricinati , calculate pe l.263/2010 … Mos Alecu a distribuit postarea lui. 23 decembrie la 18:44 • https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu “Se sparie gindu’ ” la ce mismasuri s-au facut , la unii , cu re…re…re… pensiilor Da’ si mai tare “se sparie gindu’ ” la minciunile cu care “se linistesc” cei in activitate : ca_cum_ca, vezi doamne, cei nemultumiti de pensia posibila prin legea pensiilor militare de stat (l.223/2015) cu modificari, au posibilitatea sa “se refugieze” in pensie pe l.263/2010 (sistemul public de pensii – pensii “pe puncte”). Ca, pentru unii (SGP si mm-subofiteri), pensiile “pe puncte” vor fi mult mai mari decit pensiile militare de stat … sau, in orice caz, mai “bune” ! Am mai incercat o “demontare” a acestei timpenii la : https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/1722011274700102 Nu stiu daca “demonstratia” a ajuns la urechile cui treb’e … Nu vreau sa demonstrez ca l.223/2015 (mai ales dupa modificare) ar fi “perfecta” ! Vreau sa demonstrez ca “marota” cu “superioritatea” pensiilor pe puncte este idioata ! ——————————————- De citiva ani buni valoarea punctului de pensie reprezinta vreo 33-35% din salariul mediu brut pe economie. Cu tendinta de stabilizare la 33% ! **** Numarul de puncte de pensie (cu care se calculeaza pensia) fiind numarul de salarii medii pe care le-ai avut ca venituri .********* Asta inseamna ca orice impricinat se poate astepta , grosso modo , sa primeasca o pensie care sa reprezinte 33% din media veniturilor pe care le-a obtinut in perioada lui activa . Pentru cei care au muncit , toata perioada , in CS sau AC , asteptarea se poate ridica la 49,5% din media veniturilor . Pentru cei care se vor pensiona pe legea pensiilor militare de stat (l.223/2015) se poate ridica la 85% din acele venituri. ****Nu mai spunem ca, la pensiile pe puncte, media veniturilor se realizeaza intre veniturile cele mai mici (de la inceputul activitatii) si cele mai mari (de la sfirsitul activitatii) … adica acel 49,5% din medie reprezinta mult mai putin din ultimele venituri (de la pensia militara de stat) !**** Sa vedem un caz concret (generalizator) … – pe legea pensiilor miltare de stat (l.223/2015) modificata —- pentru a obtine pensie de 85% , din ultimele venituri , un impricinat trebuie sa muncesca 25 ani (efectivi) din care 20 in AC ——- pentru vechimea cumulata de 45 ani … va avea pensie de 85% din ultimele venituri – pe l.263/2010 (pensii pe puncte) —- in 2016 stagiul complet (care se foloseste la calculul punctajului) este de 22,5 ani … Impricinatul nostru , care are vechime (efectiva) de 25 de ani … poate iesi la pensie . —- pentru cei 20 de ani in AC impricinatul va cumula (pentru pensie) 49,5×20=990% —- pentru ceilalti 5 ani (in CN) va mai cumula 5×33%=165% —- totalul astfel obtinut se va imparti la cei 22,5 ani (obligatorii … stagiul complet la inceputul anului 2016) — (990+165)/22,5=51,3% … Adica va obtine o pensie de 51,3% din media tuturor veniturilor sale realizate in perioada activa … Parca-i (mult) mai putin decit cele 85% pe care le-ar obtine prin pensia militara de stat … Fiind vorba despre media dintre veniturile cele mai mici (de la inceput de activitate) si veniturile cele mai mari (de la sfirsit de activitate) … parca-i mult , mult , mai putin decit 85% din veniturile cele mai mari (de la sfirsitul activitatii). Da ! Se va spune ca acest impricinat este “blocat” (pe legea pensiilor militare) la acel 85% … Oricit de mult va mai munci in continuare, pensia lui nu va fi mai mare … Iar cel care va opta pentru pensia “pe puncte” va putea sa-si mareasca pensia muncind in continuare … Păi … sa vedem cit mai trebuie sa munceasca acel impricinat pentru a obtine pensie de 85% din venituri … De la 51,3% pina la 85% mai sint 33,7% . Aceste 33,7% putind fi (?) “acoperite” prin munca in continuare (un numar de ani) in aceleasi AC … Hai sa fim generosi si sa-i dam voie sa lucreze (in continuare) in CS (are aceeasi majorare , la legea pensiilor pe puncte , ca la AC) … Sa zicem ca stagiul complet va fi tot de 22,5 ani … In contextul stagiului complet de 22,5 ani , munca anuala (in CS) , rasplatita cu pensie de 49,5% din media veniturilor , “produce” cite 2,2% in plus la pensia totala … Deci cei 33,7% (diferenta intre pensia “pe puncte” si pensia militara de stat) se pot “acoperi” in 16 ani de munca suplimentara (in CS). Hopa şa ! Adica treb’e sa munceasca 25+16=41 ani (efectivi… reali…) in AC si CS … Dar… in timpul celor 16 ani de munca in plus , stagiul complet (ala cu_care se stabileste punctajul) creste de la 22,5 la 30 de ani … Ca urmare … la sfirsitul celor 41 ani efectivi (reali) de munca el va fi avind 5 ani in CN , 20 ani in AC si 16 ani in CS …Acestia-i vor produce (5×33+20×49,5+16×49,5) / 30 = 64,9%… Adica inca departe de cei 85% “asigurati” de pensia militara … Mai are de “recuperat” 85-64,9 = 20,1% In acest (nou) context… cu stagiul complet de 30 de ani , munca in CS , rasplatita anual cu pensie de 49,5% din media veniturilor , “produce” , tot anual , numai cite 1,65% la pensia totala … Asta inseamna ca cei 20,1% (diferenta intre pensia “pe puncte” si pensia militara de stat) se pot “acoperi” in inca… vreo 12 ani de munca in CS …(peste cei 5+20+16 ani )…… Citeste mai mult »
mos alecu
Membru
mos alecu
1 februarie 2016 14:36

Se fac propuneri ca_cum_ca sa se “foloseasca” , la calculul pensiei , si contravaloarea normei de hrana …
Ar fi o idee … dar apar niste “inconveniente” …
Ca sa fie folosita , la calculul pensiei , contravaloarea normei de hrana , ar trebui a fi inclusa in solda … Iar acest lucru ar produce niste scaderi ale “netului” primit de impricinati pe timpul cit sint in activitate …

Sa presupunem :
– impricinat care are solda de 1.050 lei si “norma de hrana” de 900 lei .
—– aceasta solda ii va “produce” o pensie de max. 893 lei
– din “norma de hrana” maninca in unitate de 450 lei
– din solda i se retin impozit , CAS , CASS … total retineri = 327 lei
– “pe card” mai primeste 723 (solda) + 450 (“restul” din norma de hrana = 1.137

Daca “se introduce norma de hrana in solda” :

– impricinat are solda 1.050 + 900 = 1.950 lei
—— aceasta solda ii va “produce” o pensie de max. 1.658 lei (mai mare cu 765 lei decit cea anterioara)
– el maninca in unitate tot de 450 lei
– din “noua” solda i se retin impozit , CAS , CASS … total retineri = 607 lei
– din “ce ramine” i se retin si cei 450 lei (mincarea in unitate)
– “pe card” mai primeste = 1.343 (solda) – 450 (mincarea in unitate) = 893 lei (mai putin cu 280 de lei fata de situatia anterioara) …

Asta ar insemna ca : pentru a obtine (in viitor) o pensie mai mare cu 765 lei/luna , trebuie sa aiba (in prezent) venituri (nete , pe card) mai mici cu 280 lei /luna …

Grea alegere !….

mos alecu
Membru
mos alecu
1 februarie 2016 10:41

@Tomitanul 01.02.16 8:48 :
Multumesc !
Fac si eu ce pot … si-mi pare rau ca trebuie sa “flocăiesc” pe cite unii , care in loc sa-ntrebe , incep sa ma muşte !

mos alecu
Membru
mos alecu
1 februarie 2016 10:33

@Victor 31 ianuarie 2016 23:37
Esti induiosator !

Esti dintre cei care nu stiu ca “Pentru a intelege ca esti prost, trebuie sa te duca mintea !”

Am inteles !
Singurele tale argumente sint :

– lozinca cu discriminarea
– o discutie purtata la telefon … Cine stie ce ai intrebat tu , cine stie ce a inteles interlocutorul tau, si cine dracu’ stie ce-ai inteles tu din raspunsul primit … raspuns dat de-a-n…… la o intrebare idioata …
——————————————-
La :
“Acum dupa 2016 pot opta ( o singura data) fara probleme intre cele doua tipuri de pensie altfel ar fi discriminare clara.”.

Da! Au acest drept NUMAI cei care se pensioneaza dupa 01.01.16!

Pentru cei care sint, deja, pensionari de invaliditate, citeste (si screme-te sa intelegi) ce spune L-223/2015 modificata precum si ce spune proiectul de ordin comun referitor la recalcularea pensiilor “mai vechi” …

crinu
Oaspete
crinu
31 ianuarie 2016 17:56

Cea mai discutata problema ramane cea a militarilor angajati cu contract, respectiv acordarea meritului militar pentru vechime in serviciu de 15,20,25,ani.

Chiar merita acest drept.

Niky
Oaspete
Niky
1 februarie 2016 10:10

Ai perfecta dreptate.

mos alecu
Membru
mos alecu
31 ianuarie 2016 17:54

@Victor 31.01.16 16:07
La : “Cei care sunt deja pensionari de invaliditate pot cere IN VIITOR pe legea 223 pensie anticipata partiala daca au minim 20 de ani( efectiv nu cumulati) de militarie.
Problema e ca pensia va fi si mai mica ( de mizerie) decat cea de invalid care si asa e de foame.
.Am intrebat si la CSP .Asta nu pricepi tu . ” .

Daca nu te-ar orbi prostia … as spune ca nu stii ce vorbesti !
Raspunsul meu fusese adresat lui @Sorin Florea 30.01.16 1:12 …
Reciteste cele spuse de el ! Vei vedea ca nu este pensionar de invaliditate !

Vei mai vedea ca nu are nici acei 20 de ani pe care-i invoci (ca un timpit) tu !

Retine : pensiile de invaliditate se transforma NUMAI in pensii de serviciu , pentru limita de virsta (nu anticipate sau anticipate partiale) , la implinirea virstei prevazute in lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de virsta (vezi art.45(2)/l.223/2015) .
————————————————————-
Ca orice prost care trebuie sa dovedeasca_ca este prost … tu stii ceva despre o posibilitate de optiune intre pensii de invaliditate si pensii anticipate sau anticipate partiale …

Numai ca si ceea ce stii este tot ca tine …: prost !

Repet : pensia de invaliditate NU SE TRENSFORMA in pensie anticipata sau anticipata partiala .

Da ! Este posibilitatea ca un impricinat sa opteze intre pensie de invaliditate si pensie anticipata/anticipata partiala .

Are aceasta posibilitate (de optiune) atunci , si numai atunci , cind trebuie sa fie pensionat de invaliditate (la deschiderea dreptului la pensie).

Are posibilitatea sa opteze pentru a i se stabili pensie de invaliditate sau pensie anticipata/anticipata partiala . Citeste art.45(1)/l.223/2015 .
Daca , la iesirea la pensie , a optat pentru pensie de invaliditate… ramine cu acea pensie pina cind va fi implinit virsta prevazuta de lege pentru a primi pensie pentru limita de virsta …

Citeste tot art.45/l.223/2015 .

Victor
Oaspete
Victor
31 ianuarie 2016 23:37

Bati campii cu gratie ca de obicei. Cei deja pensionati cu pensii de invaliditate nu au avut cum sa opteze pana acum pentru pensia mai avantajoasa deoarece nu exista legea 223 modificata in rau cu OUG 57.

Acum dupa 2016 pot opta ( o singura data) fara probleme intre cele doua tipuri de pensie altfel ar fi discriminare clara.

De altfel mosule poti intreba la numarul de telefon pus la dispozitie de MAI ca sa nu mai bati campii…
Oricum toate pensiile viitoare pe legea 223 modificate vor fi mai mici.

Tomitanul
Oaspete
1 februarie 2016 8:48

Te-ai luat cu cine nu trebuie. Mos Alecu este un vechi colaborator al LMP, este expert in legislație si crede-ma ca nu-l poti combate la acest capitol.

lucian
Oaspete
lucian
31 ianuarie 2016 10:21

Sa se puna in oglinda drpturile si indatoririle militarului din legea 80 si legea 384 si veti constata ca si sgp-ii ar trebui sa beneficieze de meritul militar.

marian
Oaspete
marian
31 ianuarie 2016 9:56

Problema este intr-adevar discriminatorie ptr militarii angajati (SGP) care nu beneficiaza de OMM cu toate ca au executat misiuni la aceea vreme iar alti chiar daca erau subofiterii poate erau pe la intendenta, pe la GAZ, faceau injectii la porci si habar nu aveau de operativ, dar, beneficiaza de OMM.

Este corect ce se intampla in Romania!

sandu
Oaspete
sandu
31 ianuarie 2016 18:32

Ti-ai luat deja nasul la purtare daca tu sgp judeci subofiterii.

Dar daca atat poti, da-i inainte!

mos alecu
Membru
mos alecu
31 ianuarie 2016 9:03

@Victor 30 ianuarie 2016 23:08 :
La : “Gresesti mosule ca de obicei ” .
Poti prezenta in ce consta greseala mea ?
Daca nu te duce mintea … nu te baga ca musca’n cu..l calului !

Victor
Oaspete
Victor
31 ianuarie 2016 16:07

Cei care sunt deja pensionari de invaliditate pot cere IN VIITOR pe legea 223 pensie anticipata partiala daca au minim 20 de ani( efectiv nu cumulati) de militarie .Problema e ca pensia va fi si mai mica ( de mizerie) decat cea de invalid care si asa e de foame.
.Am intrebat si la CSP .Asta nu pricepi tu .

SGP
Oaspete
SGP
31 ianuarie 2016 0:07

Ca un raspuns la “Cum se pot modifica pensiile militare?” Foarte simplu. Printr-o Ordonanta de Urgenta neconstitutionala decisa de tehnocrati si imbratisata de MApN.

Victor
Oaspete
Victor
31 ianuarie 2016 16:16

Culmea sparlamentarii vor vota acum exact invers ( fata de Legea 223 votata in unanimitate) pentru validarea criminalei OUG 57

alexandru
Oaspete
alexandru
30 ianuarie 2016 23:30

Ordinul militar in slujba tarii pentru anii lucrati trebuie sa il primeasca si militari angajati pe baza de contract este o discriminare ei au dus greul si trebuie sa beneficieze de acest drept,si trebuie modificata lege in acest sens.

Victor
Oaspete
Victor
30 ianuarie 2016 23:03

Nu se va modifica nimic .Dupa aparitia OUG 57 care modifica in rau legea 223 toate pensiile militare vor fi plafonate si de mizerie

LUPASCU GEORGICA
Oaspete
LUPASCU GEORGICA
30 ianuarie 2016 21:20

ORDINUL MERITUL MILITAR IN SLUJBA TARII PENTRU ANII LUCRATI AR TREBUII SA BENEFICIEZE SI MILITARI ANGAJATI PE BAZA DE CONTRACT, CIT SI FOSTI SERGENTI ANGAJATI, ESTE DISCRIMINATORIU CA DUPA O PERIOADA DE ANI LUCRATI CEI IN CAUZA SA NU BENEFICIEZE DE ACEST DREPT. TREBUIE MODIFICATA LEGEA CARE PREVEDE ACEST DREPT NUMAI MAISTRILOR MILITARI SI SUBOFITERILOR

Ujica Ionel
Oaspete
Ujica Ionel
30 ianuarie 2016 19:45

Cum sa facem propuneri pentru norme de aplicare a unei legi ciuntite!?
Ar trebui sa facem propuneri de modificare a legii si dupa aceea sa ne gandim la norme. in prezent avem o OUG cu art. 40 vadit neconstitutional. Aici e MAREA PROBLEMA!!!

Victor
Oaspete
Victor
30 ianuarie 2016 23:04

Corect

mos alecu
Membru
mos alecu
30 ianuarie 2016 19:28

@Ioan 30.01.16 6:49

La : “1. Corect, este ca pe 1-2 perioade, la alegere, sa se faca simulari. Inclusiv cu cea curenta actualizata. ” . Cine sa faca acele simulari ? Cit ar dura sa se faca acele simulrai ?

La : “Pensionarul are toate sansele sa greseasca.” … Sa fie sanatos ! Este interesul lui sa nu greseasca !

La : “2. Nu inteleg ratiunea pt care pensionarul sa faca o cerere catre CM pt „locurile de munca”. Chestia asta sa se lamureasca intre cele doua institutii.” . Intre care “cele doua institutii ?
De ce sa faca cerere pentru “locurile de munca” ? Deoarece este interesul lui , al pensionarului ! Prin hg s-1019/2010 conditiile de munca sint mult mai favorabile pentru cei pensionati inainte de 01.01.11 … Ca urmare , acestia au tot interesul sa faca acea cerere pentru a-si “suplimenta” vechimea confor “noilor” conditii de munca …

La : “Cum aflu perioada in care am avut salariu de merit?” . Daca ati avut acea solda de merit … inseamna ca ati meritat-o si ca va mai aduceti aminte cind a fost in acei utlimi 5 ani … Daca nici atita lucru nu va mai amintiti … probabil ca solda de merit v-a fost acordata pe alte criterii …

La : “4. „Specialist de clasa” intra la „sporuri”?” . Deocamdata (conf. ultimului proiect de ordin comun prezentat …) da ! Intra la sporuri …

Dan
Oaspete
Dan
30 ianuarie 2016 19:23

Pentru elaborarea OUG 57/2015, trebuie sa „multumiti” autorilor, respectiv gl prof dr Mihai Iliescu (sef ANCMRR) si cdor jurist (marina) Alexandru Constantin.
Nu uitati ca „berbecul” Iliescu a beneficiat, cu aportul nemijlocit al lui G. Oprea, incepand cu 2014, de o noua sinecura, respectiv presedentia Consiliului National al Persoanelor Varstnice, din organigrama Ministerului Muncii, cu o remuneratie similara unui secretar de stat.
Cred ca nu mai este cazul sa va relatez ca fondul respectivei ordonante a fost gandit si expus sefilor inainte de instalarea guvernului Ciolos la Palatul Victoria, mdm Costea, cea aducatoare de austeritate, alaturi de mdm Dracu (sau Dragu?) de la MFP, inghitind precum gasca, pe nemestecate, idiotenia prezentata.

mos alecu
Membru
mos alecu
30 ianuarie 2016 19:16

@Sorin Florea 30.01.16 1:12
Dreptul la pensie militara anticipata/anticipata partiala il au doar cei care sint in activitate la data trecerii in rezerva cu drept de pensie !
Dvs. nu aveti acest drept !
Dvs. aveti dreptul sa primiti pensie militara de stat… mai tirziu …
Presupun (din datele furnizate de dvs.) ca sinteti nascut cindva prin 1965 . Ca urmare vedeti anexa la l.223/2015 ( ://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41104/Legea-nr-223-2015-pensiile-militare-de-stat.html ) . . De acolo reiese ca, in functie de data nasterii , veti putea cere pensie militara de stat la virsta de vreo 58 ani si 6 luni – 58 ani si 9 luni …. Acea pensie militara de stat va va fi acordata NUMAI pentru cei vreo 14 ani vechime ca militar … care se mareste cu “plusul” acordat pentru , eventual , conditiile de munca …

Victor
Oaspete
Victor
30 ianuarie 2016 23:08

Gresesti mosule ca de obicei

Alin
Oaspete
Alin
30 ianuarie 2016 15:15

Cu modificarea tehnocratilor a Legii Pensiilor Militare care nici nu intrase in vigoare reiese ca se ia in calcul solda bruta la functia de baza. Daca din spusele MApN solda unui SGP e de 915 lei desi e multa mai mica in realitate, dupa o viata in armata ajungi muritor de foame, cu o pensie de 500-600 de lei. Multumim D-le Tehnocrat Ciolos pentru grija ca militarii profesionisti sa devina Pensionari Militari Umiliti si muritori de foame. De asemenea multumim si MApN care e de acord cu practicile guvernului si continua umilirea SGP nu doar cu salarizarea de 2 lei dar si a pensionarii cu o pensie umilitoare.(care o sa fie cel mai probabil egala cu cea unui asistat social).

Doru
Oaspete
Doru
30 ianuarie 2016 14:15

Ordinul meritul militar să se acorde în funcție de numărul de ani vechime în serviciu . Sunt subofițeri chiar și ofițeri care au fost militari cu contract și au avansat .

Ghinea Corneliu
Oaspete
Ghinea Corneliu
30 ianuarie 2016 12:37

Pentru cei care au lucrat în ultimii 5 ani în 2 instituții diferite sa existe posibilitatea alegerii a 2 perioade de 6 luni, urmând a se decide de CPS cea mai avantajoasa dintre ele.

Ghinea Corneliu
Oaspete
Ghinea Corneliu
30 ianuarie 2016 12:32

Ar fi corect ca pensionarul care a lucrat , in ultimii 5 ani de activitate , fiind detasat, in 2 institutii sa poata cere recalcularea pensiei in doua perioade de 6 luni și opteze pentru cea mai convenabila. În prezent pensionarul nu cunoaște valorile actualizate ale bazei de calcul și ca atare un poate decide care din cele 2 perioade alese este mai convenabila.

ILIE
Oaspete
ILIE
30 ianuarie 2016 8:37

La SGP sa se acorde Ordinul Meritul Militar,pentru ca lucreaza in aceleaasi conditii cu ofiterii si subofiterii,iar daca nu se maresste solda sa se bage si norma de hrana in calculul pensiei

Ioan
Oaspete
Ioan
30 ianuarie 2016 6:49

1. Corect, este ca pe 1-2 perioade, la alegere, sa se faca simulari. Inclusiv cu cea curenta actualizata. Pensionarul are toate sansele sa greseasca.
2. Nu inteleg ratiunea pt care pensionarul sa faca o cerere catre CM pt “locurile de munca”. Chestia asta sa se lamureasca intre cele doua institutii.
3. Cum aflu perioada in care am avut salariu de merit?
4. “Specialist de clasa” intra la “sporuri”?

ASTA AR INDICA RESPECT!

Sorin Florea
Oaspete
30 ianuarie 2016 1:12

Va salut cu respect.
Am fost ofiter activ in perioada 23 08 1987-31 05 2001,data la care am trecut in rezerva la cerere.In perioada septembrie 1884-august 1987 am fost elev in Scoala Militara la Sibiu.In cei aproape 14 ani de cariera militara,am fost comandant de subunitate de blindate si am participat si la 5 activitati de asanare a poligoanelor de tragere cu armamentul de artilerie.Doresc sa aflu de cand am dreptul sa solicit pensia militara anticipata.Ma poate ajuta cineva?
Pot fi contactat pe mail office@webexpres.ro.
Multumesc anticipat.

Adrian Pricope
Oaspete
Adrian Pricope
30 ianuarie 2016 9:50

Pai o fi rau sa iesi la pensie dupa x14 ani de cascheta?! Normal ar fi sa putem si noi face chestia asta. Nu mai vorbesc de SGP-sti care sunt efectiv …

VASILE
Oaspete
VASILE
30 ianuarie 2016 13:02

DAR CEI CARE AU FOST TRECUTI IN REZ CF CELEBREI L 384 SI DUPA 18 ANI DE MILITARIE CA NU BENEF DE NIMIC CE ZICETI

wpDiscuz