Dacă vrei să pedepsești un cercetaș, atunci timite-i în tabără de instrucție subunitatea, iar pe el, oprește-l în cazarmă, pentru că de altfel și acolo sunt atâtea activități importante de desfășurat. Nu ți-o va ierta niciodată, vă asigur. El cercetașul, crescut în spiritul coeziunii, își pregătește din vreme, cu minuțiozitate, fiecare misiune de acest gen.
.
Așadar, toți cercetașii Brigăzii 18 Infanterie ,,Banat”, în efectiv complet, au executat în perioada 20-31 ianuarie 2014, instrucția în tabăra de la Muntele Mic. Închegarea coeziunii de luptă s-a realizat prin executarea ședințelor de instrucție specifice în teren muntos pe timp de iarnă.
.
Totodată, cercetașii bănățeni au pus în aplicare lecțiile învățate în Afganistan, prin aplicarea unor scenarii practice de exersare a tehnicilor, tacticilor și procedurilor devenite automatism în teatrul de operații.
Pare simplu când mergi la munte și vezi o subunitate de cercetare, care deși nu dă teste de evaluare, nu este verificată de nicio comisie, își desfășoară programul spartan în spiritul normalității și doar dacă nu-i cunoști, te întrebi de ce.
Și poate este mai greu de înțeles dacă nu te-a prins cel puțin o dată ceața pe timpul nopții la topografie, sau dacă nu ți-a înghețat mâna pe armă iar sudoarea de pe frunte ți-a adus aminte că mai ai 5 km până la raionul de regrupare. Sau poate atunci când ai încercat să prezinți ambuscada fără personal, iar frânghia care ancora creanga, s-a încăpățânat să rămână înțepenită. Sau poate atunci când la traiul în condiții de izolare poziția ți-a fost descoperită de către mai experimentatul comandant de grupă, întrucât nu ți-ai camuflat suficient locul de rămânere…
.
Povestea lui, a cercetașului, începe cu câteva săptămâni înainte de a pleca într-o tabără de instrucție, la pregătirea pentru misiune. El își pregătește cu grijă echipamentul pentru schi, armamentul, muniția, aparatura, camionul, hrana, uneltele genistice, unsoarea pentru bocanci, trusa de cercetare, documentele, hărțile, etc.
.
Ți-ai luat termopanul? Eu zic să nu-l uiți că eu am mai fost și ne va fi frig! Ia-ți și sacul de dormit că noaptea se lasă rece! De data asta să nu mai pleci fără lacăt pentru rastel!
Sunt cuvintele simple, pe care cei cu experiență le aruncă într-o doară mai tinerilor colegi.
.
Începe apoi deplasarea la prima oră a dimineții și după frigul îndurat în camion până la poalele muntelui, te bucuri că te poți încălzi în marș până la cabană, dar și să ai binecuvântarea feeriei peisajului montan.
Ajuns la cabana militară, nici nu ai timp să-ți schimbi echipamentul ud, pentru că de obicei nu sunt lemne suficiente de foc și activitățile administrativ- gospodărești încep în forță.
Apoi încep zilele lui, ale cercetașului, parcă prea scurte pentru tot ceea ce își propusese: schi, tactică, trai în condiții de izolare, instrucția tragerii, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, topografie, instrucție pe timp de noapte.
.
Acolo este el, în mijlocul naturii, natură care în timp l-a învățat că trebuie înfruntată dar mai ales respectată. Și este înconjurat de camarazii care au ceva de spus și asta doar prin fapte, prin punerea în aplicare la cald, a experienței de ani de zile.
El a învățat ce înseamnă coeziunea, pe pielea lui, acolo unde viața lui depinde de cea a camaradului, acolo unde forța echipei se realizează în marșurile în care echipamentul devine din ce în ce mai greu, acolo unde luptă cu timpul pentru procurarea hranei și a apei, pentru supraviețuire într-un cuvânt.
.
Atunci când vedem la televizor reportaje cu tehnici de supraviețuire, ni se pare frumos și uneori poate exagerat. Ei bine, el crede în toate acestea.Și atunci când ajunge în lumea lui, în taberele de instrucție, le pune în aplicare. Și ceea ce rămâne absolut real este faptul că niciodată nu gândește că trebuie să-l vadă cineva. El se pregătește pentru că acesta este crezul lui. Crezul cercetașului.
Secretul nu l-am inventat noi acum. Acesta se ascunde în timp, atunci când veteranii cercetași i-au crescut pe cercetașii care acum au devenit la rândul lor veteranii care au de crescut tânăra generație. Aceasta la rândul ei, trebuie să ducă mai departe, cu pasiune, tainele meseriei. Și astfel, perpetuarea spiritului de cercetaș rămâne un fapt unanim acceptat.
sursa:http://www.forter.ro/
autor articol: Maior Adrian Jianu
Autor foto: Maior Cristian Andrușco
Lasă un comentariu
fotografii frumoase,,, baietii astia sunt la zi cu echipamentul?
eu nu am mai primit tinuta de instructie de trei ani si bocanci de doi ani; in situatia mea sunt toti colegii din toata unitatea in care imi desfasor activitatea. ce se intampla? suntem la limita existentei, nu mai putem carpi tinuta… bocancii … nu mai spun… oare chiar nu mai sunt bani pentru inzestrarea noastre?
A aparut nr. 164 a revistei “TIMONA”, pulicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina.
In pagina a 4-a o fotografie cu membri Ligii Militarilor Profesionisti in vizita la Amiralul (ret) Petre Zamfir cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.
Revista o puteti citi pe noul site L.M.M.M.
http://www.lmmm.ro/
Lectura placuta!
.
Cap. Lupu Mugurel , F-222 – Vicepresedinte L.M.P.
brrr!!! sa nu-mi spuneti ca baietii aia dorm pe munte in corturi pe vremea asta????
ce este acela un “termopan”?
costum termic ce se imbraca sub tinuta militara in denumire cazona (populara) termopan.
CT 3 ,regulamentul cercetasului ,Doamne ce vremuri .
Dorel Miculescu Tabara de apa,de munte,de schi toate la cab militara muntele mic ,suppravietuire adaposturi de tot felul ,patrula pe schiuri,patrula cercetasului.studiu b1 69,binoclu ,periscop,azimut,depllasare azimut,viteza cursului unui rau,inaltimea unei cladiri in functie de pomi din jur ,etc,o armata de vis as mai vrea odata sa o fac 93 94 timisoara um 01115
2%
PENTRU LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
*
NU PIERDE NICIO CLIPA!
“TOTI PENTRU UNUL, 2% PENTRU TOTI”
CONTRIBUIE LA FONDUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI!
DESCARCA NOUL FORMULAR A.N.A.F. (230), DE PE SITE-UL L.M.P., COMPLETEAZA-L SI IMPREUNA CU CAMARAZII TAI DEPUNETI-L LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE TERITORIALE DE CARE APARTINETI, PANA LA 15 MAI 2014!
*
LEGEA 571/2003 DIN CODUL FISCAL PERMITE DIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT UNEI ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE, NON-PROFIT.
DACA MILITARII NU OPTEAZA PENTRU ACEASTA ALTERNATIVA, BANII SE DUC AUTOMAT LA STAT!
*
DATELE:
COD DE IDENTIFICARE FISCALA: 27535960
IBAN RO50RNCB0817118580560001
*
DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PLATIT STATULUI PE ANUL 2013 CATRE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CAMARAZI!
IMPREUNA VOM REUSI!!
FITI ALATURI DE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
ONOARE SI PATRIE!
.
*
CONSILILUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
Multumim pentru intelegere!
Incercam sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!
.
Danut ALBU – L.M.P.