marţi 15 iun 2021

SPONSORI OFICIALI

OSTASI LA DATORIE SAU EROI?

brig. 9

 

     Am avut, de curând, ambiția să discut cu niște tineri militari care au „gustat” din perioada afganistană sau NATO-istă a vieții lor militare. De după 1991. Și am făcut-o.

Noi nouți, aparținând epocii de „după”…tineri care au căutat să facă altceva decât ceilalți. Nu se exclud de aici nici măcar ideea de a dobândi un venit, nici aceea a uniformei, nici aceea a statutului de militar, îndeobște onorabil, aflat într-o ultimă perioadă într-o alunecare spre „mai puțin important”. Dar, mai importantă este angajarea lor într-un plan mai dur, mai aspru, mai restrictiv decât al celor de vârsta lor din cluburile specifice. Ei au renunțări, ei au familii, ei au datorii, ei au, mai presus de toate, o datorie legată de un jurământ.

  Am fost în unitatea lor. Am vorbit cu domnul general de brigadă dr. Vasile Hermeneanu, dar și cu fostul lor comandant din teatrul de război, domnul colonel Vasile Vreme. Iar, mai apoi, am vorbit cu ei, încercând să pricep ceea ce s-a întâmplat în misiunile lor (pentru că au fost mai multe, care cu Seebrig-1996, 2007, care în SUA, care cu „rechinii…”, care de training!).
Multe din ele, într-un Kabul de foarte departe. Acel Kabul care inițial a fost un șoc, transformat apoi în  experiență.

   A existat o perioadă de pregătire serioasă și eficientă, care avea să le facă traversarea practică, mai ușoară. În fapt, ei au fost mai mereu armați, încordați, în limitele unei tensiuni continue. Asta se întâmplă și acum, căci viața de militar este o tensiune continuă, o pregătire continuă, ceva similar cu viața pompierilor, pregătindu-se mereu pentru ceva ce sperăm cu toții că nu se va întâmpla.

   Au trecut zece 10 ani de când se află în interiorul instituției militare, iar ei mi-au vorbit de dăruire. Și de pasiune. Poate să pară declamativ sau forțat, pentru cei străini de lumea fascinantă a armelor. Dar se detașează din privirea lor certitudinea unei sincerități care nu urmărește nimic teatral. Ei sesizează pragmatic, clar, că practica din teatru a ajutat la scurtarea timpilor de execuție, că au trăit tensiuni diferite de perioada de pregătire, că perioada de pregătire (egală cu perioada misiunii!) a fost extrem de utilă pentru eficiența de mai târziu. Tinerii militari transmit, oricui intră în dialog cu ei, sentimentul de creștere a sensului ideii de camaraderie, văd altfel decât ceilalți, lumea interiorului militar.
„Știu acum să cer ce trebuie, știu să nu cer ce nu se poate, știu să fac tot ce pot pentru ca NOI toți să reușim! Noi toți știm asta. Suntem motivați de succesul grupului.”(sg. maj. George Voinia).

  
Ei povestesc și povestesc despre primul impact care s-a numit căldură, umiditate ridicată, ca prim șoc. Mai apoi, a urmat tensiunea locului nou, nesiguranța la orice pas. A urmat, pas cu pas, acomodarea, ca efect al pregătirii anterioare, apoi dezinvoltura misiunii următoare. Și totuși…la fiecare misiune există un sentiment de insecuritate, căci:
„La fel ca în șoferie, trebuie să fii atent mereu, ca la lecția de la școala de șoferi, să nu cobori nicicând ștacheta atenției” (sg. maj. George Voinia).
Informațiile primite pe timpul pregătirii din țară au fost eficiente în fluidizarea contactului cu trupele deja existente în zonă. Toate acestea au fost susținute și de o foarte bună cunoaștere a limbii engleze:
„Dacă relațiile sunt bune, și treaba se face foarte bine, angrenajul funcţionează”.(cap. Cătălin Sfinţescu).

   O chestiune sensibilă, sugerată de subsemnatul, a fost aceea metaforică  a unui sportiv faultat dur, care reintră după convalescenţă şi refacere în competiţie.
La prima misiune, de acum 7 ani, s-au confruntat cu tragedia pierderii unui camarad şi cu răniţi.
„Cum aţi reintrat în competiţie, cu frică sau teamă?”

„Teamă! Nu te aștepți la astfel de momente critice! Chiar dacă pierdeam un englez sau un american, suferinţa era aceeaşi! Dar cu Drăguşanu (coleg căzut în Afganistan, în urmă cu 7 ani!) a fost mai profundă! Ne-am confruntat însă cu dezamăgirea, pe ici pe colo, cu deprimarea, dar niciodată cu depresia!” (cap. Cătălin Sfințescu).


În cadrul dialogului nostru s-a vorbit și despre importanța comandantului, a naturii încrederii în acesta, elemente decisive în instaurarea echilibrului echipei. Încrederea în persoana liderului, mai ales în condiții de „viață și moarte”, este , categoric, un factor fundamental. Și comandantului îi e teamă, și el are întrebări și confuzii, dar de decizia lui depind ceilalți. Toți.
„Dacă el este tare și ceilalți îl urmează, capătă, puțin câte puțin, acea încredere necesară și suficientă echilibrului de grup. El devine extraordinar de important în momentele care urmează unei tragedii de genul celei evocate. El este motorul reechilibrării. Încrederea se recapătă.”(col. Vasile Vreme).

„Cu încrederea asta pleci deja din țară”, adaugă sg. maj. George Voinia.
„Acolo comandanții se validează.”

     „Nu avem, cel puțin pe moment, perspectiva unei alte participări la un conflict internațional. Ne ajută experiența celui trecut, să îmbunătățim cu ce am luat de la ei, ce avem la noi?”
„Implicarea a însemnat experiență, le-am dat uneori lecții, alteori am primit, nu știu în ce moment au fost ei sau am fost noi mai buni …comunicarea a fost chestia de îmbunătățire!”(sg. maj. George Voinia).

 „Noi facem față cu mai mult succes situațiilor limită, în sensul în care ei sunt specializați strict!” (cap. Cătălin Sfințescu).

   Interviu? Oarecum! „Cea mai tristă amintire?” „Drăguşanu!”
„Cea mai frumoasă?” „Venirea acasă!”

Oboseala aceea care vine dintr-un fel de lipsă lăuntrică a celor dragi, se  estompează, atunci când îţi pasă de cel de lâgă tine, chiar dacă nu-ţi e frate sau tată, lucrurile curg spre o direcţie a unui fel de respect şi devoţiune pentru ………………. Iar ei se cheamă Cap. Cătălin Sfințescu și Sg. maj. George Voinia.

.
Dan NICOLAU

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
BARBU DAN
Oaspete
BARBU DAN
2 noiembrie 2013 11:50

SALUTARI DIN PARTEA MEMBRILOR LMP DIN B 912 TANCURI MURFATLAR

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
14 octombrie 2013 16:04

Tuturor celor ce poarta numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuta, Vuta, Chivu sau Petcu, isi serbeaza onomastica in data de 14 octombrie,cand are loc marea sarbatoare religioasa Sfanta Parascheva.
La multi, sanatosi si binecuvantati ani!

SUTEU FLORIN
Oaspete
SUTEU FLORIN
22 septembrie 2013 17:13

O natiune care isi respecta si isi cinsteste armata.
Avem datoria sa ii cinstim pe militarii care lupta in teatrele de operatii din afara tarii cat si pe cei care lupta acasa in poligoanele de pregatire.
Acesti oameni ne fac sa speram ca UMANITATEA din noi incepe sa renasca sau in unii oameni nu a murit niciodata. 
Ei sunt adevaratii EROI!
Ei sunt OAMENI! Ei ma fac sa trag nadejde, ca viitorul nostru se poate schimba si ca schimbarea incepe sa se vada. 
Daca acesti curajosi nu ar fi intervenit? Daca si ei ar fi iesit afara ca ceilalti si atacatorul ar fi avut timp sa isi  repare detonatorul si ar fi declansat bomba? Nu trebuie sa facem un efort prea mare pentru a ne inchipui ce s-ar fi intamplat. 
Asa incat, sa ii cinstim si sa le laudam curajul de a fi EROI! 
Sa invatam din exemplul lor si sa nu uitam ca un Erou poate fi oricine doreste sa faca bine, negandindu-se la securitatea vietii sale. 
Eroii sunt cei care au intors de multe ori cursul istoriei, iar Dumnezeu le-a intors actul de curaj daruindu-le lor fericirea vesnica si urmasilor lor ajutorul nemasurat in viata pamanteana. 
Frica nu vine de la Dumnezeu, ci din partea raului. Cine are curaj, nu cunoaste frica. Cine nu cunoaste frica, poate deveni Erou.
Sa ne gandim ca suntem urmasii dacilor si ca ei nu se temeau de moarte. Sa ne gandim la toti inaintasii nostri, la acei mari luptatori pentru dreptate si pentru neatarnarea tarii, care si-au jertfit tot, inclusiv viata pentru tara.
Sa nu uitam ca avem in ADN-ul nostru samanta curajului lor si atunci cand va fi nevoie sa ne demonstram noua si lor, ca putem fi Eroi!
.

Salut pe aceasta cale pe toti membri de conducere si pe toti membri aderenti L.M.P.!
Salutari prietenului meu Dan! Vara aceasta am avut bucuria sa ne intalnim la mare in Constinesti la pensiunea nasilor lui.
Nu stiu de ce berea, este mai buna servita pe litoral, cu un fundal sonor amestecat din briza marii, zgomotul valurilor si tipatul pescarusilor.
.

ONOARE SI PATRIE!
.

Cu stima si respect din Focsani,

Cap. Suteu Florin, membru in Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti Constanta. 

honciuc valy.
Oaspete
honciuc valy.
22 septembrie 2013 10:18

Salutari rechinilor albi si domnului colonel Vasile Vreme din partea lui Vali Honciuc – Botosani.

ionut
Oaspete
ionut
21 septembrie 2013 21:13

Salut! cand veniti si la Buzau? impreuna cu colegii mei intram periodic pe site-ul ligii din Constanta; ne-a placut acest articol pentru ca au fost intervievati militari din corpul subofiterilor si a soldatilor si gradatilor profesionisti. Personal apreciez foarte mult articolele despre istorie militara si despre eroii neamului romanesc. Succes in continuare!

VRAJA ION
Oaspete
VRAJA ION
21 septembrie 2013 20:52

Din Satu Mare transmitem salutari camaraderesti rechinilor albi! Aceleasi aprecieri pozitive pentru prietenii nostri din Liga Militarilor Profesionisti Constanta!

  Cu stima,

        Vraja Ion – Satu Mare 

costy
Oaspete
costy
21 septembrie 2013 20:26

salutari rechinilor albi din partea Craiovei! respect pentru lmp!

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
21 septembrie 2013 18:53

RESPECT PENTRU BRIGADA 9 MECANIZATA „MARASESTI” !

   TRAIASCA LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI CONSTANTA!! 
     

                Radu Gabriel – F – 222  – LMP

danutshark
Oaspete
danutshark
21 septembrie 2013 18:43

Militarii din Brigada 9 isi fac datoria in aplicatie la Babadag. Prietenul nostru din brigada si din LMP, Cap. Catalin Sfintescu,  este un camarad deosebit, cu un caracter cum rar intalnesti gata sa te ajute in orice moment. De fapt acum 22 de ani, el m-a sfatuit sa ma angajez in armata si nu a gresit. 
Sergentul Major Voinia, „Voinicul” cum ii spunem noi este  subofiter tanar cu reale calitati, asa cum sunt toti subofiterii din Brigada 9.
Domnul Colonel Vreme, este comandantul pe care si-l doreste orice subordonat. Spun asta in cunostinta de cauza participand sub comanda domniei sale doua misiuni grele in Afganistan si in Irak.

        ONOARE SI PATRIE!
   

              Cap. Danut Mocanu – Vicepresedinte L.M.P. 

facebook-profile-picture
Administrator
21 septembrie 2013 19:41

Subscriu la tot ce a relatat camaradul meu Cap. Danut Mocanu.
Reporterii Ligii Militarilor Profesionisti au fost prezenti in Brigada 9 si in urma cu doi ani:

.

ARTICOL PE SITE-UL LMP POSTAT PE 23.12.2011:

   IN DIALOG CU GENERAL BG. DR. VASILE HERMENEANU, COMANDANTUL BRIGAZII 9 MECANIZATE „MARASESTI”
   

    http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/in-dialog-cu-gl-bg-vasile-hermeneanu-comandantul-brigazii-9-mecanizata-marasesti/

   

      

whiteshark
Oaspete
whiteshark
21 septembrie 2013 19:11

Respect pentru Colonelul Vasile Vreme. Un adevarat RECHIN ALB.
Brigada 9 este o unitate de elita a Fortelor Terestre. Felicitari interlocuitorilor si autorului articolului. Va asteptam si la Topraisar in fieful Rechinilor albi  

     Pentru LMP Constanta toata admiratia si stima noastra a gradatilor profesionisti.
 

vasi
Oaspete
vasi
21 septembrie 2013 20:31

Din Tg-Mures salutari rechinilor albi din Topraisar – Constanta; nu pot decat sa admir site-ul celor din Constanta. BRAVO!

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
21 septembrie 2013 17:46

AZI,  PRIM- VICEPRESEDINTELE LMP,  BALTA LOUIS EDMOND  ISI ANIVERSEAZA ZIUA DE NASTERE.
II DORIM SANATATE, FERICIRE, BUCURII ALATURI DE CEI DRAGI, MULTA PUTERE DE MUNCA!
GANDURILE NOASTRE BUNE, SE INDREAPTA CATRE PRIETENUL SI CAMARADUL NOSTRU, URANDU-I CA TOATE DORINTELE SA I SE IMPLINEASCA!

 
                                        LA MULTI ANI!

 
 
*
CONSILIUL DIRECTOR L.M.P.

danutshark
Oaspete
danutshark
21 septembrie 2013 18:18

La Multi Ani!

Danut M. – Vicepresedinte LMP

groza
Oaspete
groza
21 septembrie 2013 18:13

respect pentru lmp, respect pentru baietii ce conduc destinele ligii constantene; la multi ani!

grig
Oaspete
grig
17 septembrie 2013 18:09

Nu, domnule Nicolau, noi militarii nu suntem eroi. Ne facem doar datoria de militari fata de tara.  Ne leaga un juramant sacru. Deci in mod normal titlul trebuia sa fie: OSTASI LA DATORIE.  Atat.

mihai lmp
Oaspete
mihai lmp
17 septembrie 2013 17:48

Pe 23 februarie 2013 la a activitate a ligii desfasurata la  Muzeul Marinei Romane am cunoscut un membru lmp, ce isi desfasoara activitatea ca sgp la Bat. 341 infanterie Topraisar, unitate subordonata Brigazii 9 Constanta. 
Caporalul Ignat Catalin a primit din partea Ligii Militarilor Profesionisti, premiul anual al ligii, „IONEL GHEORGHITA DRAGUSANU”.
M-a impresionat seriozitatea si modestia lui iesita din comun avand in vedere faptul ca are multe misiuni executate in teatrele de operatii din Afganistan si Irak. Am certitudinea ca toti camarazii lui sunt la fel, seriosi, modesti si foarte buni profesionisti.
Fac parte din Fortele Navale si doresc sa transmit sanatate multa, si impliniri profesionele tuturor militarilor Brigazii 9 mecanizate Constanta.

   Mihai lmp
                 

Iulian
Oaspete
Iulian
1 august 2014 20:31

Il cunosc personal pe Catalin Ignat! Si el si fratele sau Niculae sunt niste profesionisti adevarati! Respect! 
Mr G

serban
Oaspete
serban
17 septembrie 2013 17:08

de ce nu postati un articol cu  istoricul  Brigazii 9?

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
18 septembrie 2013 23:58

S-a luat in calcul propunerea dumneavoastra. Directorul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I” – filiala Constanta, domnul profesor Scurtu ne-a promis un articol in acest sens.

Luminita Dobre
Oaspete
Luminita Dobre
17 septembrie 2013 16:50

RESPECT si ADMIRATIE pentru soldatii nostri !!!!! 
In permanenta am apreciat site-ul Ligii Militarilor Profesionisti pentru… profesionalismul articolelor postate. Am citit cu atentie articolele domnului Nicolau. Ma bucur ca, printre cei ce semneaza articole este si o reprezentanta a Craiovei, doamna Oana Nuta. 
Chiar daca sunt fica de marinar, fiind foarte atasata de cei ce-si apara tara pe intinderile albastre,  doresc sa-i felicit pe baietii intervievati si pe camarazii lor din Brigada 9 Constanta. Adevarul este ca au scris ISTORIE in AFGANISTAN si IRAK.
   DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ARMATA ROMANA! 

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
17 septembrie 2013 16:26

Facand parte din liga, am cunoscut militari din unitati ce apartin Brigazii 9 mecanizate „Marasesti” Constanta. De fiecare data cand ne-am intalnit la Cercul Militar Constanta, am schimbat impresii, pareri, opinii, s-a povestit despre misiunile executate in Afganistan, Irak, Libia sau Somalia.
Fiecare isi face datoria pe specificul armei acolo unde este incadrat.
Propun sa vizitati si Fregata F-222 „Regina Maria” si sa postati un articol despre munca marinarilor si viata la bordul navei.
 
    Cap. Radu Gabriel – membru in consiliul director LMP 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
18 septembrie 2013 23:48

Nu prea mai este timp, in curand plecati in mars spre Mediterana. Sigur, cand reveniti, vom posta un articol despre misiunea Fregatei F-222 si despre echipajul navei. 

            VA DORIM BUN CART INAINTE!

     Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti 

petru sorin
Oaspete
petru sorin
17 septembrie 2013 16:02

Felicitari celor intervievati, un ofiter superior, un subofiter si un gradat profesionist. Cred ca articolul ar fi trebuit sa contina un dialog si nu cateva fraze selectate de autor. Sunt sigur ca in cadrul interviului s-au spus multe lucruri mult mai interesante.

Cetaceul
Oaspete
Cetaceul
17 septembrie 2013 15:53

De la bordul fregatei F-221 „Regele Ferdinand”, transmitem un salut camaraderesc, militarilor Brigazii 9 mecanizate Constanta.
Din LMP fac parte militari din toate categoriile de forte. Datorita asociatiei noastre socio-profesionale, noi marinarii am reusit sa cunoastem oameni deosebiti, militari de exceptie ce apartin unitatilor Fortelor Terestre din Garnizoana Constanta.

    ONOARE SI PATRIE!

  Cap. Mircea Cavadia _ F-221 – adm. LMP 

Milica Surdu
Oaspete
Milica Surdu
17 septembrie 2013 15:36

Noi militarii ar trebui sa luam atitudine, impotriva unor civili rau voitori, care ne jignesc numindu-ne mercenari . Am fost  in teatrele de operatii si am reprezentat armata romana cu cinste. Toti am indurat acolo privatiuni si pericole pe care cu greu le poti asterne pe hartie.
Noi, am fost, suntem si vom fi ostasii acestei tari, oricand la datorie, fie in teatrele de operatii fie in ajutorarea populatiei civile la dezastrele naturale.
NOI, NU CEREM DACAT SA FIM RESPECTATI DE SOCIETATEA CIVILA.
 

EDY 74
Oaspete
EDY 74
17 septembrie 2013 15:14

a fost si este nevoie de prezenta armatei romane in afganistan

DUMITRU LAURENTIU
Oaspete
DUMITRU LAURENTIU
17 septembrie 2013 14:55

RESPECT!

daniel
Oaspete
daniel
17 septembrie 2013 13:53

noi suntem ostasi la datorie,,, eroi sunt camarazii nostri care au cazut in Afganistan,,,

cojocaru
Oaspete
cojocaru
17 septembrie 2013 17:58

sa se posteze articole cu eroii din zilele noastre, din Afganistan si Iraq; s-au postat pe acest site foarte multe articole cu eroi uitati de vreme din timpul celor doua razboaie mondiale,,,

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
18 septembrie 2013 23:52

De aceea s-au postat… pentru ca erau „eroi uitati de vreme…”. Mai mult de atat unii dintre acesti EROI ce au luptat pentru tara in cele doua conflagratii mondiale, nu sunt cunoscuti romanilor din … „vremea de azi”

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
17 septembrie 2013 13:28

Salutari camarazilor din Brigada 9 din partea marinarilor de pe F-222! In special lui Sfinti, un baiat deosebit.

   Cap. Mugurel Lupu  F-222 – Vicepresedinte LMP 

wpDiscuz