NS “Mircea” participă la marşul anual de instrucţie cu cadeţii
.
Nava şcoală “Mircea” efectueaza, în perioada 19 iulie – 3 august 2013, marşul anual de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale “Amiral Ioan Murgescu”. Pe timpul acestui marş, NS “Mircea” a facut escale în porturile Istanbul (Turcia) şi Salonic (Grecia).
.
Locotenent comandorul Mihai EGOROV, ofiţerul de informare şi relaţii publice al navei şcoală MIRCEA, pe timpul participării acesteia la Marşul anual de instrucţie , Turcia, a transmis următoarele corespondenţe:
.
19-20 iulie 2013 , Portul Tuzla, Turcia
CAP COMPAS TUZLA!
Prima etapă a marşului anual de instrucţie al Navei şcoală “Mircea” cu cadeţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ioan Murgescu” s-a încheiat cu succes.
Deoarece perioada marşului este relativ scurtă, activităţile de instruire practică au început încă după ce nava a dublat farul de ieşire din portul Constanţa şi a luat drum spre strîmtoarea Bosfor. Recunoaşterea reperelor de la coastă, utilizarea sextantului pentru determinarea punctului navei şi compararea lui apoi cu cel dat de aparatura de la bordul navei, şedinţele de instruire în domeniul comunicaţiilor navale s-au desfăşurat la bord sub atenta îndrumare a instructorilor. Seriozitatea a fost un element de bază al activităţilor de practică deoarece nu există parctic timp de repetări şi fiecare procedură, fiecare punct din programa de practică trebuie îndeplinit din prima. Iar de la unele din şedinţele de practică nu au lipsit nici clericii aflaţi la bord. Vremea frumoasă a permis desfăşurarea antrenamentelor de urcare în arboradă şi de desfăşurare pe vergi.
Tranzitul strâmtorii Bosfor a fost un element inedit pentru elevi şi studenţi dar şi pentru clerici, cu toţii admirând priveliştea oferită de oraşul aşezat pe cele două continente. După aproape 30 de ore de marş, NS Mircea, comandată de comandorul Gabriel Moise, a acostat sâmbătă, 20 iulie, în Tuzla.
.
20-22 iulie 2013 , Portul Tuzla, Turcia
ESCALĂ LA TUZLA
Programul escalei a fost destul de dens, îmbinând atât activităţile de reprezentare pe plan militar, cu cele de reprezentare pe plan bisericesc şi cu vizitele efectuate la unele din locurile cele mai frumoase din Istanbul. Nu pot să nu remarc organizarea deosebită a escalei şi facilităţile oferite de comanda Academiei Navale din Tuzla pe timpul escalei, care au permis cadeţilor să se deplaseze în siguranţă în Tuzla şi Istanbul.
.
20 iulie 2013 , Turcia
PRIMIRE LA PATRIARHIE
Sâmbătă 20 iulie, o delegaţie condusă de contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, comandantul marşului şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost primită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului Noua Romă şi Patriarh Ecumenic. Patriarhia Ecumenică a Bizanţului este un Stat-Biserică, asemeni celei a Vaticanului.
În cadrul discuţiilor au fost punctate relaţia specială dintre marină şi biserică, istoria marşurilor marinarilor militari pe Muntele Athos, precum şi oportunitatea ivită în acest an, ca o copie a icoanei Promdromiţa să parcurgă pe apă drumul pe care sfânta icoană, pictată la Iaşi l-a făcut cu 150 de ani în urmă.
A fost poate cea mai importantă vizită ecumenică făcută de o delegaţie a Forţelor Navale în Biserica Ortodoxă.
.
22 – 23 iulie, Marea Marmara, Marea Egee
LA FRONT PE VERGI!
Pregătirea marinărească desfăşurată în acest an de cadeţii ambarcaţi la bordul Navei Şcoală Mircea a avut cel puţin două caracteristici importante date de prezenţa a doi ani de studii, II şi III de la ANMB la bordul navei, cu specializările aferente – navigaţie, echipamente de navigaţie şi hidrografie şi electromecanică navală.
Obiectivele generale ale practicii cadeţilor au vizat dezvoltarea deprinderilor practice aplicative pentru îndeplinirea atribuţiunilor de comandaţi, specialişti militari, însuşirea modului de elaborare a documentelor de planificare, conducere, evaluare a instruirii la bordul navelor militare, însuşirea de cunoştinţe specifice, integrarea cadeţilor la bord, formarea deprinderilor necesare executării serviciilor la bordul navei. Un rol deosebit a fost pus pe cunoaşterea navei, a compartimentajului acesteia, a instalaţiilor de la bord, a velaturii, arboradei şi greementului Navei Şcoală Mircea. Studenţii au determinat punctul navei, au determinat parametrii vântului, aerului, umidităţii specifice, observaţii la aştri. Cadeţii au exersat şi rolurile de manevră a velelor. Punctul forte îl va reprezenta navigaţia cu vele de care sperăm să avem parte cât mai mult pe drumul de întoarcere. Toate activităţile desfăşurate de studenţi şi elevi la bord au avut loc în conformitate cu fişele disciplinelor studiate, şedinţele de pregătire având loc atât pe timpul zilei şi nopţii. Marşul a fost foarte condensat cu multe activităţi, existând timp în porturile de escală pentru vizite.
Odată cu plecarea din Tuzla, nava a luat drum spre Muntele Athos, prilej pentru elevi să înveţe sau său să perfecţioneze ţinerea navigaţiei la timonă şi pentru studenţi să înveţe determinarea punctului navei prin observaţii la aştri şi prin recunoaşterea coastei. Rolurile la vergi, împărţirea cadeţilor pe vergi şi urcarea în arboradă au fost alte misiuni ale practicii exersate de elevi şi studenţi pe timpul marşului.
De asemenea, cadeţii de la bord au participat la slujbele religioase oficiate zilnic de IPS Teofan, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi soborul de preoţi şi diaconi care-l însoţesc, precum şi de preotul Statului Miajor al Forţelor Navale, Dumitru Bostan. Nu au lipsit nici întâlnirile cadeţilor cu IPS Teofan, prilej cu care au putut afla mai multe lucruri din istoria Sfântului Munte Athos.
.
24-26 iulie 2013
MARINARII MILITARI AU REVENIT PE MUNTELE ATHOS!
Cu 90 de ani în urmă, între 7-8 mai 1923, o delegaţie a elevilor Secţiilor Pregătitoare şi Aplicaţie ale Şcolii Navale, precum şi ai Şcolii de Marină, ambarcaţi pe vaporul S.M.R. Principesa Maria, improvizat ca navă-şcoală, au făcut o escală la Muntele Athos. Escalele navelor militare la Muntele Athos au continuat şi în 1924, 1925, ultima având loc în perioada 2-19 septembrie 1933, atunci când nava-şcoală Constanţa a executat un voiaj de studii în Arhipelagul grecesc, având la bord elevii Şcolii Navale şi ofiţerii-elevi ai Şcolii de Aplicaţii.
Escala din acest an a Navei Şcoală Mircea a reprezentat un arc de timp, peste trei momente importante: 90 de ani de la prima escalei a marinarilor militari pe Sfântul Munte, 80 de ani de la ultima escală a marinarilor militari pe Sfântul Munte şi 150 de ani de când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Prodormiţa” a ajuns pe apă de la Iaşi la Schitul românesc Prodromul din Muntele Athos. Delegaţia marinarilor militari care a cuprins aproximativ 90 de persoane s-a debarcat pe Sfântul Munte Athos în Arsanaua Prodromul, miercuri 24 iulie, aducând spre sfinţire copia icoanei Prodromiţa, pictată la Bucureşti pentru biserica care se construieşte în curtea Statului Major al Forţelor Navale. De la Arsanaua Prodromul până la schitul cu acelaşi nume, pe o potecă pe care în anumite porţiuni trei persoane puteau merge cu greu în linie, cei 80 de marinari îmbrăcaţi în ţinuta albă au dus pe rând icoana, într-o procesiune impresionantă la care au participat marinari, preoţi, diaconi, cântăreţi de la schiturile româneşti de pe Athos. Au fost mai mult de 4 km de urcat pe munte, sunb un soare năucitor, şi nu puţine au fost momentele în care unii credeau că nu mai pot înainta. Şi pentru ca imaginea să aibă ceva din istoria acestor locuri, părinţii de la Schitul Prodromul au trimis şi câţiva mulani (măgăruşi) care să care bagajele pelerinilor. Odată ajunsă la mănăstire, icoana a fost întâmpinată de stareţ împreună cu preoţi din obştea manahală, care au aşezat apoi icoana marinarilor în biserica mare a schitului, lângă icoana originală a Prodromiţei.
În cuvintele rostite de stareţul mănăstirii, de IPS Teofan şi de contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, comandantul marşului NS Mircea au fost subliniată legătura puternică a românilor cu Sfântul Munte, minunile săvârşite de icoana maicii Domnului Prodromiţa, dar şi ineditul prezenţei şi importanţa reîntoarecerii marinarilor pe Sfântul Munte Athos acolo unde cu toţii speră să revină cât de des se poate.
12 ore a ţinut slujba de priveghere pentru hramul Schitului Prodromul, timp în care s-a săvîrşit şi sfinţirea ageazmei şi apoi a icoanei aduse de marinari pe Sfântul Munte, 12 ore în care mulţi dintre cadeţi şi membrii echipajului au asistat cu smerenie la slujbă. În permanenţă, în semn de respect, cadeţii au aisgurat gardă de onoare la copia icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, adusă din ţară.
Cadeţii prezenţi pe Athos au putut vizita Mănăstirile Marea Lavră, Iviru, Vatoped dar şi Schitul Sf. Andrei, Peştera Sfântului Atanasie. O delegaţie condusă de contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, comandantul marşului şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost primită joi 25 iulie, la Careia, capitala administrativă a Sfântului Munte de conducerea Sfântului Munte, într-o întâlnire inedită şi emoţionantă.
De fapt emoţia şi trăirile spirituale au fost coordonate prezenţei marinarilor pe Sfântul Munte, acolo unde mulţi au văzut că viaţa monahală este o armată mai riguroasă decât cea în care ne desfăşurăm activitatea, acolo unde mulţi au uitat de oboseală, de masă sau de alte lucruri pentru care altă dată facem mare caz.
Bucuroşi de prezenţa marinarilor de pe NS Mircea la mănăstirea Vatoped, părinţii din mănăstire conduşi de stareţ şi de IPS Teofan au săvârşit slujba din dimineaţa plecării navei, la bord, aducând spre închinare şi celor care nu au putut coborâ la mal, “Brâul Maicii Domnului”. Nava Şcoală Mircea nu a părăsit zona Muntelui Athos, până ce nu a salutat marinăreşte, toate mănăstirile aflate de-a lungul ţărmului, comunităţile de monahi aflaţi în aşezările monahale răspunzându-le la salut şi transmiţând celor aflaţi la bord că îi aşteaptă din nou pe Sfântul Munte Athos.
.
26-27 iulie 2013,
MARŞ SPRE SALONIC
Plecaţi cu regrete din Sfântul Munte Athos, acolo unde fiecare a lăsat o parte din suflet, cadeţii de la bordul NS Mircea au revenit la activităţile de pregătire la bordul navei. Accentul s-a pus pe carturi, pe pregătirea escalei din portul Salonic şi pe manevra velelor. Timpul frumos a permis studenţilor şi elevilor desfăşurarea pe vergi şi executarea braţărilor. Cu toţii au fost conectaţi la activităţi, chiar dacă oboseala resimţită de cadeţi după marşurile de pe Athos şi-a spus cuvântul iar perioadele libere dintre şedinţele de pregătire au fost fructificate la maximum. În aşteptarea momentelor când vor putea întinde velele, cadeţii de la bordul NS Mircea s-au pregătit teoretic pentru a putea executa toate manevrele corect şi în siguranţă. După aproape 24 de ore de marş, NS Mircea a acostat în portul Salonic din Grecia, acolo de unde va pleca marţi 30 iulie. Pe timpul escalei, cadeţii de la bord au continuat programul de pregătire din planul practicii marinăreşti, dar au avut şi posibilitatea de a vizita oraşul.
Marşul NS Mircea din acest an are două componente foarte importante:
prima, cea mai importantă pentru activitatea Forţelor Navale vizează pregătirea practică a studenţilor şi elevilor instituţiilor de învăţământ de marină. A doua componentă o reprezintă reîntoarcerea la tradiţii a marinarilor militari prin includerea Sfântul Munte Athos – liant al ortodoxiei de pretutindeni şi centru prin excelenţă al monahismului ortodox – printre escalele spirituale ale celor mai tineri marinari militari români.
.
sursa: http://www.navy.ro/
Lasă un comentariu
Liga Militarilor Profesionisti din Romania, transmite camarazilor nostri de etnie turco-musulmana, cu ocazia sarbatorilor, traditionalul,
Ramazan bayram mubarek olsun!
.
Consiliul Director L.M.P.
Hola! buenas dias señor Dan, mucheas gracias por su hesto.
Am executat practica o luna pe bricul Mircea , era secund cpt.Pamparou un om deosebit, profesional vorbind .
Iubesc mult velierele , dar le privesc prin ochii lui Jean Bart , din romanele citite in copilarie .Astazi ma regasesc pe nave puternice si rapide , privesc cu nostalgie spre veliere .Din cate stiu barc velierul Mircea mai are doua surori construite toate la Hamburg
.Eu ii Doresc inca ani multi si mari intinse , cu vant bun in vele iar tie La Multi Ani !ca se apropie ziua marinarilor y un abraszo cordiales ..
Marinarii militari vă invită mâine 10 august 2013 la Ziua Porţilor Deschise, în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea.
Din activităţile pregătite publicului nu vor lipsi atelierele interactive, expoziţiile de tehnică de marină şi concertele de muzică de fanfară.
Danut MOCANU – Vicepresedinte LMP
am participat anul trecut la ZIUA PORTILOR DESCHISE si la ZIUA MARINEI pe faleza Cazinoului, impreuna cu familia si prietenii, fiind in vacanta la mare. a fost ceva deosebit, unde numai in CONSTANTA poti vedea. felicitari marinarilor si la multi ani de aici din ARGES
ZIUA MARINEI ROMÂNE 2013
.
PROGRAM:
.
Ziua Marinei Române va fi sărbătorită şi anul acesta în Forţele Navale printr-o serie de ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane de flori la monumente, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole artistice, care vor avea loc în municipiile Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, precum şi în Capitală, după următorul program:
.
VINERI 9 AUGUST
Constanţa
• 18.00 – 21.00 City Park Mall Constanţa – Concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti.
.
SAMBATA 10 AUGUST
Constanţa
• 09.00 – 17.00, în Portul Militar
– Expoziţie de tehnică şi nave ( fregate, submarin, corvetă, navă purtătoare de rachete, vedetă blindată, monitor fluvial, elicopter naval şi Nava Şcoală Mircea);
– Expoziţie de pictură cu tematică de marină;
– Expoziţie de navomodele;
– Expoziţie organizată de Muzeul Naţional Cotroceni la bordul fregatei “Regele FERDINAND”.
• 18.00 – 21.00 City Park Mall Constanţa
– Concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti.
• 09.00 – 17.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Constanţa.
.
Mangalia
• 10.00– 16.00, în Portul Militar
– Expoziţie de tehnică şi nave (Corvete, Nave Purtătoare de Rachete, Vedete Torpiloare);
– Ateliere interactive;
– Expoziţie lucrări de matelotaj.
• 09.00 – 16.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, filiala Mangalia.
.
Brăila
• 09.00– 13.00, în Portul Militar
– Expoziţie de tehnică şi nave (Monitor fluvial, Vedete blindate, Vedete fluviale);
– Ateliere interactive, lucrări de matelotaj;
– Proiecţii de filme de prezentare a activităţilor de instrucţie.
.
Tulcea
• 10.00-13.00, în Portul Militar
– Expoziţie de tehnică şi nave (Monitor fluvial, Vedete blindate, Vedete fluviale).
.
DUMINICA 11 AUGUST
Bucureşti
• 15.00 – 20.00 – Parcul Herăstrău, la Debarcader
– Spectacol al Muzicii Militare a Forţelor Navale, jocuri marinăreşti, ateliere interactive organizate de către Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale.
.
LUNI 12 AUGUST
Constanţa
• 10.00-14.00 Antrenament pentru exerciţiul demonstrativ “Forţele Navale Române 2013″, Constanţa.
.
MARTI 13 AUGUST
Constanţa
• 14.00 –Simpozion dedicat Zilei Marinei Române
– Evocarea eroilor marinari- Muzeul Marinei Române;
• 20.00-24.00 Spectacol prezentat de către formaţiile artistice ale Cercului Militar Constanţa
– Faleza din dreptul Comandamentului Flotei.
.
MIERCURI 14 AUGUST
Constanţa
• 08.30 – 09.30
– Ceremonie de depunere coroane de flori la monumentul Crucea Marinarului, de pe faleza Cazinoului şi defilarea gărzii de onoare;
• 09.30-11.00 -Acordarea de distincţii şi medalii cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române;
• 19.00-21.00 –Spectacol prezentat de către Muzica Militară a Forţelor Navale- Faleza din dreptul Comandamentului Flotei.
.
Mangalia
• 10.00–11.00– Ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Marinarului Erou;
• 20.00-21.00 –Spectacol prezentat de către Muzica Reprezentativă a Armatei, în portul turistic.
.
Brăila
• 10.00– 12.00- Simpozion Ziua Marinei Române; Expoziţie filatelică realizată în cooperare cu Liga Navală Română la Sediul Serviciului Fluvial.
.
Tulcea
• 10.00–11.00– Ceremonie de depunere de coroane de flori la Cimitrul Eroilor.
.
JOI 15 AUGUST
Constanţa
• 10.00-12.00
– Ceremonial militar şi religios. Desfăşurarea exerciţiului demonstrativ “Forţele Navale Române 2013″, Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei;
• 13.00- 15.00 – Jocuri marinăreşti în Portul Tomis;
• 21.00 –Aprinderea pavoazului electric al navelor ;
• 22.00 – Retragerea cu torţe a marinarilor, pe traseul Comandamentul Flotei, Piaţa Ovidiu, Prefectura Constanţa;
•09.00 – 17.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Constanţa.
.
Mangalia
• 10.00-11.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţii ale scafandrilor Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, exerciţii miliare, miniregata, jocuri marinăreşti
– în portul turistic;
• 11.30-13.00
–Spectacol organizat de Primăria Mangalia şi Cercul Militar Mangalia, jocuri marinăreşti;
• 11.30-14.00
– Expoziţie de nave şi tehnică militară, ateliere interactive de lucrări de matelotaj în portul turistic Mangalia;
• 20.00-21.00
– Concert prezentat de Muzica Militară;
• 21.00- Retragerea cu torţe a marinarilor; aprinderea pavoazului electric al navelor.
• 09.00 – 16.00 Vizitarea gratuită a Muzeului Marinei Române, Mangalia.
.
Brăila
• 10.00-13.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţiul tactic Respingerea atacului de la mal şi protecţia navelor civile; parada navelor militare fluviale, concursuri între ambarcaţiuni, jocuri marinăreşti;
• 15.30 – 21.30
–Program artistic organizat de primăria Brăila;
• 21.00 – Aprinderea pavoazului electric al navelor;
• 21.30 – Foc de artificii.
.
Tulcea
• 10.00-13.30
– Ceremonial militar şi religios, paradă navală, exerciţiu tactic naval pe fluviu cu trageri demonstrative, jocuri marinăreşti;
• 21.00 – Aprinderea pavoazului electric al navelor.
.
Galaţi
• 18.00-19.30
– Ceremonial militar şi religios, exerciţiul tactic Respingerea atacului de la mal şi protecţia navelor civile; parada navelor militare fluviale, concursuri între ambarcaţiuni, jocuri marinăreşti.
.
Bucureşti, Parcul Herăstrău, la Debarcader
• 10.00-12.00 – Ceremonial militar şi religios, depunerea unei ancore de flori pe apă, jocuri marinăreşti.
6 – 9 AUGUST 1945 – 68 DE ANI DE LA DEVASTATORUL BOMBARDAMENT NUCLEAR ASUPRA JAPONIEI…
SA NU SE MAI INTAMPLE NICIODATA ASA CEVA…
Pe 6 august 1945, la ora 8:15, piloţii de la bordul avionului de bombardament Enola Gay au lansat prima bombă atomică (Little Boy) folosită într-un conflict militar deasupra oraşului japonez Hiroshima.
Din avion s-a văzut doar că oraşul de numai 350.000 de locuitori a fost acoperit de un nor gros de praf. Pilotul Paul Tibbets (la acea dată în vârstă de 30 de ani) a simţit că şi-a îndeplinit datoria patriotică, dar Robert Lewis, copilotul bombardierului american, a exclamat: „Dumnezeule, ce am făcut?”
Niciunul dintre ei nu bănuia ce masacru a provocat explozia la sol.
Bomba a ucis prin carbonizare instantaneu aproximativ 70.000 de persoane şi încă 200.000 de persoane în orele şi zilele următoare, ca urmare a rănilor şi radiaţiilor puternice. Fiecare clădire pe o rază de 2,5 kilometri a fost distrusă complet, suflul exploziei a spart geamuri pe o rază de 16 kilometri, iar explozia s-a simţit până la 60 de kilometri în depărtare.
Japonezii nici nu ştiau ce s-a întâmplat, dar atacul şi natura bombei au fost confirmate de preşedintele american Truman, la 16 ore după explozie. Preşedintele a ameninţat că atacul se va repeta, în cazul în care Japonia nu va accepta termenii şi condiţiile păcii care ar fi pus capăt războiului.
.
Raidul asupra orasului Nagasaki s-a desfasurat pe 9 august 1945, iar bomba cu plutoniu, denumita de aviatorii americani „Fat Man” (Grasunul) avea o lungime de 3,25 metri si o greutate de aproape 5 tone, declansand o explozie echivalenta a 21 kilotone de TNT. Purtata de avionul B-29 Bock’s Car, pilotat de maiorul Charles Sweeney, bomba a explodat la 550 metri deasupra orasului nipon, ucigand pe loc 40.000 de oameni si ranind 25.000, alte cateva mii decedand ulterior.
Numarul mai mic de victime decat cel facut de bomba de la Hiroshima se explica prin relieful deluros in mijlocul caruia se afla Nagasaki, ceea ce a redus efectele teribilei explozii. Totusi, fumul declansat de incendiile din oras s-a ridicat pana la o inaltime de 15 kilometri, fiind observat de aviatorii americani care zburau la mare distanta de insula Kyushu.
Cu o zi inainte, Uniunea Sovietica declarase razboi Japoniei si a doua zi, pe 10 august, avioanele americane au aruncat asupra Japoniei milioane de fluturasi, prin care anuntau ca, daca imparatul nu accepta capitularea, si alte orase si chiar capitala Tokyo vor fi rase de pe suprafata pamantului.
Era o amenintare fara acoperire, intrucat in acel moment armata americana nu mai beneficia de nici o alta bomba atomica functionala, dar ea a fost luata in considerare si suveranul Imperiului Soarelui Rasare a acceptat capitularea neconditionata a tarii sale, punand capat celui de-al doilea razboi mondial, la aproape sase ani de la declansarea lui.
Remember… multumim pentru consemnare. Intr-adevar asa ceva nu trebuie sa se mai intample. Totul depinde de noi, oamenii, sa nu ne distrugem planeta pe care traim.
Consider ca aceste randuri trebuiau puse ca articol pe site-ul ligii.
Radu Gabriel – membru in consiliul director LMP
Puteti vedea pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti, fotografii cu sosirea in Portul Constanta a navei scoala “MIRCEA” din marsul de instructie:
https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl
Bun venit tinerilor marinari, viitoare cadre de nadejde pentru Fortelor Navale Romane. Ne pregatim de Ziua Marinei.
foarte scurt marsul, numai doua saptamani? in trecut s-au facut marsuri de instructie de trei sau patru luni; de doua ori s-a traverstat atlanticul;
ce pot invata tinerii marinari in doar doua saptamani?
in doi ani de scoala militara au doar trei saptamani de practica la bordul unei nave de lupta (de ce asa putin?) si marsul de instructie cu NS MIRCEA;
nu considerati ca este foarte putin? criza sa fie oare de vina?
nu vreau sa comentez prea mult, ar insemna sa deranjez…
o sera buna va doresc!
Voi trimite spre postare acelasi comentariu pe care l-am mai trimis pe acest site in legatura cu NS MIRCEA
– Nu exista maistru militar de marina sau ofiter de marina din Fortele Navale, sa nu faca practica la bordul Navei Scoala Mircea, in marsuri de instructie pe marile si oceanele lumii.
Pe “Mircea” se invata adevarata marinarie, cea cu vele. Toate activitatile sunt originale si speciale, inclusiv urcatul in arborada.Nimeni din marina militara nu uita niciodata experienta de pe “Mircea”.
VANT BUN DIN PUPA! si BUN CART INAINTE tinerilor marinari militari!
Stoian lmp
NS MIRCEA este nava cea mai moderna dintre “surorile” ei:
“Eagle”- SUA,
“Gorch Foch – Germania,
“Tovarisch”- Rusia,
“Sagres I” – Portugalia.
La multe mile marine tinerilor cadeti!
VANT BUN DIN PUPA VIITORIILOR MARINARI !!
ONOARE SI PATRIE!
Stoian LMP
“Numai navele cu panze pot forma adevarati marinari”
Amiral Eustatiu Sebastian [1856-1943]*
.
“Pe bricul MIRCEA s-au calit navigatorii nostrii si-au invatat aspra scoala a marii, ducand cu mandrie in tarile straine falnicul tricolor romanesc”
Amiral Petre Barbuneanu [1881-1976]
.
Uram tinerilor ratoi o cariera frumoasa in cadrul Fortelor Navale Romane!
ONOARE SI PATRIE!!
Cap. Radu Gabriel – membru in consiliul director LMP
fotografii superbe, ce n-as da si eu sa navig cu MIRCEA… imi este dor de mare. salutari din Alba
Superbe…Vant din…pupa?!
..da,,,cred ca ma pot numi un om fericit,,,am vizitat si am calatorit cu BRICUL MIRCEA,parcurgand toata coasta litoralului romanesc in primavara anului 1974,,,a fost o experienta unica,a fost ceva deosebit…
FELICITARI CADETILOR!
APA SUB CHILA si BUN CART INAINTE!!!
Mai multe fotografii puteti vedea pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti:
https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl
.
Fotografiile din articol le puteti vizualiza marit cu click stanga.
.
Mugurel Lupu – Vicepresedinte– L.M.P.