sâmbătă 01 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

BATALIA DE LA BUDAPESTA (29 octombrie 1944 – 13 februarie 1945)

Colectie-fotografii-al-Doilea-Razboi-Mondial01

După ocuparea părţii de est a Ungariei, Comandamentul suprem sovietic a conceput operaţia „Budapesta”. Misiunea de a executa lovitura principală a fost încredinţată Frontului 2 ucrainean, în cadrul căruia a acţionat şi Corpul 7 armată (întărit cu Regimentul 114 artilerie antitanc sovietic), comandat de generalul Nicolae Şova.
După ce a trecut Divizia 9 cavalerie la vest de Tisa, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1944, acesta a atacat spre Budapesta, în dimineaţa zilei de 30 noiembrie, de pe aliniamentul Ujkekske, Alpar, pe un front de 13 km, în subordinea Armatei 7 de gardă sovietice.
Succesiv, diviziile române au rupt apărarea inamicului pe căile de acces spre Budapesta, ajungând la 30 noiembrie, după ce înaintase circa 100 km în dispozitivul inamic, în faţa centurii de apărare exterioară a Capitalei ungare, în zona împădurită dintre Valko şi Isaszeg, pe care au străpuns-o până la 13 decembrie, luând contact cu cea de-a doua fâşie de apărare.
.

Asaltul pentru străpungerea celei de-a doua fâşii de apărare a Budapestei a început la 27 decembrie, cu efortul la flancul drept, în sectorul de luptă al Diviziei 2 infanterie, pe direcţia Kistarcsa-Cinkota-Matyasfold. Prin lupte grele au fost cucerite localităţile Kerepes, Nagytarcsa, Kistarcsa, Râkosliget şi Râkoscsaba, astfel încât, în seara zilei de 31 decembrie 1944, Corpul 7 armată se afla la „porţile” Budapestei, în faţa celei de-a treia centuri de apărare a capitalei ungare. În perioada următoare, Corpul 7 armată român a continuat luptele spre centrul Budapestei, încadrat la flancul drept de Corpul 30 armată şi la cel stâng de Corpul 18 armată, ambele sovietice, ofensiva fiind reluată la 1 ianuarie 1945. Înfrângând succesiv rezistenţele opuse de diviziile 13 blindată şi 10 infanterie inamice, cele trei divizii române au cucerit suburbiile Matyasfold, Râkoshegy (Divizia 19 infanterie) şi Kobania (Divizia 9 cavalerie), după care au pătruns în oraşul propriu-zis, înaintând în lungul Bulevardului Rakoczy.
.
Până la 10 ianuarie au fost cucerite Poşta Centrală (Divizia 2 infanterie), fabricile de la nord de Hipodrom (Divizia 19 infanterie), Hipodromul (Divizia 9 cavalerie) şi alte obiective din partea de est a Capitalei ungare. Pentru a exploata mai bine avantajele oferite de teren, s-a constituit o „Grupare de manevră”, comandată de generalul Ilie Antonescu, care la 12 ianuarie 1945 a executat o acţiune de învăluire pe la sud-vest, ajungând la marginea de est a cimitirului Kerepes. Prin lupte grele, trupele române au cucerit apoi cazărmile Franz Joseph, cimitirul Kerepes, Hipodromul Mic, Gara de Est etc., ajungând la 15 ianuarie 1945 la mai puţin de 2 km de Dunăre. În momentul în care mai era puţin până la cucerirea totală a părţii de est a Budapestei (Pesta), comandamentul sovietic a ordonat scoaterea Corpului 7 armată din dispozitivul de luptă şi deplasarea sa pe frontul din Cehoslovacia.
.
În pofida protestelor comandamentelor române, la 15 ianuarie, după 78 de zile de lupte crâncene desfăşurate de la Tisa până la nici 2 km de Dunăre, perioadă în care Corpul 7 armată român a înregistrat pierderi cifrate la 10.708 militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), adică 29% din efective, acesta a fost îndepărtat în mod nemeritat şi „necamaradereşte”, când „momentul victoriei, al recompensei şi al onoarei” se apropia, de la „onoarea” de a participa la lichidarea completă a rezistenţelor inamice din Budapesta, aşa cum preciza, la 16 ianuarie, generalul Nicolae Şova. Hotărârea comandamentului sovietic nu a constituit o premieră, marile unităţi române fiind scoase din luptă şi în alte momente în care erau pe punctul de a cuceri oraşe sau localităţi mai importante. În continuare, luptele împotriva grupării germano-ungare din Budapesta au fost continuate de mari unităţi ale fronturilor 2 şi 3 ucrainene până la 13 februarie 1945.
.
sursa: http://www.crispedia.ro

.

Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Aspecte foto – Ceremonie militară – 24 octombrie 2013 – Budapesta

_
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

_

Va prezentam filmul artistic romanesc realizat in anul 1979, – AM FOST 16
.

Actiunea filmului AM FOST 16, se petrece in Budapesta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Românii au întors armele împotriva aliaţilor de atunci, împotriva sistemului nazist ce vroia să stăpânească lumea.
Armata română ajutată de noi aliaţi, alungă trupele germane de pe teritoriul ţării şi înaintează, eliberând şi alte naţiuni cotropitoare.
Războiul continuă…Luptele au loc şi la Budapesta. Acolo, o casă importantă, loc strategic este în posesia nemţilor.
O trupă condusă de un maior român, având în componenţă 16 oameni atacă şi cuceresc casa. Acolo se află un soldat german, un bătrân şi o femeie.
Nemţii atacă din nou…După trecerea anilor, acelaşi maior şi un alt coleg de luptă, iau avionul spre Budapesta, pentru a reveni la acea casă, unde vor fi şi alte persoane participante la evenimentele de atunci, şi-şi amintesc de camarazi…lupte….
Filmul prezintă alternativ prezentul, călători …şi trecutul…luptele.

.

Va dorim vizionare placuta!

.

яндекс

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
20 noiembrie 2013 11:24

COMUNICAT L.M.P.:
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.

.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” 
.
 
          Multumim pentru intelegere! 

manole cristian
Oaspete
manole cristian
31 octombrie 2013 16:46

Cinste militarilor din Divizia 4 infanterie GEMINA,  pentru prezenta la ceremonia militara din Budapesta, in memoria ostasilor romani cazuti la datorie pentru eliberarea capitalei maghiare de catre armatele hortiste si hitleriste. Am dat marit pe poza, dar tot nu vad bine,  militarii maghiari au defilat fara armament? 

dumitrescu
Oaspete
dumitrescu
31 octombrie 2013 16:32

„am fost 16”,,, am si uitat de filmul asta,,, l-am vazut la inceputul anilor 80,,,  l-am revazut azi cu placere, mari actori am mai avut,,, 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
30 octombrie 2013 17:48

AZI 30 OCTOMBRIE 2013 SE IMPLINESC 3 ANI DE CAND SITE-UL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI A DEVENIT OPERATIONAL.
.
In tot acest timp s-au postat 234 de articole, 4.955 de comentarii si 233.841 de persoane au vizualizat site-ul L.M.P.! 
  
   Multumiri celor care s-au implicat activ, atat membrilor L.M.P. cat si colaboratorilor ligii,  pentru realizarea unui site modern profesionist de un inalt nivel jurnalistic.

      LA MULTI ANI L.M.P.! 

Fulger Catalin
Oaspete
Fulger Catalin
31 octombrie 2013 9:23

LA MULTI ANI

Anca C-tin
Oaspete
Anca C-tin
30 octombrie 2013 22:42

Salutari din Mediterana din partea echipajului fregatei F-222 „Regina Maria”!!

   LA MULTI ANI si din partea noastra!

 
               ONOARE SI PATRIE!

     Cap. Anca Constantin 

Ana Olarescu
Oaspete
Ana Olarescu
30 octombrie 2013 22:34

 la mulți ani

Baciu Emanuel
Oaspete
Baciu Emanuel
30 octombrie 2013 22:32

 la multi ani !

Ionut Spataru
Oaspete
Ionut Spataru
30 octombrie 2013 22:31

 La cât mai multi ani !

Costin Scurtu
Oaspete
Costin Scurtu
30 octombrie 2013 21:42

La mulţi ani şi felicitări pentru realizările obţinute până acum!

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
30 octombrie 2013 17:27

30 octombrie – Ziua Relaţiilor Publice Militare

Tuturor celor care desfăşoară activităţi de informare şi relaţii publice în Armata României un sincer „LA MULŢI ANI”, sănătate, putere de muncă şi nenumărate realizări profesionale!
.

   CONSILIUL DIRECTOR L.M.P. 

wpDiscuz