După ocuparea părţii de est a Ungariei, Comandamentul suprem sovietic a conceput operaţia „Budapesta”. Misiunea de a executa lovitura principală a fost încredinţată Frontului 2 ucrainean, în cadrul căruia a acţionat şi Corpul 7 armată (întărit cu Regimentul 114 artilerie antitanc sovietic), comandat de generalul Nicolae Şova.
După ce a trecut Divizia 9 cavalerie la vest de Tisa, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1944, acesta a atacat spre Budapesta, în dimineaţa zilei de 30 noiembrie, de pe aliniamentul Ujkekske, Alpar, pe un front de 13 km, în subordinea Armatei 7 de gardă sovietice.
Succesiv, diviziile române au rupt apărarea inamicului pe căile de acces spre Budapesta, ajungând la 30 noiembrie, după ce înaintase circa 100 km în dispozitivul inamic, în faţa centurii de apărare exterioară a Capitalei ungare, în zona împădurită dintre Valko şi Isaszeg, pe care au străpuns-o până la 13 decembrie, luând contact cu cea de-a doua fâşie de apărare.
.
Asaltul pentru străpungerea celei de-a doua fâşii de apărare a Budapestei a început la 27 decembrie, cu efortul la flancul drept, în sectorul de luptă al Diviziei 2 infanterie, pe direcţia Kistarcsa-Cinkota-Matyasfold. Prin lupte grele au fost cucerite localităţile Kerepes, Nagytarcsa, Kistarcsa, Râkosliget şi Râkoscsaba, astfel încât, în seara zilei de 31 decembrie 1944, Corpul 7 armată se afla la „porţile” Budapestei, în faţa celei de-a treia centuri de apărare a capitalei ungare. În perioada următoare, Corpul 7 armată român a continuat luptele spre centrul Budapestei,
încadrat la flancul drept de Corpul 30 armată şi la cel stâng de Corpul 18 armată, ambele sovietice, ofensiva fiind reluată la 1 ianuarie 1945. Înfrângând succesiv rezistenţele opuse de diviziile 13 blindată şi 10 infanterie inamice, cele trei divizii române au cucerit suburbiile Matyasfold, Râkoshegy (Divizia 19 infanterie) şi Kobania (Divizia 9 cavalerie), după care au pătruns în oraşul propriu-zis, înaintând în lungul Bulevardului Rakoczy.
.
Până la 10 ianuarie au fost cucerite Poşta Centrală (Divizia 2 infanterie), fabricile de la nord de Hipodrom (Divizia 19 infanterie), Hipodromul (Divizia 9 cavalerie) şi alte obiective din partea de est a Capitalei ungare. Pentru a exploata mai bine avantajele oferite de teren, s-a constituit o „Grupare de manevră”, comandată de generalul Ilie Antonescu, care la 12 ianuarie 1945 a executat o acţiune de învăluire pe la sud-vest, ajungând la marginea de est a cimitirului Kerepes. Prin lupte grele, trupele române au cucerit apoi cazărmile Franz Joseph, cimitirul Kerepes, Hipodromul Mic, Gara de Est etc., ajungând la 15 ianuarie 1945 la mai puţin de 2 km de Dunăre. În momentul în care mai era puţin până la cucerirea totală a părţii de est a Budapestei (Pesta), comandamentul sovietic a ordonat scoaterea Corpului 7 armată din dispozitivul de luptă şi deplasarea sa pe frontul din Cehoslovacia.
.
În pofida protestelor comandamentelor române, la 15 ianuarie, după 78 de zile de lupte crâncene desfăşurate de la Tisa până la nici 2 km de Dunăre, perioadă în care Corpul 7 armată român a înregistrat pierderi cifrate la 10.708 militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), adică 29% din efective, acesta a fost îndepărtat în mod nemeritat şi „necamaradereşte”, când „momentul victoriei, al recompensei şi al onoarei” se apropia, de la „onoarea” de a participa la lichidarea completă a rezistenţelor inamice din Budapesta, aşa cum preciza, la 16 ianuarie, generalul Nicolae Şova. Hotărârea comandamentului sovietic nu a constituit o premieră, marile unităţi române fiind scoase din luptă şi în alte momente în care erau pe punctul de a cuceri oraşe sau localităţi mai importante.
În continuare, luptele împotriva grupării germano-ungare din Budapesta au fost continuate de mari unităţi ale fronturilor 2 şi 3 ucrainene până la 13 februarie 1945.
.
sursa: http://www.crispedia.ro
.
Divizia 4 Infanterie „Gemina”
Aspecte foto – Ceremonie militară – 24 octombrie 2013 – Budapesta
_
Va prezentam filmul artistic romanesc realizat in anul 1979, – AM FOST 16
.
Actiunea filmului AM FOST 16, se petrece in Budapesta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Românii au întors armele împotriva aliaţilor de atunci, împotriva sistemului nazist ce vroia să stăpânească lumea.
Armata română ajutată de noi aliaţi, alungă trupele germane de pe teritoriul ţării şi înaintează, eliberând şi alte naţiuni cotropitoare.
Războiul continuă…Luptele au loc şi la Budapesta. Acolo, o casă importantă, loc strategic este în posesia nemţilor.
O trupă condusă de un maior român, având în componenţă 16 oameni atacă şi cuceresc casa. Acolo se află un soldat german, un bătrân şi o femeie.
Nemţii atacă din nou…După trecerea anilor, acelaşi maior şi un alt coleg de luptă, iau avionul spre Budapesta, pentru a reveni la acea casă, unde vor fi şi alte persoane participante la evenimentele de atunci, şi-şi amintesc de camarazi…lupte….
Filmul prezintă alternativ prezentul, călători …şi trecutul…luptele.
.
Va dorim vizionare placuta!
.
Lasă un comentariu
COMUNICAT L.M.P.:
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor”
.
Multumim pentru intelegere!
COMUNICAT L.M.P.:
.
Am primit telefoane de la mai multi cititori, care ne-au atras atentia ca nu pot sau nu stiu sa se logheze, pentru a adauga comentarii pe diverse teme privind articolele postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti.
Vom incerca sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!
.
Danut ALBU – L.M.P.
Cinste militarilor din Divizia 4 infanterie GEMINA, pentru prezenta la ceremonia militara din Budapesta, in memoria ostasilor romani cazuti la datorie pentru eliberarea capitalei maghiare de catre armatele hortiste si hitleriste. Am dat marit pe poza, dar tot nu vad bine, militarii maghiari au defilat fara armament?
„am fost 16”,,, am si uitat de filmul asta,,, l-am vazut la inceputul anilor 80,,, l-am revazut azi cu placere, mari actori am mai avut,,,
Pe timpul celor aproape patru luni cat a luptat pentru eliberarea Ungariei, armata romana a intrebuintat in lupte 17 divizii de infanterie, munte si cavalerie, un corp aerian, doua brigazi de artilerie antiaeriana, o brigada de cai ferate si numeroase alte unitati si formatiuni militare, insumand peste 210.000 de militari.
Participand la 7 mari batalii, in care a desfasurat 81 de lupte mai importante, cele doua armate romane au patruns pe teritoriul Ungariei 250-300 km, au strabatut prin lupte trei masivi muntosi, au fortat patru cursuri mari de apa (Tisa, Bodrog, Hernad, Ipoly), au eliberat 1237 de localitati, dintre care 14 orase si au produs inamicului pierderi ce se cifreaza la 30.745 de militari (prizonieri si morti).
Pierderile armatei romane s-au ridicat la 42.700 de militari (morti, raniti si disparuti).
Fratele bunicii mele a fost ranit in luptele de la Budapesta, decedand ulterior. Ar bine totusi daca nu a mai comenta ca pe vremea comunistilor.natiunile unite, luptele de eliberare bla, bla. Armata romana si-a facut datoria ca o armata profesionista fara sa comenteze. In luptele de la Budapesta a luptat foarte bine. Poate e mai bine ca a fost retrasa inainte de sfarsitul ostilitatilor.Ce a urmat dupe aia nu are nimic onorabil. Jafurile,crimele ingrozitoare, violurile in masa la care s-a dat armata rusa au intinat aceasta lupta si sa o lasam mai moale si cu eliberarea si ungurii ca si noi au fost ocupati de ,, eliberatori „.
Domnule Ciprian Florin eu nu am comentat ca pe vremea… comunistilor. Aceste date sunt luate din „Monografia celui de-al Doilea Razboi Mondial – cronologie”, scrisa de un… englez.
Si daca tot faceti aluzie la sistemul socialist comunist ar trebui sa stiti ca in acea perioada au fost oameni foarte competenti in toate domeniile de activitate. Altfel Romania nu ar fi putut sa se dezvolte industrial, agrar, economic, nu ar fi putut sa construiasca o flota civila formata din 320 de nave si 99 de escadoare… nu ar fi construit Transfagarasanul, Portile de Fier, Canalul Dunare-Marea Neagra, hidrocentrale, orase, cartiere intregi de locuit etc, etc
Nu sunt de acord cu opinia dumneavoastra ca a fost bine ca armata romana a fost retrasa de pe front lasand armata rosie sa culeaga laurii… mai erau 2 km si ne-a fost furata victoria. Asa cum nu sunt de acord cu unele afirmatii, ca armata romana in est trebuia sa se opreasca la Nistru. O armata trebuie sa lupte pana la capitularea neconditionata sau pana la distrugerea totala a inamicului.
In ceea ce priveste jafurile, executiile si crimele armatei rosii este perfect adevarat. Va recomand insa sa studiati razboiul sovieto-german din est…
.
Apreciem faptul ca atat dumneavoastra, cat si alti oameni de bine sunt interesati despre istoria Romaniei. De aceea, noi. Liga Militarilor Profesionisti postam frecvent pe acest site, articole despre istoria militara si despre eroii neamului romanesc.
Va doresc o zi buna!
AZI 30 OCTOMBRIE 2013 SE IMPLINESC 3 ANI DE CAND SITE-UL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI A DEVENIT OPERATIONAL.
.
In tot acest timp s-au postat 234 de articole, 4.955 de comentarii si 233.841 de persoane au vizualizat site-ul L.M.P.!
Multumiri celor care s-au implicat activ, atat membrilor L.M.P. cat si colaboratorilor ligii, pentru realizarea unui site modern profesionist de un inalt nivel jurnalistic.
LA MULTI ANI L.M.P.!
LA MULTI ANI
Salutari din Mediterana din partea echipajului fregatei F-222 „Regina Maria”!!
LA MULTI ANI si din partea noastra!
ONOARE SI PATRIE!
Cap. Anca Constantin
la mulți ani
la multi ani !
La cât mai multi ani !
La mulţi ani şi felicitări pentru realizările obţinute până acum!
30 octombrie – Ziua Relaţiilor Publice Militare
Tuturor celor care desfăşoară activităţi de informare şi relaţii publice în Armata României un sincer „LA MULŢI ANI”, sănătate, putere de muncă şi nenumărate realizări profesionale!
.
CONSILIUL DIRECTOR L.M.P.
Filme romanesti postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti:
.
NOI CEI DIN LINIA INTAI
in cadrul articolului: ZIUA FORTELOR TERESTRE
http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/ziua-fortelor-terestre/
.
TRIUNGHIUL MORTII
in cadrul articolului: TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste/
.
FATA MORGANA
in cadrul articolului: 1 AUGUST – ZI DE SARBATOARE PENTRU TANCHISTII TARII
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/1-august-zi-de-sarbatoare-pentru-tanchistii-tarii/
.
OGLINDA
in cadrul articolului: DEZROBITORII
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/dezrobitorii/
.
PENTRU PATRIE 1877
in cadrul articolului: REGELE CAROL I – FAURITORUL ROMANIEI MODERNE
http://youtu.be/hUMlyIezQg8
.
ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI
in cadrul articolului: TURTUCAIA 2013
http://youtu.be/wSiWtG-urg0
.
PE AICI NU SE TRECE
in cadrul articolului: LA MULȚI ANI ARMATEI ROMÂNE!
http://youtu.be/1f7ouvAyHqU
.
AM FOST 16
in cadrul articolului: BATALIA DE LA BUDAPESTA (29 octombrie 1944 – 13 februarie 1945)
http://www.ligamilitarilor.ro/fara-categorie/batalia-de-la-budapesta/