sâmbătă 01 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

Ziua Marinei Române

images

Cinstindu-vă meritele și admirându-vă îndemânarea, cu respect vă urăm LA MULTI ANI, osteni ai întinderilor de ape!

Voi ce cu bărbătie cutreierati imensa împărătie a zeului Neptun, să aveti parte de vreme si vremuri din ce în ce mai bune.

Vant bun din pupa!

si

Cart bun inainte dragi camarazi!!


Consiliul Director al L.M.P.

 


Sfânta Maria, protectoarea marinarilor


Rânduielile bisericesti fixează ziua de 15 august în cronologia timpului, ca fiind Ziua Adormirii Maicii Domnului sau, asa cum este cunoscută de mai toți credinciosii ortodoxi – Ziua de Sfânta Maria Mare.
Considerată protectoarea marinarilor, Fecioara Maria este venerată de către marinarii români, începând din anul 1902, considerând ziua de 15 august ca fiind si ziua lor.
Vă veti întreba, probabil, de ce marinarii cred cu convingere că sunt protejati de Maica Domnului?… Legenda spune că, în anul 44 d.Hr., Sfânta Maria a aplecat pe mare, din Ierusalim spre insula Cipru, pentru a-l vizita pe Lazăr, care era hirotonosit ca episcop al „Ostrovului Ciprului” si nu se putea întoarce la Ierusalim de frica iudeilor. Maica Domnului, însoțită de Sfântul Evanghelist Ioan și de alti ucenici, aflându-se la bordul unei corăbii trimisă de Lazăr să o aducă în insulă, a cunoscut grozăviile unei puternice furtuni stârnită la o oră de mers pe mare, furtună ce a înspăimântat tare de tot atât pe marinarii corabiei cât si pe pasagerii săi. Corabia a fost împinsă de vântul puternic spre poalele muntelui Atos. Aici se aduna multă lume, pentru că demonii (duhurile necurate) le prevestea viitorul, înspământându-i si făcându-i să li se închine. Sosită în acest loc, Fecioara Maria a fost întâmpinată de multimea prezentă, demonii fiind siliți de puterea lui Dumnezeu să nu se opună dorintei oamenilor de a fi lângă Sfânta Fecioară, care le-a istorisit tuturor despre nasterea lui Iisus și învătătura Lui.
Auzind cele spuse, oamenii au sfărâmat idolii demonici si s-au botezat. Marea, la ruga Maicii Domnului s-a potolit. Ajunsă în Cipru, Maica Domnului i-a istorisit lui Lazăr toate cele întâmplate pe mare si la muntele Atos, unde prin credintă i-a salvat pe corăbieri de duhurile necurate și de furiile mării deslăntuite… Asadar, Maria cea Sfântă s-a dovedit a fi protectoarea corăbierilor!
Legenda ne mai spune că faptele relatate s-au petrecut într-o zi de 15 august. Atunci Sfânta Maria a binecuvântat marea, călătoriile si pe călătorii ce se avântă în largul întinderilor de ape.
Depărtându-ne putin de legendă, dar păstrând spiritul său, putem spune că navigatia presupune existența triadei:apa, omul, mijlocul plutitor. Fără a face introspectii în cele câteva mii de profesii prin care noi, oamenii, ne petrecem existența pământeană efemeră, afirmăm că cea de marinar este, prin excelentă, conservatoare a unor traditii ale căror începuturi se pierd în negura timpului, iar una din aceste minuntae traditii este: ZIUA MARINEI SI A LUCRĂTORILOR PORTUARI.

 


M.m.pr.(r) Dumitru MIHĂILESCU – redacorul șef al publicației „Timona”

„Timona” – citeste aici

 

 

Citeste mesajul presedintelui Ligii Maistrilor Militari de Marina Mm.pr.(rez)Ion Banu

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
facebook-profile-picture
Administrator
5 octombrie 2011 19:49

COMUNICAT L.M.P.

*

 

DRAGI CAMARAZI!

*
IN URMA DEMERSURILOR LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI CONSTANTA PRIN RAPOARTE ADRESATE MINISTRULUI APARARII, CU SETURI DE PROPUNERI PENTRU IMBUNATATIREA STATUTULUI SI CALITATII VIETII MILITARULUI PROFESIONIST AU APARUT PRIMELE REZULTATE POZITIVE.
AZI 05.10.2011, DATORITA ULTIMULUI RAPORT L.M.P. ADRESAT MINISTRULUI APARARII DOMNULUI GABRIEL OPREA, DOMNUL CONSILIER AL MINISTRULUI PE PROBLEME DE S.G.V., NE-A COMUNICAT CA DOMNUL MINISTRU A FOST DE  ACORD CU MARIREA LIMITEI DE VARSTA A GRADATILOR VOLUNTARI LA 50 DE ANI SI FOARTE IMPORTANT ACORDAREA GRUPELOR DE MUNCA IN CONDITII SPECIALE/DEOSEBITE CONFORM CADRELOR MILITARE DAR DIN 1990 PANA IN PREZENT!
PRIMA DATA S-A APROBAT DOAR DIN IANUARIE 2011!
ACEASTA MASURA ESTE FOARTE IMPORTANTA PENTRU CA, GRADATII VOLUNTARI POT DESCHIDE DREPTUL DE PENSIE CU 13 ANI MAI DEVREME DE 60 DE ANI CONFORM LEGII 263 – LEGEA PENSIEI UNICE!!!
S-AU INTREPRINS TOATE DEMERSURILE PENTRU CA TOATE ACESTE PROPUNERI SA FIE CUPRINSE IN PROIECTUL DE LEGE INAINTAT DE CATRE MINISTERUL APARARII SPRE DEZBATERE SI APROBARE PARLAMENTULUI ROMANIEI. 
SPERAM SA SE REZOLVE CAT MAI REPEDE PENTRU CA AVEM CAMARAZI CARE MAI AU FOARTE PUTIN SI IMPLINESC 45 DE ANI.
*
MULTUMIM DOMNULUI CONSILIER DINU NEDELCU PENTRU MUNCA DEPUSA LA MINISTER IN SLUJBA MILITARULUI PROFESIONIST!
*
MULTUMIM MINISTRULUI APARARII NATIONALE DOMNULUI GABRIEL OPREA PENTRU IMPLICAREA ACTIVA IN PROBLEMELE MILITARILOR PROFESIONISTI!

*
ONOARE SI PATRIE!!!
*
CONSILIUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI

stroiesteanu
Oaspete
stroiesteanu
3 septembrie 2011 21:23

Mi-ar fi placut sa fac parte din Fortele Navale dar sunt prea departe de Constanta. Este o expresie am auzit-o si eu ca la marina, armata este mai „puturoasa”. Si ca marinarii prin regulament nu au voie sa alerge nici macar la alarma!?! Este adevarat? Poate sa-mi confirme cineva?

Oana Nuta
Oaspete
Oana Nuta
18 august 2011 0:49

Gandul meu se indreapta, la ceas de sarbatoare, catre toti camarazii din marina! In nemarginirea apelor, curajul si devotamentul vostru sa fie mereu insotite de recunostiinta si respectul nostru, al celor ramasi la tarm! Va doresc tuturor tot binele, sanatate, fericire si succes in activitate! Cu deosebit respect si eterna prietenie, Oana Nuta – L.M.P. Craiova
Onoare si patrie!

mirciosu
Oaspete
mirciosu
15 august 2011 22:24

La multi ani ratoilor! sa fie cum spuneti voi – cart bun inainte!
Felicitari ligii maistrilor militari de marina pentru revista „Timona”!
Felicitari ligii militarilor profesionisti pentru frumosul site!

mihaela popa
Oaspete
mihaela popa
15 august 2011 20:20

Cu ocazia sarbatoririi numelui Doamna Mariana Albu, primiti un sincer “La multi ani”, multa sanatate, multe realizari si tot ce va doriti langa cei dragi.
Cu respect
Mihaela si Dan Popa.

Arbanas Eleonora
Oaspete
Arbanas Eleonora
15 august 2011 19:06

Astazi de Ziua Marinei urez tuturor marinarilor , militari profesionisti, multe impliniri atat in plan personal cat si in plan profesional.Nobila dumneavoastra misiune de osteni curajosi ai armatei romane si stapani ai intinderilor nesfarsite de ape < de cart pe puntea planetei >sa va aduca intotdeauna rasplata si respectul cuvenit.
La Multi Ani!
E.Arbanas
 

danutshark
Oaspete
danutshark
15 august 2011 18:58

LA MULTI ANI ,DOAMNEI MARIANA ALBU SOTIA PRESEDINTELUI LIGI MILITARILOR PROFESIONISTI CU OCAZIA ZILEI NUMELUI!
DANUT-M VICEPRESEDINTE L.M.P.

Dumitru Mihailescu
Oaspete
Dumitru Mihailescu
15 august 2011 15:40

Chiar dacă mă repet, precizez că accesez cu interes site-ul dumneavoastră, pe care îl găsesc interesant, bine conceput și la timp întreținut cu materiale „proaspete” și diverse. Apreciez, dar nu numai eu, interesul și respectul cu care abordați relația de colaborare cu Liga Maiștrilor Militari de Marină, cele două asociații, chiar dacă unele voci nu sunt de acord, având multe puncte de vedere comune. Mulțumiri pentru urările adresate marinarilor cu ocazia zilei lor. Vă simțim alături de noi și asta e foarte bine. Să fie într-un ceas bun!

bambibi
Oaspete
bambibi
15 august 2011 13:11

LA MULTI ANI TUTUROR MARINARILOR DE ZIUA LOR , SI LE UREZ SUCCES IN CARIERA.Cu respect va salut.

marcu cel cu arcu
Oaspete
marcu cel cu arcu
14 august 2011 18:11

La multi ani dragi marinari!
Petrecere frumoasa maine intre salvele de artificii, jocuri si intreceri traditionale marinaresti! Atentie la numarul de halbe de bere!!

anton
Oaspete
anton
15 august 2011 8:23

Mai, asta cu arcu… cine sunt eu? Anton… ala cu „timentul”. Pai bine ma arcu cel cu marcu { oi fi vreun ifanterist cine stie?} ne atentionezi tu cate halbe de bere sa servim?! Se poate asa ceva?! Inveti tu un marinar cum, si cat sa bea? Afla ca noi bem bere pana ne sta „limba pluta” si tot nu ne imbatam! De ce? simplu: suntem marinari!!
Lasand gluma la o parte multumim pentru urari si transmit si eu la randul meu colegilor mei, LA MULTI ANI! si CART BUN INAINTE!!

facebook-profile-picture
Administrator
14 august 2011 10:43

Pe 15 august, la manifestările organizate la Comandamentul Flotei sunt aşteptaţi circa 50.000 de turişti şi constănţeni, conform reprezentanţilor administraţiei locale. Aşteptate sunt şi persoanele oficiale, printre care preşedintele Traian Băsescu.

Festivităţile vor începe la ora 9.55 cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, a marelui pavoaz şi cu executarea a 21 de salve de artilerie. Vor urma deschiderea oficială a festivităţilor, citirea ordinului comun, oficierea serviciului religios de depunere de ancore de flori în mare şi exerciţiile demonstrative prezentate de militari şi nave ale Forţelor Navale.

Manifestările de pe faleza Comandamentului Forţelor Navale se vor încheia la ora 12.10 cu defilarea gărzii de onoare.

Între orele 13.00-15.00, în Portul Tomis vor fi organizate jocuri marinăreşti, la ora 22.00 va fi aprins pavoazul electric, iar apoi se va desfăşura retragerea cu torţe pe traseul portul turistic – Prefectura Constanţa.

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei sunt organizate de Statul Major al Forţelor Navale, autorităţile locale şi portuare, de Asociaţia Patronală a Operatorilor Portuari şi Sindicatul Liber al Navigatorilor

danutshark
Oaspete
danutshark
14 august 2011 9:12

LA MULTI ANI CU OCAZIA ZILEI MARINEI ROMANE TUTUROR MARINARILOR MILITARI SI CIVILI CARE NAVIGA SUB PAVILION ROMAN!
DANUT-M VICEPRESEDINTE L.M.P.

facebook-profile-picture
Administrator
14 august 2011 8:07

Acum in prag de sarbatoare vreau sa urez tuturor marinarilor romani atat din marina militara sau civila un calduros LA MULTI ANI!! 
cu sanatate, impliniri si succese in activitate! 

LA MULTI ANI, Ligii Ofiterilor de marina!!
LA MULTI ANI, Ligii Maistrilor Militari de Marina!!
LA MULTI ANI, membrilor marinari din Liga Militarilor Profesionisti!!
*
LA MULTI ANI MARINEI ROMANE!!!

facebook-profile-picture
Administrator
14 august 2011 8:00

PE TARM SI-N LARG

*

Strofa I
*
De e vremea rea sau buna
Marinaru-i optimist.
De e soare sau furtuna
Niciodatanu e trist.
Veseli-l insoteste
Cand pe apa e plecat,
Insa nu il paraseste
Nici acasa pe uscat.
*

Refren
*
Pe tarm si-n larg, mereu la datorie
Stau zi si noapte-ai nostri marinari
Pe tarm si-n larg oriunde-ar fi sa fie
De straja tarii stau cu brate tari
*

Strofa II
*
Colindand prin lumea-ntreaga
Marinarul navigand
Pe cei dragi din casa draga
El mereu ii poarta-n gand.
Casa lui este vaporul
Si-s la drum prieteni buni,
Dar mereu il duce dorul
Catre casa din strabuni.
*

Refren
*
Pe tarm si-n larg, mereu le datorie
Stau zi si noapte-ai nostri marinari
Pe tarm si-n larg oriunde-ar fi sa fie
De straja tarii stau cu brate tari
*

Strofa III
*
Bine-i sa plutesti pe mare,
Curajos navigator
Sa te-avanti spre larga zare
Sub al tarii tricolor,
Iar cand nava acosteaza
Intr-un port, la orice chei,
Marinaru-si ancoreaza
Inima-n mijlocul ei!
*

Refren ……………….

*
muzica: Temistocle Popa
versuri: Ion Mustata
*

„Pe tarm si-n larg”,  a obtinut premiul al II -lea la editia din 1976 a
Festivalului Cantecului Ostasesc,
„Te apar si te cant, Patria mea!”

miti
Oaspete
miti
15 august 2011 21:04

Gladiatorule, mai este un cantec care nu este ostasesc care suna cam asa:
SUNTEM MARINARI

Albastru e cerul si marea
Si ochii pe care-i iubesc
Sunt mandru ca-mi apar eu tara,
Alaturi de cei ce muncesc

REFREN
Suntem marinari ce pe mari hoinarim
Ne place viata si stim sa traim
Iar voi acei ce marea iubiti,
La noi la Constanta veniti!
Yuuhuuuu!!

Fetite cu parul de aur
Si fete bronzate de vant
Marinarii cu ochii la ele
Se indreapta spre mare cantand!

REFREN
Suntem marinari, ce pe mari hoinarim 
Ne place viata si stim sa traim
Iar voi acei ce marea iubiti,
La noi la Constanta veniti!
Yuuhuuu!!

Autor anonim.

La multi ani colegilor mei si tuturor marinarilor romani de apa sarata sau de apa dulce!
Doresc tuturor marinarilor,
Apa sub chila!
Vant bun din pupa!
si
Cart bun inainte!

crin
Oaspete
crin
13 august 2011 21:54

Salutari in prag de sarbatoare, tuturor colegilor marinari din Fortele Navale!!
La multi ani dragi camarazi!!

Lupu Mugurel
Oaspete
Lupu Mugurel
13 august 2011 18:09

La mullti ani!
Fregatei F-222 „Regina Maria” si tuturor camarazilor mei din Fortele Navale!!

Lupu Mugurel – Administrator L.M.P.

wpDiscuz