duminică 02 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

Şcoala care renaşte sub aripile zburătorilor români

002

La Şcoala din comuna Fruntişeni, judeţul Vaslui în prima zi de şcoală clopoţelul a sunat pentru toată suflarea satului.
A fost ziua în care şcoala a ieşit din anonimat şi din admosfera ternă a fiecărui început de an şcolar. O sărbătoare cum niciodată nu a mai fost în satul acela răsfirat şi rătăcit printre dealuri. În spaţiul geografic, comuna Fruntişeni este situată în partea de sud a judeţului Vaslui, la 15 km de Bârlad pe un drum dificil ce şerpuieşte printre Dealurile Fălciului. Totul a început la 21 mai 2010 când am pornit la drum spre Bârladul lui Negrescu nutrind speranţa că vom reuşi să replantăm fiorul aeronautic în spaţiul public, în instituţiile de învăţământ gimnazial şi preuniversitar, prin programul educaţional “Aviaţia – trecut, prezent şi perspective – istoria aşa cum a fost” , iniţiat de Fundaţia Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu în anul 2007.Programul este dedicat personalităţilor aviaţiei române, păstrării tradiţiilor militare şi promovării zborului. Intr-o perioadă de timp relativ scurtă (21 mai 2010- 12 sept. 2011) am parcurs de câteva ori distanţa de la Bucureşti la Bârlad – Fruntişeni şi retur pentru a duce la bun sfârşit proiectul Gheorghe Negrescu. Fruntişeni este un sat cu oameni gospodari, copii frumoşi şi nealteraţi de beneficiile urbane.
Deşi posibilităţile materiale sunt restânse fiecare copil era îmbrăcat în haine noi ca pentru o adevărată sărbătoare.
Evenimentul a fost consacrat memoriei aviatorului Gheorghe Negrescu, personalitate remarcabilă din registrul istoriei aviaţiei, născut la Fruntişeni în anul 1887. A fost unul dintre întemeietorii aviaţiei militare române, al doilea brevetat ca pilot militar român, primul brevetat fiind Ştefan Protopopescu,iulie 1911.Printr-o bună colaborare a Fundaţiei Cpt.Av.Erou Alexandru Şerbănescu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, în titulatura oficială a şcolii a fost inclus numele “General Aviator Inginer Gheorghe Negrescu”.
Proiectul a fost susţinut logistic de forţele aeriene şi de membrii activi ai fundaţiei. Deschiderea anului şcolar la Fruntişeni a fost unică şi cea mai frumoasă din Vaslui datorită faptului că şcoala a primit un Nume, am edificat bustul aviatorului, iar volumul “ Amintiri Necenzurate” ale generalului aviator Gheorghe Negrescu au imbogăţit substanţial biblioteca şcoli. Forţele aeriene au fost reprezentate de o delegaţie de la Flotila 95 Aeriană “ Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu” Bacău, condusă de Şeful de Stat Major ,comandor Gabriel Răducan , care a transmis un mesaj apropiat de sufletul copiilor din partea Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene , General-maior dr Cârnu Fănică.
Prezenţa forţelor aeriene a dat evenimentului importanţa cuvenită şi strălucire evenimentului.
La întreaga festivitate au participat primarul comunei,Nicolae Lupu, preşedintele Consiliului Local, cadrele didactice şi elevii şcolii, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui,prof.Mihaela-Veronica Cososchi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, preşedintele Academiei Bârlădene, reprezentanţi ai Fundatiei „Erou Căpitan Aviator Alexandru Serbănescu”, directorul interimar al Muzeului „Ştefan cel Mare” Vaslui,sculptorul Gheorghe Alupoaie, preşedintele Academiei Bârlădene, mass media locală, precum şi alti invitaţi din Bârlad, Bucureşti,Bacău, Iaşi şi Vaslui.
Pe acordurile Imnului Eroilor s-au depus coroane de flori la bustul aviatorului din partea instituţiilor reprezentate la eveniment. O idee salutară a Şefului de Stat Major – Flotila 95 Bacău,comandorul Gabriel Răducan a făcut, ca acest moment să includă activ un număr de elevi ai şcolii, care au purtat coroanele de flori, doi cîte doi, urmaţi de delegaţiile instituţiilor respective.
Scriitorul Florin Grigoriu,membru al fundaţiei, a prezentat volumul „Amintiri necenzurate” – manuscrisul acestei lucrări fiind salvat in extremis de la gunoi unde fusese aruncat din ignoranţă, povestea manuscrisului fiind foarte interesantă.
Volumul a fost tipărit de Fundaţia Av.Al.Şerbănescu.
Finalul evenimentului a depăşit orice aşteptări ale elevilor.Ca din senin pe cerul Fruntişenilor şi-au făcut apariţia două avioane de mici dimensiuni pilotate cu măiestrie de patru piloţi coordonaţi de comandorul pilot Mitică Rebegea,fost comandant al Aeroportului Internaţional Iaşi. Ca tradiţie-simbol, piloţii au aruncat cu bomboane şi flori peste participanţi,au survolat zona de câteva ori, un legănat de aripi în semn de salut ,toate acesta au conturat o dulce şi frumoasă imagine.Cu siguranţă acestă zi va insoţii generaţiile de elevi ducând peste vremi dincolo de noi,dincolo de ei , ziua cea mai specială din satul lor.
Directorul şcolii , prof.Mariana Benea vădit emoţionată mai ales prezenţa aviatorilor militari de la Bacău, a declarat că “ pentru şcoala lor acest eveniment este o onoare ,un privilegiu divin de a purta un nume de aviator,totodată reprezintă o schimbare radicală, un beneficiu în plan educaţional , o valoroasă deschidere a porţilor cunoaşterii istoriei adevărate şi oportunităţi evidente pentru elevi în alegerea unei cariere militare”
La final aş completa că la Fruntişeni a fost împlinită dorinţa de schimbare spre mai adevarat, mai bine si mai frumos în viaţa socială,culturală şi educativă a întregii comunităţi datorită unor imperturbabili idealişti ai Fundaţiei Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu, ataşaţi iremediabil tradiţiilor şi valorilor aviaţiei româneşti,care l-au readus şi pe Gheorghe Negrescu în prim planul public,în locul său natal şi deopotrivă generaţiilor de elevi ai Şcolii cu Clasele I-VIII General Aviator Ing.Gheorghe Negrescu.

 

 

Eleonora ARBĂNAŞ

Preşedintele Fundaţiei Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu

:;:

PF

Notă:

Foto : Mircea Sorin Arbănaş

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
facebook-profile-picture
Administrator
5 octombrie 2011 19:34

COMUNICAT L.M.P.

*

 

DRAGI CAMARAZI!

*
IN URMA DEMERSURILOR LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI CONSTANTA PRIN RAPOARTE ADRESATE MINISTRULUI APARARII, CU SETURI DE PROPUNERI PENTRU IMBUNATATIREA STATUTULUI SI CALITATII VIETII MILITARULUI PROFESIONIST AU APARUT PRIMELE REZULTATE POZITIVE.
AZI 05.10.2011, DATORITA ULTIMULUI RAPORT L.M.P. ADRESAT MINISTRULUI APARARII DOMNULUI GABRIEL OPREA, DOMNUL CONSILIER AL MINISTRULUI PE PROBLEME DE S.G.V., NE-A COMUNICAT CA DOMNUL MINISTRU A FOST DE  ACORD CU MARIREA LIMITEI DE VARSTA A GRADATILOR VOLUNTARI LA 50 DE ANI SI FOARTE IMPORTANT ACORDAREA GRUPELOR DE MUNCA IN CONDITII SPECIALE/DEOSEBITE CONFORM CADRELOR MILITARE DAR DIN 1990 PANA IN PREZENT!
PRIMA DATA S-A APROBAT DOAR DIN IANUARIE 2011!
ACEASTA MASURA ESTE FOARTE IMPORTANTA PENTRU CA, GRADATII VOLUNTARI POT DESCHIDE DREPTUL DE PENSIE CU 13 ANI MAI DEVREME DE 60 DE ANI CONFORM LEGII 263 – LEGEA PENSIEI UNICE!!!
S-AU INTREPRINS TOATE DEMERSURILE PENTRU CA TOATE ACESTE PROPUNERI SA FIE CUPRINSE IN PROIECTUL DE LEGE INAINTAT DE CATRE MINISTERUL APARARII SPRE DEZBATERE SI APROBARE PARLAMENTULUI ROMANIEI. 
SPERAM SA SE REZOLVE CAT MAI REPEDE PENTRU CA AVEM CAMARAZI CARE MAI AU FOARTE PUTIN SI IMPLINESC 45 DE ANI.
*
MULTUMIM DOMNULUI CONSILIER DINU NEDELCU PENTRU MUNCA DEPUSA LA MINISTER IN SLUJBA MILITARULUI PROFESIONIST!
*
MULTUMIM MINISTRULUI APARARII NATIONALE DOMNULUI GABRIEL OPREA PENTRU IMPLICAREA ACTIVA IN PROBLEMELE MILITARILOR PROFESIONISTI!

*
ONOARE SI PATRIE!!!
*
CONSILIUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI

ionion
Oaspete
ionion
28 septembrie 2011 21:33

In fiecare sat al Romaniei unde tavalugul istoriei a trecut, romanii trebuie sa-si aduca aminte de inaintasii nostri care s-au jertfit pe altarul patriei.
O initiativa de toata lauda.
De ce presa, televiziunea, nu aloca mai mult spatiu pentru a arata poporului roman ca si azi mai exista eroi ai neamului? Avem atatia camarazi ucisi in Afganistan si Iraq si numai cand se intampla nenorocirea se aloca cateva minute de la inmormantare. De ce nu se scriu articole, nu se fac reportaje si nu se spune nimic de cei raniti sau schiloditi in Afganistan, ce fac? cum se simt?  Au probleme? 
Va recomand sa postati si articole cu eroii di zilele noastre.
Cu stima pentru tot ce inseamna LMP.

Lupu Mugurel
Oaspete
Lupu Mugurel
28 septembrie 2011 20:59

Felicitari doamnei Arbanas pentru acest articol emotionant.
Speram ca in viitor L.M.P. si Fundatia Erou Av. Alexandru Serbanescu sa puna bazele unei colaborari camaraderesti!
Suntem bucurosi ca sunteti alaturi de L.M.P.!

ONOARE SI PATRIE!

Lupu Mugurel-Administrator L.M.P

popa
Oaspete
popa
28 septembrie 2011 20:04

Doamna Arbanas felicitari pentru activitatile in spiritul traditiilor si respectul pentru valorile aviatiei romenesti!
Cei care vin dupa noi trebuie sa stie ca anumiti oameni… au luptat ca noua sa ne fie mai bine…
ISTORIA NU TREBUIE INVATATA… CI TREBUIE STUDIATA SI INTELEASA!

danutshark
Oaspete
danutshark
28 septembrie 2011 19:13

O initiativa de toata lauda!
Copii nostri trebuie sa invete ISTORIA ADEVARATA a NATIUNII ROMANE!
Respectul nostru Fundatiei Erou Cpt. Av. Alexandru Sebanescu si doamnei Eleonara ARBANAS! 
ONOARE SI PATRIE!
Danut M – Vicepresedinte L.M.P.

facebook-profile-picture
Administrator
28 septembrie 2011 18:58

Doamna Arbanas vrem sa va felicitam pentru aceast emotionant articol si pentru initiativa Fundatiei care cu Onoare o conduceti!
De asemenea OAMENI are nevoie Romania!
*

LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI VA PREZINTA ONORUL!!
*
ONOARE SI PATRIE!
*
Dan A. – Prim-vicepresedinte Liga Militarilor Profesionisti

Oana Nuta
Oaspete
Oana Nuta
28 septembrie 2011 13:04

Un neam care isi uita eroii este sortit pieirii! Initiativa Fundatiei Erou Cpt. Av. Alexandru Serbanescu face parte din seria faptelor menite sa onoreze, in egala masura, memoria eroilor si pe cei care se ocupa de acest lucru. Respectul meu, doamna Eleonora Arbanas!

wpDiscuz