sâmbătă 04 dec 2021

SPONSORI OFICIALI

MILITARII AMERICANI AU SARBATORIT ZIUA FORTELOR TERESTRE ALATURI DE MILITARII CONSTANTENI

DSC00392

Luna aprilie adună în fiecare an, înaintea florarului, un buchet frumos de sărbători creştineşti şi aniversare.
Anul acesta Sfintele Paşte a precedat Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual al Forţelor Terestre, care are în calendarul creştin ortodox, semnificaţia sacrificiului suprem al ostaşului pentru credinţa sa.
.
Cuvintele sunt greu de potrivit pentru a aduce un pios omagiu eroilor forţelor terestre care nu au ezitat să răspundă prezent la întâlnirea cu istoria, făcând din piepturile lor scut pentru apărarea trupului ţării. La acest emoţionant eveniment se cuvine să spunem generaţiilor de astăzi şi de mâine că întotdeauna în tranşeele războiului, toţi ostaşii forţelor terestre române, de la soldat la general, au făcut o singură politică, aceea de apărare a integrităţii şi suveranităţii ţării, cu onoare şi demnitate, neprecupeţindu-şi viaţa şi tinereţea. Ei au fost acei care au îndurat toată asprimea luptelor, toate grozăviile războiului, înfruntând arşiţa, dar şi gerurile năpraznice, mărşăluind în pas viu mii de kilometri şi mergând târâş sub focul necruţător al inamicului.
Totodată, trebuie să spunem generaţiilor tinere că libertatea de care ne bucurăm astăzi, are un preţ, pe care, din păcate, Forţele Terestre române l-au plătit cu atâtea jertfe în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.
Pe câmpul de luptă ei s-au identificat cu subunitatea pe care au comandat-o hotărând soarta luptătorilor din subordine, savurând biruinţa, dar şi tristeţea înfrângerii. Mulţi dintre eroii noştri, dispăruţi pe câmpul de luptă, pentru eliberarea întregului teritoriu al patriei, în toamna anului 1944, sunt nepoţi şi strănepoţi ai luptătorilor pentru Independenţa României din 1877 – 1878, alţii, sunt fii ai eroilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, fii ai unor oameni simpli înrolaţi voluntar în armata română în anii primului război mondial, precum şi ai unora dintre cei mulţi care au fost prezenţi la Alba Iulia la 1 decembrie 1918.
De aceea în fiecare an de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al forţelor terestre şi Ziua Forţelor Terestre, suntem datori să nu-i uităm şi să-i omagiem, să le presărăm pe-a lor morminte lacrimi şi flori.
.
Înfiinţarea Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” în această zonă de operaţii s-a realizat în contextul general strategic de transformare, reconfigurare, redimensionare şi modernizare a structurii de forţe a Armatei României în scopul ca acestea să devină mai suple, mai flexibile şi mai uşor manevrabile, dispuse în mod echilibrat pe întreg teritoriul naţional. Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, continuatoarea tradiţiilor Diviziei 9 Infanterie, este unitatea reprezentativă a forţelor terestre la malul mării şi în scurt timp a devenit una din marile unităţi de bază ale forţelor terestre, capabilă să îndeplinească orice misiune încredinţată.
Garda de onoare constiuită cu prilejul ceremoniei militare de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 34 Infanterie a avut în compunere 6 plutoane, câte unul de la fiecare batalion subordonat brigăzii şi 2 plutoane de militari americani dislocaţi în baza militară de la Mihail Kogălniceanu a prezentat onorul comandantului Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, colonelul Adrian Soci, ulterior a fost intonat imnul naţional al României. Înaltpresfinţitul dr. arhiepiscop Teodosie al Tomisului a oficiat serviciul religios.
În continuare locţiitorul comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, colonelul Vasile Vreme a dat citire mesajelor primite şi comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, colonelul Adrian Soci a ţinut un discurs emoţionant.
Cu prilejul aniversării Zilei Forţelor Terestre, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea misiunilor încredinţate locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, colonelul Oliviu Irina a decorat drapelul de luptă al Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre şi drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanţa” cu Emblema de Onoare a Statului Major General.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 34 Infanterie iar defilarea militarilor a smuls ropote de aplauze din partea tuturor participanţilor.
Militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” aflaţi sub drapel, în ţară sau în afara hotarelor patriei, menţinuţi de populaţie în topul preferinţelor, apreciaţi permanent de înalte oficialităţi civile şi militare pentru buna pregătire profesională, pe timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii sau pe timpul intervenţiei în sprijinul populaţiei în situaţii de urgenţă la acţiuni de prevenire şi limitare a efectelor dezastrelor naturale, contribuie la formarea unei imagini pozitive a Armatei României pe plan naţional şi internaţional prin buna pregătire profesională demonstrată în orice situaţie, promovând întotdeauna valorile şi tradiţiile naţionale.
.
Text: Maior Sorin CONSTANTINESCU
Foto: Plutonier adjutant Emil LUNGOCI
.
.
.
.
.
.
.
.
Delegatia Ligii Militarilor Profesionisti:
de la stanga la dreapta:
Cap. Danut Mocanu, Bg.9 (vicepresedinte); Cap. Mugurel Lupu, F-222 (vicepresedinte); Cap. Danut Albu, Bg.9 (presedinte); Constantin Cumpana, scriitor (membru de onoare); Cap. Remus Rachita, Bg.9 (membru LMP)

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
27 aprilie 2014 10:56

       Multumiri domnului Maior Sorin CONSTANTINESCU care in permanenta ne-a „alimentat” cu articole despre activitatile Brigazii 9 Mecanizate „Marasesti” – Constanta.

.

    Conducerea L.M.P. 

adina b
Oaspete
adina b
25 aprilie 2014 19:51

felicitari delegatiei ligii militarilor profesionisti pentru prezenta la festivitate

Radu Ghe Gabriel
Oaspete
Radu Ghe Gabriel
25 aprilie 2014 19:43

La multi ani colegilor nostri din Brigada 9 Mecanizata Constanta!

    Cap. Radu Gabriel, F-222 – membru CD – LMP 

BALTA LOUIS EDMOND
Oaspete
BALTA LOUIS EDMOND
25 aprilie 2014 19:35

LA MULTI ANI CAMARAZILOR NOSTRI DIN FORTELE TERESTRE!

danutshark
Oaspete
danutshark
25 aprilie 2014 19:12

La multi ani Fortelor Terestre!

Luminita Dobre
Oaspete
Luminita Dobre
25 aprilie 2014 13:11

de ce militarii americani nu au avut arme?

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
28 aprilie 2014 17:27

Regula la ei este:armament +munitie, niciodata fara..

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
25 aprilie 2014 12:09

Ceremonia desfasurata impecabil! La multi ani trupelor terestre!

wpDiscuz