1991, 7 decembrie – cargoul „Scăeni“ (pavilion: România, IMO: 7906227, indicativ: YOIP, comandant: c.l.c. Marian-Gheorghe Butuşină, 4.620 tdw., construit în anul 1980, echipaj: 25 membri[1]) s-a scufundat în Marea Mediterană, la 100 Mm Est de Sicilia, în punctul estimat de coordonate latitudine 37° 15’ Nord, longitudine 18° 00’ Est, în condiţiile unei furtuni deosebit de violente, care a provocat deplasarea mărfii în hambare.
La data de 3 decembrie 1991, ora 17:00, nava plecase din dana 15 a portului Constanţa, încărcată cu 3.057,106 tone de azotat de amoniu (în saci) cu destinaţia Franţa.
Navlositorul navei a fost firma „Enrom of Houston“ prin brokerul „Victory“ Amsterdam. Agenţii navei în portul Constanţa au fost „Tomis“ s.r.l., încărcarea fiind efectuată de „Dezrobirea“ S.A. Constanţa.
Pe 4 decembrie, nava a tranzitat Bosforul şi intră în Marea Marmara, apoi a trecut prin Strâmtoarea Dardanele şi a intrat în Marea Egee, ajungând în rada portului Pireu (5 decembrie 1991). De aici, a plecat spre Cap Matapan, astfel că, pe data de 6 decembrie, se afla travers Cap Matapan, urmând să se angajeze în traversarea Mării Ionice pe ruta Cap Matapan – Cap Passero, 358 Mm.
.
Situaţia hidro-meteorologică pentru următoarele 24 de ore anunţa creşterea intensităţii vântului (5 – 6 Bf.), fără aviz de furtună. În aceste condiţii, fără ca previziunile meteo recepţionate să fie de natură să provoace îngrijorare şi să determine amânarea traversadei, comandantul Marian Gh. Butuşină a considerat că poate să angajeze nava în traversadă.
Navigaţia s-a desfăşurat în condiţii bune până în dimineaţa zilei de 7 decembrie, ora 02:00, după ce nava parcursese jumătate din distanţa dintre Matapan şi Passero în circa 18 ore de marş, moment când condiţiile hidro-meteorologice s-au schimbat brusc, vântul ajungând la forţa 8 – 9 Bf., se produce grindină şi vizibilitatea ajunge la zero, „Scăeni“ începând să primească lovituri violente de valuri în tribord, având ruliu şi tangaj puternice.
În după-amiaza aceleiaşi zile, marea a devenit extrem de agitată (gradul 11 – 12, uragan!), făcând ca valurile imense să se prăbuşească pe punte şi să producă avarii prin inundare în unele compartimente.
.
După consultarea cu Compania, despre evoluţia evenimentelor de la bordul navei, analiza acestora şi pentru eventualele instrucţiuni, comandantul navei a lansat semnalul S.O.S. la ora 17:30 a zilei de 7 decembrie1991, situaţia navei fiind critică.
Pătrunderea apei în tancul de ulei de ungere la motorul principal l-a determinat pe comandant să ordone oprirea motorului. Valurile uriaşe de 12 metri înălţime făcuseră ravagii pe puntea principală şi teugă, rupând şi dislocând instalaţii, guri de aerisire tancuri, trompe de ventilaţie etc.
În seara aceleiaşi zile, înclinarea navei ajunsese la 55° – 60° babord, poziţie din care nu şi-a mai revenit. Cele două bărci de salvare erau pe poziţii, dar imposibil de manevrat. Echipajul se adunase în zona pupa, pe puntea bărcilor, echipat cu centurile de salvare.
Lansarea la apă a primei plute de salvare de 12 persoane a fost un eşec, întrucât aceasta s-a răsturnat. Cea de-a doua plută de salvare s-a desfăşurat normal pe suprafaţa mării, dar lansarea celei de-a treia plute a fost imposibilă, aceasta fiind blocată de diferite obiecte smulse din amaraj.
Ofiţerul maritim II Ion Sîrbu a fost primul care a sărit în mare, după ce a aruncat un colac de salvare, cu intenţia de a ajunge la prima plută, cea răsturnată. După scufundarea în apă şi ieşirea din imersiune a reuşit să se agaţe de colacul de salvare, dar a fost luat de un val imens şi puternic şi îndepărtat de navă. A fost ultima dată când a mai fost văzut, el dispărând definitiv.
12 marinari se aflau într-o plută de salvare, reuşind să se depărteze de navă. Alţi 14 oameni au rămas la bordul cargoului, sperând în redresarea acestuia şi salvarea lor.
.
În dimineaţa zilei de 8 decembrie, la ora 04:00, din cauza pierderii etanşeităţii unor compartimente şi inundarea acestora, nava „Scăeni“ s-a aplecat complet pe bordul babord. În această situaţie disperată, echipajul a abandonat nava, care, între orele 04:30 – 04:45, ridicându-se ca o lumânare cu prova în sus, s-a scufundat, dispărând în adâncurile mării.
În jurul orei 06:00 a dimineţii aceleiaşi zile, pluta de salvare cu cei 12 marinari (Marian Gh. Butuşină – comandant, Petru Popovici – ofiţer maritim I, Lucian Motoc – ofiţer maritim III, Ilie Munteanu – ofiţer electrician, Adrian Curelea – timonier, Dumitru Moroianu – timonier, Ilie Carali – şef-echipaj, Aurel Hrişcu – marinar, Ion Ciobărceanu – marinar, Aurel Cercel – marinar, Constantin Sută – motorist, Marius Petrescu – timonier) a fost reperată şi recuperată de cargoul „Isnes“ (pavilion: Norvegia), în condiţii extreme de furtună, preluarea oamenilor din plută făcându-se cu mare greutate de cei de la bordul navei salvatoare.
Alţi patru supravieţuitori (Radu Buburuz – ofiţer mecanic II, Ştefan Gherasim – bucătar, Viorel Alexandroaie – lemnar bord, Emilian Vodă – motorist), care erau agăţaţi de barca cu motor a navei „Scăeni“, au fost recuperaţi de petrolierul „Hekabe“[2], ex-„Garinda“[3] (IMO: 7411076, 41.683 tdw., 34.895 trb., lungime: 219,50 m, lăţime: 28,60 m, constructor: 31 martie 1977, „Thyssen Nordsee“, Emden – Germania; a fost lansat la apă la data de 12 iunie 1976).
La bordul cargoului „Kuloy“ (pavilion: U.R.S.S.) au fost preluaţi Gabriel Stan – brutar (care a fost recuperat din apa mării după circa 30 de ore, fiind îmbrăcat într-un costum de protecţie termică) şi Nichifor Damian (45 ani) – aj. mecanic (decedat).
.
Au fost daţi dispăruţi definitiv următorii: Ion Sîrbu (34 ani) – ofiţer maritim II, Constantin Caracostea (53 ani) – şef-mecanic, Marcel Oprea (35 ani) – ofiţer mecanic I, Adrian Bănică (23 ani) – ofiţer mecanic III, Ion Chermenschi (36 ani) – electrician, Valeriu Stere (46 ani) – telegrafist, Ilie Petrea (27 ani) – motorist, Ionel Ciup (34 ani) – strungar, Vladimir-Sorin Vistovschi (18 ani) – transfug clandestin (din Alba Iulia).
Potrivit raportului de anchetă privind cauzele şi împrejurările scufundării navei „Scăeni“, în sarcina comandantului Marian Gh. Butuşină nu a fost reţinută nicio o culpă în comportarea sa din timpul catastrofei navale.
.
Constantin Cumpana, Corina Apostoleanu, “Amintiri despre o flota pierduta” – vol. II – “Voiaje neterminate”, 2011, Editura “Telegraf Advertising” Constanta.
.
[1] La bordul navei se aflau 25 de persoane, fiind prezent şi un transfug.
[2] Nume primit în anul 1986; a fost tăiat la Chittagong, în septembrie 2009.
[3] Pavilion: Marea Britanie.
Lasă un comentariu
Am navigat cu nava Scãeni ca of. I mec. şi sef mec. maritim.
Starea tehnicã a maşinii era foarte bunã graţie profesionalismului echipajului.
De aceea problema apei in ulei pare falsã. Şi apoi, logic, ce faci? Opreşti MP ca sã:-P salvezi dar scufunzi nava?
Observaţiile D-lui CLC Popescu sunt foarte corecte!
Mai trebuie adãugat cã echipajul de punte nu si-a facut datoria pe timpul încãrcãrii navei: marfa a fost pusã „muşuroi” şi nu împinsã la muradã…
Dumnezeu sa-i ierte şi sa-i odihneascã pe cei dispãruţi…dar cei vinovaţi ar fi trebuit sã dea socotealã! Asta s-ar fi întâmlat intr-o ţarã normalã…
Sufletele celor furati de apa marii, sa fie undeva de unde sa-si vada familiile ramase singure in neantul de necunoscut al vietii de azi!
Dumnezeu sa-o odihnesca!! Imi este dor de Nelu , sotul mei( chermenschi Ion) . Fiica lui Oana nu la cunoscut , seamana atat de mult cu tata ei. Asa a fost sa fie!
sotul meu , Chermenschi Ion a plecat de acas in noaptea de 05.12.1991. Ne-am imbratisat, fiica noastra avea trei luni , dormea nestiind ca nu-l va cunoaste pe tatal ei, Ion al meu mi-a promis ca in trei saptamani va fi acasa …, dar nu s-a mai intors!! Oare imi poate da cineva un raspuns, oare cineva este vinovat de acest dezastru? Eu si fiica mea trecand prin multe greutati am ajuns pana acum, 2018 dar totusi asteptam parca ceva! Va multumesc!
Tatal meu se afla pe acea nava.
Dumnezeu sa-i ierte!
Ce trist.
Comandantul nu poarta vina?
De ce a ordonat oprirea motorului?
Nu stia ca o nava fara propulsie in plina furtuna este pierduta?
De drum de capa a auzit?
El poarta intreaga vina.
Cine i-a dat comanda acestui individ?
Problemele care ma framanta sunt legate in primul rand de salariu.Nu mai este motivant. Pe masura ce trece timpul se observa o stagnare a calitatii conditiilor oferite de M.Ap.N.Am vazut nenumarate comentarii,incurajatoare sau nu. Esentialul este ca sunt doar vorbe in vant. Oricat de mult patriotism ar fi in fiecare din noi,nu poti sa muncesti „flamand”. Se cere profesionalism intr-un sistem in care trebuie sa vi cu bani de acasa ptr a cumpara tinuta militara si altele. Si oricat de multe exemple as enumera…concluzia este aceeasi: salariile sunt mizere, Banii de chirie sunt mizeri. Pe langa toate acestea…echipamentul se deterioreaza constant oricat de mult il intretii! Este trista diferenta dintre promisiunile ce se fac la angajare si ceea ce este de fapt.
Felicitari ligii militarilor profesionisti care posteaza frecvent dezastre ale flotei civile romanesti, articole ce trebuiau sa apara in presa romaneasca in acele vremuri. Pe timpul comunismului s-au ascuns de presa si de societatea civila astfel de dezastre ce au avut loc pe marile si oceanele lumii cu pierderi de vieti omenesti… Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace pe marinarii ce au mormantul in aduncurile marii…
Mike Millers
Dumnezeu sa ii ierte !
Cine doreste sa achizitioneze volumele,
“Amintiri despre o flota pierduta (vol.I si vol.II)
.
“Tragedia Navei Independenta – cea mai mare catastrofa din istoria “navigatiei maritime romanesti
si
“Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982″
poate contacta autorul ( Constantin Cumpana) pe adresa de e-mail – : costyn_c@yahoo.com
* ARTICOLE DESPRE TRAGEDII ALE NAVELOR CIVILE ROMANESTI:
.
.
– TRAGEDIA NAVEI “SADU”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/tragedia-navei-%E2%80%9Esadu%E2%80%9C/
.
– TRAGEDIA NAVEI MOGOSOAIA – CEL MAI MARE ACCIDENT DIN ISTORIA NAVIGATIEI ROMANESTI
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/tragedia-navei-mogosoaia-cel-mai-mare-accident-din-istoria-navigatiei-romanesti/
.
– NU AVEM DREPTUL SA UITAM TRAGEDIA NAVEI INDEPENDENTA!
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/nu-avem-dreptul-sa-uitam-tragedia-navei-inedpendenta/
.
– PETROLIERUL UNIREA – A DOUA MARE PIERDERE A FLOTEI COMERCIALE ROMANE
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/petrolierul-unirea-doua-mare-pierdere-flotei-comerciale-romane/
.
– ACCIDENTE SI CATASTROFE MAI PUTIN CUNOSCUTE DIN ISTORIA NAVIGATIEI ROMANESTI
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/accidente-si-catastrofe-mai-putin-cunoscute-din-istoria-navigatiei-romanesti/
.
– TORPILAREA NAVEI SULINA
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/torpilarea-navei-mixte-sulina/
.
– TORPILAREA NAVEI MIXTE PELES
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/torpilarea-navei-mixte-peles/
.
– BOMBARDAREA CARGOULUI OLANESTI
http://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/bombardarea-cargoului-olanesti-7-octombrie-1980/
.
SCUFUNDAREA CARGOULUI SCAENI
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/scufundarea-cargoului-scaeni-7-decembrie-1991/
.
_
* ARTICOLE DESPRE MARINA REGALA ROMANA, POSTATE PE SITE-UL L.M.P.:
.
.
– LECTIA DE ISTORIE, EROISM, MORALITATE SI PATRIOTISM – AM. (ret) PETRE ZAMFIR – Submarinul NMS “Delfinul” in cel De-al Doilea Razboi Mondial
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/lectia-de-istorie-eroism-moralitate-si-patriotism/
.
– MARINA REGALA ROMANA IN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL – Torpilorul NALUCA spaima submarinelor sovietice
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/marina-militara-romana-in-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial/
.
– SCUFUNDAREA CRUCISATORULUI AUXILIAR REGELE CAROL I
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-crucisatorului-auxiliar-regele-carol/
.
– SCUFUNDAREA DISTRUGATORULUI MOSKVA
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-distrugatorului-moskva/
.
– MARINA REGALA ROMANA IN ALII-LEA RAZBOI MONDIAL
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/marina-regala-romana-in-al-ii-lea-razboi-mondial/
.
– OPERATIUNEA 60.000
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/operatiunea-60-000/
.
– PREA PUTIN DESPRE HORIA MACELLARIU
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/prea-putin-despre-amiralul-horia-macellariu/
.
– TORPILORUL SMEUL – UN SIMBOL AL EROISMULUI ROMANILOR
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/torpilorul-smeul-simbol-al-eroismului-romanilor/
.
– HORIA MACELLARIU – UN OFITER DE MARINA CONDAMNAT CANDVA PENTRU CA SI-A FACUT DATORIA
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/horia-macellariu-ofi%C8%9Ber-de-marina-condamnat-candva-pentru-ca-%C8%99i-a-facut-datoria/
.
– SUBMARINUL DELFINUL IN CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
http://www.ligamilitarilor.ro/tehnica-militara/submarinul-delfinul-cel-de-al-doilea-razboi-mondial/
.
COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi. Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
Multumim pentru intelegere!