luni 23 nov 2020

SPONSORI OFICIALI

EROUL AVIATOR TUDOR GRECEANU

greceanu11

Tic – tac, tic – tac, tic – tac…În mâinile lui Tudor Greceanu, ceasul măsoară cu fidelitate timpul. Trecerea secundelor, minutelor, orelor, zilelor, anilor…vieții!

O viață de la mărire la decădere, de la onoare la umilință, o viață despre care avem datoria morală să vorbim: viața pilotului Tudor Greceanu, unul din așii aviației militare române. Pilotul ale cărui fapte eroice au fost răsplătite cu onoruri. Pilotul căruia, după 1947, i s-au frânt aripile, fiind târât în temnițele comuniste. Pilotul care pentru libertate a ales să-și asume riscul de a fi împușcat. Pilotul a cărui existență trebuie să fie un exemplu de demnitate pentru fiecare dintre noi.

Tudor Greceanu, descendent al familiei boierilor moldoveni Ghica, a absolvit Școala de piloți de vânătoare în anul 1940, fiind singurul pilor din promoția lui ce deținea un număr de 7 brevete de zbor: pilot de vânătoare, instructor de zbor, pilot de înaltă  acrobație,  pilot de  avioane  bimotor,  pilot de zbor de noapte, pilot de zbor fără vizibilitate și pilot de război. A fost decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul”, “Coroana României” cu Rozetă, “Virtutea Aeronautică” în grad de ofițer cu cununa de frunze de stejar,  “Virutea Aeronautică” în grad de cavaler, clasa “Crucea de Aur” cu 2 barete, precum  și “Steaua României”, “Medalia de Aur”, “Medalia  pentru  Campania Antibolsevica” și un număr important de insigne, precum cea de pilot  român,  pilot încercător de avioane, pilot american, etc. În 5 ani,  ca  pilot de vânătoare,  a acumulat 6000 de ore de zbor cu avioane de vânătoare și a efectuat 800 misiuni de luptă în teritoriul inamic. Niciun însoțitor de bord sau copilot  nu au murit în misiunile pe care le-a executat. Niciun avion însoțit și protejat nu a fost doborât.  Tudor Greceanu a participat la luptele aeriene pe frontul de Est, reușind să scoată din încercuirea de la Stalingad Flotila de Vânătoare 1. A luat parte și la luptele de pe frontul de Vest, până în Cehoslovacia. A părăsit Armata în  septembrie 1947,  refuzând să servească regimul instalat  în România.

La data de 4 aprilie 1949 a  fost arestat și dus la Ministerul de Intene. Era acuzat de legături cu organizația anticomunistă “Graiul Sângelui” condusă de Ion Vulcănescu. A trecut prin tortură, suportând bătăi zilnice. I s-au strâns degetele în tocul ușii, a fost bătut cu o vergea de oțel la tălpi, a fost pus să alerge în jurul camerei timp de 24 de ore…În 3 zile a dat 60 de declarații…După 2 luni imposibile, a fost condamnat la 10 ani temniță grea pentru “crima de uneltire împotriva orânduirii sociale”, ajungând în celebra închisoare de la Aiud.

Plănuind să ajungă la grupurile de rezistență armată din munți, Tudor Greceanu a evadat din închisoare în anul 1952, împreună cu Valeriu Sirianu și Gheorghe Spulbatu. A sărit gardul înalt de cinci metri jumătate și și-a rupt un picior. A fost prins, bătut, legat de un scaun și ținut timp de 48 de ore cu picioarele în gheață. Cei doi colegi au fost executați. El a primit pedeapsa de muncă silnică pe viață. A fost eliberat din închisoare în 1964, odată cu amnistia generală. Datorită gravelor probleme generate de suferințele acumulate în închisoare, după o lungă suferință  i-au fost amputate ambele picioare.

Tudor Greceanu ne-a părăsit în anul 1994, nu înainte de a ne lăsa mărturia curtemurătoare a destinului său tragic.

Eroul Tudor  Greceanu, aviatorul cu 20.000 de zboruri la activ, 27 de avioane inamice  doborâte  și fapte de arme pentru care a fost răsplătit cu un număr impesionant de ordine și medalii, a plecat să se odihnească lângă ceilalți eroi ai neamului, lăsându-ne în memorie imaginea  unui om de caracter, dârz și neînduplecat, neînfrânt în toate bătăliile pe care le-a purtat! 

Tic – tac, tic – tac, tic – tac…În mâinile noastre, ceasul măsoară cu fidelitate timpul. Trecerea secundelor, minutelor, orelor, zilelor, anilor…vieții! 

Oana NUȚĂ

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Brolic
Oaspete
Brolic
18 aprilie 2019 2:34

Imi poate recomanda cineva alte interviuri cu marele erou al natiunii romane afara de cel realizat de doamna Hossu Longin?
Am inteles ca ar mai fi vreo 2 realizate de marele Greceanu dupa Revolutie.
Cu stima, glorie eterna eroilor nostri!

MihaiMihai Stefania Irene
Oaspete
MihaiMihai Stefania Irene
3 octombrie 2015 21:54

Un articol foarte interesant !
Imi doresc foarte mult, ca romanii, sa nu uite nicioadata, ca Romania exista, datorita eroismului multor oameni de vaza ai vremurilor !
Felicitari pentru articol !

Dan Dragoi
Oaspete
Dan Dragoi
20 martie 2015 20:31

Am fost aviator militar si pot sa dau dimensiunea reala a eroului Tudor Greceanu;,i-ar trebui statui pretutindeni in locurile legate de lupta aeriana in care a invins intotdeauna,si-ar trebui sa-i cerem iertare in genunchi cu fruntea-n pamant,ca arabii in rugaciune,pentru anii de temnita crunta,pentru aceasta oribila fapta careia i-a supravietuit ,si pentru care eu il consider eroul meu 

Mihai Bajdiu
Oaspete
Mihai Bajdiu
12 septembrie 2013 15:16

Pacat ca nu am stiut sa pretuim vulturii nostri si se sting in uitare !

facebook-profile-picture
Administrator
29 august 2013 21:15

“Sunt lucruri pentru care oamenii nu sunt făcuți. Dumnezeu n-a făcut oamenii pentru orice. E așa de simplu să mori. De ce să te compromiți ca să trăiești? (…) Eu am pierdut partida. Pentru că partida n-o dictez eu… M-am bătut pentru țara asta și la 2000 de kilometri într-un sens și în celălalt, și pe frontul de răsărit și pe cel de apus … Și uitați-vă ce-am cules…”
.

Sunt cuvintele unui supraom. Ale unui erou. Un pilot care a murit in 1994, in mizerie, intr-o garsoniera din Ferentari, cu ambele picioare taiate ca urmare a torturilor, dupa o viata pe care multi nici nu ne-o putem imagina reala astazi. A fost singurul supravietuitor al evadarii din inchisoarea de la Aiud.
.

Tudor Greceanu – Drumul celor putini

bogdan
Oaspete
bogdan
2 august 2013 13:50

 
Am cautat cartea Drumul celor putini, dar online nu o gasesc. Ma poate indruma cineva, spre o librarie, anticariat, etc?
Multumesc.

facebook-profile-picture
Administrator
2 august 2013 20:41

Domnule Bogdan, aceasta intrebare a mai fost pusa in cadrul acestui articol. A raspuns Presedintele Fundatiei „Erou Cpt. av. Alexandru Serbanescu”, doamna Eleonora Arbanas intr-un comentariu. Cautati mai jos.
Puteti lua legatura cu doamna E. Arbanas pe adresa de e-mail:

 
        fundatia_av_serbanescu@yahoo.com  

danimar
Oaspete
danimar
25 mai 2013 15:37

Locotenentul aviator Tudor Greceanu a fost un erou al neamului romanesc.
 
Fie-i memoria veşnic cinstită!

maria
Oaspete
maria
25 mai 2013 15:30

Foarte multe articole de calitate despre istoria militara a Romaniei. Intru de fiecare data cu placere  si  citesc articolele cu foarte mare interes. Am sa recomand copiilor mei care sunt la varsta adolescentei sa descopere istoria militara a Romaniei, aici, pe site-ul dvs. Doresc sa felicit echipa editoriala a ligii, si va urez succes in continuare.

    Maria Macovei

facebook-profile-picture
Administrator
25 mai 2013 16:57

” A scrie istorie este o obligaţie pentru omenire, a o adăugi cu ce ai aflat, este o obligaţie pentru fiecare, rămânând ca aceia care pot să scrie, să adune şi ce au aflat de la cine nu mai poate vorbi….”
.

Nicolae Iorga

Luminita Dobre
Oaspete
Luminita Dobre
25 mai 2013 15:09

stiti cumva de unde se poate procura cartea scrisa de Tudor Greceanu, Drumul celor putini ?

Arbanas Eleonora
Oaspete
Arbanas Eleonora
3 iunie 2013 13:57

Stimată doamnă Luminiţa Dobre,

Cartea a apărut in anul 2005, ediţie limitată, apariţia a fost îngrijită de Martha Greceanu, sora aviatorului. Cartea nu se mai găseşte iar sora aviatorului din păcate s-a stins din viaţă.  Ce vă pot spune este că relatarea amintirilor de razboi ale av.Tudor Greceanu au putut fi consemnate de acesta după anul 1990 . Din cauza stării precare a sănătăţii  Tudor Greceanu a notat in amintirile sale două episoade respectiv „Inainte de război „şi ” Flotila Udet”. Nu a reuşit să termine integral „Războiul” şi „Evadarea”. Asadar ” Drumul cel puţini ” a apărut graţie Marthei Greceanu cu precizarea că au fost introduse in carte şi consideraţiuni ale regretatei doamne.
Din pacate interesul pentru astfel de carţi este scăzut iar publicarea  lor în general reprezinta pentru majoritatea editurilor o simpla prestare de servicii (contra cost) a unor activităţi comerciale. Să privim partea plina  a vremurilor de astăzi  prin faptul că ONG-uri de ţinuta  LMP promovează cu consecvenţă pagini din istorie.  
.

Eleonora Arbanas – Presedintele Fundatiei „Erou Cpt. av. Alexandru Serbanescu

.

http://fundatiaserbanescu.wordpress.com/

facebook-profile-picture
Administrator
25 mai 2013 15:01

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pilotii care reuseau cinci victorii aeriene erau considerati ASI.
Victoriile trebuiau omologate, prin fotografii ale avioanelor doborate si prin declaratii ale martorilor. Victoriile probabile erau victorii neomologate, fie ca avioanele inamice erau doborate adanc in teritoriul inamic si nu se puteau fotografia, fie lipsa martorilor de la sol sau din aer.
 
     Tudor Greceanu a avut la activ 27 de victorii aeriene. A facut parte din celebrul Grup 9 vanatoare, unde comandant era Cpt. av. Alexandru Serbanescu. A facut parte din elita aviatiei de vanatoare romanesti, a luptat alaturi de ASII ASILOR, pe celebrele avioane de vanatoare Messerschmitt Bf 109 si 110 G impotriva aviatiei sovietice in est, impotriva aviatiei americane pentru apararea teritoriului national, dar si impotriva aviatiei germane in vest.

       
     Fiind un regalist convins, descendent din parinti foarte bogati, nu a inteles schimbarile din Europa de Est, dupa Yalta si dupa  terminarea razboiului, si dezamagit de deposedarile de avere si nationalizarea domeniilor, a hotarat sa lupte impotriva sistemului comunist din acea vreme. Sistem care la condamnat la ani grei de temnita la Aiud.
     
     Asa cum spunea domnul Mm. (r) Mihailescu Dumitru, Presedinte de Onoare al LMMM,  „Erori au fost, erori sunt inca” ….
.
      Danut ALBU – L.M.P. 

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
25 mai 2013 12:08

Vizitati pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti 

.
           https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl

BALTA LOUIS EDMOND-Prim vicepresedinte L.M.P.
Oaspete
BALTA LOUIS EDMOND-Prim vicepresedinte L.M.P.
23 mai 2013 21:53

ASA S-A INTAMPLAT CU MAJORITATEA ADEVARATILOR EROI SI LUPTATORI CARE S-AU JERTFIT PENTRU APARAREA PAMANTULUI ROMANESC.
AU SUFERIT DAR NU AU RENUNTAT LA LUPTA.

SA PURTAM TOATA RECUNOSTINTA NOASTRA EROULUI AVIATOR GRECEANU TUDOR PENTRU TOT CE A FACUT IN TIMPUL VIETII LUI, SPRE BINELE  TARII SI IMPLICIT PENTRU VIITORUL NOSTRU.

 ec. EDMOND LOUIS BALTA- Prim vicepresedinte L.M.P.

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
23 mai 2013 0:37

A aparut numarul 160 al revistei “TIMONA”, publicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina:
   
     http://lmmm.ro/wp-content/uploads/2013/05/rev-timona-160.pdf
       Va invitam sa o rasfoiti.
.
                      Lupu Mugurel – F-222 – LMP 

danimar
Oaspete
danimar
22 mai 2013 1:09

Sistemul care l-a condamnat la ani grei de puscarie, a cazut in 1989. Poate Dumnezeu a vrut sa-l tina in viata pe Eroul pilot, sa traiasca caderea regimului care la asuprit. Felicitari lmp pentru faptul ca aduceti in prim-plan pe site-ul dvs, Eroi care aflati la datorie au luptat neconditionat pentru scumpa noastra tara, ROMANIA.

Mihailescu Dumitru
Oaspete
Mihailescu Dumitru
21 mai 2013 22:18

Erori au fost, erori sunt încă!…

BALAN
Oaspete
BALAN
25 mai 2013 12:14

si-or fi in neamul romanesc….

Profu.
Oaspete
Profu.
20 iulie 2016 11:11

Doamne ……ce valori ,ce oameni ,ce patrioti ,ce profesionisti ,cata daruire devotament si curaj au putut sa aiba acesti OAMENI acesti fii ai poporului roman,oameni drepti , neclintiti in crezul si patriotismul lor oameni care si-au slujit tara ,oameni care si-au onorat cu cinste scoala pe care au absolvit-o indeplinindu-si cu cinste si devotament sarcinile ,ordinele ,sau misiunile ce le-au fost incredintate .Odihneste-i doamne in pace.Priviti acum la legile strambe si dezastrul din Romania ,coruptie si nerusinare pe toate drumurile lipsa de respect fata de varstnici ,fata de oamenii pregatiti ,fata de profesori , in loc de ,,scuzati,pardon ,multumesc,va rog
ce vrei ba, in loc de specialisti absolventi de facultati semianalfabeti in loc de hrana sanatoasa, E-uri si prafuri frumos ambalate dar canceroase cu sacul, nu conteaza cine le consuma ,banul sa iasa ,apropos nu va este dor de un salam de sibiu cu soia? Trist si rusinos………..Sa incerci sa vorbesti acum despre patriotism,despre patrie esti considerat idiot, nostalgic……..acum la putere sunt retrocedarile ,jaful,defrisarile fara limite hotia cu acte in regula inselaciunea , parvenirea , ocuparea unei functii cat mai inalte fara sa fii pregatit profesional,nu conteaza cat esti de imbecil sau nerusinat,cu banii se cumpara orice …….si apoi va arat eu ce si cum

wpDiscuz