SPONSORI OFICIALI

EROU CPT. AV. ALEXANDRU SERBANESCU A 69-A COMEMORARE

422947_116009811861682_2018338986_n

Nobleţea spiritului uman la mormântul eroului naţional Alexandru Şerbănescu- Ghencea Militar 18 august 2013

.

Au trecut 69 de ani de la ultima luptă aeriană a Cpt.av.Alexandru Şerbănescu.
La 18 august 1944 s-a înălţat pe cerul patriei spre a o apăra, alături de alţi 12 camarazi ai Grupului 9 Vânătoare. Astfel, “…Nu se va putea spune că în România nu a ieșit niciun român în fața americanilor,……” . O luptă acerbă să reziste, să se înalţe, cât mai sus.., siluete mici de Lightning-uri.. O luptă inegală cu aviaţia americană comparată cu un roi de albine. Cap compas 290 grade…,7500m peste munţi… Formaţia se rupe, degajări, lipsă de oxigen, radio pe altă frecvenţă, ..nu pot, sunt angajat în luptă cu Mustangu-ri, zi fatidică,…este doborât comandatul.
A căzut Şerbănescu! A căzut eroic în Munţii Buzăului.

Dacă ar fi scăpat ar fi fost inchis ca mulţi alţii. De ce ? Noul regim după 23 august şi decimarea valorilor militare după terminarea războilui. Am fost pedepsiţi şi umiliţi pentru că ne-am apărat ţara.Asta a fost! Toate acestea ne-au fost prezentate prin mărturia celui care a rămas atunci ultimul lângă comandant şi, ultimul mohican al grupului, astăzi. Este stindardul nepreţuit pe care-l mai avem lângă noi. Este Ion Dobran. Şi a putut să vie,să fie,să lăcrimeze,să se încline pentru că el ştie, el a fost,el mai este, încă.

18 august 2013. Comemorarea eroului. Una obişnuită, fără chemări, fără invitaţii. Doar respect pentru memoria celor care au apărat ţara cu preţul veţii şi au pus patria mai presus de orice. Este omagiul nostru pentru toţi zburătorii căzuţi la datorie, 18 august este mai mult decât tradiţie…

Fundaţia mulţumeşte tuturor celor care au participat la comemorare, ne-au transmis mesaje sau cu gândul au înălţat un omagiu în memoria Cpt.av.erou Alexandru Şerbănescu . Respectul nostru pentru Asociaţia Cultul Eroilor “Corneliu Chirieş” Bacău, filiala Bacău a fundaţiei Şerbănescu şi Flotila 95 Aeriană Bacău.

.

.

.
Eleonora Arbanas.

http://fundatiaserbanescu.wordpress.com/

.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
IONION
Oaspete
IONION
23 august 2013 23:44

Ma intriga foarte mult, faptul ca mass-media in special canalele TV au alocat timp si spatiu zile la rand despre decesul unui „rege” ce apartine unei anumite etnii. Nu am vazut sau nu am auzit un reportaj sau o stire ca se implinesc un anumit numar de ani de la moatea unui mare EROU NATIONAL.

                    NE UITAM EROII… SI ESTE PACAT… 

Olaru
Oaspete
Olaru
23 august 2013 23:04

Astept de la LMP noi articole despre aviatia regala din cel De-al Doilea Razboi Mondial, dar si eroismul altor piloti de vanatoare. Au fost destui ASI la mansa Fortele Aeriene Regale, la fel de buni ca Serbanescu. Trebuiesc elogiati toti. Romanii trebuie sa-i cunoasca. Scuze daca am derajat. Sper ca randurile mele sa fie publicate. Multumesc. 

Ulmeanu
Oaspete
Ulmeanu
10 septembrie 2013 15:36

Alexandru Serbanescu a fost un mare pilot de vanatoare, un erou national de care romanii sunt mandri. Urmaresc cu frecventa maxima acest site si am observat ca ati scris ( si este foarte bine) nu mai putin de patru sau cinci articole despre acest mare erou. Olaru are dreptate. Nu credeti ca ar fi timpul ca lmp-ul sa postateze articole si despre alti aviatori, la fel de buni ca Serbanescu, asi ai Aviatiei Regale Romane?

        Va multumesc anticipat pentru raspuns!    
           

                       Cu stima,  
                   

                            Victor Ulmeanu 

Arbănaş Eleonora
Oaspete
28 august 2013 22:29

Subscriu domnule Olaru la chestiunea cu evocarea/elogierea tuturor eroilor neamului dar, se pune întrebarea dacă pe români îi interesează. Chestiunea cu „trebuie”  nu îşi are locul în acest registru. Este vorba doar de simţul datoriei fiecărui român faţă de memoria acelor bravi militari,indiferent de armă. Cândva un descendent al unui aviator m-a interpelat cu următoarea frază: Ar trebui să faceţi ceva şi pentru tata.De ce  pentru tata ,care a fost şi el în război, nu se face nimic? 
Sunt curioasă ce aţi fi răspuns dumneavoastră în locul meu.
Culmea este că eu chiar  evocasem în cadrul fundaţiei şi în plan public bravura acelui aviator, fără să ştiu că are un descendent  cu ceva potenţă intelectuală. Oricum nu ştiu să fi  făcut ceva pentru tatăl său. Posibil să fi rămas tot  un nemulţumit …
Sigur că au fost mulţi aviatori, nu AŞI neapărat, dar la fel de valoroşi. Nimeni nu are exclusivitate în a elogia valorile şi nimeni nu poate cuprinde  totul. În ce mă priveşte am readus spre cunoaştere numeroase figuri de aviatori – eroi uitaţi –   Este doar o infimă părticică din registrul iluştrilor anonimi, pagini desprăfuite dintr-o datorie de onoare şi pasiune.
LMP are în arhivă articole generoase în acest sens.Colaborarea Fundaţiei Şerbănescu cu LMP se datorează şi faptului că interesează să cunoască şi să promoveze  istoria.  
 
 

Farmache
Oaspete
Farmache
23 august 2013 22:46

eroii nu mor niciodata…

milu bajenaru valentin
Oaspete
milu bajenaru valentin
10 decembrie 2017 17:26

Da asa este si unchiul meu ION MILU Eroul Brasovului din flotila cu Alex Serbanscu,,traieste ca ceilati Eroi si in sufletele noastre nepotii,eu Valentrin si fratele Silviu fii surorii lui ,Valentina Milu.Dumnezeu sa-i odineasca.

Nicolae Tonciulescu
Oaspete
Nicolae Tonciulescu
22 august 2013 0:39

 STIMA SI RESPECT…OAMENI DEOSEBITI SI PATRIOTI…!!!

liv73
Oaspete
liv73
19 august 2013 21:22

ce semnificatie are emblema din articol?

Arbanas Eleonora
Oaspete
Arbanas Eleonora
22 august 2013 0:54

Povestea emblemei:
.

În luna aprilie 1944 Alexandru Şerbanescu a fost sărbătorit oficial şi decorat pentru cele 600 de lupte aeriene si 52 de avioane inamice doborâte.
Ideea botezului Grupului 9 Vt.aflat sub comanda lui Şerbănescu a venit ca urmare a hotărârii colective a piloţilor Grupului care asteptau o inspecţie la cel mai înalt nivel, pe aerodromul de la Tecuci unde era baza Grupului 9 Vânătoare. Grupul ducea mare lipsă de avioane din cauza deselor şi grelelor lupte purtate în nord la Frontul de la Iaşi, fie în est la Nistru contra sovieticilor,fie în zona petroliferă şi de vest  contra americanilor, trebuind să facă faţă acolo unde situaţia o cerea. Se impunea înzestrarea grupului cu avioane de vânătoare şi tot ce mai era necesar tehnicului şi piloţilor.
Căpitanul Şerbănescu s-a  gandit să « profite » de ocazia inspecţiei si să ceară  îmbunătăţirea dotării grupului cu avioane noi; grupul era foarte apreciat atât de superiorii români cât şi de cei germani. Ca un strateg desăvârşit Şerbănescu a propus superiorilor ca Generalul de corp de armată Otto Deßloch,comandantul “Luftflotte 4”, să fie “naşul” Grupului 9 Vt.
Propunerea a fost agreeată dar se impunea realizarea unei Embleme. Doi camarazi din grup, cu un real talent la desen, adjutant major Mălăcescu Ioan si Bălan Emil,  au  desenat câte o variantă a  Emblemei.
Întregul efectiv al  grupului a aleas varianta lui Mălăcescu. Aceasta simbolizează stilizat o aripă, literele D şi S (Dessloch-Şerbănescu) legate prin cifra 9 (Gr.9.Vânăt.) pe fondul tricolorului românesc, iar in partea superioară a emblemei este coroana regală. Emblema a fost prezentată oficialilor în cadrul “botezului onorific “al Grupului. Generalul de corp de armată Otto Dessloch în alocutiunea lui a spus ,… « cum la români nu se vine cu mâna goală suplimentar dotării, mai dăruiesc Grupului 9 Vânătoare un numar de 6 avioane Me 109G de ultimul tip, o maşină comandatului Şerbănescu şi 500 sticle cu şampanie întregului grup de vânătoare>.
Emblema a fost  aprobată de superiori, de Comandantul Corpului 1 Aerian, General av. Emanoil Ionescu .
Emblema a fost aplicată pe toate avionele Me 109G care înzestrau Grupul 9 Vânătoare”.
Povestea mi-a fost redată scris de G.ral av.Ion Dobran dar se regăseşte şi în documentele istorice ale vremii. După 1994  emblema o poartă de drept Fundaţia Şerbănescu ca antet şi logoo. Din iunie 2008 emblema este aplicată şi pe placa principală  a  Monumentului Eroilor  Aviatori de la Coloneşti.
.

Mulţumesc pentru interesul dumneavoastră  manifestat deschis şi generos faţă de istoria aviaţiei şi zburătorii români- eroi, patrioţi şi militari desăvârşiţi.  Este adevărat că nu ţine de foame românului năpăstuit de griji interminabile dar, nici pierderea identităţii nu aduce bunăstare şi respectul  european  pentru ţara aceasta a noastră.
Nicolae Iorga spunea: „Nu e greu să găsesti adevarul. E greu sa ai dorinţa de a-l gasi”.
.

Onoare şi Patrie!

.

Eleonora Arbanas – Presedintele Fundatiei „Erou Cpt. av. Alexandru Serbanescu”

avram
Oaspete
avram
4 septembrie 2013 13:12

Aha!  500 de sticle de sampanie!?! cred ca erau cele mai importante,,, in 1944 razboiul era deja pierdut,,, Serbanescu si ai lui stiau asta, poate germanii mai credeau in Hitler si in armele lor secrete,,,

Arbanas Eleonora
Oaspete
Arbanas Eleonora
14 septembrie 2013 11:00

Pentru domnul Avram
Este o  meteahnă a unora de a extrage din context  cuvântul acela care să le justifice incapacitatea  de a analiza o informaţie în întregul ei.Se întâmplă  des în zilele noastre , mai ales în mass media de ştiri , astfel consumatorul nu mai ştie care este informaţia corectă şi ştirea reală.
Aici , la „povestea emblemei”este vorba de un pasaj din istorie;  dumneavoastră trataţi acel moment , descris în documentele vremi, cu subiectivism şi limitat. As putea spune că duceţi în derizoriu un aspect istoric al unei perioade tragice a aripilor româneşti. Poate nu ar strica să vă informaţi mai mult despre eroismul acelor zburători , în spetă, din anul 1944 pe care îl incriminaţi. Este impardonabil să limitaţi grupul de vânătoare ca fiind un fel de clan ce vituieşte în huzur şi se lăfăie în şampanie!  Nu pot să cred că dv. doar atât aţi înţeles.Vă rog să observaţi că acest site are ţinută şi încearcă să fie cât mai dedicat istoriei „aşa cum a fost”.
 
Onoare si Patrie!

avram
Oaspete
avram
14 septembrie 2013 18:52

Pentru doamna Arbanas:
Doamna cred cu convigere ca in acea perioada, in vreme de razboi insemna un lux, un privilegiu sa servesti sampanie cand infanteristul sau artileristul indiferent de grad, soldat, subofiter sau ofiter,  lupta la granitele tarii, plini de paduchi si poate nu aveau ce manca si nici ce bea… apa.

teo doru
Oaspete
teo doru
10 septembrie 2013 15:43

banuiesc ca sampania era „confiscata” din Franta ocupata, captura de razboi,,, 

johny vest
Oaspete
johny vest
10 septembrie 2013 17:55

Heil Zieg!

liv73
Oaspete
liv73
27 august 2013 17:07

Foarte interesant.
Va multumesc stimata doamna pentru informatie. Explicatiile dumneavoastra sunt extraordinare din punct de vedere istoric. Doresc sa va felicit pentru intreaga activitate in slujba eroului av. Alexandru Serbanescu.
Doresc sa va mai intreb daca sunteti ruda cu celebrul aviator Serbanescu.
Toata admiratia pentru LMP pentru postarea unor articole despre istoria militara a Romaniei, articole pe care greu le gasesti in alta parte. 

   Cu stima,

           Liviu Rusu 

IONION
Oaspete
IONION
19 august 2013 21:17

Mare Roman! Dumnezeu sa-l odihneasca!

negru constantin
Oaspete
negru constantin
19 august 2013 21:07

Sa ii cinstim memoria si sacrificiul asa cum se cuvine, luptand si noi mai departe pentru ca neamul romanesc sa fie respectat asa cum se cuvine in Europa si-n lume.

katalyn
Oaspete
katalyn
19 august 2013 20:02

       ,,,din pacate nu ne respectam indeajuns eroii,,,
a aparut in mass media o stire despre 18 august 2013 ziua comemorarii lui Serbanescu?  NU. Atunci ce pretentii avem?
       ,,,din pacate nu ne respectam indeajuns eroii,,,  
oare romanul de rand il mai intereseaza sau mai are timp de asa ceva? cand pe primul plan este supravietuirea, banii neajungand niciodata, viata scupindu-se din ce in ce mai mult,,,
,,,oare unde vom ajunge? 

 

     Felicitari pentru articol. 

lucian
Oaspete
lucian
4 septembrie 2013 13:28

In ziua de azi stresul este cel mai mare inamic al nostru. Stresul nu ne lasa sa ne gandim decat la ziua de maine la rate la facturi la obligatii la ce punem pe masa copiilor nostri. Nu mai este timp sa ne gandim si sa ne aducem aminte de eroii neamului… din pacate. Asta este adevarul. De aceea apreciez foarte mult site-ul dumneavoastra pentru promovarea in randul cititorilor a celor care au luptat si si-au dat viata pentru tara asta. Sunt sigur ca in idealurile lor,  si-au imaginat-o altfel.
In curand va incepe razboiul cu Siria, petrolul se va scumpi, euro se va ridica vertiginos si implicit ratele noastre ipotecare. Cine va suferi? Noi cei de jos. Ii intereseaza pe cineva? binenteles ca nu.
Viata este o lupta permanenta. Este foarte grea dar si foarte inegala.
Va doresc succes in continuare. 

danutshark
Oaspete
danutshark
19 august 2013 19:14

Cpt. av. Alexandru Serbanescu a  căzut eroic în lupta împotriva  americanilor, copleșit de escorta de Mustanguri ale operațiunii de bombardament american asupra Vaii Prahovei din 18 august 1944.
În momentul cand a fost lovit de un american,  era asul cu cel mai mare număr de victorii aeriene (47) din Forțele Aeriene Regale ale României. 
Pana la sfarsitul razboiului Bizu Cantacuzino a cumulat 57 de victorii. Sa nu uitam ca Bizu a luptat si in vest. 

Mocanu Danut – vicepresedinte LMP

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
19 august 2013 18:51

În Orizont Aviatic Cornel Marandiuc spunea:

„Alte țări, națiuni, aviații și istorici nu obosesc în a-și elogia, pomeni și explica eroii aviatori, ai războiului ultim, în a-i onora în fel și chip. Iar noi nu le putem nici măcar publica jurnalele ori memoriile.
Ești liber astăzi, căpitane Șerbănescu, poți să pășești pe străzile Bucureștiului și ale țării dar ești un necunoscut. Este foarte târziu să te mai prezentăm, nu prea avem cui. Te-au ținut prea mult ascuns. Uite însă că o facem totuși, cine știe…”
 
 
 

ZAMFIRESCU
Oaspete
ZAMFIRESCU
19 august 2013 18:39

Alexandru Serbanescu ar fi murit datorita faptului ca Bizu Cantacuzino nu i-ar fi acoperit spatele in timp ce acesta ataca in fruntea formatiei.
Bizu Cantacuzino era plin de el, un om fara caracter desi era cel mai bun pilot din aviatia regala de vanatoare . Bizu era de nedoborat. Era un AS.

minea
Oaspete
minea
10 septembrie 2013 15:58

Domnule Zamfirescu nu puteti aduce acuze nefondate unui mare erou roman, Constantin Bizu Cantacuzino. Fara caracter sunteti dvs care aruncati cu vorbe fara acoperire din surse si informatii eronate.  A fost un print  care a ales sa lupte pentru tara sa, atunci cand multi altii de vita nobila, se ascundeau sub blazonul titlului nobiliar „ocolind” razboiul.  
Bizu a fost cel mai mare pilot din aviatia regala din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, el a fost cu adevarat ASUL CERULUI ,  cel mai talentat, cel mai curajos, cel mai tehnic si cu cele mai multe victorii aeriene.
De aceea lui Bizu trebuie sa-i dam… ce e a lui Bizu.

   Glorie, Cinste si Onoare!

    

tutelea
Oaspete
tutelea
10 septembrie 2013 17:59

Ai uitat sa adaugi ca nu a fost doborat niciodata; si eu consider ca Bizu a fost cel mai mare pilot roman de vanatoare din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
19 august 2013 20:43

Bizu Cantacuzino zbura afara din formatie. Din superstitie el a decolat al 13-lea. Coechipierul lui Alex Serbanescu era Ion Dobran. El l-a atentionat prin radio pe Serbanescu, cand a fost atacat din spate de „mustangul” americanului ; dar nu a fost auzit… sau radioul nu a functionat;  tot el la  vazut cazand 

Florin Craciun
Oaspete
Florin Craciun
19 august 2013 18:31

A murit in aer in lupta cu avioanele americane, ca un EROU, asa a scapat de umilintele din lagarele staliniste…

wpDiscuz