sâmbătă 01 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

EROII ROMANI OMAGIATI LA STRANI (CEHIA)

DSCN7466

Strani este o localitate de munte, având aproximativ 3.000 de locuitori, situată în Carpaţii Albi, pe o vale lungă, la intrarea în una din trecătorile importante dintre Slovacia şi Cehia.
În perioada 16 – 26 aprilie 1945, Divizia 9 Infanterie “Mărăşeşti”, încadrată între Diviziile 240 şi 232 Sovietice, a dus lupte grele pentru cucerirea localităţii Strani şi a înălţimilor din apropiere, unde germanii organizazeră o puternică poziţie de rezistenţă, care înterzicea pătrunderea în Moravia.
Pe timpul acestor lupte 153 de ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi români şi-au pierdut viaţa.
Iniţial aceştia au fost înmormântaţi cimitirul diviziei, dispus pe un platou între localităţile Moravske Lieskove şi Strani, ulterior fiind exhumaţi şi mutaţi în cimitirul din Zvolen.
Pentru a cinsti memoria militarilor români, pe monumentul eroilor ridicat pentru militari din localitate care au murit în cel cel de al Doilea Război Mondial, a fost amplasată o placă care aminteşte de eroismul acestora.
În fiecare an Primăria Strani, sprijinită de autorităţile centrale (guvern, ministerele apărării şi agriculturii, muzeul naţional de istorie, etc) organizeză reconstituirea bătăliei din aprilie 1945. În rolul militarilor ruşi, germani şi români, care s-au confruntat atunci, acţioneză tineri aparţinând asociaţiilor şi cluburilor pentru tradiţii militare din diferite oraşe cehe. De remarcat este faptul că ţinutele sunt procurate prin eforturile financiare proprii ale acestor tineri pasionaţi de istorie. Din anul 2009 militarii români sunt reprezentaţi de membrii “Klub Vojenske Historie 43” din Brno. Deşi nu cunosc limba română, comandantul grupului dă toate comenzile într-o impecabilă limbă română.
Anul acesta Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria ”filiala Constanţa , la invitaţia primarului din Strani, domnul Ondrej Beneşik, a asigurat participarea unui grup de 8 persoane pentru a participa la evenimentele comemorative legate de încheierea celui de al Doilea Război Mondial.
În ziua de 10 mai 2014, începând cu ora 11. 00, la Monumentul Eroilor dispus în central localităţii, a avut loc un ceremonial sobru de depunere de coroane de flori, la care onorul a fost prezentat de “militarii români”din Brno, care au executat trei salve de onoare.
S-a vizitat apoi expoziţia de tehnică de luptă din cel de al Doilea Război Mondial şi locurile de dispunere a grupurilor care reprezentau militarii germani, ruşi şi români. A fost organizat şi un stand cu tehnica de luptă modernă din dotarea Armatei Cehe.
Pe străzile de acces erau organizate standuri de prezentare şi vânzare a unor produse tradiţionale specifice zonei.
Începând cu ora 14.00, pe un platou dispus în apropierea localităţii, câteva mii de localnici dar şi din localităţile învecinate, au participat la reconstituirea bătăliei din anul 1945. Deosebit de interesant a fost faptul că deşi nu erau bariere de acces, la care să fie plătită o sumă care să permită participarea la acest eveniment, toţi participanţii au cumpărat bilete de la punctul discret amenajat. Pe parcursul a aproximativ o oră, participanţii au urmărit deosebit de interesaţi fazele bătăliei, de departe momentul cel mai savurat fiind confruntarea aeriană între avioanele ruseşti şi cele germane. În finalul exerciţiului toate grupurile au defilat având în frunte drapelele statelor respective.
Noi românii ne-am simţit tare mândri când detaşamentul din Brno a defilat cu drapelul tricolor, chiar dacă acesta avea coada improvizată dintr-o creangă dintr-un pom.
Ulterior ne-am întâlnit cu aceşti tineri şi cu reperezentanţii Primăriei Strani, am înmânat din partea asociaţiei Diplome de onoare şi cadouri simbolice(medalii comemorative, albume de prezentare a Dobrogei şi a judeţului Constanţa) .
Am stabilit să desfăşurăm o serie de acţiuni care să permită ca în anul 2015, la aniversarea a 70 de ani de la bătălia de la Strani să participe şi un grup de tradiţii militare din România, precum şi un grup mai numeros de români. Deasemenea am promis să punem la dispoziţia Primărie Strani, cât mai multe documente despre eroii dobrogeni, care să fie păstrate într-o încăpere special amenajată de primărie.
Având în vedere că în anul 1916 , în luptele pentru apărarea Dobrogei la Cocargea(Pietreni) , au murit şi 13 cehi, care făceau parte din Divizia 1 Voluntari Sârbi, am stabilit să analizăm posibilitatea înfrăţirii unei localităţii din zonă cu localitatea Strani. În acest scop în vara acestuia an primarul acestei localităţi va efectua o vizită la Constanţa.
La Stranii , la 1500 de kilometric de casă, noi constănţenii ne-am simţit ca între prieteni alături de autorităţile şi localnicii care ştiu să cinstească pe cei care cu multe zeci de ani în urmă şi-au jertfit viaţa pentru eliberarea acestei localităţi.

.
Col.(r) Remus Macovei

_
Va prezentam filmul artistic CASTELUL CONDAMNATILOR
9 Mai 1945. Trupele germane au capitulat, pacea a revenit pe bătrânul continent după mai bine de 5 ani de război.
Rămase izolate în toată Europa, grupuri răzleţe de soldaţi germani refuză însă să capituleze. Mai ales cele aflate în partea estică a continentului şi care preferă să lupte până la capăt ca alternativă la prizonieratul sovietic. Izolat undeva în munţii Cehoslovaciei, Generalul Schörder are însă şi o misiune. Staţia radio aflată sub comanda lui coordonează alte câteva staţii şi îndeamnă armata germană la respingerea armistiţiului şi continuarea luptei.
Căpitanul Vasiliu primeşte ordin ca, împreună cu unitatea sa de vânători de munte, să lichideze acest ultim cuib de rezistenţă. Lucru deloc uşor, pentru că Schörder s-a baricadat într-un vechi castel, poziţionat strategic pe un ţanc muntos.

Inspirată din întâmplări reale, ideea filmului a fost prelucrată mai târziu de către Ion Gh. Pană în cartea sa „Radio Donau nu mai transmite” şi inclusă de Sergiu Nicolaescu în filmul „Noi cei din linia întâi”
Vizionare placuta!
.

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
21 mai 2014 12:52

A aparut nr. 166 a revistei “TIMONA”, pulicatie editata de Liga Maistrilor Militari de Marina. 
 
.
             Revista o puteti citi  pe noul site L.M.M.M.
 
 http://www.lmmm.ro/  
.                .
  Lectura placuta!.
 
           Cap. Lupu Mugurel ,  F-222  –  Vicepresedinte L.M.P. 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
21 mai 2014 10:20

           Cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Mari Împăraţi, Constantin şi mama sa Elena, urăm un sincer şi călduros “La mulţi ani” tuturor camarazilor din Armata României, precum şi tuturor românilor care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

 Consiliul Director al Ligii Militarilor Profesionisti 

nicolau
Oaspete
nicolau
18 mai 2014 13:14

m-am aflat printre „mesager” Desi am „comis” personal peste 2 500 de fotografii, care ma bucur ca au ajuns oficiale desi eu sunt de cealalta parte a aparatului, trebuie sa spun ca tot n-am putut surprinde caldura atmosferei de la Strani. La o participare mai larga ne-am gindit si noi. trebuie insa gasite solutii. Noi ne-am bazate pe …pensii!

sorina
Oaspete
sorina
17 mai 2014 9:34

foarte frumos. cred ca singurii patrioti in ziua de azi ati ramas doar voi militarii,,, societatea civila nu mai are timp de asa ceva,,,

Manole Nicoleta
Oaspete
Manole Nicoleta
17 mai 2014 9:32

Felicitari organizatorilor dar mai ales participantilor. Omagierea Eroilor Neamului Romanesc este o datorie sacra a fiecarui roman.

   Cap. Manole Nicoleta, F-222 – membru in CD al LMP 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
17 mai 2014 9:45

       Acesta este comentariul cu nr. 6.000!

     Din data de 30 octombrie de cand site-ul oficial al Ligii Militarilor Profesionisti a devenit operational s-au postat:

 – 296 de articole
 – 6000 de comentarii 
.

– Total vizitatori ai site-ului L.M.P. : 291.707
– Medie cititori pe zi :  250 – 400 
– Medie cititori pe saptamana : 1.500 – 2.500

.

     L.M.P.

 

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
18 mai 2014 8:13

Si 2.222 de like-uri pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti!

https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl

.

    Cap. Lupu Mugurel – F-222 

dumy
Oaspete
dumy
16 mai 2014 23:59

Salutari mesagerilor Constantei la Strani! Felicitari!
Domnul Colonel (r) Macovei la inaltime ca intotdeauna. 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
16 mai 2014 23:15

      Domnule Stanescu, sunteti intr-o totala eroare. Acesti oameni din Asociatia Cultul Eroilor Constanta nu au mers la „plimbare” asa cum insinuati, ci au fost la Strani invitati de catre autoritatile locale pe banii personali si NU din fondurile asociatiei Cultul Eroilor.
Nu ne intereseaza catusi de putin veniturile pensionarilor militari din Cultul Eroilor filiala Constanta, dar apreciem faptul ca un grup de romani au fost prezenti pentru prima data la Strani la comemorarea eroilor Diviziei 9 „Marasesti”, cazuti la datorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
   
     Si noi, cei din Liga Militarilor Profesionisti, puteam sa fim prezenti acolo, dar sponsorul cu care am discutat cu cateva luni in urma a renuntat. Nu ne-am permis sa cheltuim din fondurile noastre si nici din veniturile salariale.
.

     In loc sa ne mandrim, unii oameni asa de „calibrul” dumneavoastra arunca cu noroi in acesti pensionari militari, care nu merg la pescuit sau nu dau cu zarul in cluburile amenajate de primarul Mazare. Acesti oameni isi sacrifica o parte din timpul liber pentru un singur tel:

                              CULTUL EROILOR
 
daca reusiti sa intelegeti ceva din aceste doua cuvinte…

.

     Ne asteptam la un comentariu tendetios din partea unui civil, dar, „surpriza” a venit de la un… militar. Din pacate… 
.

         L.M.P. 

doros
Oaspete
doros
16 mai 2014 18:33

O propunere interesanta ar fi ca la anul viitor, un pluton din Brigada 9 Mecanizata „Marasesti” sa fie prezent la Strani. Ar fi o dovada de respect pentru eroii nostri dar si recunoastinta pentru cehii care au grija de mormintele celor care s-au jertfit pentru eliberarea acestei localitati.
Felicitari celor care au fost prezenti in Cehia! 

laura
Oaspete
laura
16 mai 2014 18:27

foarte frumos din partea cehilor! noi romanii, stim sa depunem doar coroane de flori…

danutshak
Oaspete
danutshak
16 mai 2014 17:52

       La anul vom depune eforturi mai mari pentru a gasi un sponsor serios. Nu putem sa mergem pe cont propriu, veniturile de SGP nu ne permit. 
.
     Nu putem decat sa-i felicitam pe cei opt care au reprezentat Constanta la Strani, acolo unde 153 de militarii Dobrogeni din Divizia 9 Infanterie „Marasesti”. au dat jertfa suprema pentru eliberarea Cehoslovaciei.  
.
     Cinste Cultului Eroilor „Regina Maria” – filiala Constanta! 

.  

   Cap. Danut Mocanu, Bg.9 Mecanizata „Marasesti” – vicepresedinte LMP 

luminita dobre
Oaspete
luminita dobre
16 mai 2014 17:44

Foarte interesant….   Felicitari!

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
16 mai 2014 17:06

       
       Strani
 este un sat  în în regiunea Zlin în sud-estul Republicii Cehia , situat direct la granița cu Slovacia , la aproximativ  271 km sud-est de Praga , capitala Republicii Cehe. Satul se întinde pe o suprafață de 39.75 kilometri pătrați și în prezent (2011) are o populatie de doar 3.000 de persoane. 
.
        Felicitari domnule Colonel pentru faptul ca ati fost prezent la Strani.
Sponsorul nostru al L.M.P.-ului,  a „dezertat” in ultima clipa… Speram ca la anul sa gasim unul mai serios.

 
      Cap. Lupu Mugurel, F-222 – vicepresedinte LMP

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
16 mai 2014 17:13

      Asa este din pacate… speram ca in 2015 cand se implinesc 70 de ani de la terminarea celei mai devastator razboi din toate timpurile, noi, membri Ligii Militarilor Profesionisti sa fim prezenti la Strani.
.

    Meritati toate felicitarile noastre!  

         Bravo CULTUL EROILOR Constanta!
.

  Cap. Radu Gabriel F-222 , membru CD – LMP 

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
16 mai 2014 17:00

Cititi articolul postat pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti, semnat de Col.(r) Remus Macovei:
             EROUL DE LA STRANI 
 
   http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/eroul-de-la-strani/

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
16 mai 2014 16:51

COMUNICAT L.M.P.:
.
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi. 
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.

Intra si vezi:
 
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” .
.
            Multumim pentru intelegere! 

wpDiscuz