,,(…) am efectuat o amplă documentare, şi nu o anchetă. Totuşi, completând investigaţia din anul 1991, în urma obţinerii unor noi date, informaţii şi documente, a declaraţiilor unor martori, specialişti în domeniu, supravieţuitori, am avut surpriza să descoperim multe elemente, care, analizate, comparate, prelucrate, ne-au dus la alte concluzii decât cele ale expertizei efectuate la data accidentului şi cuprinsă într-un document oficial. Nu ne-am propus niciun moment să punem la îndoială profesionalismul şi buna credinţă a specialiştilor care au anchetat, au redactat şi au semnat actul oficial despre acest caz şi nici nu ne dorim ca redarea concluziilor noastre, în contradicţie cu cele oficiale, să ducă la apariţia unor polemici în acest sens. Noi credem că adevărul despre acest accident nu a fost spus în întregime sau a fost demonstrate parţial şi intenţionat deformat, metoda utilizată fiind omisiunea (…)” – Constantin Cumpănă şi Andrei-Dorian Cumpănă, autori ai cărţii-document ,,CATASTROFA NAVEI UNIREA – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982”.
Produsă în condiţii misterioase şi din cauze necunoscute, catastrofa maritimă a tancului UNIREA a rămas consemnată în istorie ca ,,cea mai mare pierdere navală mondială din anul 1982.”
Petrolierul UNIREA a fost a doua navă de acest tip, construită după INDEPENDENŢA, având zonă de navigaţie nelimitată şi o capacitate de 163.867 tdw (viteză de 16 noduri; autonomie de 18.000 Mm).
Supertancul UNIREA a fost lansat la apă în 7 august 1978, fiind predat către NAVROM Constanţa la data de 30 octombrie 1978. Ieşirea în probe de mare s-a făcut la 9 octombrie 1979. UNIREA a intrat în exploatare la data de 17 noiembrie 1979. Prima călătorie s-a efectuat între 23 noiembrie – 5 decembrie 1979. Nava a fost comandată de către căpitanul de cursă lungă Mircea Munteanu, cel care a preluat-o de la constructor.
13 octombrie 1982. Ora 03.00. Nava UNIREA a părăsit portul Constanţa, în bună stare de navigare, cu echipaj complet. Era cel de-al 45-lea voiaj, la comandă aflându-se căpitanul de cursă lungă Mihail Moraru, numit în funcţie în seara zilei de 12 octombrie 1982.
13 octombrie 1982. Ora 09.15. Supertancul se afla în plin marş, la 40 Km S-S-E de Cap Caliacra. Toate funcţionau normal. Explozia s-a produs în dreptul tancului 3 babord. A fost atât de puternică, încât a aruncat în aer bucăţi din corpul navei, pulverizând toate geamurile de la comanda acesteia. Comandantul a ordonat stoparea motorului principal. Deşi şeful-mecanic a declanşat instalaţia de stins incendii cu apă şi spumă, jetul de apă nu a depăşit 5 metri, din cauza afectării grave a tubulaturii principale. Comandantul Mihail Moraru a ordonat acţionarea cheiei automate radio de transmitere a semnalului S.O.S.
În ajutorul marinarilor au venit navele ,,Motru”, ,,Tg. Bujor”, ,,Căciulata”, ,,Topliţa”, ,,Mărăşeşti”, ,,Voinicul”, ,,Grădiştea” şi ,,Gostinul”- R.S.R.; ,,Perun”, ,,Rusalka”, ,,Icar”, ,,Europa” şi ,,Kiten” – R.P. Bulgaria; ,,Ianghi Iuli” şi ,,Gordelivi” – U.R.S.S., precum şi elicoptere ale R.S.R. şi R.P. Bulgaria.
13 octombrie 1982. Ora 09.35. Pupa navei s-a înclinat brusc la babord, până la cca. 8-9 grade. Analizând situaţia creată, comandantul Mihail Moraru a ordonat lansarea bărcilor de salvare, pentru evacuarea echipajului. De asemenea, au fost lansate şi plutele de salvare de la pupa navei.
13 octombrie 1982. Ora 10.20. Înclinarea părţii dinspre pupa babord era de 10 grade, partea dinspre prova bandându-se la babord. Incendiul pe navă se extindea.
13 octombrie 1982. Ora 10.25. Din cauza pericolului iminent de rupere a navei, comandantul a ordonat evacuarea ultimilor oameni rămaşi la bord. Ultimul care a abandonat nava a fost Mihail Moraru, care a sărit de la pupa petrolierului.
Pe timpul evacuării personalului au fost date dispărute două persoane: marinarul Gabriel Georgescu, reperat de un elicopter bulgăresc abia la ora 14.48. A fost recuperat la ora 17.20 de nava ,,Tg. Bujor”; ospătara Elena Ganţă a decedat, după ce, în timp ce cobora pe scara de salvare a navei, a căzut în apa rece şi agitată a mării, corpul ei fiind găsit şi recuperat pe data de 21 octombrie 1982.
13 octombrie 1982. Ora 12.30. Exploziile din dreptul tancului 2 au dus la dispariţia catargului din prova navei. Corpul navei a început să se afunde în apa mării.
14 octombrie 1982. Ora 15.30. Echipa de specialişti români ajunsă la faţa locului a urcat pe UNIREA, cu intenţia de a realiza un plan de salvare a navei. S-a constatat că există mişcări de balans neregulate, în contratimp. Profilele metalice de rezistenţă ale navei se rupeau.
14 octombrie 1982. Ora 19.35. Petrolierul s-a bandat brusc la babord şi s-a rupt în două, de la mijloc. Jumătatea din pupa s-a scufundat treptat, dispărând în adâncurile mării la ora 20.30.
15 octombrie 1982. Ora 00.35. Cealaltă jumătate a navei a fost înghiţită de apă.
Supertancului UNIREA şi-a găsit sfârşitul în apele Mării Negre, la o adâncime de cca. 1.400 metri.
Mihail Moraru, comandantul navei UNIREA: ,,(…) Ne-a părăsit cu greu, trupul ei uriaş dispărând lin în adâncurile întunecoase şi reci ale mării… Era o imagine grandioasă şi sinistră, în acelaşi timp… Am simţit că şi ea regreta despărţirea de mine şi de minunatul ei echipaj şi că nu a reuşit să ne ducă la destinaţie… Ultimul ei port va fi Marea Neagră, dar pe fundul nisipos din abisul mării. Adio! (…)”.
În raportul de expertiză tehnică prezentat la data de 30 noiembrie 1982, comisia de anchetă a concluzionat că pierderea petrolierului UNIREA a fost cauzată de: ,,explozia de origine necunoscută; incendiul în zona exploziei; inundarea tancurilor babord, urmată de inundarea tancurilor din zona centrală; şocul puternic al exploziei din zona tancului 2 central; frângerea navei în zona centrală; ruperea şi desprinderea copletă a navei în final; scufundarea celor două părţi ale navei prin pierderea treptată a flotabilităţii lor; condiţiile hidrometeorologice nefavorabile, care au îngreunat operaţiunile de salvare şi au împiedicat o cercetare cu scafandrii autonomi a părţii avariate a navei”.
Lipsa unor informaţii certe şi lămuritoare despre cauzele şi împrejurările producerii catastrofei navei UNIREA a dat naştere multor întrebări fireşti, care, neprimind răspunsuri lămuritoare şi în timp util, au dus la apariţia unor zvonuri: „nava s-a abătut din drum şi, intrând într-un raion maritim în care au avut/ aveau loc aplicaţii militare, s-a lovit de o mină plutitoare; nava se afla pe drumul său şi s-a lovit de o mină plutitoare, rătăcită în timpul unor aplicaţii militare recente, sau de o mină amplasată submarin în timpul celui de-al doilea război mondial, dar desprinsă şi ieşită la suprafaţă; nava a fost torpilată de un submarin rămas neidentificat; nava a fost minată de un comando necunoscut de scafandri autonomi etc“.
Autorii cărții neagă aceste ipoteze: „Sunt greu de acceptat, pentru că unele sunt absurde, iar altele chiar ridicole, dar, se ştie foarte bine, zvonurile sunt cel mai vechi mijloc de informare din lume şi, pentru a circula, nu au nevoie de adevăr. Logica lor nu este cea a raţiunii. Este suficient ca o informaţie sau mai multe să se transmită din om în om pentru ca zvonul să se răspândească, după o logică proprie, ca o epidemie“.
În urma analizei unor documente și mărturii, Constantin și Andrei Cumpănă rămân cu convingerea că „ADEVĂRUL despre acest accident nu a fost spus în întregime sau, mai corect, a fost <demonstrat> parţial şi intenţionat deformat, metoda utilizată fiind omisiunea“, ei susținând că această catastrofă a fost rezultatul exploatării defectuoase a navei în timpul existenței acesteia, dar și a unui cumul de erori umane, „pentru că Dumnezeu nu greşeşte, Natura este indiferentă, iar Tehnica a fost făcută şi este exploatată de mâna omului!“…
Oana NUTA
Lasă un comentariu
Am terminat Institutul de marina „Mircea cel Batran” si sunt oarecum avizat fata de alti comentatori. E de ajuns sa arunci o privire asupra corpului navei ca sa iti dai seama ca are un viciu de proiectare. Corpul este prea lung favorizand aparitia unor forte imense de incovoiere si torsiune in zona mediana in special cand nava „calareste” doua valuri succesive. Noi am invatat ca aceste forte de incovoiere au produs o oboseala a metalului in aceste zone concomitent cu producerea de electricitate statica care a produs o diferenta de potential electric intre peretii metalici ai tancului si incarcatura transportata. Din cate am inteles pe acest tip de nave instalatia de gaz inert nu functiona corespunzator sau nu i se acorda importanta cuvenita. Probabil toate aceste conditii cumulate au creat premizele aparitiei unei scantei in tancul de marfa, explozia si incendiul prelungit care au slabit si mai mult rezistenta navei cauzand ruperea acesteia.
Guliman Mihai
A fost torpilat de submarin rusesc care din intimplare efectuau impreuna cu vecinii de la sud un exercitiu in Marea Neagra sa nu zic ca a fost a 2a avertizare a unchiului stalin catre nea Nicu dupa Independenta
Mircea Bors
Felicitari autorilor . Adevarul intreg este constituit din adevaruri partiale . Cineva trebuie sa-si asume meritul de a le pune cap la cap si de a reconstitui ce s-a intamplat in ziua fatidica . Adevarul trebuie sa iasa la suprafata , chiar daca este scufundat la 1400 de m. impreuna cu petrolierul .
Vreau sa aflu si eu mai multe date tehnice despre nava Unirea; gen, tip motor, lungime,inaltime, etc
Multumesc anticipat!
mi-ar fi placut sa gasesc si numele celor din ultimul echipaj al MT UNIREA . .tatal meu era acolo
LISTA NOMINALĂ de ECHIPAJ a petrolierului UNIREA
– la data de 14 octombrie 1982 –
__________________________________________________________________________
Nr. Numele Funcţia Data Anul Starea
crt. şi prenumele naşterii înca- civilă[1]
drării
__________________________________________________________________________
1. Moraru Mihail comandant 31.07.1935 1960 căsătorit/ 1 copil
2. Crăciunică Vasile ofiţer maritim I 01.01.1948 1976 căsătorit/ 1 copil
3. Băsescu Mircea ofiţer maritim II 27.11.1953 1979 căsătorit/ 1 copil
4. Panaite Ion ofiţer maritim III 06.07.1953 1980 căsătorit/ 1 copil
5. Dumitrescu Sergiu ofiţer maritim III 04.04.1958 1982 necăsătorit
6. Zaharia Vasile şef mecanic 19.10.1952 1976 căsătorit/
7. Scarlat Adrian ofiţer mecanic I 30.11.1943 1976 căsătorit/ 1 copil
8. Preda Aurelian ofiţer mecanic II 11.08.1957 1981 necăsătorit
9. Onofrei Dan Gabriel ofiţer mecanic III 09.04.1956 1979 căsătorit/
10. Teodor Severin mecanic III 28.11.1924 1950 necăsătorit
11. Vasilescu Constantin şef radio-telegrafist 22.03.1937 1961 căsătorit/ 1 copil
12. Nour Gheorghe ofiţer radio-telegrafist 08.01.1958 1981 căsătorit/
13. Ştefan Victor ofiţer electrician 21.08.1955 1979 necăsătorit
14. Zaifu Dumitru ofiţer electrician III 02.04.1956 1981 necăsătorit
15. Gherase Alexandru şef echipaj 12.04.1950 1968 necăsătorit
16. Onodi Iosif lemnar 18.11.1953 1982 căsătorit/
17. Mereuţă Nicolae electrician bord 21.11.1929 1967 căsătorit/ 1 copil
18. Oancea Traian Valeriu timonier 14.11.1944 1973 căsătorit/ 2 copii
19. Crăcea Petrică timonier 20.01.1947 1969 căsătorit/ 2 copii
20. Chenaru Mircea timonier 09.03.1945 1976 căsătorit/ 2 copii
21. Rostaciuc Vasile marinar 22.07.1948 1982 căsătorit/ 1 copil
22. Pîrvu Duţu marinar 11.08.1937 1961 căsătorit/ 1 copil
23. Muhuleţ Aurelian marinar 01.11.1930 1964 căsătorit/ 1 copil
24. Lercă Dumitru marinar 09.10.1931 1970 căsătorit/ 3 copii
25. Roibu Dobri ajutor ofiţer mecanic 13.03.1935 1967 căsătorit/ 1 copil
26. Istrate Constantin ajutor ofiţer mecanic 05.11.1954 1979 căsătorit/ 2 copii
27. Oanţă Petre ajutor ofiţer mecanic 14.10.1944 1967 căsătorit/ 2 copii
28. Olişevschi Marin ajutor ofiţer mecanic 01.02.1948 1971 căsătorit/
29. Leca Stan ajutor ofiţer mecanic 18.08.1927 1979 căsătorit/ 2 copii
30. Dinu Ştefan strungar 17.06.1952 1979 căsătorit/ 1 copil
31. Andrici Vasile motorist 12.12.1955 1981 necăsătorit
32. Gheorghe Dumitru motorist 16.08.1957 1980 căsătorit/ 1 copil
33. Voicu Neculai motorist 24.09.1955 1978 necăsătorit
34. Buzoianu Mircea motorist 12.07.1939 1980 căsătorit/ 2 copii
35. Dănilă Mircea motorist 26.06.1950 1981 căsătorit/ 1 copil
36. Stanciu Constantin fochist 09.02.1952 1979 căsătorit/ 1 copil
37. Oproiu Constantin fochist 03.06.1941 1976 căsătorit/ 1 copil
38. Cujbă Petre fochist 29.10.1948 1979 căsătorit/ 2 copii
39. Popa Gheorghe bucătar 06.06.1934 1957 căsătorit/ 1 copil
40. Pîrvu Constantin brutar 04.01.1942 1978 căsătorit/ 2 copii
41. Georgescu Gabriel marinar stagiar 08.05.1951 1982 căsătorit/ 2 copii
42. Ganţă Elena (d)[2] ospătar 28.05.1932 1970 văduvă/ 1 copil
43. Vanea Ion[3] asistent medical 16.07.1916 1980 ?
__________________________________________________________________________________________
Notă:
– Media de vârstă a echipajului era de 36,7 ani;
– 36 (aprox. 84%) au făcut serviciul pe petrolierul UNIREA şi alte petroliere, unii chiar în perioada 1963-1982;
– 7 (aprox. 16%) au fost îmbarcaţi numai pe petrolierul UNIREA.
[1]Datele sunt valabile la data producerii accidentului.
[2]Decedată.
[3] Potrivit unor informaţii a navigat până la vârsta de 72 de ani!
ANUNT IMPORTANT!
*
IN ATENTIA TUTUROR MEMBRILOR LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
*
MEMBRII LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI, INSCRISI RECENT IN LIGA, SUNT RUGATI SA CONTACTEZE CONDUCEREA L.M.P. PENTRU A DA DOUA FOTOGRAFII TIP LEGITIMATIE.
O FOTOGRAFIE SE ATASEAZA LA CEREREA DE INSCRIERE A FIECARUI MEMBRU, CERERE CE SE AFLA IN BAZA DE DATE (CONFIDENTIALA) A L.M.P.
A DOUA FOTOGRAFIE PENTRU LEGITIMATIA DE MEMBRU AL LIGII.
*
MEMBRII LIGII CARE NU SUNT DIN CONSTANTA POT TRIMITE POZELE INTR-UN PLIC PE ADRESA LIGII,
CONSTANTA – STR. POET ANDREI MURESAN NR. 28 , COD 900338
*
LEGITIMATIILE SUNT GRATUITE!
MULTUMIRI SPECIALE DOAMNEI MIHAELA POPA PENTRU SPRIJINUL ACORDAT!
VA MULTUMIM!
*
CONSILIUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
2%
PENTRU LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI
*
NU PIERDE NICIO CLIPA!
“TOTI PENTRU UNUL, 2% PENTRU TOTI”
CONTRIBUIE LA FONDUL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI!
DESCARCA DE PE SITE-UL L.M.P. FORMULARUL, COMPLETEAZA-L SI DEPUNE-L LA ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE TERITORIALE PANA LA 15 MAI 2012!
*
LEGEA 571/2003 DIN CODUL FISCAL PERMITE DIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT UNEI ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE, NON-PROFIT.
DACA MILITARII NU OPTEAZA PENTRU ACEASTA ALTERNATIVA, BANII SE DUC AUTOMAT LA STAT!
*
DATELE:
COD DE IDENTIFICARE FISCALA: 27535960
IBAN RO50RNCB0817118580560001
*
DIRECTIONEAZA 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PLATIT STATULUI PE ANUL 2011 CATRE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CAMARAZI!
IMPREUNA VOM REUSI!!
FITI ALATURI DE LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI!
*
CONSILILUL DIRECTOR AL LIGII MILITARILOR PROFESIONISTI
MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE M-AU FELICITAT CU OCAZIA ZILEI MELE DE NASTERE SI LA RANDUL MEU VA UREZ MULTA SANATATE ,FERICIRE SI NOROC!
DANUT-M VICEPRESEDINTE L.M.P.
COMUNICAT L.M.P.:
AZI, 5 FEBRUARIE PRIETENUL SI CAMARADUL NOSTRU, MOCANU DANUT, VICEPRESEDINTE L.M.P., ISI SARBATORESTE ZIUA DE NASTERE!
LIGA MILITARILOR PROFESIONISTI, II UREAZA SANATATE MAXIMA, PUTERE DE MUNCA, IMPLINIRI PERSONALE CAT SI PROFESIONALE SI BUCURII ALATURI DE CEI DRAGI!
*
LA MULTI ANI!
*
CONSILIUL DIRECTOR L.M.P.
Doresc sa-i multumesc Oanei Nuta pentru acest articol cu scufundarea in conditii misterioase al gigantului petrolier „Unirea”, considerat atunci cea mai mare catrastofa navala a anului 1982.
Dan A. – L.M.P.
Conform legislatiei marinaresti internationale, comandantul navei este singurul care da ordinul de abandon si ultimul care paraseste nava. Comandantul Mihail Moraru ramas ultimul nu a mai avut timp sa coboare pe scara se salvare si a sarit in mare de la o inaltime ametitoare echivalent a 4-5 etaje. Cinste lui!
Nu asa a procedat de curand, capitanul italian a pasagerului esuat intre stanci pe tarmul italian. A fugit ca un las cu o salupa lasand de izbeliste pasagerii si echipajul, refuzand sa revina la nava dupa ordinele capitaniei zonale italiene. Rusine!
Marinarii romani brevetati (ofiteri) si ne-brevetati (timonieri, motoristi, marinari etc) sunt considerati de armatorii si de companiile straine foarte buni profesionisti si scoala de navigatie romaneasca recunoscuta in lume.
„Unirea” doar ce plecase din portul Constanta si cred ca nava nu era incarcata cu titei. Daca ar fi fost incarcata la capacitate, avea soarta petrolierului „Independanta” care a ars 28 de zile in Bosfor. Echipajul navei „Unirea” s-a salvat avand timp sa lanseze barcile si plutele automate se salvare la apa. Pacat de ospatarita, cred ca a facut un soc datorita apei reci si mai ales a spaimei. Marinarii de pe „Independenta” nu au avut nicio sansa, au ars impreuna cu nava, doar trei s-au salvat datorita faptului ca s-au aruncat primii in mare.
Sunt nepoata de marinar. Unchiul meu a fost comandant de cursa lunga. Sunt uimita cate nave romanesti erau in zona (Marea Neagra) la momentul 13 oct. 1982: „Motru”, „Tg. Bujor”, „Caciulata”, „Toplita”, „Marasesti”, „Voinicul”, „Gradistea” si „Gostinul”. In acele vremuri 300 si ceva de nave si 90 de pescadoare se aflau in mars pe marile si oceanele lumii, navigand sub pavilonul tricolor, pentru economia si interesele Romaniei. Impresionant!
Acum ne mai avand flota, marinarii romani sunt nevoiti sa navige sub pavilioane straine. Un adevar crunt.
O idee buna de a posta pe facebook, articole de pe acest site. Asa am dat de dvs. Felicitari!
Pana la urma de ce natura a fost explozia?
Adaug versiunile neoficiale, adica zvonurile vremi:
1 – nava lovita de mina plutitoare, urmare a aplicatilor marinei militare bulgare.
2 – nava lovita de mina antisubmarina din timpul celui de-al doilea razboi mondial desprinsa si iesita la suprafata.
3 – nava minata de un comando de scafandri necunoscut
4 – nava torpilata de un submarin necunoscut.
conform unor discutii neoficiale cu Roibu,Scarlat,Oanta,Vanea,se pare ca spalau la rece fara gaz inert ,cred ca Basescu va poate da ceva amanunte daca doreste
Nu iese fum, fara foc. La fel ca si in cazul petrolierului Independenta, adevarul se afla sigur in cine stie ce arhive, care sigur nu vor fi deschise niciodata.
Teodor, eu nu prea cred in aceste versiuni neoficiale.
Hai sa analizam putin zvonistica acelor vremuri pe punctele tale:
*
1- Punctul 1 – exclus. Nicio marina militara nu foloseste mine de razboi in aplicatiile navale pe timp de pace.
2- Punctul 2 – prea putin probabil. Dupa razboi, „campurile” de mine au fost curatate si de obicei erau „plantate” in apararea oraselor port de submarinele inamice. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, marina germana cu cele aproximativ 70 de submarine si nave de razboi, comandata de Amiralul Helmuth Brinkman era cantonata in Constanta – Romania si nu in Bulgaria.
3- Punctul 3 – exclus. Este aproape imposibil sa minez o nava aflata in mars. Scafandri de lupta pot mina o nava aflata la ancora.
4- Punctul 4 – Prea putin probabil. Romania la vremea aceea nu avea diferende politice cu niciun stat.
*
Eu cred ca explozia s-a datorat unei acumulari de gaze la tancul nr.3. Un petrolier ca sa poata naviga fara incarcatura de titei, trebuie sa inunde tancurile cu apa, pentru ca „opera vie” sa fie cum este si firesc, sub nivelul liniei de plutire asigurand o flotabilitate optima navei. Umplerea tancurilor cu apa este si o metoda P.S.I.
Nu stiu, dar exista posibilitatea ca tancul 3 sa nu fi fost inundat cu apa si datorita gazelor a fost nevoie de o scanteie ca sa declanseze explozia.
Este o simpla supozitie de-a mea.
Numai Dumnezeu stie ce s-a intamplat atunci in 1982 cu „Unirea”, unul dintre cele mai mari petroliere la acea vreme, din Europa.
*
Dan A. – L.M.P.
Daca mai traia d-l Lerca poate-ti spunea el ca s-a intamplat exact aia din punctul 4. Avea omul un aparat foto ZORKI si fotografiat exact 2 gauri rotunde in bordaj. La Constanta a venit unu’ de la securitate si a luat aparatul. Nu i l-a mai inapoiat. Daca aveti prieteni securisti vedeti ca undeva este trecut si ce va spun aici.
Versiunea oficiala a fost expolzie de origine necunoscuta.
Nu vreau sa supar pe nimeni, imi place acest site, dar vin cu o propunere:
De ce nu postati si articole cu implicarea in lupta a navelor fortelor navale si a marinarilor militari, in timpul primului dar mai ales in cel de-al doilea razboi mondial. Va multumesc anticipat.
Ionescu, pensionar militar.
Domnule Ionescu avem in plan asa ceva. Vom avea in viitorul apropiat pe site, operatiuni ale navelor de razboi a Marinei Regale Romane, din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Dan A. – L.M.P.
Apreciez, inca o data spun, site-ul lmp. Dupa „Independenta”, „Sadu” iata ca ati venit cu acest articol al tragediei petrolierului „Unirea”. Aceste articole sunt bine venite, pentru ca cititorii ( mai ales cei din tara ), pot afla acum dupa multi ani, tragedii in care au fost implicate nave si marinari romani din flota comerciala a Romaniei din perioada socialismului comunist. Flota care din pacate nu mai exista.