TURTUCAIA 2013
.
În fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, la Tutrakan (Turtucaia) are loc un ceremonial pentru cinstirea memoriei militarilor căzuţi în bătălia desfăşurată în perioada 1 – 6 septembrie 1916.
În acest an la ceremonialul organizat de primăria Tutrakan au participat reprezentanţii prefecturii şi ai unităţilor militare din Silistra, parlamentari locali, primarii tuturor localităţilor care au avut militari jertfiţi cu ocazia acestei bătălii, membri ai asociaţiilor de păstrare a tradiţiilor militare, numeroşi localnici.
Din România au participat delegaţii ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa, ale Ligii Militarilor Profesionişti şi a comunei Chirnogi, judeţul Călăraşi.
Slujba religioasă , oficiată de un sobor de preoţi bulgari, a fost pentru prima dată susţinută şi în limba română, de un preot din localitatea Chirnogi.
După cuvântările oficialităţilor locale s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în luptele din anul 1916. Oficialităţile locale au depus coroane de flori, din partea română această activitate fiind executată de col.(r)Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa, cap. Danut Albu , preşedinte si cap. Danut Mocanu, vicepresedintele Ligii Militarilor Profesionişti.
Cei 50 de membri ai delegaţiei constănţene, formată din militari profesionişti, cadre în rezervă şi în retragereau, şi profesori , au vizitat apoi Cimitirului de onoare Daidâr (Şumentsî) rămânând impresionaţi de modul în care sunt îngrijite toate elementele acestuia: cele două gropi comune unde sunt înhumaţi aproximativ 8.000 de militari, peste 5.000 fiind români; monumentul central construit în 1926 de Societatea “Cultul Eroilor”; capela care foloseşte clopotul turnat în 1936 la Fabrica Nicolae Ionescu din Bucureşti, pe care sunt înscrise următoarele: „Cimitirul Eroilor Daidâr/ 1916 – 1919/ Amintire veşnică celor care au ştiut/ să moară vitejeşte pentru ţara lor”.
În finalul vizitei s-au stabilit măsuri pentru amplificarea colaborării între Muzeul Naţional de Istorie din Tutrakan şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Constanţa.
.
Col.(r) Remus Macovei
.
_
BATALIA DE LA TURTUCAIA
.
Batalia de la Turtucaia desfasurata in perioada 1-6 septembrie 1916 s-a soldat cu o grea infrangere a armatei romane.
La sfârşiitul celor 6 zile de luptă din cei aproximativ 39.000 militari români care au acţionat în capul de pod, 28.500 au fost luaţi prizonieri (480 ofiţeri şi 28.020 gradaţi -soldaţi), aproximativ 7.000 îl reprezintă morţii şi răniţii, iar 3.500 au reuşit să se salveze trecând Dunărea sau retrăgându-se spre Silistra.
Capul de pod Turtucaia, era zona fortificată din jurul localităţii, a cărei apărare revenea Diviziei 17 Infanterie.
Acesta avea în subordine toate trupele aflate în Turtucaia şi împrejurimile acestei localităţi, precum şi Divizia de Dunăre cu toate navele şi uităţile din subordine.
Comandantul capului de pod era generalul Constantin Teodorescu. Divizia 17 Infanterie avea în compunere:
.
– Brigada 18 Infanterie ,comandant col. Nicolae Mărăşescu, formată din Regimentul 36 Infanterie şi Regimentul 76 Infanterie;
.
– Brigada 39 Infanterie, comandant gen. Constantin Drăgotescu, formată din Regimentul 79 Infanterie şi batalioane 4 din regimentele 40,75 şi 80 Infanterie.
.
Pe Dunăre acţiona în sprijinul forţelor din capul de pod Divizia de Dunăre, formată din 4 monitoare şi 8 vedete, comandată de contraamiralul Nicolae Negrescu.
Conducerea tuturor forţelor bulgaro-germano-turce care acţionau în nord vestul Bulgarie era asigurată de mareşalul August von Mackensen.
Pentru atacul capului de pod Turtucaia acesta a realizat o grupare de forţe, marea majoritate aparţinînd Armatei a III-a comandată de generalul Toşev. Conducerea trupelor care au atacat capul de pod a revenit generalului bulgar Kiselov, Gruparea avea următoarea structură :
.
– Divizia 4 “Preslav” – care urma să atace cu 17 batalioane Sectorul II Daidâr;
.
– Brigada 1/Divizia 1 ”Sofia” – care urma să atace cu 8 batalioane Sectorul III Antimovo;
.
– Detaşamentul mixt von Hammerstein – care urma să atace cu 3 batalioane bulgare şi un batalion german Sectorul I Staroselo;
_
Despre aceasta mare batalie puteti citi pe site-ul LMP in cadrul capitolului, „ISTORIE MILITARA”, un articol semnat de Col.(r) Remus Macovei
TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE
.
Cap. Danut Albu
_
Va prezentam filmul ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI
Film româno-vest german , aparut in 1980 in regia lui Sergiu Nicolaescu. Filmul, este o ecranizare dupa romanul cu acelasi titlu, scris de Camil Petrescu.
In rolurile principale: Vladimir Gaitan, Joanna Pacula si Sergiu Nicolaescu.
Filmul este alcătuit din două părți separate de inserturi;
partea I-a (Ultima noapte de dragoste) are 47 de minute, iar partea a II-a (intitulată Întîia noapte de război) 53 de minute.
Romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război publicat în 1930 de scriitorul Camil Petrescu a avut parte de un mare succes de critică, fiind considerat un caz de conștiință în contextul Primului Război Mondial.
Sergiu Nicolaescu a precizat că el a făcut „multe și importante schimbări, mai ales în ceea ce privește structura dramaturgică a poveștii”, filmul nefiind o ecranizare fidelă a romanului, ci doar inspirat de opera literară din care a împrumutat dialoguri și scene. El s-a axat pe analiza sentimentelor pe fundalul unei drame sociale care este războiul.
In urma realizării acestor modificări, Sergiu Nicolaescu a fost dat în judecată de Uniunea Scriitorilor, unde fusese reclamat de fiul lui Camil Petrescu. Acesta din urmă a discutat cu regizorul și au ajuns la o înțelegere.
Precizam ca filmul nu are legatura cu batalia de la Turtucaia.
.
Vizionare placuta!
_
Lasă un comentariu
Interesant
COMUNICAT L.M.P.:
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.
.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor”
.
Multumim pentru intelegere!
COMUNICAT L.M.P.:
.
Am primit telefoane de la mai multi cititori, care ne-au atras atentia ca nu pot sau nu stiu sa se logheze, pentru a adauga comentarii pe diverse teme privind articolele postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti.
Vom incerca sa venim in ajutorul dumneavoastra:
* PASUL 1:
– click pe “autentifica-te pentru a raspunde”
* PASUL 2:
– click pe “inregistrare” (nume utilizator si adresa de e-mail)
* PASUL 3:
– “inregistrare completa” – verifica e-mailul
* PASUL 4:
– autentificare: nume utilizator si parola (copy-paste primita pe adresa ta de e-mail)
* PASUL 5:
– se intra pe profilul titularului se completeaza datele si schimba-ti parola; poti sa-ti pui propria parola, mai accesibila; daca doresti poti adauga o fotografie oarecare din memoria calculatorului pentru avatar.
* PASUL 6:
– actualizeaza profil
.
SUCCES!
.
Danut ALBU – L.M.P.
Va salut!
Filmul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, l-am vazut prima data in anii ’80. Am fost foarte intrigat pentru faptul ca regizorul Sergiu Nicolaescu a modificat scenariu filmului fata de romanul cu acelasi nume a lui Camil Petrescu. In roman tanarul locotenent Stefan Gheorghidiu nu este executat pentru tradare, ci dimpotriva. Aceasta modoficare esentiala a adus nemultumiri publicului cunoscator al romanului, dar mai ales fiului lui Camil Petrescu.
La un moment dat s-a pus in discutie chiar refacerea ultimei parti din film. Nu s-a finalizat datorita intelegerii dintre Sergiu Nicolaescu si fiul lui Camil Petrescu. Se spune ca in aceasta disputa a intervenit si cei aflati la putere in acele vremuri.
Cu stima,
Mateianu Virgil
Este foarte adevarat ce spuneti, Sergiu Nicolaescu a deviat de la subiectul cartii si a schimbat finalul. Filmul artistic „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, a avut un succes nu numai in Romania ci si in Europa, mai ales in Polonia. Joana Pacula era o actrita poloneza, mai tarziu a emigrat in SUA, dar la Holywood nu a cunoscut marele succes.
diferenta mare intre Von Mackensen si Teodorescu. Ce s-a intamplat cu Teodorescu? A fost arestat si condamnat de Curtea Martiala, pentru lasitate in fata inamicului?
CINSTIREA MEMORIEI EROILOR ESTE IMPORTANTĂ PENTRU FIECARE DINTRE NOI, CĂCI UN POPOR CARE ÎŞI UITĂ ISTORIA NU POATE SĂ AIBĂ VIITOR!
Doresc sa salut si eu colegii din liga pentru activitatea din Bulgaria.
Unul din scopurile Ligii Militarilor Profesionisti este de a cinsti memoria eroilor neamului romanesc.
LMP colaboreaza eficient cu Asociatia CULTUL EROILOR – „REGINA MARIA – Filiala Constanta
Cap. Lupu Mugurel – Vicepresedinte LMP
Mai multe fotografii pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti:
https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl
Felicitari camarazilor mei din LMP si colegilor din Asociatia Cultul Eroilor „Regina Maria” din Constanta pentru actiunea TUTRAKAN – Bulgaria din 1 septembrie 2013. Imi pare rau ca nu am putut participa, fiind plecat din garnizoana.
Poate la anul.
Salut toti baietii din liga!
ONOARE SI PATRIE!
Cap. Radu Gabriel F-222 – membru in consiliul director LMP
Ar fi super! Propunerea mi se pare foarte interesanta. Discutam in sedinta consiliului director.
Dorim ca in luna mai anul viitor, sa efectuam o excursie de trei zile in Cehia. Activitatea va avea ca obiect, cinstirea eroilor neamului cazuti in al Doilea Razboi Mondial pe teritoriul Cehoslovaciei.
Vom colabora pe aceasta tema cu Asociatia CULTUL EROILOR „Regina Maria”- filiala Constanta.
Speram ca pana atunci sa gasim un sponsor.
Danut ALBU – L.M.P.
ma inscriu si eu.
Buna seara!
Domnilor nu am fost militar de cariera. Singura intersectare cu armata s-a intamplat prin 1977 – 1978 cand mi-am satisfacut stagiul militar obligatoriu. Insa m-a pasionat istoria si am citit cam tot ce se putea citi despre cele doua razboaie mondiale.
Doresc sa afirm ca de vina pentru catastrofa de la Turtucaia nu a fost armata romana. Cine a fost de vina ca armata era slab dotata? ca artileria era insuficienta si invechita, iar mitralierele erau putine? Ca ofiterii rezervisti erau slab pregatiti si trupa neinstruita?
Va spun eu. Politicienii acelor vremuri, celebrele partide politice istorice.
Domnilor!
In 1914 a izbucnit Primul Razboi Mondial. Romania a intrat in razboi in 1916. Nu este posibil cand Europa de doi ani era ravasita de un razboi mondial, guvernul Romaniei sa nu investeasca sa nu doteze si sa nu modernizeze armata romana. Inadmisibil.
Un lucru este cert. Armata Romana a intrat in razboi nepregatita. Asta este adevarul.
Cu stima,
T. Sirbu
credeti ca acum este altfel?
O actiune ce onoreaza Liga Militarilor Profesionisti cat si Asociatia Cultul Eroilor „Regina Maria” , filala Constanta. Eroii de la Turtucaia nu trebuie uitati.
daca nu erau nemtii maresalului Mackesen, bulgarii nu spargeau frontul niciodata; adevarul este ca si noi nu am fost bine pregatiti, am mai fost si cu „nasul pe sus”, si am subestimat forta ofensiva a armatelor bulgare, in urma victoriilor noastre din 1913 asupra vecinilor de sud de Dunare.
De ce nu scrieti un articol cu victoria armatei romane (1913) in cel de-al Doilea Razboi Balcanic? Atunci armata romana nu s-a oprit din ofensiva decat la Sofia, unde am ramas ca armata de ocupatie 6 luni.
Domnule Roman in cel de-al Doilea Razboi Balcanic (1913), armata bulgara s-a retras sistematic, refuzand lupta cu trupele romane, astfel incat am intrat in Sofia fara a trage un foc de arma.
Desi nu am avut ciocniri sau lupte, armata romana a avut 1.150 de morti, datorita epidemiei de holera declansata in zona muntoasa a Balcanilor.
.
Cap. Danut ALBU – L.M.P.
de aceea bulgarii nu ne-au inghitit niciodata,,,
bulgarii au fost eliberati de sub papucul otoman de noi si de rusi in razboiul ruso-romano-turc din 1877 – 1878. Dorobantii si rosiorii romani au cazut pentru Independenta Romaniei, dar, si pentru o Bulgarie libera si independenta. Pentru efortul nostru am primit teritoriul Dobrogei, ce apartinuse Imperiului Otoman.
Prima alipire a Dobrogei de Tara Romaneasca are loc în 1388-1389 pe vremea domnitorului
Mircea cel Batran. Dar după moartea lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea intră în componența Imperiului Otoman între 1418 și 1421.
Se pare, după anumiți cercetători, că părți din Dobrogea s-au aflat pentru scurt timp în componența Țării Românești în timpul lui Vlad Tepes 1462 (câteva luni) si a lui Mihai Viteazu (1599 – 1601)
In urma razboiului ruso-romano-turc, Dobrogea de Nord devine parte a Regatului Romaniei după recunoașterea independenței și cedarea Basarabiei de Sud către Imperiul Țarist, prin decizia Congresului de la Berlin
Includerea Dobrogei în Regatul Romaniei în urma Trataului de la San Stefano ( 3 martie 1878 ) a sporit importanța provinciei, deoarece asigura ieșirea directă la mare a statului român.
Romania s-a folosit de situația prielnică din timpul celui de-al Doilea Razboi Balcanic si anexează Cadrilaterul (Dobrogea de Sud) în anul 1913, prin prevederile Tratatului de pace de la București.
În timpul Primului Război Mondial, Bulgaria a redobândit Cadrilaterul și fâșia de teritoriu până la linia Rasova-Agigea timp de 2 ani, ocupând restul Dobrogei (cu excepția Deltei) până la data de 30 septembrie 1918. La încheierea primului război mondial Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine restabilește frontiera din 1913 între România și Bulgaria, atribuind Cadrilaterul din nou României.
Cadrilaterul a fost recuperat de Bulgaria în anul 1940 prin Tratatul de la Craiova , când Adolf Hitler i-a impus regelui Carol al II-lea să regleze diferendele teritoriale cu Bulgaria.
În urma convorbirilor dintre cele două state, s-a încheiat la data de 7 septembrie 1940 tratatul care restabilea frontiera din 1912 între România și Bulgaria. Tratatul de la Craiova prevedea și un schimb obligatoriu de populații între cele două state: toți bulgarii din nordul Dobrogei și toți românii din Cadrilater urmau să fie strămutați.
Cap. Danut ALBU – L.M.P.
Buna ziua,
Sunt in cautarea unor detalii despre un stra-stra-bunic al meu Vasile Nicolau, mort la Turtucaia, si as aprecia foarte mult daca m-ar putea ajuta cineva cu un sfat.
Povestea pare sa fie explicata pe scurt in cartea „Bulgarii” de Pictor C. Vladescu. Se pare ca in noaptea de 24-25 August 1916, dupa capitulare, a fost tinut impreuna cu ofiteri ai regimentului 5 obuziere si alti ofiteri de infanterie in fosta de acum „popota a ofiterilor brigazii”. A doua zi dimineata a fost executat „in spatele brigazii, pe malul Dunarii”.
Exista vreo posibilitate sa pot afla mai multe despe acest personaj? In acest moment singura informatie pe care o am este despre cum a murit, din cartea amintita mai sus. Presupun ca as putea gasi ceva prin arhive, el fiind „politaiul orasului” si in acelasi timp „locotenent de rezerva”, insa nici nu stiu de unde sa incep.
Cu deosebit respect,
Dan Andrei Tutunea
Pentru domnul Dan Andrei Tutunea:
Contactati-l pe presedintele CULTULUI EROILOR „REGINA MARIA” – filiala Constanta – Col.(r) Remus Macovei
adresa de e-mail:
macovei.remus@yahoo.com
Va multumesc!
Felicitari LMP!
Filme romanesti postate pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti:
.
NOI CEI DIN LINIA INTAI
in cadrul articolului:
ZIUA FORTELOR TERESTRE
http://www.ligamilitarilor.ro/eveniment/ziua-fortelor-terestre/
.
TRIUNGHIUL MORTII
in cadrul articolului:
TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste/
.
FATA MORGANA
in cadrul articolului:
1 AUGUST – ZI DE SARBATOARE PENTRU TANCHISTII TARII
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/1-august-zi-de-sarbatoare-pentru-tanchistii-tarii/
.
OGLINDA
in cadrul articolului:
DEZROBITORII
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/dezrobitorii/
Despre aceasta mare batalie puteti citi pe site-ul LMP in cadrul capitolului,“ISTORIE MILITARA”, un articol semnat de Col.(r) Remus Macovei
TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE
.
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste/
NU PLANGE. MAICA ROMANIE
.
Nu plange, maica Romanie!
Ca am sa mor neimpartasit!
Un glont pornit spre pieptul tau
Cu pieptul meu eu l-am oprit…
.
Nu plange, maica Romanie!
E randul nostru sa luptam
Si din pamantul ce ne arde
Nici o farama sa nu dam!
.
Nu plange, maica Romanie!
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii nostri, peste veacuri
Onoarea ne vor da, o stim!
.
Nu plange, maica Romanie!
Aduna tot cei bun sub soare
Ne cheama si pe noi la praznic
Cand Romania va fi mare!
_
Versuri gasite in ranita unui soldat mort in toamna anului 1918, pe muntele Sorica din Carpatii de Curbura.