sâmbătă 01 oct 2022

SPONSORI OFICIALI

TURTUCAIA 2013

DSCN4106

TURTUCAIA 2013
.

În fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, la Tutrakan (Turtucaia) are loc un ceremonial pentru cinstirea memoriei militarilor căzuţi în bătălia desfăşurată în perioada 1 – 6 septembrie 1916.
În acest an la ceremonialul organizat de primăria Tutrakan au participat reprezentanţii prefecturii şi ai unităţilor militare din Silistra, parlamentari locali, primarii tuturor localităţilor care au avut militari jertfiţi cu ocazia acestei bătălii, membri ai asociaţiilor de păstrare a tradiţiilor militare, numeroşi localnici.
Din România au participat delegaţii ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa, ale Ligii Militarilor Profesionişti şi a comunei Chirnogi, judeţul Călăraşi.
Slujba religioasă , oficiată de un sobor de preoţi bulgari, a fost pentru prima dată susţinută şi în limba română, de un preot din localitatea Chirnogi.
După cuvântările oficialităţilor locale s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în luptele din anul 1916. Oficialităţile locale au depus coroane de flori, din partea română această activitate fiind executată de col.(r)Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor”Regina Maria” filiala Constanţa, cap. Danut Albu , preşedinte si cap. Danut Mocanu, vicepresedintele Ligii Militarilor Profesionişti.

Cei 50 de membri ai delegaţiei constănţene, formată din militari profesionişti, cadre în rezervă şi în retragereau, şi profesori , au vizitat apoi Cimitirului de onoare Daidâr (Şumentsî) rămânând impresionaţi de modul în care sunt îngrijite toate elementele acestuia: cele două gropi comune unde sunt înhumaţi aproximativ 8.000 de militari, peste 5.000 fiind români; monumentul central construit în 1926 de Societatea “Cultul Eroilor”; capela care foloseşte clopotul turnat în 1936 la Fabrica Nicolae Ionescu din Bucureşti, pe care sunt înscrise următoarele: „Cimitirul Eroilor Daidâr/ 1916 – 1919/ Amintire veşnică celor care au ştiut/ să moară vitejeşte pentru ţara lor”.
În finalul vizitei s-au stabilit măsuri pentru amplificarea colaborării între Muzeul Naţional de Istorie din Tutrakan şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Constanţa.
.

Col.(r) Remus Macovei

.

_

BATALIA DE LA TURTUCAIA
.

Batalia de la Turtucaia desfasurata in perioada 1-6 septembrie 1916 s-a soldat cu o grea infrangere a armatei romane.

La sfârşiitul celor 6 zile de luptă din cei aproximativ 39.000 militari români care au acţionat în capul de pod, 28.500 au fost luaţi prizonieri (480 ofiţeri şi 28.020 gradaţi -soldaţi), aproximativ 7.000 îl reprezintă morţii şi răniţii, iar 3.500 au reuşit să se salveze trecând Dunărea sau retrăgându-se spre Silistra.
Capul de pod Turtucaia, era zona fortificată din jurul localităţii, a cărei apărare revenea Diviziei 17 Infanterie.
Acesta avea în subordine toate trupele aflate în Turtucaia şi împrejurimile acestei localităţi, precum şi Divizia de Dunăre cu toate navele şi uităţile din subordine.
Comandantul capului de pod era generalul Constantin Teodorescu. Divizia 17 Infanterie avea în compunere:
.
– Brigada 18 Infanterie ,comandant col. Nicolae Mărăşescu, formată din Regimentul 36 Infanterie şi Regimentul 76 Infanterie;
.
– Brigada 39 Infanterie, comandant gen. Constantin Drăgotescu, formată din Regimentul 79 Infanterie şi batalioane 4 din regimentele 40,75 şi 80 Infanterie.
.
Pe Dunăre acţiona în sprijinul forţelor din capul de pod Divizia de Dunăre, formată din 4 monitoare şi 8 vedete, comandată de contraamiralul Nicolae Negrescu.

Conducerea tuturor forţelor bulgaro-germano-turce care acţionau în nord vestul Bulgarie era asigurată de mareşalul August von Mackensen.
Pentru atacul capului de pod Turtucaia acesta a realizat o grupare de forţe, marea majoritate aparţinînd Armatei a III-a comandată de generalul Toşev. Conducerea trupelor care au atacat capul de pod a revenit generalului bulgar Kiselov, Gruparea avea următoarea structură :
.
– Divizia 4 “Preslav” – care urma să atace cu 17 batalioane Sectorul II Daidâr;
.
– Brigada 1/Divizia 1 ”Sofia” – care urma să atace cu 8 batalioane Sectorul III Antimovo;
.
– Detaşamentul mixt von Hammerstein – care urma să atace cu 3 batalioane bulgare şi un batalion german Sectorul I Staroselo;

_

Despre aceasta mare batalie puteti citi pe site-ul LMP in cadrul capitolului, „ISTORIE MILITARA”, un articol semnat de Col.(r) Remus Macovei

TURTUCAIA: INFRANGEREA DESPRE CARE NU SE VORBESTE

.

Cap. Danut Albu

_

Va prezentam filmul ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI
Film româno-vest german , aparut in 1980 in regia lui Sergiu Nicolaescu. Filmul, este o ecranizare dupa romanul cu acelasi titlu, scris de Camil Petrescu.
In rolurile principale: Vladimir Gaitan, Joanna Pacula si Sergiu Nicolaescu.
Filmul este alcătuit din două părți separate de inserturi;
partea I-a (Ultima noapte de dragoste) are 47 de minute, iar partea a II-a (intitulată Întîia noapte de război) 53 de minute.

Romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război publicat în 1930 de scriitorul Camil Petrescu a avut parte de un mare succes de critică, fiind considerat un caz de conștiință în contextul Primului Război Mondial.
Sergiu Nicolaescu a precizat că el a făcut „multe și importante schimbări, mai ales în ceea ce privește structura dramaturgică a poveștii”, filmul nefiind o ecranizare fidelă a romanului, ci doar inspirat de opera literară din care a împrumutat dialoguri și scene. El s-a axat pe analiza sentimentelor pe fundalul unei drame sociale care este războiul.
In urma realizării acestor modificări, Sergiu Nicolaescu a fost dat în judecată de Uniunea Scriitorilor, unde fusese reclamat de fiul lui Camil Petrescu. Acesta din urmă a discutat cu regizorul și au ajuns la o înțelegere.
Precizam ca filmul nu are legatura cu batalia de la Turtucaia.
.

Vizionare placuta!

_

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Bisti claudiu
Oaspete
Bisti claudiu
5 aprilie 2014 21:54

Interesant

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
20 noiembrie 2013 11:28

COMUNICAT L.M.P.:
Site-ul Ligii Militarilor Profesionisti a fost securizat pentru a fi protejat de anumiti virusi.
Ca sa puteti adauga un comentariu, sa va exprimati opiniile, la articolele postate pe site, va trebui sa va inregistrati.

.
Intra si vezi:
“Arata regulile pentru inregistrare si postarea comentariilor” 
.
 
          Multumim pentru intelegere! 

Mateianu Virgil
Oaspete
Mateianu Virgil
4 septembrie 2013 14:57

Va salut!
Filmul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, l-am vazut prima data in anii ’80. Am fost foarte intrigat pentru faptul ca regizorul Sergiu Nicolaescu a modificat scenariu filmului fata de romanul cu acelasi nume a lui Camil Petrescu. In roman tanarul locotenent Stefan Gheorghidiu nu este executat pentru tradare, ci dimpotriva. Aceasta modoficare esentiala a adus nemultumiri publicului cunoscator al romanului, dar mai ales fiului lui Camil Petrescu.
La un moment dat s-a pus in discutie chiar refacerea ultimei parti din film. Nu s-a finalizat datorita intelegerii dintre Sergiu Nicolaescu si fiul lui Camil Petrescu. Se spune ca in aceasta disputa a intervenit si cei aflati la putere in acele vremuri.
Cu stima,
    Mateianu Virgil

manea
Oaspete
manea
8 septembrie 2013 22:50

Este foarte adevarat ce spuneti, Sergiu Nicolaescu a deviat de la subiectul cartii si a schimbat finalul. Filmul artistic „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, a avut un succes nu numai in Romania ci si in Europa, mai ales in Polonia. Joana Pacula era o actrita poloneza, mai tarziu a emigrat in SUA, dar la Holywood nu a cunoscut  marele succes.

crin
Oaspete
crin
4 septembrie 2013 10:28

diferenta mare intre  Von Mackensen si Teodorescu. Ce s-a intamplat cu Teodorescu? A fost arestat si condamnat de Curtea Martiala, pentru lasitate in fata inamicului?     

oana nuta
Autor
3 septembrie 2013 13:02

CINSTIREA MEMORIEI EROILOR ESTE IMPORTANTĂ PENTRU FIECARE DINTRE NOI, CĂCI UN POPOR CARE ÎŞI UITĂ ISTORIA NU POATE SĂ AIBĂ VIITOR!

 

lupu mugurel
Oaspete
lupu mugurel
2 septembrie 2013 21:50

Doresc sa salut si eu colegii din liga pentru activitatea din Bulgaria. 
Unul din scopurile Ligii Militarilor Profesionisti este de a cinsti memoria eroilor neamului romanesc.

   
    
   LMP colaboreaza eficient cu Asociatia CULTUL EROILOR – „REGINA MARIA – Filiala Constanta
 

         Cap. Lupu Mugurel – Vicepresedinte LMP

Mai multe fotografii pe pagina de facebook a Ligii Militarilor Profesionisti:
     

    https://www.facebook.com/ligamilitarilor?ref=hl

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
2 septembrie 2013 20:07

Felicitari camarazilor mei din LMP si colegilor din Asociatia Cultul Eroilor „Regina Maria” din Constanta pentru actiunea TUTRAKAN – Bulgaria din 1 septembrie 2013. Imi pare rau ca nu am putut participa, fiind plecat din garnizoana.
Poate la anul. 
  Salut toti baietii din liga!

       
           ONOARE SI PATRIE!

       Cap.  Radu Gabriel F-222 – membru in consiliul director LMP

Radu Ghe. Gabriel
Oaspete
Radu Ghe. Gabriel
8 septembrie 2013 22:53

Ar fi super! Propunerea mi se pare foarte interesanta. Discutam  in sedinta consiliului director.

Sirbu
Oaspete
Sirbu
2 septembrie 2013 19:57

Buna seara!
Domnilor nu am fost militar de cariera. Singura intersectare cu armata s-a intamplat prin 1977 – 1978 cand mi-am satisfacut stagiul militar obligatoriu. Insa m-a pasionat istoria si am citit cam tot ce se putea citi despre cele doua razboaie mondiale.
Doresc sa afirm ca de vina pentru catastrofa de la Turtucaia nu a fost armata romana. Cine a fost de vina ca armata era slab dotata? ca artileria era insuficienta si invechita, iar mitralierele erau putine? Ca ofiterii rezervisti erau slab pregatiti si trupa neinstruita? 
Va spun eu. Politicienii acelor vremuri, celebrele partide politice istorice.
Domnilor!
In 1914 a izbucnit Primul Razboi Mondial. Romania a intrat in razboi in 1916. Nu este posibil cand Europa de doi ani era ravasita de un razboi mondial,  guvernul Romaniei sa nu investeasca sa nu doteze si sa nu modernizeze armata romana. Inadmisibil.
 
Un lucru este cert. Armata Romana a intrat in razboi nepregatita. Asta este adevarul.
 
   Cu stima,

           T. Sirbu

       

gore
Oaspete
gore
8 septembrie 2013 22:54

credeti ca acum este altfel?

GROZAVU
Oaspete
GROZAVU
2 septembrie 2013 18:47

O actiune ce onoreaza Liga Militarilor Profesionisti cat si Asociatia  Cultul Eroilor „Regina Maria” , filala Constanta. Eroii de la Turtucaia nu trebuie uitati. 

Matei Florescu
Oaspete
Matei Florescu
2 septembrie 2013 17:17

daca nu erau nemtii maresalului Mackesen, bulgarii nu spargeau frontul niciodata; adevarul este ca si noi nu am fost bine pregatiti, am mai fost si cu „nasul pe sus”, si am subestimat forta ofensiva a armatelor bulgare, in urma victoriilor noastre din 1913 asupra vecinilor de sud de Dunare.

roman
Oaspete
roman
2 septembrie 2013 17:12

De ce nu scrieti un articol cu victoria armatei romane (1913) in cel de-al Doilea Razboi Balcanic? Atunci armata romana nu s-a oprit din ofensiva decat la Sofia, unde am ramas ca armata de ocupatie 6 luni. 

crin
Oaspete
crin
4 septembrie 2013 8:57

de aceea bulgarii nu ne-au  inghitit niciodata,,,

PAVEL
Oaspete
PAVEL
4 septembrie 2013 11:33

bulgarii au fost eliberati de sub papucul otoman de noi si de rusi in razboiul ruso-romano-turc din 1877 – 1878. Dorobantii si rosiorii romani au cazut pentru Independenta Romaniei, dar, si pentru o Bulgarie libera si independenta. Pentru efortul nostru am primit teritoriul Dobrogei, ce apartinuse Imperiului Otoman.

Dan Andrei Tutunea
Oaspete
Dan Andrei Tutunea
2 septembrie 2013 13:59

Buna ziua,

Sunt in cautarea unor detalii despre un stra-stra-bunic al meu Vasile Nicolau, mort la Turtucaia, si as aprecia foarte mult daca m-ar putea ajuta cineva cu un sfat.

Povestea pare sa fie explicata pe scurt in cartea „Bulgarii” de Pictor C. Vladescu. Se pare ca in noaptea de 24-25 August 1916, dupa capitulare, a fost tinut impreuna cu ofiteri ai regimentului 5 obuziere si alti ofiteri de infanterie in fosta de acum „popota a ofiterilor brigazii”. A doua zi dimineata a fost executat „in spatele brigazii, pe malul Dunarii”.

Exista vreo posibilitate sa pot afla mai multe despe acest personaj? In acest moment singura informatie pe care o am este despre cum a murit, din cartea amintita mai sus. Presupun ca as putea gasi ceva prin arhive, el fiind „politaiul orasului” si in acelasi timp „locotenent de rezerva”, insa nici nu stiu de unde sa incep.

Cu deosebit respect,
Dan Andrei Tutunea

Liga Militarilor Profesionisti
Oaspete
Liga Militarilor Profesionisti
14 septembrie 2013 21:26

Pentru domnul Dan Andrei Tutunea:
   
  Contactati-l pe presedintele CULTULUI EROILOR „REGINA MARIA” – filiala Constanta – Col.(r) Remus Macovei

    adresa de e-mail:

                macovei.remus@yahoo.com 

Dan Andrei Tutunea
Oaspete
Dan Andrei Tutunea
4 iunie 2014 14:08

Va multumesc!

Mihai Maioru
Oaspete
Mihai Maioru
2 septembrie 2013 13:16

Felicitari LMP!

wpDiscuz