SPONSORI OFICIALI

SALVATORII DE VIETI PE CAMPUL DE LUPTA (CLS – COMBAT LIFE SAVER)

img_1064

Angola, Kosovo, Irak, Afganistan. Țări măcinate de conflicte de-a lungul timpului. Locuri în care militarii Armatei României au participat, și continuă să participe, la diferite misiuni în teatrele de operații.

.

O lume a contrastelor. Poţi afirma astfel despre Afganistan, atunci când te afli pe aceste meleaguri care te conducimg_2456 la ideea că te-ai întors undeva în timp, nu departe de secolul al XIV-lea. Aici, poţi părea cu uşurinţă rătăcit de tot ceea ce cunoşti şi înțelegi în egală măsură, multe lucruri aflându-se dincolo de limita bunei înțelegeri și reflectându-se în cultura, obiceiurile sau în valorile după care acești oameni își ghidează viața.

.
În aceste locuri, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi se află dislocați de aproape 3 luni de zile. Își îndeplinesc cu profesionalism misiunile încredințate, și au grijă ca în permanență, relația lor cu populația locală să fie cât mai strânsă. Prezenți în fiecare zi în mijlocul localnicilor, militarii Forțelor Terestre Române acordă ajutor locuitorilor ori de câte ori au ocazia, iar oamenii se bucură şi sunt extrem de recunoscători chiar și pentru cel mai mic sprijin. Se întâmplă, deseori, ca infanteriștii dobrogeni să acorde ajutor medical copiilor, pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate. Nu putem rămâne indiferenți în fața unor oameni care ne privesc ca pe salvatori, și ne solicită ajutorul, ne împărtășește caporaul Ștefan Bobaru, sanitarul unui pluton.

.
Salvatorii, personalul cu atribuții medicale din Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi desfășoară înimg_3789 prezent o gamă largă de misiuni, împreună cu celelalte forțe de coaliție, în ținutul îndepărtat din Afganistan. Aceștia sprijină, zi de zi, Forțelor de Securitate și Apărare Afgane și asigură protecția forțelor și câteodată și a localnicilor, în aria de responsabilitate. Pentru aceștia, îndatoririle nu au limite.

.
Pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate, sanitarii și CLS-iști (Combat Life Saver) sunt cei care veghează la sănătatea colegilor. Aceștia trebuie să acorde o atenție sporită și să fie oricând în măsură să acorde îngrijirile medicale corespunzătoare pentru ca orice militar care se confruntă cu o problemă medicală să ajungă în siguranță la cea mai apropiată formațiune medicală.
CLS-iștii sunt militari din cadrul plutoanelor care, pe lângă funcția de pistolar mai îndeplinesc și unele sarcini pe linie medicală, lucrând în echipă cu sanitarii și fiind responsabili împreună cu aceștia, de acordarea ajutorului medical, în caz de nevoie.
Ei sunt aceia pentru care, executarea misiunii nu necesită doar profesionalism, responsabilitate sau curaj ci și dăruire. Pentru personalul medical, aceste valori reprezintă pârghii ce le ghidează acțiunile și le valorifică munca. Nu mică este mulțumirea când poți interveni și salva viața colegului tău.

.
Caporalul Gheorghe Puiu este unul dintre cei care a reușit să salveze viața a cinci colegi, pe timpul unui incidentimg_1868 petrecut recent, în aria de responsabilitatea. Caporalul a intervenit cu succes și a stabilizat militarii români răniți până la sosirea MEDEVAC-ului (Medical Evacuation). Pentru îndeplinirea cu profesionalism a manevrelor de prim ajutor salvatoare a vieții camarazilor, în data de 23 octombrie, odată cu vizita Ministrului Apărării Naționale în Baza Militară Kandahar, sanitarul a primit din partea Ministrului Apărării Naționale Diploma de Excelență cu drapelul național al României, a fost citat pe ordin de zi al Comandamentului Forțelor Întrunite și propus totodată, pentru decorare, cu Emblema de Onoare a Medicinei Militare.
„Am acordat primul ajutor colegilor răniți în incident și practic, le-am salvat viața. Nu este ușor să fii sanitar, trebuie acționezi foarte repede, întodeauna să fi cu un pas în fața celorlalți și să ști exact ce ai de făcut”, ne mărturisește acesta. „De asemenea, ajutorul celorlalți colegi a fost foarte important, asigurând executarea în siguranță a operațiunilor medicale”, mai adaugă sanitarul.

.
Așadar, colaborarea și sprijinul reciproc dintre sanitari și ceilalți militari ai plutonului sunt esențiale și deosebit de valoroase în situațiile în care viața poate fi pusă în pericol. Întâi de toate, într-o misiune desfășurată în afara bazei unde pericolul de incidente este sporit, sanitarul și CLS-iștii trebuie să lucreze în echipă. În funcție de locul în care se află poziționați în cadrul dispozitivului, aceștia își vor împărți responsabilitățile și se vor deplasa strategic spre cea mai apropiată victimă, limitând timpul de reacție și efectele distructive ale dispozitivelor explozive improvizate.

.
„De modul de acțiune al sanitarului depinde viața colegilor într-o situație de pericol real”, ne povestește caporalul Georgiana Jianu, sanitar al Plutonului Guardian Angels. Aceasta este la a treia misiune într-un teatru de operații șiimg_1613 știe care sunt provocările funcției pe care o îndeplinește. Sanitarul desfășoară misiuni împreună cu echipele Guardian Angel (echipe formate din doi militari cu misiunea de a însoți și asigura protecția instructorilor Forțelor de Securitate și Apărare Afgane) și trebuie să fie oricând pregătită pentru a interveni în caz de nevoie. Incidentele de tip Green on Blue (Forțele de Securitate și Apărare Afgane execută foc împotriva forțelor de coaliție) sunt principala amenințare la adresa mea și a colegilor pe timpul desfășurării misiunilor de Guardian Angel în arie. Pentru a face față unui potențial pericol trebuie să fim întodeauna antrenați și să ne luăm toate măsurile de siguranță, pentru a putea acorda primul ajutor fără să întâmpinăm probleme.

.
Pentru a avea rezultate foarte bune, atât sanitarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi, cât și CLS-iștii urmează un program continuu de pregătire și împrospătare de cunoștiințe. Astfel, personalul cu atribuții medicale din Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi se antrenează împreună cu partenerii de coaliție, desfășurând diverse stagii de pregătire săptămânale, la spitalul de campanie din Baza Militară Kandahar și în teren.

.
„Rolul stagilor de pregătire efectuate în comun cu partenerii noștri este de a ne familiariza cu materialele sanitare, precum și tehnicile de prim ajutor folosite de aceștia, și în același timp creerea de automatisme în efectuarea manevrelor medicale”, ne povestește sanitarul șef, plutonierul Florin Rizea.14192776_1086852751411224_4131961524674889070_n

.
Medicul batalionului, locotenent colonel Claudiu Cautiș ne explică desfășurarea corectă și cu regularitate a operațiunilor medicale și a tehnicilor de prim ajutor reprezintă un lucru foarte important și ajută sanitarii și CLS-iștii să își perfecționeze deprinderile și, de ce nu, să își îmbunătățească modul de acțiune în situații reale.
Pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate, salvatorii de vieți pe câmpul de luptă sunt cei care, prin acțiunea lor, pot face diferența între viață și moarte, luptând asidiu pentru menținerea funcțiilor vitale și implicit a vieții camarazilor noștri.
.
Text: locotenent Mirela Gheorghe
Foto: plutonier Marius Galanton

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
seby
Oaspete
seby
6 noiembrie 2016 14:13

Cap. Puiu este singurul roman medaliat de americani în teatrele de operațiuni pentru curaj și devotamentul arătat în salvare a 2 militari americani …în 2009 un elicopter Black Hawk s,a prabusti în fobul Mescall…datorită pregătirii și interventiei prompte a sanitarului Puiu care cu eforturi supraomenesti a scos cei 2 piloți din elicopter înainte ca acesta să ia foc…le,a acordat primul ajutor și i,a ținut în viață până la sosirea Medevac,ului….un profesionist adevărat având la activ 4 misiuni internaționale

wpDiscuz