miercuri 17 oct 2018

SPONSORI OFICIALI

PREGATIRE A TRAGATORILOR DE ELITA (LUNETISTI) – MEDGIDIA 2016

SAM_0030

Cu toţii am fost copii şi ne-am jucat hoţii şi vardiştii sau counter strike. Unii dintre noi se joacă şi acum peSAM_0020 calculator, unde se transpun în adevăraţi sniperi. Angajăm inamicul din locuri bine ascunse şi apasăm enter. Jocul este captivant şi ne relaxează. Însă cum rămâne cu lunetiştii adevăraţi, militari pentru care jocul se poate transpune în realitatea în orice moment, în special pe timpul misiunilor din teatrele de operaţii.
Am aflat câte puţin din experienţele militarilor prezenţi la Convocarea de pregătire a trăgătorilor de elită, ce s-a desfăşurat în perioada 02 – 22 aprilie 2016, la Batalionul 911 Infanterie „Capidava“ din garnizoana Medgidia și în poligoanele Tortomanu și Babadag.

SAM_0011.
.

Aflat la a doua ediție, modulul de pregătire a reunit 23 de militari aparținând forțelor terestre și aeriene, dornici să cunoască cât mai mult din tainele meseriei de lunetist. Participanții, un ofițer, 3 subofițeri și 19 soldați gradați profesioniști, au dat piept cu un program intens de pregătire, care a urmărit formarea de lunetiști specializați în primirea unor misiuni, identificarea unor ţinte și lovirea acestora în câmpul tactic.
.
Îl găsim pe plutonierul major Manuel Vlăduț, pentru a doua oară, conducătorul convocării. Experienţa ediţiei393763_208269445917945_1352147592_n anterioare şi lecţiile învăţate l-au ajutat să realizeze un program de instruire intens, care s-a pliat exact pe nevoile militarilor.
„În pregătirea sa, lunetistul trebuie să fie conştient că nu palmaresul, apartenenţa sa la un anumit club de elită, reprezintă motivul pentru care trebuie să se instruiască, ci el trebuie să fie conştient că face o meserie riscantă şi că trebuie să fie oricând în măsură să se protejeze pe el şi pe partenerul său, pentru că lucrează în echipă.” ne-a explicat conducătorul convocării.
.
Acesta ştie cel mai bine că funcţia de lunetist în teatrul de operaţii nu este una 13101255_917792471675866_590978678_nuşoară. A mai participat până acum la două misiuni, iar experienţa acumulată îi oferă background-ul necesar pentru a instruiri trăgătorii de elită.
„Nu este de ajuns să fi un bun trăgător pentru a deveni lunetist, este nevoie de mai mult decât atât. Este necesară cunoaşterea noţiunilor de balistică, tactică, orientare în teren, caracteristicile armamentului, tehnici de acordare a primului ajutor dar şi o condiţie fizică foarte bună”, ne-a precizat plutonierul major.
.
Pe parcursul celor 3 săptămâni de pregătire, activitatea de instruire nu a fost una ușoară, desfășurându-se atât ședințe de pregătire teoretică cât și practică, care au pus în încurcătură participanții.
Modulul a debutat cu o testare iniţială, foarte riguroasă, ce a reuşit să departajeze concurenţii. În urma acesteia, unii militari s-au retras, alții au fost descalificați pentru neîndeplinirea baremelor, dar cel mai important este că, majoritatea au continuat. Au rămas în cursă, dorind să-şi perfecționeze abilitățile de trăgător şi să se antreneze.
.
Unul dintre participanţi este locotenentul Bogdan Marius Iuga, comandant companie poliție militară la Baza13081927_917792405009206_119349942_n Aeriană 86 Borcea. A ales să participe la aceast modul de instruire pentru a deprinde noţiunile de bază pentru specialitatea lunetist.
„Când am aflat despre activitate, am ţinut neapărat să particip chiar eu, deşi puteam nominaliza pe oricine altcineva. Doresc ca în urma acestei pregătiri, să îmi pot antrena, în mod similar, oamenii din subunitate. Consider că este foarte important să fi un model pentru subordonaţi, să cunoşti cât mai multe pentru aţi depăşi limitele şi a fi un adevărat profesionalist“. În urma modului de pregătire, locotenentul își va putea instrui subordonații, încât a obținut rezultate foarte bune și s-a clasat pe podium.
.
Printre participanți s-au numărat și câţiva militari din Batalionulul de Infanterie și Protecție a Forței „Rechinii Albi“, militari care se pregătesc pentru participarea la misiunea NATO „RESOLUTE SUPPORT“, ce va debuta în august 2016, în teatrul de operaţii Afganistan.
.
Caporalul Silviu Bunea este unul dintre ei. Acesta va îndeplini funcția de lunetist în cadrul detașamantului de13101512_917792445009202_1291237589_n protecție a forței, în baza militară Kandahar. Deși până acum a mai urmat două astfel de cursuri de pregătire, consideră această activitate un bun prilej pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și a se perfecționa.

„Consider desfășurarea acestui curs foarte utilă pe parcursul pregătirii pentru msiune. Cu cât exersezi un lucru de mai multe ori, cu atât îl faci mai bine. Practic, modul de acțiune îți intră în reflex, iar în situații de criză ști exact ce şi cum să faci. Doar antrenându-ne reuşim să ne apărăm viața noastră și a camarazilor.”

.
Silviu a muncit mult și a obținut cele mai bune rezultate, atât la probele teoretice cât și la cele practice. Pe timpul exerciţiilor în teren a înţeles cu exactitate misiunea echipei de lunetişti şi a acţionat ca la carte.
13082154_917792428342537_34499519_nA folosit tehnicile și procedurile de cercetare, supraveghere, culegere de informații, mascare și deplasare în teren, reușind să obțină informații prețioase despre inamic și să nu își desconspire poziția. Mai mult, la ședințele de tragere din poligoanele Tortomanu și Babadag a obținut rezultate maxime. Nu este de mirare că s-a clasat pe locul I.
.
La convocare au participat militari foarte bine pregătiţi, cu reale capacităţi de a deveni lunetişti.
Participanţii au fost motivaţi să participe, au depus eforturi şi au reuşit să facă faţăSAM_0030 tuturor provocărilor. La sfârșitul activității de pregătire, conducătorul convocării trăgătorilor de elită s-a arătat mulţumit.

.

„Participanţii admişi sunt în măsură să execute misiuni gen sniper şi să le ducă la bun sfârşit, conform principiului „One shot, one kill” ne-a asigurat plutonierul major Manuel Vlăduţ.
.
În final, colonelul Paul Moglan, locțiitorul comandantului Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, a felicitat participanţii, oferindu-le diplome şi medalii şi urându-le mult succes în carieră.
.
Text- Locotenent Mirela GHEORGHE
Poze – Locotenent Mirela GHEORGHE şi Caporal Ionuț IACOB 13101470_917792495009197_1975605737_n

Lasă un comentariu

avatar

Sortează după:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
dumy .d
Oaspete
dumy .d
30 noiembrie 2017 17:01

pentru militarii din plutoanele de cercetare exista astfel de cursuri(de lunetist?)

tudor
Oaspete
20 noiembrie 2017 3:02

as dori si eu un astfel de antrenament

fane
Oaspete
fane
15 octombrie 2017 2:21

se poate face stagiul sau nu

Vieri Ionut Cristian
Oaspete
Vieri Ionut Cristian
22 septembrie 2017 13:11

As dori si eu sa am parte de un astfel de antrenament

fane
Oaspete
fane
3 iulie 2017 14:14

sint civil si as vrea sa fac si eu stagiul asta cum as putea…

Catalin
Oaspete
Catalin
16 mai 2017 20:05

1. Exista posibilitatea ca in cadrul acestor cursuri sa existe si module de pregatire si pentru rezervisti?
2. In afara poligoanelor de la Tortomanu și Babadag, pentru pregatirea practica, exista posibilitatea punerii la dispozitie a partii teoretice? Ma gândesc ca daca se asimileaza din timp teoria prelugirea timpului alocat pregatirii practice este binevenita lasand astfel timp mai mult pentru diversificarea scenariilor in care se pot afla lunetistii in teatrele de operatiuni.
3. Pregatirea lunetistilor se face atat pentru teren deschis cat si pentru zonele urbane deopotriva sau numai pentru una dintre ele? stiti dumneavoastra la ce ma refer…
si ca incheiere…
4. Credeti ca exista vreo sansa sa se poata inscrie la aceste cursuri si rezerviistii?
Stiu ca am mai pus aceasta intrebare dar m/am gandit ca nu ar fi rau sa inchei cu aceeasi intrebare…
Pe langa felicitarile, sarace in cuvinte, pe care le pot adresa personalului didactic pentru daruirea lor tin sa felicit si toti participantii la acest curs pentru asumarea responsabilitatii unei astfel de pozitii in cadrul misiunilor viitoare.
Tare mi-as dori sa particip si eu la un astfel de curs.

Cosmin
Oaspete
Cosmin
29 septembrie 2016 16:39

Când va avea loc urmatorul modul de pregatire si ce conditii trebuie sa indeplinesc?
Sunt militar!

Cristian Hermeneanu
Oaspete
3 mai 2016 21:35

Succes in continuare Manuel. Si incearca sa faci o traditie din acest curs.

Rechin alb pana la moarte
Oaspete
Rechin alb pana la moarte
3 mai 2016 20:06

Respect pentru Col. Paul Moglan. Un ofiter care este respectat de subordonati pentru profesionalismul dovedit de-a lungul carierei

whiteshark
Oaspete
whiteshark
3 mai 2016 19:52

Plt.maj Manuel Vlăduț este un adevarat „rechin alb”. Este un militar desavarsit, respectat de toti camarazii. Cinste lui

old sniper
Oaspete
old sniper
3 mai 2016 19:50

Forza Brigada 9

mirel
Oaspete
mirel
3 mai 2016 19:04

ideal ar fi sa se organizeze in fiecare unitate astfel de pregatiri si chiar concursuri intre militari

Mary
Oaspete
Mary
3 mai 2016 16:17

De ce nu se anunta aceste cursuri la toate unitatile, sunt convins ca multi ar fi fost doritori de o experienta ca aceasta dar si de o instruire care nu o gasesti in centrele de instructie. Se doreste ca militarii sa fie bine instruiti dar nu se ofera conditii..

wpDiscuz